adelaparvu.com despre Guzmania, bromelia Text Carli Marian (4)

In Sfaturi plante

Guzmania – cum trebuie îngrijită corect?

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

 

Guzmania lingulata, una dintre cele mai comercializate bromelii de la noi din țară, abundă în culori vibrante care mai de care mai atrăgătoare: galben, roșu, portocaliu, mov, fucsia sau alb. Planta numită Guzmania a fost descoperită de către naturalistul și farmacistul Anastasio Guzman, iar genul botanic Guzmania cuprinde peste 120 de specii, marea majoritate cu originea în America de Sud. Această plantă este o specie monocarpică, adică după ce înflorește planta piere, dar nu înainte de a forma mulți puiuți la bază. Dar chiar și așa, inflorescența unei Guzmaniei poate dura și 6 luni de zile, ceea ce în domeniul florilor înseamnă foarte mult, și astfel o face candidata potrivită pentru decorarea spațiilor de birou sau de acasă. Pe lângă această calitate maximă de persistență a florii, trebuie să mai știi că este și foarte ușor de îngrijit. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com-despre-Guzmania-bromelia-Text-Carli-Marian-3

adelaparvu.com despre Guzmania, bromelia Text Carli Marian (2)

În primul rând vreau să-ți fac cunoscut faptul că planta, o dată ce a ajuns acasă, nu trebuie schimbată în alt ghiveci, deoarece fiind o plantă epifită asemenea orhideelor, prezintă un sistem radicular (rădăcini) slab dezvoltat care o ajută doar pentru susținerea de scoarța arborilor. Așadar nu are nevoie de ghivece mai mari, ci doar de un portghiveci (mască de ghiveci) mai greu, poate fi unul de porțelan, deoarece centru de greutate este undeva în partea superioară și atunci există riscul să se răstoarne.

adelaparvu.com despre Guzmania, bromelia Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Guzmania, bromelia Text Carli Marian (4)

În perioada de vegetație să știi că planta are nevoie de o expunere luminoasă, poate fi și soare blând de dimineață sau apus. Cantitatea mare de lumină va susține și formarea unui număr mare de puiuți la bază. În această perioadă udarea se realizează prin adăugarea de apă de ploaie sau apă plată cu osmoză inversă în mijlocul rozetei de frunze, iar solul din ghiveci se menține ușor reavăn în permanență. Recomandarea mea este ca o dată sau chiar și de două ori pe lună apa din rezervorul localizat între frunze să fie schimbată, deoarece apa stătută poate dezvolta agenți patogeni și atunci există riscul să putrezească baza coletului. Tot în perioada activă a plantei, Guzmania are nevoie și de puțină fertilizare, dar nu mai mult de 2 sesiuni pe întreaga perioadă.

adelaparvu.com despre Guzmania, bromelia Text Carli Marian (1)

Ce iubește foarte mult aceasă plantă în afară de lumină și căldură este umiditatea atmosferică ridicată, deoarece protejează bracteele de procesul de uscare la vârfuri. Partea cea mai importantă din îngrijirea Guzmaniei ține foate mult de modul cum te comporți cu ea în sezonul rece când există riscul ca ea să putrezească. Hai să afli mai multe detalii din materialul video postat pe canalul meu Youtube/ Carli Marian, unde găsești informații și despre alte plante dragi:

16 raspunsuri pentru Guzmania – cum trebuie îngrijită corect?

  1. Sabina spune:

    Buna, am primit o guzmania acum cateva luni. Acum are o culoare visiniu inchis si 4 puiuti intre 5 si 14 cm. Trebuie sa tai partea de sus sau doar sa scot puiutii? Multumesc.

    • carli spune:

      Buna ziua! Trebuie doar taiati puiuti mai dezvoltati cu un cutter de baza plantei, chiar daca nu au radacini si plantati intr-un substrat de orhidee!

  2. Roxana spune:

    Ce presupune plantarea intr-un substrat de orhidee? Doar la baza se aplica un astfel de strat si in rest ce fel de pamant se foloseste?

    • carli spune:

      Se foloseste pentru tot ghiveciul substratul pentru orhidee! Fiind tot o planta epifita se va simti excelent in acest amestec!

  3. Nicoleta spune:

    Nu știu dacă planta mea este Guzmania

    8B8260B5-6FEF-47F0-BC67-6155F806618A

  4. Anna spune:

    Buna eu am acest fel de floare dar nu sunt sigura daca este din fam Guzmania sau este inrudita cu acest gen de flori,o am de mai bine de 3 luni dar nu vad nici sa creasca si nici sa infloreasca imi poti da te rog mai multe info?Multumesc😘😘

    15549078035081828327427079462605

  5. Mihaela spune:

    Floarea mea cand creste un pic pana sa infloreasca se si usuca din mijloc spre exterior parca o ataca un pajanjen caii apar tot felul de pete pe petale .Ce sa fac?
    Mihaela

  6. Flori spune:

    In februarie am primit cadou o Guzmania violet …Dar fiind pusa într-un ghiveci micuț am schimbat o in ceva mai mărisor…a început să facă puiuti pe lângă ea :sa inteleg ca ii merge bine? Insa cum pot sa ii schimb toată apa din frunze ?

  7. Dolena spune:

    Buna ziua am o guzmania si a inceput sa se usuce la vârfuri. Ce trebuie sa fac sa isi revină?

    15891158351745096876863449586416

  8. Raluca spune:

    Am si eu o astfel de planta , si recunosc ca am neglijat-o o perioada. acum are floarea uscata si nu vad nici puiuti. vazand-o asa, am schimbat vaza cu una mai mare, insa, acum nu stiu ce sa fac cu floarea uscata, o tai sau ce se va intampla

  9. Criss spune:

    Buna ziua! Am mai multe plante tropicale, printre care si bromelii, ananas (care e tot bromelida din ce stiu), dracene si aloe. Stiu ca bromeliile trebuiesc udate in rozeta si golite dupa cum scrie si in articol, insa as avea o intrebare despre celelelalte tipuri de plante. Stiu ca se uda subratul si se lasa sa se usuce intre udari, dar intrebarea mea este daca este necesar un ghivechi cu farfurie pentru ele? Presupun ca nu, din moment ce nu vor prea multa umezeala, insa nu sunt sigura. Urmeaza sa le mut in alte ghivece si ma gandeam la ceva de ceramica, care sunt fara farfurie, de aici si nelamurirea mea. Multumesc anticipat!

  10. Oana spune:

    Nu stiu ce sa ii fac sa își revină. Cred ca a fost prea cald in casa. O mai pot salva?

    16115137938686469013703306887029

  11. Andrada Cazan spune:

    Hello! Guzmaniei mele i-a trecut vremea și arata cam așa. Să tai inflorescența cât mai de jos?
    Are doi puiuți la bază.
    Oare îi pot scoate deja? – am văzut videoul tău de pe YouTube și am înțeles cum trebuie să îi plantez. Dar după ce îi scot, ce fac cu planta mamă? O mai țin? Mai face pui? Sau ne luăm la revedere? Sau o păstrez așa cum rămâne, verde? Merci mult!

    20221027_000515

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *