În foto locuință București design Nicolau Camina și Oniciuc Iulia

In Idei pentru acasa

Câți metri pătrați trebuie să aibă un apartament? Dar o casă?

În ultima perioadă atât la birou, cât și pe blog am primit întrebări referitoare la numărul metrilor pătrați necesari pentru o casă. Da, sunt oameni care vor să-și construiască propria casă, dar nu știu care este suprafața optimă unei familii, adică să nu fie nici prea mare și nici prea mică, iar cei care vor să cumpere locuințe de bloc ar dori de asemenea să știe după ce suprafețe să se orienteze pentru a le fi confortabil traiul într-un apartament. E foarte adevărat faptul că sunt multe case prea mari ridicate la noi și locuințe prea meschine la bloc. Dacă pentru case ridicate în regie proprie se pot face greșeli majore, adică să se ajungă la suprafețe foarte mari de 500 de mp, ceea ce este mult prea mult pentru o familie cu doi copii și ulterior mult prea greu de întreținut, casele din complexurile rezidențiale pot fi mult mai aproape de nevoile reale. În blocurile nou construite problema cea mai mare este lipsa spațiilor de depozitare și a bucătăriilor mai mari. Dar hai să-ți spun după ce se ghidează constructorii.

În foto locuință București design Nicolau Camina și Oniciuc Iulia

În foto locuință București design Nicolau Camina și Oniciuc Iulia

adelaparvu.com despre suprafata optima a locuintei, design Nicolau Camina, Oniciuc Iulia (3)

Orice constructor sau dezvoltator imobiliar serios apelează la o firmă de proiectare, adică de arhitectură. Acum, toți arhitecții din România iau în calcul Legea Locuinței (Legea nr 114/1996), care prevede tipurile de locuințe, iar în anexa legii există stipulate suprafețele MINIME pentru fiecare funcțiune în parte – cameră de zi (living), loc de luat masa, bucătărie, dormitoare și spații de depozitare. Astfel, conform tabelului preluat din această anexă, vei vedea că suprafețele MINIME și scriu cu capitale minime ca să înțelegi că asta nu înseamnă că ele sunt conform standardelor contemporane la care se așteaptă marea majoritate a oamenilor, sunt trecute atât în funcție de spațiu, cât și în funcție de numărul de persoane din care este compusă familia. Ca regulă generală stabilită prin lege, fiecărei persoane ar trebui să-i revină un volum de locuit de circa 15 metri cubi, reglementându-se prin lege și înălțimea încăperilor care trebuie să fie de minimum 2,55 metri. În privința holurilor, spațiilor de circulație, acestea trebuie să aibă o lățime de 1,20 metri.

În foto locuință București design Raluca Dofin

În foto locuință București design Raluca Dofin

adelaparvu.com despre suprafata optima a locuintei, design Raluca Dofin (3)

Merită să consulți legea (vezi AICI) ca să înțelegi că deseori la bloc bucătăriile, spre exemplu, sunt cu suprafețe prea mici pentru că legea prevede suprafața MINIMALĂ a acestora, care de multe ori este luată ad litteram de către dezvoltatori. De asemenea, vei vedea că spațiile de depozitare sunt de asemenea prea mici în raport cu așteptările multora. Ideea este că această Lege a Locuinței nu a mai fost actualizată de mult timp și ca atare nu sunt luate în calcul dotări precum centrala termică murală la bloc, electrocasnice mari cum ar fi mașină de spălat vase, uscător de haine etc. De asemenea, la capitolul spații de depozitare nu sunt incluse separat locul pentru debara, dressing sau cămară, ci sunt considerate la comun, iar la capitolul loc de luat masa este calculată suprafața dedicată unei singure zone, care, conform legii, poate fi inclusă în spațiul bucătăriei, deci în niciun caz loc de masă în bucătărie separat față de locul de masă din zona de zi (sufragerie).

Tabel din Anxa de la Legea Locuinței privind suprafețele minimale

Tabel din Anexa nr 1 de la Legea Locuinței 114/1996 privind suprafețele minimale dedicate funcțiunilor dintr-o locuință.

Deci, cum faci un calcul corect asupra dimensiunilor optime potrivite casei pentru familia ta? Poți lua ca reper suprafețele minime, dar să adaugi la fiecare încăpere ceea ce știi că ai nevoie. Spre exemplu, o bucătărie optimă (nici prea mare, nici prea mică) poate fi una la care adaugi atât spațiu de depozitare, cât și loc de luat masa. Un dormitor confortabil poate fi unul la care adaugi și spațiu de depozitare și loc de luat masa (considerându-l ca loc de birou). Un living optim poate fi unul care are suprafața minimă la care adaugi loc de depozitare, loc de luat masa. O baie optimă poate fi una la care adaugi spațiu de depozitare. Oricum, te-ai prins cum stă treaba.

În foto locuință București design Raluca Dofin

În foto locuință București design Raluca Dofin

Pentru locuințele de bloc contează mult, pe lângă metri pătrați de la interior, și numărul și dimensiunea ferestrelor. Cu cât sunt mai mari și mai multe, cu atât locuința va fi mai plăcută și mai ușor de reorganizat la nevoie în mai multe camere. Și la case contează mult suprafețele vitrate, dar și cum sunt gândite accese în casă și modul cum e orientată casa în raport cu punctele cardinale (zona de zi spre sud, zona de dormit de regulă spre nord). Deci, înainte de a căuta printre ofertele dezvoltatorilor imobiliari sau de a discuta cu un arhitect, e bine să-ți faci o listă cu ceea ce consideri că ai nevoie – spații de depozitare mai generoase, poate băi mai mari, poate dormitoare separat gândite față de birou sau loc special creat pentru haine în relație cu dormitoarele. Ca să găsești sau să ajungi la ceea ce-ți dorești trebuie să-ți faci lista cu dorințele tale, iar acum că știi despre suprafețele minimale vei știi măcar de unde să începi. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

În foto locuință București design Reflex Architecture

În foto locuință București design Reflex Architecture

adelaparvu.com despre suprafata optima a locuintei, Design Arh. Miruna Pribeagu, Arh. Silviu Voicu Reflex Architecture (1)

Foto via Elle/Decoration

9 raspunsuri pentru Câți metri pătrați trebuie să aibă un apartament? Dar o casă?

 1. Elena spune:

  Foarte util articolul! inca o intrebare ar fi de pus aici. Ce distanta trebuie sa fie intre doua imobile?
  Multumesc!

 2. Tatiana Socaciu spune:

  Buna ziua! Foarte util articolul. Multe lucruri din legislatia romaneasca, in speta constructiile din Romania, ar trebui actualizate si corelate intre ele.

  Am o intrebare / observatie / nedumerire ….spatiile de dormit nu sunt mai ok daca sunt asezate pe sud sau sud-vest si zona de zi pe nord? Eu locuiesc intr-un apartament ce este asezat pe sud-vest si este mult mai ok atat din punct de vedere al caldurii si economiei la factura de gaze, cat si din punct de vedere al luminozitatii. Am facut o comparatie cu un apartament ce este pozitionat pe nord, iar atmosfera racoroasa nu mi-a placut (decat vara, trebuie sa recunosc 🙂 )

  Felicitari pentru tot ceea ce realizati!

  • Sergiu Condrea spune:

   Amplasarea oricarei camere de locuit pe NORD este ilegala. Legea prevede ca spatiile camerelor de locuit sa fie insorite minim o ora si jumatate la solstitiul de iarna, ceea ce in cazul amplasarii pe nord a acestor camere este imposibil.

   Apartamentele dispuse in intregime pe NORD sunt asadar ilegale iar cine cumpara aceste apartamente este cel putin inconstient de faptul ca omul are nevoie de soare in camerele de locuit.

   • R spune:

    HA! Stau la bloc… comunist… 1982 … ap. are ferestre pe o singura fatada, spre nord. Ca toate ap de pe fatada principala. Asa l-am mostenit… Soarele se mai reflecta din geamurile vecinilor de vis-a-vis 🙂 Nu sufera nimeni din casa de depresie! stam la soare prin alte parti (mare, parc, tara) Sa vezi ce minunat e vara, nici nu avem aer conditionat! Deci nu e nicio nenorocire, si, in niciun caz, INCONSTIENTA! E dupa posibilitati!

 3. Sergiu Condrea spune:

  Un alt amanunt important…orice camera de locuit trebuie sa aiba conform legii minim 12 mp. Inaltimea spatiilor trebuie sa fie de minim 2.60 m.

  Aceste doua prevederi, impreuna cu cea care priveste amplasarea pe nord a camerelor de locuit nu se regasesc in legea locuintei..ci provin din corelarea cu legislatia in domeniu, mai exact Ordinul 119/2014 al MS.

 4. radu marian spune:

  multumesc pentru articol!

 5. Mircea Boieru spune:

  bună ziua,
  fiți amabilă, care este valoarea maximă a raportului lungime/lățime a pereților unei camere pe care-o recomandați?
  vă mulțumesc anticipat.

 6. Alex G. spune:

  Fix asa am eu, dar e orientat spre est. Vara sunt boier, fata de ceilalti care au ferestrele spre vest, le bate soarele toata ziua si-s fortati sa aiba aerul conditionat permanent pornit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *