Modul cum este iluminată artificial casa contează foarte mult atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere psihologic. Mulți oameni tratează superficial această etapă din amenajarea casei, dar de fapt ea este una foarte importantă. Să ne gândim doar la faptul că iluminatul artificial a prelungit pentru oameni timpul activ. Practic, indiferent de anotimp, iluminatul artificial ne ajută să ne bucurăm de mai multă activitate în casele noastre, chiar și atunci când ziua este mai scurtă ori e înnorat afară. Dar cum se aleg corpurile de iluminat? Doar după forma lor sau după numărul de surse care răspândesc lumina? Se pun pe plafon în centrul camerei sau și în alte locuri? E adevărat că atunci când mergi într-un magazin cu o ofertă mai generoasă, cum e la kika, riști să nu mai știi la ce întrebări să răspunzi și ce să alegi pentru că ai prea multe opțiuni. Dar secretul este să ai planurile locuinței la tine și să ai în minte clar un stil anume. Dar hai să-ți spun mai multe și să-ți postez pe lângă câteva modele de corpuri de iluminat cu forme interesante ori laprețuri foarte bune de la kika și câteva imagini cu ambiente gândite de către designeri și arhiteți talentați, ambiente care sper să te inspire și la capitolul iluminat.

Veioza Cornelius. Vezi dimensiuni, preț AICI.
Îmi place să consider corpurile de iluminat din punct de vedere estetic ca fiind similare accesoriilor pe care le alegi pentru o ținută. Dar dacă e să mă gândesc funcțional am în vedere modul cum ne comportăm în spațiile locuințelor noastre și ce nevoi avem. Când pătrundem într-un spațiu avem nevoie de lumină generală, care să fie răspândită în mod relativ egal peste tot pentru a cuprinde imaginea de ansamblu. Dar dacă vrei să citești, să gătești sau să te îngrijești în fața oglinzii ai nevoie de lumină punctuală. De asemenea, în spațiile de circulație, cum ar fi holurile, majoritatea fără lumină naturală, mai degrabă e nevoie de o lumină de ghidaj, adică aplice pe perete. Practic, iluminatul trebuie gândit atât la nivel general, cât și la nivel punctual. De aici și varietatea mare de corpuri de iluminat pe care le găsești și la kika de la plafoniere, lustre, suspensii, lampadare, veioze, spoturi.

Pendul Taroca de la kika. Vezi dimensiuni, preț AICI

Lampadar Newcastle. Vezi materiale, dimensiuni, preț AICI.
Câteva reguli generale pot fi trasate în funcție de forma spațiului. În încăperile joase, sub 2,4 metri, se aleg mai degrabă corpuri de iluminat la nivelul plafonului – plafoniere, spoturi pentru a păcăli ochiul asupra înălțimii reduse, dar și pentru a oferi suficient loc de manevră (să nu dai cu ușa într-un corp prea jos ori să lovești cu ușa vreunui dulap în corpurile suspendate). Pe lângă corpurile suspendate, lampadarele, veiozele sunt cele care pot completa iluminatul general și ele pot avea atât un rol funcțional, cât și unul estetic. Prin finisajul și forma acestor obiecte se poate accentua stilul de amenajare pe care ți-l dorești acasă. Spre exemplu la kika găsești atât corpuri de iluminat contemporane cu LED-uri și finisaje metalice cromate, cât și corpuri de iluminat clasice cu brațe curbate și accesorii cu cristale.

Plafoniera Capasso. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Plafonieră Bianca. Vezi materiale, dimensiuni, preț AICI.

Plafoniera Starlight. Vezi dimensiuni, materiale, preț AICI

Plafonieră Tarugo. Vezi materiale, dimensiuni, preț AICI.

Lustră Konda. Vezi dimensiuni, preț AICI
Camerele mai înalte de la 2,5 metri în sus sunt potrivite pentru a fi dotate cu corpuri de iluminat suspendate din plafon. Pe lângă iluminatul general se poate opta și pentru cel punctual, cum ar fi deasupra mesei, sau iluminat de accent, într-un colț mai întunecat al camerei unde se dorește obținerea unei zone funcționale (colț de lectură) ori pentru atmosferă. La nivelul plafonului pot fi lăsate corpurile până la nivelul tocului superior al ușilor interioare, dar dacă sub corpul de iluminat există o piesă de mobilier, cum ar fi o măsuță de living, acesta poate coborî mai jos, la circa 120 cm față de sol, adică puțin mai sus de privirea omului când acesta stă pe scaun sau pe canapea. De asemenea și deasupra mesei pot fi lăsate corpurile de iluminat la circa 50 cm față de nivelul mesei pentru a pune în lumină ceea ce se află pe masă, adică de regulă preparatele culinare.

Colecția Wave de la kika. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Veioza Wave. Vezi dimensiuni și preț AICI.

Lustră Pianopoli. Vezi dimensiuni, preț AICI
În zone umede, cum ar fi bucătăriile și băile, contează mult modul de ventilație naturală, adică prezența ferestrelor. Dacă acestea există și au o suprafață mare, atunci se pot opta și pentru corpuri de iluminat obișnuite, dacă însă spațiile au ferestre mici sau deloc, atunci se aleg exclusiv corpuri de iluminat dedicate care să nu fie afectate de către aburi. În bucătărie un accent deosebit se pune la nivelul blatului, acolo unde este nevoie de lumină, deci de vizibilitate, de asemenea și deasupra mesei. În baie contează ca zona de oglindă să beneficieze de iluminat corect și abundent pentru că acolo e nevoie de maximă vizibilitate. Astfel că, în spațiile umede, iluminatul general poate fi tratat simplu, cu ajutorul unei plafoniere, dar obligatoriu să fie suplinit cu mai multe tipuri de corpuri care asigură iluminatul punctual.

Lustră Rochee. Vezi dimensiuni, materiale, preț AICI.
În dormitoare e bine să existe cel puțin două tipuri de iluminat – cel general și cel punctual, astfel încât corpul să fie pregătit pentru trecerea de la starea de activitate la cea de somn. Mai poate exista și un iluminat de ghidaj, o lumină difuză, la nivelul pardoselii sau în plan cu tăblia patului (aplice de perete, benzi LED) pentru momentele când avem nevoie să ne trezim pe timpul nopții și nu vrem să fim incomodați de o cantitate mare de lumină, care ne poate tulbura somnul.

Veioza Jaron. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Veioză Tubola. Vezi dimensiuni, preț AICI.
În camerele copiilor pe lângă iluminatul general și cel din zona patului, la masa de birou e obligatorie lampa de birou. Lumina acesteia ajută mult privirea atunci când e nevoie de concentrare. Se știe că o cantitate mare de lumină stimulează creierul. De asemenea, pentru copiii mici contează ca zona de pardoseală să fie bine iluminată, mai ales când juniorii au aici un loc de joacă. Vizibilitatea la nivelul pardoselii poate fi asigurată prin gândirea unui iluminat general mai puternic suplinit de cel punctual. La copiii mici în cameră se obișnuiește și amplasarea unei lumini de ghidaj, de veghe, de regulă o veioză cu un abajur care răspândește o lumină blândă și mai puțin intensă.

Plafonieră Pelvo cu boxă audio încorporată. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Corp iluminat copii Sunny. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Corp iluminat Junior. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Veioza Marek. Vezi dimensiuni si preț AICI.
Se aleg la fel corpurile de iluminat? Adică din aceeași colecție pentru toată casa? Nu e obligatoriu și sincer nici n-ar arăta prea grozav pentru că ai avea senzația de showroom. E bine să ai în vedere faptul că prin intermediul corpurilor de iluminat poți personaliza fiecare zonă în parte și nu doar prin forma, designul lor, ci și prin lumina pe care o răspândesc. De la intensitate mare, la cea mică și plăcută culorile din casă capătă alte valențe și astfel se creează atmosfera. Într-un scenariu de lumină bine gândit, acasă e ideal să ai corpuri de iluminat care-ți permit să scazi treptat cantitatea de lumină pentru a-ți pregăti corpul pentru repaosul din timpul nopții. Așa că dacă e să vizionezi seara un film, e mai plăcut să ai un lampadar aprins decât o lumină de plafon, apoi pe hol aplice de perete sau spoturi mici la nivelul treptelor pentru ca atunci când ajungi în dormitor veioza de lângă pat să fie ultima sursă de lumină pe care să o stingi. Așa că dacă e să-ți cumperi corpuri de iluminat, când ajungi în magazin la kika, să ai planurile locuinței la tine, să știi înălțimea camerelor și să ai în vedere raportul dintre proporția obiectelor. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!

Lustra Marylyn. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Lustra Marylyn. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Gama Spoon. Vezi modele, dimensiuni și preț AICI.

Gama Spoon. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Gama Spoon. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Colecția Pinto. Vezi modele, dimensiuni, materiale, preț AICI.

Lustra Basilano. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Lustră William. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Lampadar Polina. Vezi dimensiuni, prețuri AICI.

Lustră Rebel cu LED. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Lustră LED Bailee. Vezi dimensiuni, preț AICI.

Lustra Lucia cu LED. Vezi dimensiuni, preț AICI.
Colectia Greta. Vezi modele, dimensiuni și preț AICI.
22
La Multi Ani! Pentru cei care adora locatiile aranjate dupa trend-ul ultimilor ani de zile, Kika a fost si inc aeste o alternativa foarte buna. Chiar daca „in piata” se comenteaza ca preturile de aici sunt destul de ridicate, se pare ca au resit sa se impuna in acest sector al comertului romanesc. Corpurile de iluminat stil lampadar sunt cele de care ma bucur impreuna cu familia mea, atat in Bucuresti cat si la casa noastra din provincie. Va doresc un an nou cu sanatate si multe impliniri!
Buna ziua, deoarece la finele anului, inainte de sarbatori, am renovat sufrageria apartamentului nostru de 86 mp, am decis sa schimbam si corpul de iluminat cu o lustra tip Basilano, am tot cautat ceva in acest gen insa ceea ce este frumos la aceasta, faptul ca are posbilitatea utilizarii acelui lant fata de prinderea din tavan, la un asemenea apartament nu prea se incadreaza. Camerele noastre au o cota de inaltime mai mica in raport cu ceea ce este pretabil pentru asemenea corpuri de iluminat. Oricum, sunt foarte frumoase!