Dendrobium nobile este o specie de orhidee epifită/litofită la fel de frumoasă ca și orhideea Phalaenopsis. În plus, această orhidee formează foarte multe flori parfumate, fie albe, fie colorate în galben, roz sau combinații ale acestor culori. Din punctul meu de vedere ea nu trebuie să lipsească din colecția unui iubitor de orhidee. La fel ca toate orhideele și Dendrobium nobile poate să nu înflorească, dacă nu-i sunt respectate cerințele legate de ciclul biologic. Înainte de toate, trebuie să-ți spun că această floare se încadrează în categoria orhideelor de seră rece, asta înseamnă că preferă și mediile cu temperaturi mai reduse.
Ca și regim de îngrijire te sfătuiesc ca pe parcursul perioadei de creștere vegetativă, atunci când formează noi rădăcini și noi tulpini, să beneficieze de un loc unde să primească multă lumină. În perioada de primăvara și toamnă ar fi ideal să ocupe o expoziție sudică, estică sau vestică. În perioada de vară trebuie avută grijă ca soarele să nu-i ardă frunzele, motiv pentru care te sfătuiesc s-o amplasezi într-un loc cu semiumbră.
Pentru a verifica dacă primește suficientă lumină, poți urmării gradul de colorație în verde a plantei. Dacă este verde închis înseamnă că nu primește suficientă lumină, în schimb dacă frunzele sunt verde pal, atunci cantitatea de lumină primită este suficientă.
Trebuie să mai știi că în această perioadă de toamnă, una activă pentru plantă, udarea se face regulat, lăsând totuși substratul să se usuce ușor între două udări. În perioada de vară, atunci când temperaturile sunt mai ridicate, întrucât suportă și astfel de temperaturi, orhideea Dendrobium nobile are nevoie de mai multă apă. În ceea ce privește gradul de umiditate atmosferică să știi că nu reclamă mari pretenții, suportând foarte bine și mediile mai uscate.
Ce este important pentru o astfel de orhidee, sunt curenții activi de aer, preferând o bună circulație a acestuia, motiv pentru care îți recomand s-o amplasezi undeva afară în grădină, dacă există sau într-un balcon deschis. În toată această perioadă de creștere, de formare a tulpinilor este bine să-i aplici un îngrășământ special pentru orhidee, dar care să aibă un conținut mai mare de Azot. Azotul va ajuta la formarea mai multor tulpini si frunze viguroase, capabile să susțină o înflorire bogată. Aplicarea acestui tip de fertilizant se stopează începând cu luna august, moment în care se începe o nutriție cu mai mult Fosfor și Potasiu. În acest fel vei ajuta la formarea mai multor boboci.
În momentul în care observi că procesul de formarea a tulpinilor si frunzelor s-a oprit, asta înseamnă că au ajuns la maturitate, subliniind faptul că planta se pregătește pentru următoarea etapă a ciclului biologic. Din acest moment este important ca udarea să se reducă gradual până la punctul de a fi udată aproximativ o dată pe lună. Un alt aspect important este ca orhideea în perioada de toamnă să surprindă căderea temperaturilor undeva la 12-15℃.
Atât stresul hidric cât și temperaturile reduse, mai ales cele din timpul nopții vor fi determinante în inițierea procesului de înflorire. Așadar, dacă nu sunt respectate aceste două cerințe s-ar putea ca înflorirea să se lase așteptată mult timp la această orhidee. În final, sper ca informațiile mele să-ți fie de folos și dacă nu ai o orhidee Dendrobium nobile, crede-mă pe cuvânt ca merită să o ai în colecție!
Fii pe fază cu și mai multe informații despre plante pe canalul meu de YouTube/CarliMarian.
19
Bună Carli, din colecția mea de orhidee nu lipsește Dendrobiumul, însa are o problema și nu îmi dau seama ce am de făcut, am încercat sa caut informații, dar tot nu ma descurc…
Am aplicat o udare pe săptămână aproximativ, în funcție de cât era de uscat pământul.
O sa atașez poze ca să vezi, acele frunze ofilite care se vad în poze au căzut și acum se ofilesc alte doua. Mi-e teama sa nu o pierd 😓😓😓
Buna! Am de doi ani un dendro nobile si ii merge bine. Il ingrijesc asacum ai specificat in artocol. Insa recent am fost intrebata daca dendro nobile ar merge bine prins pe bucata de lemn cu putin muschi? Nu am mai vazut pana acum. Ce zici, ar merge?
Buna seara! Din cate stiu, nu se preteaza cresterea pe o bucata de lemn intrucat creste foarte mare cu multe tulpini si are nevoie de tutorare!
buna,se pare ca nu ma pricep la flori,si vad ca ma puteti ajuta.Am 2 Phalaenopsis,de vreo 10 ani cred,una are doar o tija,cealalta are 2,si m-au bucurat cu flori multe,dar au crescut enorm frunzele,si lungime si ca nr,tulpina se apleaca…ma rog…nu-i chiar grav.Grav e ca o Catleya face pui la nesfarsit,i-am rarit,si nici o floare…La fel Dendrobium…help!
Pai, trebuie schimbata intr-un ghiveci mai mare si ancorata si cu radacinile aeriene sau tutore! Cattleya si Dendrobium stau in locuri cu soare bland iar iarna cu temperatura de cca 16-18? Fertilizari regulate le aplicati?
am inteles cu ghiveciul mare… cu fertilizatul..m-am plictisit….am facut regulat vreo 6 luni…le am de 3 ani! acum am 3 ghivece cu cate 5 pui..
buna,am despartit puiutii,am sch.pamant,parca nu se uda imediat? era umed amestecul.voi incepe fertilizare.La cea mare astept sa cada florile,apoi sch.ghiveci
Buna ziua !
Dupa ce se trec florile, lastarul-mama , se taie sau mai face flori si anul viitor? Multumesc frumos !
Buna ziua. Nu ma pricep prea bine la ingrijirea orhideelor si ma intrebam daca ma puteti ajuta. Am primit anul trecut o Dendrobium Nobile superba, plina de flori. Dupa perioada de inflorire, cineva mi-a spus ca trebuie sa tai tijele ce au avut flori. Dupa aceea am realizat ca a fost o greseala. In fine.. In acest moment, orhideea mea arata ca in poza atasata, cu doi puiuti crescuti pe tijele mama. Cum as putea sa le separ si cand ar fi mai bine sa fac asta? Multumesc
Buna ziua! Asteptati sa faca mai multe rasacini dupa care prin rasucire sd va desprinde de planta mama!
Salut am so eu o
orhidee dendrobium si are mai multi puii,cum as putea sa I replantez
Bună ziua!ghiveciul pot să-l schimb acum sau în toamnă și udarea cum se face?direct în ghiveci sau în farfurioara?