adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (5)

In Horeca, Romania Mea

Mai mult decât un restaurant bio la Brașov, o poveste de viață

Am avut bucuria să cunosc o familie tare frumoasă, de români tineri, carismatici și cu spirit întreprinzător, care s-au întors în țară după zece ani de muncă în străinătate pentru a-și realiza unul dintre visuri, acela de a deschide un restaurant bio. Alin și Andreea Iordănoiu, alături de Anamaria, sora Andreei, au lucrat în Emiratele Arabe Unite la renumita companie aeriană Emirates. Au fost profesioniști apreciați, au văzut lumea, au călătorit peste tot, au învățat multe, au strâns cu multă trudă bănuț cu bănuț pentru că inima le spunea să se întoarcă acasă și ei vroiau să fie pregătiți. Deși sunt din Târgoviște, s-au gândit că la cât de frumoasă e țară noastră, la câte locuri au văzut, ei și-ar dori să aleagă un oraș pe sufletul lor, unde să poată oferi mai multe din experiența lor. Așa că au ales Brașovul. A fost ideea Andreei, care a visat întotdeauna să locuiască într-o urbe unde să-și poată crește și educa fiica, să poată face plimbări în natură fără mare efort, unde să cunoască oameni așezați și să-și facă noi prieteni. Da, și un oraș unde să existe suficienți de mulți turiști pentru a-i întâmpina profesionist, așa cum au învățat peste hotare. Vreau să-ți spun că mi-au plăcut la nebunie toți! De ce? Pentru că s-au întors în țară și pentru că au avut curajul să aleagă un oraș pe sufletul lor, adică să-și facă viața la care au visat! Câți dintre noi românii avem curajul ăsta? Numai de a ne muta dintr-un oraș în altul? Și câți dintre români se gândesc să se întoarcă pentru a contribui și ei pentru ridicarea sociețății noastre? Foarte puțini. Dar cei trei sunt un exemplu de urmat, deși povestea lor cu restanurantul bio nu a fost deloc ușoară. Dar hai să-ți spun mai multe.

De la dreapta la stânga: alin Și Andreea Iordănoiu împreună cu fiica lor și alături de Anamaria, sora Andreei. Împreună au deschis afacerea lor de familie restaunratntul 7 Green Days din Brașov

De la dreapta la stânga: Alin și Andreea Iordănoiu împreună cu fiica lor și alături de Anamaria, sora Andreei. Împreună au deschis afacerea lor de familie restaurantul 7 Green Days din Brașov

Fiind departe de țară, ei au s-au pregătit pentru momentul când se vor întoarce și au încercat să se informeze cât mai bine asupra multor aspecte. Primul pas a fost să închirieze o locuință în Brașov și să caute o școală pentru fiica lor. Apoi s-au concentrat pe găsirea unui spațiu comercial. Știau din experiența lor de la Dubai că restaurantele bio sunt deja la mare căutare, iar ei sunt fani ai acestor meniuri, așa că de ce să nu îmbine utilul cu plăcutul? Au apelat la serviciile mele și ale colegelor mele arhitecte pentru proiectul de amenajare a unui spațiu care era cu destinație publică, unul situat la parterul unui bloc. Dar după ce am terminat proiectul și erau în faza de autorizare, unul dintre proprietarii din bloc nu a vrut să semneze acordul, deși, repet, spațiul era conceput cu destinație publică încă dinainte de 89 și acolo a funcționat un bar. Nu a fost chip ca acest om în vârstă să fie înduplecat, nu a vrut să asculte povestea acestor oameni, nu l-a interesat efortul lor, efortul nostru. Nimic! Pur și simplu nu a vrut. La primărie, deși toate actele erau în regulă, din cauza acestui singur proprietar nu au primit autorizația, deși, vorba aceea, veneau să ofere niște locuri de muncă și să aducă un plus de valoare orașului printr-un restaurant cu meniu unic. Așa prevede legea că trebuie acordul proprietarilor și ea se aplică fără a se lua în calcul unele situații, cum era cazul de față, unde e nejustificat un astfel de acord. Eu m-aș fi descurajat în locul lor, dar ei nu s-au lăsat. Un an de zile au tras pentru asta, au făcut memorii, petiții, au apelat și la un avocat. Aveau proiectul gata, ba mai angajaseră și oameni și vroiau să înceapă treaba. Nimic. Niciun răspuns favorabil.

Ce au făcut? Au ales un alt spațiu și de data aceasta s-au orientat să fie chiar în centrul orașului pe Bulevardul Republicii nr.50, evident din Brașov. Un fost restaurant, unde totul se dorea a fi schimbat și asta cât mai repede. Proiectul inițial, realizat pentru fostul spațiul, nu se mai potrivea aici. Încăperile din clădirea veche, în care urma să funcționeze restaurantul lor, erau înșiruite, accesul se făcea pe o scară interioară cu aspect medieval, iar timpul erau principalul nostru inamic. Dar știam numele restaunrantului 7 Green Days și știam care era visul lor.

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (16)

Timp de proiect cu detalii, pentru randări 3D? Nici chip. Trebuia să trecem la treabă. Așa că după un plan de mobilare, am trecut la partea de finisaje și la găsirea de oameni pricepuți pe plan local, în timp ce Alin și Andreea s-au ocupat de partea de bucătărie și de angajați. Sora Andreei, Anamaria a mers între timp la o școală de bucătărie la Londra pentru a fi pregătită într-ale meniului. Știam de conceptul bio așa că am mizat pe nuanțe intense de verde, care să confere o stare intimă, plăcută. L-am găsit pe tapițerul Sorin Poenaru (tel 0742.082.689) la recomandarea unei prietene designer și am comandat la el banchetele confortabile într-o nuanță de muștar. Tot recomandat l-am găsit și pe meșterul Tibor din Ordohei (telefon 0758.881.256) care să ne facă repede blaturile din lemn pentru mese și pentru zona barului. Barul a fost realizat cu ajutorul celor de la AktDecor, iar scaunele de la bar au fost achiziționate de la Mobexpert Brașov. Pereții i-am vopsit în nuanțe Dulux și am găsit un distribuitor local care să ne prepare nuanțele alese, iar scaunele existente în local le-am recuperat, dar au fost revopsite în nuanțe din paletarul de vopseluri pentru lemn Tikkurila, marcă finlandeză. Corpurile de iluminat le-am comandat de la Eglo, iar pentru băi am ales plăci ceramice și obiecte sanitare de la Hornbach Brașov.

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (5)

Da, cea mai mare problemă a fost cu găsirea unei echipe de meșteri care să pună în operă indicațiile noastre, adică să rezolve treaba cu finisajele, cu trasarea instalațiilor. L-am găsit pe meșterul Cezar Pavel din Breaza (tel 0732.911.116) care împreună cu echipa lui au făcut o treabă excelentă, deși renovarea a fost dificilă. Am dat peste pereți făcuți cu plasă de rapiț în care nu puteai fixa niciun fel de mobilă, tablouri sau oglinzi, darămite să faci șanțuri pentru partea electrică. Însă ei au făcut o treabă profesionistă pentru ca aspectul final să fie unul impecabil. Tâmplăria fost păstrată, iar cea din lemn refăcută, la fel și pardoselile. Tușele finale au fost cele decorative, de la măștile de calorifer la gurile de vizitare, de la trafoarele de pe pereți la mici accesorii pentru masă realizate după proiectul nostru de către Răzvan (telefon 0732.682.110) de la Vision Design Deco.

