adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto West Elm UK

In Sfaturi plante

5 plante potrivite în dormitor pentru un somn liniștitor

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

 

Este cunoscut faptul că este bine să ai în casă plante decorative, deorece ele îți vor oxigena și filtra aerul din spațiul de locuit. Dar știai că cele mai multe plante în timpul nopții consumă oxigen și eliberează dioxid de carbon? Dacă te trezești dimineața lipsit de vlagă deși ți-ai respectat programul de somn, înseamnă că plantele din încăpere nu sunt cea mai potrivită alegere sau sunt mult prea multe pentru spațiul respectiv.

Asta nu înseamnă că trebuie să scoți din dormitor și ultima planta, deoarece sunt și flori care au capacitatea de a elibera oxigen atât ziua cât și noaptea, și pe care trebuie să le ai în dormitor, pentru un somn odihnitor. Aceste plante sunt speciale, deoarece în timpul nopții își deschid stomatele frunzelor si încep să absoarbă dioxidul de carbon din aer, pe care îl transformă în acid malic și ulterior îl depozitează în vacuole, urmând ca pe parcursul zilei următoare să-l readucă la compoziția inițială de CO2 iar sub influența luminii să fie transformat la nivelul cloroplastelor în glucoză, cu eliberare de oxigen. Pentru că este fotosinteză o parte din acest oxigen este eliberat și noaptea. Acum că ți-am explicat și reacțiile chimice care au loc, să le lăsăm deoparte și să-ți prezint 5 dintre cele mai apreciate plante pentru dormitor, dacă vrei să ai un somn liniștit și revigorant.

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto Kim Pearson Pty

ORHIDEELE

Orice specie de orhidee pe lângă frumusețea florilor oferă un mediu sănătos desfășurării formelor de relaxare, datorită capacității de a oferi oxigen pe tot parcursul nopții. Așadar fie că alegi o orhidee Phalaenopsis sau un Dendrobium, oricare dintre ele reprezintă o alegere bună.

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto Next Orchids

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto Pinterest

ALOE VERA

Cunoscută mai ales pentru proprietățile sale medicinale, Aloe vera oferă beneficii pentru față, păr, pierderea în greutate, cicatrizarea rapidă a rănilor ușoare și multe alte calități curative, dar cu siguranță nu știai că oferă oxigen și noaptea. Se îngrijește ușor dacă îi oferi un loc însorit și o udare rară.

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto Flordania, aloe vera

SANSEVERIA

Ete o specie de plantă decorativă ce reclamă puțină atenție din partea ta, ceea ce o face perfectă pentru toți aceea care nu prea au timp dar iși doresc plante în casă. Sansevieria se prezintă în foarte multe forme, dimensiuni, care mai de care mai interesante. Este perfectă pentru spațiile mai întunecoase ale casei!

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto Floradania, sansevieria

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto EVillage Studio

CACTUȘII

Sunt plante ușor de îngrijit atâta timp cât beneficiază de un loc cu mult soare și-o udare rară prin absorbție. Cactușii și suculentele din familia Crasulaceae  sunt înzestrate de natură cu acest metabolism acid ce le permite stocarea dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului în timpul nopții.

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto Floradania, cactus

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto echeveria crassulaceae

PALMIERUL ARECA

Acest tip de palmier este un adevarat filtru de aer, un umidificator natural, o comoară în casa oricui. Nu este toxic pentru om si animale de companie și elimină din aer monoxidul de carbon, benzenul, formaldehida și multe alte substanțe toxice.

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto Areca Palm

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto Houzz

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto Flordania, areca, chrysalidocarpus lutescens

adelaparvu.com despre plante potrivite in dormitor, Text Carli Marian, Foto West Elm UK

Abonează-te la canalul meu de YouTube/CarliMarian pentru mai multe sfaturi legate de îngrijirea plantelor.

8 raspunsuri pentru 5 plante potrivite în dormitor pentru un somn liniștitor

 1. Lenuta39 spune:

  Este foarte placut sa ai in camera aceste plante, este viata,este ceva viu.
  Multumesc pentru sugestiile pretioase !

 2. Alisa spune:

  Un articol interesant!am violeta de parma în dormitor și am sa procur și o orhidee.Mulțumesc!

 3. vika spune:

  gurmania mea a facut 3puiuti vreau sa stiu cum ii despart de planta care a uscat floarea deja

  • carli spune:

   Buna ziua, puiuti la Guzmania daca au deja 4-5 frunzute se taie cu un cutter de la punctul de prindere de planta mama si se planteaza in substrat de orhidee

 4. Wagner spune:

  Orhideea nu este recomandata in dormitor deoarece este o planta epifita. Toate substanțele necesare pentru viață, orhideele le iau din aerul umed, în acest proces o ajută rădăcinile. Astefl ca, 3 sau 4 astfel de plante in dormitor, iar cei care dorm aici se trezesc cu gatul uscat. Iar acesta e doar unul dintre efectele negative.

  In schimb, orhideea e perfecta in mediul in care lucrezi, sau in bucatarie 🙂

 5. Titina spune:

  Asa este orhideea nu e buna in dormitor. Am un ficus mix cu frunze cauciucate verzi cu alb pe margine mi l doream demult. Ieri l am luat la un pret redus. E bun in dormitor? Msi am un busuioc

 6. Mery Popescu spune:

  Buna ziua! Am muscate la fereastra in dormitorul in care dorm.Este periculos?

 7. Banciu Rodica spune:

  Aloe Vera este bună în dormitor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *