adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (6)

In Case, Romania Mea

Gabriela a renunțat la creditul ipotecar și s-a mutat într-o casă pe roți

Trăim, dar ce fel de viață trăim? Muncim, dar pentru ce muncim? Poate că mulți nici nu-și pun astfel de întrebări, dar sunt unii, care nu doar se întreabă, ci care-și găsesc răspunsurile și acționează. Gabriela e din Târgu-Mureș și după șapte ani de plată pentru locuința din orașul transilvănean pe care și-o luase cu credit ipotecar, și-a dat seama că ea muncește doar pentru a plăti ratele unui apartament pe care cu greu reușise în doi ani de zile să și-l amenajeze. Mai mult, nu vedea nicio perspectivă de îmbunătățire, ci numai îngriorare gândidu-se că mai are de plată încă alți 23 de ani, pe care în ritmul acesta de viață poate nici nu i-ar mai prinde. Așa că a luat o hotărâre clară: să meargă și să discute cu banca pentru a renunța la locuință și a-și recâștiga bucuria de a trăi. Însă la bancă a aflat că are de plată mult mai mult decât ceea ce împrumutase, practic banca face profit după fiecare client de-al său. Da, băncile nu mai sunt de mult timp partenerele celor care vor să-și achiziționeze locuințele, ci companii care vor să facă profit cu orice preț. Și dintr-o dată visul Gabrielei s-a rescris: libertate și o casă pe care o poate lua după ea.

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (20)

Gabriela Isadora și cățelușa ei Stela locuiesc permanent în căsuța pe roți proiectată de ea și construită de Eco Tiny House din Miercurea-Ciuc

Gabriela Isadora și cățelușa ei Stela locuiesc permanent în căsuța pe roți proiectată de ea și construită de Eco Tiny House din Miercurea-Ciuc

Gabriela a înțeles un lucru foarte important și anume că timpul este cea mai prețioasă resursă. Fiecare dintre noi avem o viață de trăit, dar cum o trăim? Ce facem cu timpul pe care nimeni nu ni-l dă înapoi? De ce să ne risipim energia și timpul pentru un apartament de bloc din care poate nici nu vedem cerul, nu vedem stele, luna, poate nici soarele. De ce să nu ne gândim la spiritualitate, la natură, la sufletul nostru, la experiențele noastre, la ceea ce putem dărui altora? Pentru că ceea ce ducem cu noi dincolo de această lume nu sunt nici casele, nici lucrurile, ci sentimentele trăite și cele pe care le-am sădit în sufletele celor pe care i-am cunoscut și întâlnit.

Căsuța înainte de a fi completa personalizată cu picturi.

Căsuța înainte de a fi completa personalizată cu picturi.

După un proces profund de analiză a propriei vieți, Gabriela s-a hotărât să renunțe la creditul ipotecar, la apartament și să-și facă o casă pe care să o ia după ea. Adică? O casă pe roți cu ajutorul căreia să poată avea libertatea de a se muta oricând, oriunde și de a cunoaște locuri și oameni care să o îmbogățească sufletește. Să poată ajunge la festivaluri de teatru, de muzică, să poată citi sub fereastra pe care vede stele și luna, să aibă mai puține lucruri, dar mai multe trăiri, amintiri și emoții. Gabriela a acționat: s-a întâlnit cu Botond de la Eco Tiny House din Miercurea Ciuc (despre locuința lui Botond ți-am scris aici, iar despre prima lui căsuță aici) și și-a comandat propria căsuță pe roți. Ba mai mult, a devenit parte din echipa de la Eco Tiny House și promovează acest stil de viață la noi. Dar hai să-ți spun mai multe despre căsuța ei.

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (6)

Din start îți spun că această căsuță care măsoară circa 20 de mp utili nu este o rulotă, ci o casă ridicată pe un șasiu de trailer, o casă în locuiește tot timpul. Șasiul are circa 6 metri lungime, iar casa este practic una din lemn cu pereți de tip sandviș, foarte bine izolată și dotată cu toate cele necesare. Casa are circa 2,9 tone și poate fi tractată de o mașină de teren puternică (care să aibă măcar 150 de cai putere și motor de 2500 cmc). Casa Gabrielei beneficiază de baie cu duș și vas wc, are la bucătărie frigider, plită pe gaz și chiuvetă cu robinet rabatabil. Încălzirea o face deocamdată cu un calorifer electric, dar vrea să-și monteze o sobă pe lemne pentru că ea locuiește aici permanent. De asemenea, vrea ca în curând să-și monteze și panouri fotovoltaice pentru a fi total independentă din punct de vedere energetic.