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (2)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (1)

În tot acest timp Alin a fost cel mai solicitat din toate părțile, atât de către echipa de meșteri, cât și de către cei din zona de furnizori. Și au alergat mult și prin împrejurimile Brașovului pentru a găsi mici ferme de unde să se aprovizioneze cu ingrediente proaspete și locale. Da, ei și-au dorit nu doar un restaurant bio, ci o adevărată comunitate în care să se sprijine reciproc cu cei care au în zonă mici afaceri de familie, de la cei cu legume bio la cei care fac pâine artizanală. Și-au spus că dacă se poate în străinătate, trebuie să reușească și ei. A fost greu! Foarte greu! Dar atâta ambiție nu am văzut niciodată! Atâta încredere că vor reuși, atâta optimism, susținere din partea fiecăruia. Un exemplu și pentru noi, echipa de proiectare!

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (4)

Și nu doar că au un meniu gourmet cu ingrediente bio, dar aspectul este de-a dreptul artistic, iar partea cu naturalul este certificată printr-un document oficial, respectiv Atestat din partea Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio-România. Dacă te uiți pe pagina lor de Facebook (unde la Despre/About au afișat meniul) sau pe pagina lor de Instagram, ai să vezi cât de frumos sunt prezentate felurile de mâncare. Și da, pot să-ți spun că sunt și foarte gustoase! Să-ți mari spun că te vei simți ca la niște prieteni acasă când vei merge în restaurantul 7 Green Days? Că poți face aici mici petreceri onomastice, de firmă sau că dacă mergi la Brașov vei găsi o ambianță primitoare și mâncare excelentă? Eu zic să mergi și să te bucuri de niște feluri savuroase la prețuri foarte bune pentru că te vei simți minunat, hrănindu-te cu frumos și cu ingrediente sănătoase. Mai mult decât atât, îi vei putea cunoaște pe acești tineri ambițioși și frumoși, care muncesc zi de zi, cot la cot, cu echipa de aici, tineri care ne demonstrează că se poate să-ți împlinești visul și totodată să aduci un plus de calitate în țara ta. Eu le mulțumesc nu pentru că au apelat la serviciile mele într-ale amenajării spațiului, ci pentru că s-au întors în România și pentru că nu s-au lăsat descurajați, ci merg înainte, indiferent de obstacole pentru a demonstra că omul sfințește locul! Sper să petreci momente de neuitat aici!

Restaurantul cu meniu bio gourmet 7 Green Days este situat pe Bulevardul Republicii nr 50, Brașov, vezi aici detalii de contact: Facebook/7GreenDays, telefon 0723 423 147

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (6)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (8)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (9)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (11)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (12)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (10)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (13)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (15)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (14)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (3)

adelaparvu.com despre restaurant bio Brasov, design interior Adela Parvu (16)

Foto via 7 Green Days

7 raspunsuri pentru Mai mult decât un restaurant bio la Brașov, o poveste de viață

 1. mariana spune:

  Am intrat cu zambetul pe buze in acest restaurant. O locatie plina de caldura, cu spatii intime si oameni cu un caracter aparte. Recomand cu toata increderea, mai ales daca vreti sa fiti relaxati, sa uitati de griji si sa va bucurati de atmosfera . Gastronomie şi design la superlativ.

 2. mircea spune:

  unde gasesc scaune asemanatoare?

 3. Diana spune:

  As dori sa dat aici si preturi, eventual un meniu. Locatia si decorul sunt super dar vrem sa stim cat costa o cafea expresso la dv.Merci

 4. Flavia spune:

  Buna Adela,

  Imi poti spune te rog cu aproximatie care este tariful pe mp, pe care il percepe un designer de interior, pentru amenajarea unui spatiu comercial de 40 mp? Sau un interval de pret. Atat pentru designer, cat si pt arhitect, daca se poat.

  Multumesc frumos

  • Adela Parvu spune:

   Bună Flavia! Am scris pe blog despre acest lucru, dar de depinde de complexitatea lucrării. În București tarifele sunt între 50 și 100 de euro pe metru pătrat pentru un spațiu comercial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *