adelaparvu.com despre iluminat natural in spatii fara ferestre, Smart Daylight Management de la BASF (3)

In In trend

Lumină naturală în spațiile fără ferestre!

Se construiește din ce în ce mai mult și mai repede, dar asta nu înseamnă că întotdeauna se construiește și calitativ din punct de vedere al aportului de lumină naturală. Deseori cele mai mari probleme sunt cele ce țin de iluminatul natural, razele soarelui ajungând greu către centrul clădirilor, fie ele blocuri de locuințe, fie clădiri de birouri, centre educaționale, spitale sau alte clădiri de dimensiuni mari. Însă problema iluminatului natural este pe lista de priorități a companiilor inovatoare. Cei de la BASF împreună cu echipa companiei Bartenbach GmbH, au gândit un sistem de iluminare naturală Smart Daylight Management, prezentat în acest an la târgul Light + Building de la Frankfurt, prin care oferă o soluție de rezolvare pentru a aduce razele soarelui în camerele fără ferestre și de asemenea pentru a împiedica efectul lucios creat în spatele fațadelor de sticlă ale clădirilor mari. Dar hai să-ți spun mai multe.

Sistemul de iluminat HCL (Human Centric Lightning – Iluminat Humano-Centric) se bazează pe principiul ghidării luminii și cuprinde trei componente: un film (o peliculă), un luminator și corpuri de iluminat. Pelicula este încorporată într-un geam izolat și ghidează în mod optim lumina naturală printr-o fantă (un luminator), care conține film reflectorizant. Pasajul aduce lumina soarelui adânc în interiorul unei clădiri, apoi corpurile de iluminat reflectă lumina zilei în încăperi. Aceste corpuri de iluminat sunt, de asemenea, echipate cu lămpi cu LED-uri care oferă lumină în încăperi, atunci când lumina naturală este indisponibilă sau insuficientă.

Sistemul de iluminat Smart Daylight Management are la bază conceptul HCL (Human Centric Lighting – Iluminat Humano-Centric) și se bazează pe principiul ghidării luminii, cuprinzând trei componente: un film (o peliculă), un luminator și corpuri de iluminat. Pelicula este încorporată într-un geam izolat și ghidează în mod optim lumina naturală printr-o fantă (un luminator), care conține film reflectorizant. Pasajul aduce lumina soarelui adânc în interiorul unei clădiri, apoi corpurile de iluminat reflectă lumina zilei în încăperi. Aceste corpuri de iluminat sunt, de asemenea, echipate cu lămpi cu LED-uri care oferă lumină în încăperi, atunci când lumina naturală este indisponibilă sau insuficientă.

adelaparvu.com despre iluminat natural in spatii fara ferestre, Smart Daylight Management de la BASF (1)

Prin corpurile de iluminat parte a sistemului Smart Daylight Management, lumina zilei poate să pătrundă în zone îndepărtate de ferestre, precum și în holuri și în camere fără lumină naturală. Sistemul poate fi integrat în fațade existente, fără a fi necesare structuri suplimentare și fără să limiteze opțiunile de proiectare ale arhitecților. În plus, creează oportunități pentru noi concepte de design, cum ar fi birouri cu zone de lucru și de relaxare, care includ zone naturale verzi pentru îmbunătățirea calității vieții. În interiorul clădirii, sistemul poate fi mascat într-un tavan suspendat sau tratat ca element vizibil pentru a fi integrat în designului interior al clădirii.

Componentele sistemului de iluminat Smart Daylight Management de la BASF

Componentele sistemului de iluminat Smart Daylight Management de la BASF. Vezi mai jos o prezentare video a sistemului Daylight Management.

Ce înseamnă iluminat pe baza conceptului HLC (Humano-Centric)? Este un concept prin care se analizează efectele luminii naturale asupra oamenilor. S-a constatat de către specialiști că lumina naturală influențează emoțiile, dar și funcțiile biologice ale organismului uman. Gândește-te numai la starea pe care o ai pe timpul iernii când lumina naturală este redusă pe parcursul zilei. Acest sistem de iluminat este gândit pentru a îmbunătății calitatea spațiilor precum școli, spitale, centre comerciale, birouri, clădiri de locuințe pentru că oamenii sunt mai concentrați, mai eficienți și mai sănătoși în încăperi illuminate natural. De asemenea, prin utilizarea sistemul gândit pe baza conceptului HLC se estimează reducerea consumul de energie electrică necesară iluminării artificiale. Firma de consultanță A.T. Kearney a calculat că beneficiile aduse de utilizarea acestui sistem de iluminat de către publicul larg s-ar putea ridica până la 870 de milioane de euro, în Europa anului 2020.

Ideea proiectului de gestionare a luminii de zi a apărut în timpul programului Creator SpaceTM, lansat de BASF în 2015, pentru a marca aniversarea a 150 de ani. Pe baza acestei idei, echipe din Elveția au explorat subiectul luminii și energiei din interiorul clădirilor. Împreună cu experții BASF din diverse unități specializate, au creat un concept care a devenit un proiect de incubație și a fost dezvoltat într-o soluție de sistem gata de a fi comercializată. Un prototip inițial este deja utilizat în sediul firmei Bartenbach GmbH din Austria. Mai jos vezi un film cu o cameră în care s-a montat acest sistem. Se estimează că sistemul va fi disponibil pentru comercializare începând cu finalul acestui an. Uite aici pe site-ul www.basf.com/daylighting găsești mai multe detalii, inclusiv tehnice. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

3 raspunsuri pentru Lumină naturală în spațiile fără ferestre!

 1. Daniela Cornea spune:

  Buna Adela.

  Ma poti ajuta cu un sfat.
  Holul nostru este un asa numit hol H.
  Holul mic din care se face intrarea in dormitoare, are lumina naturala doar de la luminatoarele de deasupra usilor. Noi vrem sa pastram luminatoarele insa nu gasim pe nimeni sa mai faca astfel de usi, sau daca fac, fac o imbinare inestetica in partea de jos sau in partea de sus. Ce optiuni avem? Am fost la cateva magazine de profil de pe Valea Cascadelor si de pe Mihai Bravu dar nu ne-a multumit oferta. De asemenea tocul mobil este greu de utilizat deoarece la una dintre usi tocul din dreaptanu are deloc spatiu perete; o solutie propusa ar fi sa micsoram latimea usii, dar nu mi se pare chiar ok pentru dormitoare.Am atasat si o poza.

  Multumesc,
  Dana

  usi

 2. Daniela Cornea spune:

  Sa inteleg ca nu exista?

 3. Erdenis spune:

  Buna ziua,
  De unde pot cumpara un asemenea sistem pentru iluminare camere fara lumina naturala?

  Multumesc pentru raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *