Stilul shabby chic a prins foarte mult mai ales în sfera evenimentelor de familie, adică nunți și botezuri, ocazii care au scos în evidență șarmul de altădată al obiectelor, care sugerează o istorie. Ți-am mai scris despre stilul shabby chic și despre originile lui. Cert este că și în amenajările interioare acest stil încă mai este preferat de mulți oameni și de ce să nu o spunem direct mai ales de către doamne. Multitudinea de detalii textile, ornamente fac acest stil să fie mai feminin, mai romantic. Dar dacă e să ne gândim la originea stilului, practic el face referire la obiectele vechi moștenite din familie. Și nu, nu e vorba despre moșteniri aristocratice, ci de obiecte care poartă amprenta anilor, a uzurii și implicit a istoriei lor. Însă sunt mulți oameni care nu sunt dispuși să-și mobileze ori decoreze casa cu obiectele de la bunici sau părinți, ci vor piese noi pe care să le cumpere direct din magazine. Am fost și eu prin magazine și la un sondaj rapid prin kika am reperat câteva piese care s-ar putea încadra în acest stil, chiar dacă sunt obiecte ce pot fi adaptate și altor stiluri. Dar hai să-ți spun mai multe.
Sincer, cred că sunt mulți care spun că le place stilul shabby chic, dar de fapt ei nu cunosc ce înseamnă cu adevărat acest mod de decorare. De ce spun asta? Numai dacă te gândești că shabby chic se traduce prin chic ponosit îți dai seama că asta presupune să prețuiești mai mult o masă scrijelită, lovită, veche de la bunica decât să cumperi ceva nou care este antichizat intenționat. Ideea este să știi clar ce-ți dorești: shabby chic sau romantic? Diferența este de autenticitate până la urmă, funcționalitate, dar și temă și textură. Obiectele vechi pot avea istorie, dar pot fi nefuncționale, spre exemplu o comodă poate avea o imagine de poveste, dar sertarele ei să se deschidă cu dificultate ori să nu se deschidă deloc. Acum, piesele noi, cum găsești și la kika, imită textura, culorile și finisajele antichizate, dar sunt stabile și funcționale. Cu cât sunt mai imperfecte la nivelul ornamentelor și al finisajelor cu atât sunt mai aproape de a spune o poveste. Dacă sunt atent decorate, cu finisaje, texturi perfecte atunci mai degrabă le poți încadra într-un stil romantic, feminin ori, în funcție de design, chiar la capitolul nordic, scandinav.
Nu e nimic greșit în a-ți dori un decor romantic, însă poți greși dacă te exprimi eronat, adică să spui ori să cauți piese în stil shabby chic așteptându-te ca ele să aibă texturi, forme, finisaje atent realizate, fără lovituri, fără urme inteționate de vechi. Așa că primul pas este să identifici clar ce-ți dorești pentru ca ulterior să ai libertatea de a face diverse adaptări. Poți avea un aer de shabby chic combinat cu stil rustic sau nordic, poți avea piese shabby chic într-un ambient contemporan ori unul cu temă marină sau unul cu tușe masculine și poți avea obiecte shabby chic într-un cadru clasic. Toate acestea însă țin de atenția pe care o acorzi în primul rând propriei tale povești, apoi atenția pe care o acorzi detaliilor, de la volumetria, liniile, designul pieselor la culoarea, forma și tema despre care vorbesc ele. Uite, spre exemplu gama Glamour de la kika este mai degrabă clasică, dar dacă vrei un ambient shabby chic poți avea finisajele pereților ori ale pardoselii antichizate pentru a obține efectul dorit. Sau spre exemplu piesele din gama Heike de la kika se potrivesc foarte bine într-o locuință în stil industrial, dar pot fi inserate și într-un ambient shabby chic dacă ai decorațiuni textile dantelate, piese tapițate mai deosebite ori corpuri de iluminat delicate cum sunt cele din gama Vintage.
De fapt și de drept atunci când vrei să ai un decor shabby chic contează să știi care e povestea ta, care-i cadrul care te-ar face pe tine să te simți bine, să te simți în largul tău. Shabby chic este o variantă accesibilă prin care îți poți crea propria ta istorie, să ai obiecte care-și aduc aminte de momente prețioase din viața ta, de oameni dragi, de o atmosferă care e încapsulată în memoria ta afectivă. Ponosit e la nivelul de textură, că pare vechi și uzat, dar ponosit nu se referă și la starea pe care ți-o dă sau de amintirile pe care le actualizezi prin prezența acestor obiecte. Așa că înainte de a te aventura în magazinul kika, unde găsești piese care să fie adaptate unui stil anume, gândește-te care sunt piese care fac parte din povestea ta. Uite, în articolul de față ai o selecție de piese de mobilier, decorațiuni și corpuri de iluminat pe care le poți adapta stilului shabby chic. Sper să te inspire și pe tine!
14