E bine să vorbești cu oamenii, să interacționezi cu ei, să fii curios pentru că niciodată nu știi ce colaborări minunate pot ieși în urma deschiderii tale. Așa a fost și în cazul de față, când, la nunta ei Patricia Laslau, arhitect de profesie, a cunoscut-o pe doamna care i-a amenajat candy barul. Aflând fiecare mai multe una despre cealaltă, la circa șase luni de zile după nuntă, Patricia a fost rugată să se ocupe de proiectul de amenajare al locuinței doamnei cu candy barul. Aceasta știa ce-și dorește ca și stil șu culori în locuința sa recent achiziționată din București (circa 78 mp), dar împreună cu soțul ei nu știau de unde să înceapă și cum să ofere coerență întregii amenăjări, plus să obțină încă un dormitor. Apartamentul de două camere de la mansarda unui bloc recent construit (2010) era finisat cu pardoseli și uși închise la culoare și avea două camere. Tinerii își doreau însă ceva luminous, aerisit și sperau să obțină încă o cameră, pregătindu-se pentru a deveni părinți. Transformarea făcută după proiectul arhitectei Patricia Laslau este spectaculoasă! Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planurile înainte și după renovare.
Inițial, după cum se vede și din plan, locuința avea un hol lung de circa 9,30 metri și cu și cu lățime variabilă de circa 1,60-1,90 metri, iar camerele erau înșiruite una după cealaltă. Prima încăpere era bucătăria (circa 12,6 mp), apoi livingul, dormitorul și în capăt baia. De asemenea, camerele aveau mici balcoane. Un punct forte al locuinței a fost prezența ferestrei pe hol, care a permis amplasarea bucătăriei în acest spațiu ce putea fi ventilat natural.
Cum a gândit arhitecta reorganizarea locuinței? În primul rând i-a ascultat foarte atent pe propeitari pentru a înțelege stilul lor de viață și pentru a afla nevoile lor. Prima cerere a fost să mai existe încă un dormitor, iar apoi să fie create cât mai multe spații de depozitare. De asemenea, își doreau și o zonă de sufragerie unde să poată avea opt locuri la masă. Fără a renunța la mare parte din compartimentare existentă, arhitecta a propus ca bucătăria să devină dormitor, iar o parte din holul lung și lat să fie bucătărie deschisă către living. De asemenea, spațiile micilor balcoanelor au fost înglobate în ansamblul camerelor pentru a fi mărită suprafața acestora, iar pentru închiderea balconașelor, care măsurau 0,95 x 1,5 metri arhitecta Patricia Laslau a optat pentru sistemele de închidere de la Velux pentru un aport maxim de lumină naturală.
De la primele discuții până la finalizarea amenajării au fost necesare câteva luni, mai exact patru luni. Proiectul a fost finalizat cu tot cu ajustări destul de repede (circa trei săptămâni) pentru că și tinerii știau ce-și doresc și au avut încredere în soluțiile propuse de către arhitectă, iar apoi partea de șantier a putut fi comprimată într-o singură lună, având dinainte comenzile pentru toate materialele și mobilierul prevăzute în plan. Transformarea este spectaculoasă dacă compari imaginea de dinainte și după. Dintr-un apartament închis totul a devenit luminos, cu aer de vacanță la mare, cu tonuri plăcute, pastelate de albastru, mentă, turcoaz și mult alb. Și da, lumina naturală contează enorm!
Interesant este modul de recompartimentare al holului, căci lungimea lui a fost excelent exploatată, grație și lățimii mai generoase. Astfel, prima parte a holului include pantofar și loc pentru haine, apoi urmează bucătăria, iar lângă baie mai este amenajat un loc de depozitare cu imagine de dressing. Acest spațiu de depozitare, adiacent băii, este destinat pentru masa de călcat, uscătorul de rufe, produse de curățare și detergenți și scaune pliabile necesare atunci când există invitați.
În zona de zi, unde acum bucătăria comunică deschis cu livingul, există o masă insulă care are blat dublu rabatabil. Deși în imagini se văd patru locuri la masa, la nevoie, blatul se rabatează pentru a mai face loc altor patru persoane la masă. Scaunele suplimentare sunt unele pliante din lemn, care pot fi ușor scoase din spațiul dressingului unde au fost prevăzute locuri speciale pentru ele.
Arhitecta spune că și-a dorit foarte mult ca această insulă aflată între bucătărie și living să ofere un contact între cei care gătesc și oaspeții casei, să fie ca o punte de legătură între activitățile de la bucătărie și cele de relaxare din living, unde există și un șemineu. Patricia Laslau a avut în minte, atunci când a prevăzut locul mesei insulă, imaginea din copilărie când stătea în casa bunicii aproape de sobă și o privea cum gătește, iar prin soluția aleasă și-a dorit să fie departe de clișeul în care cineva stă închis la bucătărie și gătește, în timp ce invitații stau într-o altă cameră și așteaptă să fie serviți. Masa insulă devine astfel un loc de socializare, un centrul cald al casei, mai mult decât o zonă de delimitare între funcțiuni.
Fiind un apartament la mansardă, s-a putut obține un loc suplimentar de depozitare în acoperiș. Aceste zone de depozitare în acoperiș au rezultat odată cu închiderea balconașelor, respectiv între aceste mici balcoane, care au fost izolate și finisate și în care tinerii ce locuiesc aici își pot depozita foarte multe lucruri. Zona aceasta în acoperiș destinată depozitării este practic pe toata lungimea acoperițului, pe partea cu fațada blocului, iar în cel de-al doilea dormitor a fost păstrată deschisă una din nișele rezultate pentru un eventual viitor loc de joacă pentru copii.
Toată mobila pentru depozitare, inclusiv bucătăria cu masa insula, dulapurile, dar și piese mai mici cum ar fi măsuța din living, bancheta din dormitor sunt realizate pe comandă după proiectul arhitectei, practic după ce a făcut proiectul, arhitecta a desenat și mobile care a fost executată conform specificațiilor ei de către firma Morem Group. Pentru o parte dintre dulapuri arhitecta a indicat ca fețele acestora să aibă aspect de obloane și firma care a executat mobile a folosit uși lamelare de la Hornbach pe care le-a șlefuit și vopsit în alb. Desigur, piesele individuale, cum ar fi canapeaua, scaunele au fost achiziționate din diverse magazine, multe dintre ele fiind de la IKEA.
Dormitorul matrimonial a fost gândit pentru odihnă și relaxare, de aceea aici nu sunt dulapuri, ci doar o comodă cu sertare și o măsuță de machiaj. Mai sunt însă alte spații de depozitare cum ar fi bancheta de la geam în care pot fi puse fără probleme pe timpul verii articole de lenjerie mai voluminoase de la pilote la pături.
Locuința rezultată la final este una tare plăcută, cu aer de casă de vacanță în stil cottage, cu nuanțe care te fac să respire adânc și lumina naturală din plin care-ți dă o stare de bine. Tinerii care locuiesc aici se simt excelent după renovare și sunt gata de a devein buni părinți, împăcați că totul este pregătit pentru viața de familie. Un proiect reușit unde se simte implicarea arhitectei Patricia Laslau pe care o poți contacta pe mail patricialaslau@gmail.com sau să-i vezi proiectele AICI. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Cosmin Dragomir
29
Foarte frumos proiect! Felicitari beneficiarilor si arhitectei, bineinteles:)!
Buna ziua,
Este adevarat, arata foarte bine, fapt pentru care am vrut sa si cumpar aceasta locuinta, fiind scoasa la vanzara prin vara anului 2016 [sper sa nu gresesc].
Era exact asa, dupa amenajare,am fost si la vizionare. Curios, propriatara a spus ca este autoarea modificarilor si ca doreste sa vanda deoarece i s-a deschis apetitul pentru amenajari si vrea sa incerce si pe alta locuinta.
Trecand peste aceast detaliu mai putin important, acolo erau mai multe probleme fiind mansarda, dar cea mai importanta era ca o camera, a 3-a camera a fost facuta in locul bucatariei care a fost amenajata in acel hol/living/open space, dar centrala a ramas acolo, instalatia bucatariei noi fiind in totalitate electrica.
E cam complicat sa dormi cu centrala in camera, mai ales pentru un copil. Camera aceea fiind destinata unui copil.
Buna ziua! dvs spuneti ca apartamentul din poze (varianta de dupa modificari) are o centrala termica in camera copilului?
Da, are acolo centrala termica (CT). Se poate vedea clar in ,,planul de dupa renovare” unde este notat cu rosu CT in coltul stanga jos a dormitorului.
Poate fi deranjant zgomotul, in functie de tipul centralei precum si a tipului dopurilor de urechi utilizate 🙂
Buna,
Am o intrebare-curiozitate cam simplista date fiind complexitatea articolului si amenajării.. Dar m-ar interesa sa stiu, daca se poate, de unde a fost achizitionat lampadarul acela din living, situat langa fotoliul de la geam. Am un fotoliu identic si mi se pare ca merg foarte bine impreuna. Multumesc…
Felicitari pentru munca depusă!
Anca
Bună Anca! Lampadarul este din colecția Vintage de la Eglo.
Foarte placuta aceasta locuinta. E atat de luminoasa si calda. Vazusem imaginea cu masuta din living, voiam un astfel de model, dar nu am reusit sa-l obtin de la firmele cu care am colaborat pentru mobila de bucatarie si biblioteca. Am fi putut sa ne aventuram noi sa o facem, dar e mai complicat cu partea de metal. In schimb am facut singuri din lemn o bancuta, un dulapior si chiar un semineu 🙂
Imaginile m-au inspirat ca pe viitor sa incerc sa vopsesc un perete-2 in culori pastelate.
Multumim pentru articol.
Arata foarte bine, imi place mult combinatia lemn-alb-menta/turcoaz si explorarea solutiior cu usi lamelare, avand in vedere pretul competitiv al acestora. Sunt curioasa cum este izolatia apartamentului fiind la mansarda. Ai si detalii despre baie? Cand vad o pisica in apartamenbt ma intreb automat ce solutii pentru depozitarea litierei sunt, mai ales cand nu exista balcon. E o problema cu care multi se confrunta in spatii mici de bloc. Imi amintesc si eu ca am vazut acest apartament la vanzare pe site-urile specializate anul trecut, amenajarea atrage atentia si nu se poate uita 🙂
Imi poti spune, te rog, de unde este achizitionat parchetul?
Si pe mine m-ar interesa. Si ce tip de parchet este?
Pardoseala este un parchet laminat Egger, achizitionat de la http://www.costamit.ro.
Peretii cu ce vopsea lavabila au fost zugraviti? Ce nuanta s-a folosit?
Multumesc,
Peretii sunt vopsiti cu produse Benjamin Moore.
Dar persdelele si draperiile de unde au fost achizitionate?
Buna ziua, M-ar interesa de unde este achizitionata masuta din dormitor (cea de langa pat) si corpurile de iluminat din bucatarie, multumesc,
Măsuță de la Bamboo și iluminat bucătărie de la Ikea.
Felicitari ! As vrea sa stiu si eu suprafata utila a apartamentului si cat a costat aceasta amenajare? Am un apartament acelasi model si doresc sa-l reamenajez dupa modelul prezentat. Multumesc frumos!
Buna seara!
Mi-ati putea spune de unde sunt luate dulapurile din zona de depozitare?
Multumesc,
Adelin
Sunt făcute pe comanda de firma Moremgroup și proiectate de mine.
Din baie nu ati pus poze.. nu ati renovat si baia? asa ati vrut sa o pastrati secreta? :p Multumesc.
Ana, câteodată nu este unghiul potrivit pentru fotografierea spațiilor și atunci mai bine nu pui nicio poză, decât una din care să nu se înțeleagă nimic 🙂
Reducere 10% in luna februarie pentru lavoarul KALIOPE. Se toarna la comanda in lungimi de 90,100 si 110 cm. Grosime aparenta intre 2 si 9 cm.