Imaginează-ți o casă în întregime din lemn, cu pardoseli, pereți, scară interior și mobilă – toate cu texturi din lemn. Practic, aceleași nuanțe peste tot. Desigur că atmosfera se simte mai întunecată. Ei bine, cum poți face ca totul să devină mai luminos, mai actual și plăcut? Sunt multe soluții, dar azi am ales să-ți prezint o casă din lemn cu destinația de vacanță renovată de către echipa de catalunezi Luderna Design. De la finisaje în întregime din lemn au propus o abordare în care să existe contraste, astfel încât lemnul să iasă în evidență, dar ambientul să capete luminozitate. Hai să vezi cum pentru fiecare zonă din casă.

Mobila de bucătărie a fost păstrată așa cum era înainte, dar ea se simte altfel cu finisajele schimbate, respectiv peretele din zonă vopsit în gri colorat și plafoanele albe. S-a creat un contrast cromatic cu texturile din lemn ale bucătăriei, care acum sunt puse în evidență. În loc de faianță, peretele din zona sensibilă este protejat cu o placare similară blatului. Fiind deschisă către restul casei, bucătăria beneficiază acum de aceeași pardoseală din lemn ca și în restul zonei de zi.

Locul de luat masa era inițial mai aproape de fereastra din living, însă după reamenajare, designerii au repoziționat locul sufrageriei între bucătărie și scara interioară. Astfel s-a exploatat un spațiu care înainte nu era deloc folosit. Și aici s-a mers pe contrastul de lemn cu griuri și alb. Covorul adaugă o notă familiară, la fel ca și tapițeria textilă a scaunelor. Masa din lemn masiv realizată pe comandă după schițele designerilor este elementul cald din acest colț al casei. De remarcat cât de mult contează albul pentru senzația de luminozitate, respectiv plafonul, scara interioară și accentele decorative deschise.

Inițial scara interioară, ca și stâlpii casei erau în intregime din lemn, la fel și pereții erau lambrisați cu lemn. Pentru a crea un contrast care să imprime mai multă luminozitate casei, unul dintre pereții parterului a fost îmbrăcat cu gips-carton și apoi vopsit într-o nuanță închisă de gri colorat. Pe fundalul acestuia se citesc frumos, de-a dreptul grafic, elementele masive, cum e și scara interioară vopsită acum în alb. Treptele scării au fost îmbrăcate cu o mochetă ușor de curățat pentru a se simți mai confortabile când se păsește pe ele cu picioarele desculțe. Între scară și locul canapelei s-a găsit un spațiu tocmai bun pentru o masă de birou.

Spațiul bucătăriei a fost deschis către living pentru ca lumina să pătrundă din ambele laturi ale casei și să ajungă în centrul ei. Astfel, pe lângă contrastele cromatice de la interior și lumina naturală ajută enorm în ambientul casei, care se simte acum mult mai aerisit.

Înălțimea spațiilor este mică la parter, așa că nu întâmplător canapeaua din living a fost aleasă cu o tapițerie apropiată ca și nuanță de cea a peretelui. Astfel, canapeaua nu mai fragmentează cromatic zona din living, păcălind ochiul asupra înălțimii reale a camerei (circa 2,20 cm). Desigur și plafonul alb ajută foarte mult pentru această senzație.

Deși abordarea este actuală cu influențe urbane prin prezența griurilor, senzația de casă de lemn, de intimitate este prezentă prin elementele din lemn și piatră. În loc de măsuțe buturugile din lemn vorbesc despre destinația de vacanță a casei, la fel și șemineul păstrat ca atare, așa cum era inițial. Oglinda vintage de deasupra șemineului vine să amplifice senzația de luminozitate, ea având un rol pur decorativ, iar înălțimea ei fiind aleasă în acord cu cea a tâmplăriei ferestrelor. Astfel se ordonează spațiul în zona de legătură dintre fereastră și șemineu printr-un obiect decorativ. Peretele din zona șemineului este alb pentru a pune în valoare nuanțele pietrei naturale, dar și texturile naturale. Este rețeta clasică a rusticului care mixează mult pe suprafețe albe.

Obiectele decorative contează mult în atmosfera unei locuințe. Întotdeauna plantele verzi, florile din glastre adaugă o notă de prospețime, dar și de culoare.

La etaj sunt situate dormitoarele, iar cel al copiilor este mic, dar excelent exploatat prin mobilare. Pentru senzația de luminozitate plafonul este vopsit în alb, iar în zona ferestrei, pentru a se continua albul, s-a îmbrăcat peretele cu gips-carton pentru a putea fi montat apoi un tapet. De asemenea, camera fiind lungă și îngustă, și pereții au fost finisați în tonuri de alb pentru a se obține senzația de spațiu mai lat. Un model de tapet cu motiv grafic, vegetal, care arată bine și într-o cameră dedicată copiilor protejează și zona patului. Masa prezentă aici nu este de birou, ci mai degrabă una dedicată jocului și depozitării jocurilor.

Patul etajat din camera copiilor a fost realizat pe comandă. Sunt el este creată o zonă de joacă, pereții fiind îmbrăcați cu panouri de tablă. Patul a fost gândit pentru a prelua forma mai atipică a spațiului, după el fiind un dulap încastrat. Albul este folosit din plin atât pentru finisaje, cât și pentru decorațiunile textile, asta pentru a spori senzația de luminozitate.

Pentru că spațiul disponibil era dificil de amenajat, unul dintre paturile copiilor a fost situat sub fereastră. Tâmplăria termoizolantă însă asigură tot confortul necesar, deci nu e niciun risc ca patul să fie astfel așezat. Pentru extra depozitare, patul a fost gândit cu sertar cu mânere frezate.

Dormitorul matrimonial vorbește prin amenajare de destinația de vacanță a casei. Peretele din spatele patului a fost îmbrăcat cu lemn recuperat dispus pe orizonatală pentru a da senzația de lățime a camerei. Peretele acesta este pus în valoare prin contrast cu plafonul alb, dar și cu zona de fereastră încadrată de draperii albe. De asemenea, contează mult și faptul că patul este îmbrăcat pe o suprafață mare cu o cuvertură deschisă la culoare. O cameră care inspiră relaxare și parcă te invită la lectură.
Dacă ar fi să-ți propună cineva nuanțe de gri combinate cu finisaje din lemn, mai mult ca sigur ai zice că griurile sunt reci și că n-ar arăta bine. În această casă însă poți vedea că tonurile de gri combinate cu alb și lemn arată excelent și că scot în evidență căldura lemnului. De asemenea, chiar dacă o casă are bârne și stâlpi din lemn, pe care la prima vedere îți dau o stare bună, care te trasnpun într-o poveste rustică, când îți dorești mai multă luminozitate și senzația de spațiu mai înalt soluția este să vopsești lemnul în alb. Nu pierzi din caracterul rustic al casei, ci ajungi la o altă variantă de rustic. Cert este că dacă vrei o rețetă sigură de amenajare pentru o casă din lemn pe care ai dori să o simți mai actuală, modul cum e amenajată casa de față îți vorbește despre asta. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Stela Rotger
32
buna ziua.ma numesc nina toplicianu,am indraznit sa va cer un sfat pentru amenajarea unui living si v-am lasat un mesaj pe facebook.sunt total nedumerita ,deoarece am mobilat un living ,am pus perdele draperii,dar cred ca aici m-am blocat fiindca mi se pare ca-i lipseste culoarea,viata acestui living.am cumparat mobila culoare maro,perdele albe,draperii gri si canapele din piele maro.va rog sa ma ajutati cu un sfat,eventual va pot trimite o imagine a acestui living,cred ca s-a intunecat incaperea foarte tare.astept un raspuns,multumesc
Nina, da, cel mai bine trimite-mi poze cu livingul tău pe adelaparvu@gmail.com
Buna Adela, de unde sunt achizitionate mesele din trunchi de copac? Multumesc
Ionela, sunt făcute pe comandă (interiorul lor este scobit pentru a reduce din greutate). Poți încerca să comanzi ceva similar la Simona Mitrea din Sibiu tel 0744.676.205 (între ora 10 și 16).