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (15)

Am întrebat-o cum se descurcă în privința alimentării casei cu electricitate și apă, dar și cum este sistemul apei reziduale? Am aflat că la capitolul electricitate casa are un sistem prin care poate fi cuplată la o rețea normală, la o priză, ca să spun așa, asta în lipsa panourilor fotovoltaice. Apoi, la capitolul apă se poate alimenta de la surse din natură, cum ar fi un izvor, fântână, apă curgătoare sau de la rețeaua convențională, casa ei având în exterior un robinet care ajută la acest lucru pentru a umple rezervoarele căsuței. Pentru apă caldă are montate aparate care încălzesc instant ceea ce curge la duș sau la chiuveta de bucătărie.

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (14)

Vasul wc este din Suedia și este de tip compost, adică nu folosește apă. După fiecare utilizare sistemul vasului wc conceput cu plase biodegradabile, aruncă peste resturi rumeguș și închide ermetic plasa. Vasul wc are o sursă de 12 volți care alimentează un ventilator ce scoate automat mirosurile în afara căsuței, dar Gabriela spune că mirosurile nu există tocmai pentru că plasa din interiorul vasului se închide absolut ermetic după fiecare utilizare. După 30 de utilizări ale vasului wc, rezervorul cu plase biodegradabile trebuie golit și rezultatul este compost ce poate fi folosit pentru fertilizare (dacă exită vreo gărdină unde e necesar acest lucru) sau depozitat undeva în natură fără ca acest lucru să dăuneze mediului. Gabriela spune că acest vas wc este unul ce poate fi folosit cu succes și în casele de la țară care nu au wc în casă și poate fi montat foarte ușor neavând nevoie de racorduri la vreo rețea de apă.

Sub locul de frigider este lăsat spațiu pentru montarea unei mașini de spălat rufe.

Sub locul de frigider este lăsat spațiu pentru montarea unei mașini de spălat rufe. Plita de la bucătărie funcționează cu gaz de la butelie.

Căsuța ei este personalizată așa cum și-a dorit, respectiv are multe ferestre, inclusiv una rotundă pe care a visat-o mult timp. În jurul acestei ferestre este amenajat un loc de ședere și de lectură, iar picturile făcute în jurul ei sunt realizate de către artista Karina Daradics din Miercurea Ciuc. Toată mobila independentă – canapea, mobila de bucătărie, scaune, măsuță sunt de la Ikea, gabriela fiind un mare fan al acestui brand suedez. La capitolul tâmplărie și lambriu exterior merită să-ți spun că sunt materiale reciclate, adică achiziționate de la case din Austria aflate în renovare, adică direct de pe șantiere. Are și rafturi și alte lucruri prin căsuță reciclate sau făcute chiar de către ea. Pe jos are parchet din lemn pe care l-a șlefuit și lăcuit singură pentru că și-a dorit să participe la construcția căsuței, a pus singură și izolația, chiar dacă a realizat că i-a incomodat pe meșterii de la Eco Tiny House în a-și face treaba.

Căsuța are circa 20 de metri pătrați utili și 4 metri înălțime. Din suprafața ei 4,5 metri pătrați sunt alocați dormitorului situat la etaj, 2,2 metri pătrați pentur bucătărie și circa 1,2 metri pătrați pentru baie, iar restul de circa 10 mp este practic zona de zi.

Căsuța are circa 20 de metri pătrați utili și 4 metri înălțime. Din suprafața ei 4,5 metri pătrați sunt alocați dormitorului situat la etaj, 2,2 metri pătrați pentur bucătărie și circa 1,2 metri pătrați pentru baie, iar restul de circa 10 mp este practic zona de zi.

Ca spații de depozitare are după ușa de la intrare dulap, între bucătărie și baie alt dulap, și desigur are spațiu de depozitare și în mobilierul prezent (bucătărie, banchetă la fereastra rotundă, sus în dormitor).

Ca spații de depozitare are după ușa de la intrare dulap, între bucătărie și baie alt dulap, și desigur are spațiu de depozitare și în mobilierul prezent (bucătărie, banchetă la fereastra rotundă, sus în dormitor).

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (10)

Ceea ce-i place Gabrielei foarte mult în privința căsuței ei pe care a denumit-o Micul Atlas este senzația de maximă libertate. Nu are nevoie de autorizație de construire pentru ea și o poate tracta oriunde în intravilan sau extravilan. Desigur poate campa și în stațiile pentru rulote, dar și cu acordul diverșilor proprietari pe terenul acestora. Gabriela locuiește de mai multe luni în această căsuță și spune că au loc în ea până la cinci persoane (patul de sus poate găzdui trei persoane, canapeaua de jos alte două), dar ea trăiește aici împreună cu cățelușa ei Stela.

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (8)

Gabriela mi-a spus că ea are mai mult decât o casă pe roți, are un nou stil de viață, unul prin care ești mai aproape de natură, unul care te provoacă la călătorii, la a fi mai deschis cu oamenii. A și ținut un blog de călătorii timp de aproape un an de zile în care a povestit câte lucruri minunate i s-au întâmplat și câți oameni deosebiți a cunoscut doar pentru că a avut curajul de a face altfel, curajul de a-și petrece timpul pe lumea asta altfel decât într-o cutie de chibrituri tristă la bloc, cu teama ratelor, cu grijile pentru facturi și muncind fără să vadă soarele, fără să simtă vântul ori să se bucure de ploaie. Ea și-a găsit modul de trai care simte că o împlinește în această perioadă a vieții și militează mai departe pentru libertatea din fața prejudecăților cu privire la o casă convențională, dar și libertatea de a explora natura și de a cultiva mai degrabă spiritualitatea decât materialismul. Uite, ai mai jos un filmuleț despre casa ei în care îți spune și despre cât a costat, dar vezi și pagina de Facebook și pagina de Instagram de la Eco Tiny House. Sper să te inspire și pe tine!

 

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (18)

Picturile din jurul ferestrei rotunde sunt realizate de către artista Karina Daradics din Miercurea Ciuc.

Picturile din jurul ferestrei rotunde sunt realizate de către artista Karina Daradics din Miercurea Ciuc.

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (13)

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (11)

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (12)

adelaparvu.com despre casa pe roti Romania, designer Gabriela Isadora, EcoTiny House, foto Bota Sorin-Andrei (21)

Foto: Bota Sorin-Andrei pentru Eco Tiny House, Miercurea-Ciuc, România

18 raspunsuri pentru Gabriela a renunțat la creditul ipotecar și s-a mutat într-o casă pe roți

 1. Marina spune:

  20 metri patrati pare putin, dar daca ne gandim ca sunt garsoniere in Bucuresti tot atat de mici, din care nu ai posibilitatea sa iesi „in curte”, atunci parca este o solutie mult mai buna de locuit pentru cei cu profesiuni fara program 9-17.

 2. Irina spune:

  E draguta si interesanta casa. Pentru o persoana singura e ideala. Poate ca ar fi mai greu daca ar fi copii si un job fix.
  Multumesc pentru mereu aduci ceva nou prin articolele tale!

 3. Moni Peterson spune:

  Bravo, o femeie desteapta si curajoasa. A renuntat la sclavie pentru libertate..fara credite, fara facturi..e viata ideala.

 4. Elena spune:

  Aproape ca plang… E de vis, visul meu si poate al multora dintre noi chiar daca nu o recunoastem… Ne trebuie atat de putin ca sa fim multumiti cu viata noastra… o felicit pentru curaj!!!

 5. Alexandru Costea spune:

  Cam cat ar costa o astfel de casuta? Superb articol!

 6. Jaq spune:

  De unde a luat wc-ul cu plase biodegradabile?

 7. Nico spune:

  O casuta deosebita pt o persoana deosebita,se pare.Pt cei care se entuziasmeaza pana la achizitionare sa ia in calcul modul de viata impus de aceasta situatie,nu va fi vorba de o vacanta la rulota.Sugerez ca apriori o terapie de comuniune sprituala sau macar psihica , cu natura

 8. Mariana spune:

  M-a stârnit Gabriela. Eu am un vis de căsuță tip container, dar tot analizez situația. Vreau să fie pentru patru anotimpuri, de o persoană, maxim două, să aibă împrejurimi verzi…etc. Vreau de mult să vorbesc cu tine—Adela. Am întrebări, dubii, trebuie să mă hotărăsc. Multumesc pentru articol.

 9. mihaela spune:

  superb!!

  n-am inteles pe unde se urca in dormitorul de la etaj.

 10. Tasha spune:

  Buna idee!!! te felicit Gabriela, esti o fata isteata, iar traiul minimalist cred ca nu-ti da nici batai de cap…sa-ti ajute Bunul Dumnezeu sa te bucuri de casuta ta multi ani buni si frumosi! Sa stii ca si mie imi surade ideea!

 11. Banica Marin spune:

  Cum o transporta,este înscrisă în circulație?

  • Adela Parvu spune:

   Bună Marin! Roțile nu sunt pentru a fi transportată toată ziua bună ziua pe șosele, ci doar pentru a facilita amplasarea pe teren. Este o casă de tip tiny house, care diferă de casele denumite mobile house. Sunt concepte diferite. Tiny house sunt pentru a fi duse pe un teren și exploatate fără a mai fi mutate, pe când mobile house înseamnă să beneficiezi de un tip de casă ce-ți permite să călătorești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *