Poate că mai mult decât cei care au bucuria de a deține o casă spațioasă, cei care locuiesc la bloc mereu își doresc să alunge imaginea standard a apartamentelor și aleg teme de amenajare, care, în ciuda peisajului urban ce se vede pe ferestre, să le ofere o evadare în propria lor poveste. Am ales să-ți prezint azi o locuință mică de două camere, cu suprafața totală de 48 de metri pătrați, dar care a fost amenajată și transformată pentru a le aminti proprietarilor de Provence, un stil pe gustul lor, un rustic cald neașteptat să-l găsești la bloc. Și pentru că știau că va fi dificil să găsească toate soluțiile potrivite au apelat la designerul Svetlana Krasnova, care le-a și reoganizat planul apartamentului după cum poți vedea mai jos.
Înainte de reamenajare, livingul era în locul dormitorului, cu acces către balcon, bucătăria era în locul dressingului, iar dormitorul mult mai mic era în zona de zi, unde e bucătăria și o parte din living. În rest, holul includea inițial și o debara, iar din spațiul lui se deschideau toate încăperile. Baia a fost păstrată pe poziție, deși toate încăperile au suferit transformări notabile, inclusiv modul cum au fost dispuse ușile interioare.
După renovare designerul a prevăzut ca holul să fie mai spațios și separat față de living cu uși culisante, iar livingul să comunice direct cu bucătăria. Spațiul zonei de zi a fost restrâns, dar beneficiul este faptul că acum în zona de noapte, pe lângă dormitor există un dressing, adică suficient spațiu de depozitare, pe lângă cel configurat în hol.
Holul a fost separat față de living printr-o structură simplă din care sunt trase uși culisante de o parte și de alta a ei. Structura este construită din gips-carton și îmbrăcată cu tapet care imită cărămida. Către hol pe acest perete parțial este poziționată o oglindă, iar pe partea opusă e locul de tv din living. Din hol se deschide ușa către dormitor, spațiu care include și dressingul.
Proprietarii și-au dorit foarte mult ca în living să existe o zonă care să aducă cu imaginea unui șemineu, chiar dacă piesa este mică, realizată pe comandă, și are un rol pur decorativ, ea completează televizorul montat aici.
Când se dorește separarea completă a zonei de zi față de hol, cele două uși culisante se trag de o parte și de alta a structurii ce găzduiește locul de tv. Designerul a prevăzut ca aceste uși să fie concepute similar unora de dulap, dar cu o formă care să sugereze ferestre cu șprosuri.
Zona de conversație din living este strict mobilată cu ceea ce era necesar, însă prin decorațiuni textile de la husa canapelei la draperii, storuri romane și covor s-au adăugat tușe de culoare și texturi conforatbile. Pereții sunt îmbrăcați cu un tapet ce imită o tencuială decorativă.
Livingul comunică deschis cu bucătăria, iar între capanea și zona de gătit s-a găsit loc pentru masă. Mobila din lemn masiv lăcuită cu lac mat, precum și faianța cu aspect de cărămidă imprimă un aer rustic. Prin accentele de turcoaz s-a sugerat tema provensală, turcoaz care se potrivește frumos cu movul husei canapelei.
Pentru că spațiul bucătăriei era mic, cu un front de lucru calculat la centimetru, designerul a prevăzut încă din faza de proiect o nișă care să adăpostească frigiderul încorporat în mobilier alături de dulap cu spațiu de depozitare. Faptul că mobila de bucătărie este atent proiectată să ocupe spațiul și pe verticală, adică fără distanță majoră între corpuri și plafon, face ca tot ansamblul să fie ordonat și plăcut ochiului.
Dormitorul s-a dorit să fie o cameră suficient de spațioasă pentru a exista și loc pentru pătuțul copilului, dar și pentru o masă de toaletă. Prin tapet și decorațiuni textile dormitorul este creionat conform unei teme florale, așa cum și-a dorit proprietara.
Baia este mică, dar folosită la maximum pentru că aici să fie loc atât pentru cadă, cât și pentru mașină de spălat rufe. Din cauza spațiului mic s-a prevăzut ca mașina de spălat să fie una îngustă cu încărcare verticală. Pentru a respecta tema provensală s-au ales plăci ceramice cu brâu decorativ floral din colecția producătorului APE, iar obiectele sanitare sunt unele cu formă mai clasică. O locuință mică, dar interesant reorganizată pentru a se obține spațiu de depozitare generos, dar care să nu sufoce spațiile mici, ci să lase ca loc decorului rustic cu tușe provensale. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Natalia Kupriyanova
22
Draga Adela, am vazut aici o husa pt canapea foarte frumos realizata.
Te rog daca stii pe cineva care sa lucrez asa ceva…Multumesc frumos.
Mariana, în București știu că cei de la Ever Art fac huse de canapele pe comandă 🙂
Multumesc frumos!o zi buna!
Dragă Adela, mulțumesc pentru ideea de poziționare a șemineului și pentru multe altele descrise în articolele tale. Elena
Ador stilul ales pentru bucatarie, mai ales mobila! Printre altele, pisicuta parca insufleteste imaginile…Also, o mica problema cu televizorul care nu este centrat si sare in ochi 🙁