Când te gândești la o locuință mică de de doar camere ce măsoară 41 de metri pătrați nu ți-ai putea-o închipui cu suprafețe negre, nu-i așa? Ei bine, nu doar că există suprafețe închise la culoare, dar pe ansamblu amenajarea este elegantă și dă impresia că spațiul este mult mai generos. Asta este grație proiectului de amenajare gândit de către arhitecții de la biroul polonez JT Grupa, care au avut în vedere o reorganizare mai eficientă a locuinței, cu deschiderea spațiilor în zona de zi, respectiv bucătăria comunică deschis cu livingul, dispoziția funcțională a mobilierului și o regândire a băii prin modul de ambientare. Dar hai să-ți spun mai multe din trucurile aplicate aici.
Locuința are circa 41 de metri pătrați și de la intrarea în casă în stânga se deschide bucătăria cu livingul, iar în dreapta sunt dormitorul și apoi baia. Totul restrâns ca spațiu, dar arhitecții au avut în vedere ca lumina naturală să pătrundă din plin în zona de zi. De aceea au desființat separarea existentă între chicinetă și living, dar printr-o masă insulă au delimitat funcțiunile.
Bucătăria este gândită cu mobilă pe comandă cu fronturi frezate și cu frigiderul încorportat. În zona de lucru, fiind spațiu mic, arhitecții au prevăzut amplasarea exclusivă a chiuvetei, iar pentru gătit, încastrate în masa insulă sunt plita și cuptorul. Bateria și chiuveta sunt alese tot negre pentru a fi frumos armonizate în ansamblul blatului închis la culoare. Practic, totul este cât mai asortat pentru ca tot ceea ce este tehnic să fie cât mai estompat, având în vedere deschiderea către living. Blatul negru se combină frumos cu marmură verde folosită pentru placare pereților. Acest material natural adaugă o notă elegantă zonei, mai ales că ea este prezentă și pe colțul camerei, care se vede și din zona de living.
Masa insulă are două părți unite de același blat. Către bucătărie sunt gândite corpuri de depozitare care flanchează cuptorul, iar înspre living blatul este sprijinit de picioare pentru a forma un loc de luat masa de tip bar în jurul cărei sunt scaune de la Hay. Înălțimea mesei insulă este aceeași cu cea a corpurilor joase din bucătărie, ceea ce se citește frumos, în același plan din living. Blatul lucios conferă un plus de eleganță și reflectă lumina, dar conferă și senzația de adâncime.
Deasupra mesei insulă este suspendat un element decorativ care înglobează hota ce funcționează pe bază de filtre, deci nu cu evacuare prin tub, ci prin absorbția vaporilor și mirosurilor. Hota este practic îmbrăcată cu laterale de nuanță roz și încastrată în acest element metalic, de unul dintre brațe fiind camuflat cablul de alimentare pentru ea, care se află la nivelul plafonului.
Spațiul livingului nu este foarte generos, ca atare arhitecții l-au prevăzut să fie minimal mobilat doar cu ceea ce este necesar: canapea, măsuțe, comodă. Poate pentru mulți este suprinzător modul de finisare al peretelui într-o nuanță închisă, dar pe fundalul acesteia televizorul nu se citește, ci este bine mascat, iar negrul conferă întotdeauna senzația de adâncime. Pe colțul spațiului, unde în stânga se deschide dormitorul, arhitecții au gândit un tapet realizat pe comandă cu flori supradimensionate. Este un accent care personalizează frumos încăperea.
În atmosfera generală contează mult decorațiunile și accesoriile. Pereții sunt conturați cu profile decorative și cu plintă înaltă, dar în casete de tip lambriu obținute sunt poziționate tablouri cu ramă subțire neagră. Negrul este continuat și la nivelul corpurilor de iluminat, inclusiv pentru această aplică de perete binevenită în vecinătatea canapelei. Decorațiunile și piesele mici sunt de la Zara Home și H&M Home.
Peretele care delimitează spațiul de odihnă, dar și ușa de acces în dormitor sunt îmbrăcate cu același tapet, astfel încât la intrarea în locuință în micul hol unde sunt prezente trei uși (intrare în casă, baie, dormitor), măcar una să fie ascunsă. Nuanțele pentru amenajarea dormitorului sunt preluate din cele ale florilor prezente pe tapet pentru ca totul să fie cât mai armonios și plăcut privirii.
Dormitorul este o cameră mică, dar era necesară depozitarea aici, așa că singura soluție viabilă a fost flancarea patului cu două dulapuri generoase. Fețele dulapurilor sunt gândite să aibă aspectul unor lambriuri, iar mânerele aurite le sciot din zona banală. Compromisul pentru un spațiu mic în care s-au dorit zone de depozitare cât mai mari a fost renunțarea la noptiere, așa că ele nu sunt prezente.
Tăblia supradimensionată și tapițată conferă senzația de cuib, iar amplasarea veiozelor pe lateralele dulapurilor te fac să uiți de prezența spațiilor de depozitare. Lenjeria de pat și decorațiunile textile contează foarte mult în ambianța obținută și prin ele se aduce un plus de textură și culoare în acest spațiu mic, care vorbește acum despre confort.
Aspectul elegant s-a dorit să fie continuat și în camera de baie, așa că tonurile de roz preluate din nuanțele tapetului din hol și living sunt prezente aici la nivelul mobilierului. Pentru a amplifica senzația de spațiu în această încăpere mică, arhitecții au prevăzut o pardoseală deschisă la culoare, plăci hexagonale pe peretele cu vasul de toaletă, dar și mai interesant: placarea cu oglinzi pe peretele unde este amplasat lavoarul încastrat în mobilier.
Arhitecții au gândit organizarea camerei de baie în așa fel încât mașina de spălat rufe, ca și majoritatea produselor din categoria cosmetice și detergenți să nu fie la vedere. Cum? Au gândit o cabină de duș în continuarea căreia se află un spațiu funcțional mascat de o ușă care seamănă cu o placare. Este folosită aceeași nuanță roz ca și pentru mobilerul suspendat ce susține lavoarul. Totul simplu, dar elegant tratat. O locuință mică, dar atent amenajată și ambientată, un contrast de nuanțe care vorbește despre feminin și masculin, adică roz pudrat și negru, materiale prețioase precum marmură, un design cu accente clasice pentru mobilierul ce ocupă suprafețe mari, adică fronturi frezate și corpuri de iluminat cu aspect sculptural. O amenajare armonioasă și deosebită. Sper să te inspire și pe tine!
Buna ziua, ma intereseaza ce hota (firma, tip) a fost folosita, va rog!
Este vorba despre o hotă fără evacure (cu recircularea aerului) pe care o poți găsi în ofertele mai multor branduri: Whirlpool, Beko, Teka, Electrolux. În cazul de față s-a folosit o hotă de la Gorenje.
wauuu!Lucruri minunate!
Adela,ma intreb cat costa o amenajare a unei case de 3 dormitiare ,2 bai si un living?amenajate de tine….
Bună Maria! Depinde ce îți dorești. Eu cuantific munca mea și a colegilor mei în timp, nu în metri pătrați. Cu cât e mai complexă cererea cu atât mai mult timp ne ia să facem proiectarea și selecția de materiale, finisaje, mobilier, decorațiuni.
Buna!
Cum se poate lua legatura cu dsignerii din articole? direct pe site ul lor? Am vazut ca nu sunt din Romania. Se poate colabora cu ei? Noi avem o casa in Bucuresti pe care dorim sa o amenajam.
Multumesc anticipat, seara faina! Ana
Bună Ana! Da, poți apela la ei și ei îți vor spune dacă acceptă sau nu lucrarea.
Buna Adela,
Imi place foarte tare tapetul din living , si am cautat modelul peste tot dar nu reusesc…te rog frumos, imi poti spune unde il pot comanda?
Multumesc !
Bună Mari! Așa cum am scris în articol, acest tapet a fost realizat pe comandă. Poți avea ceva similar cu ajutorul unei firme care face imprimări pe tapet. Poți apela la asta pentru informații, în funcție de orașul în care locuiești, la Grup Transilvae http://www.transilvae.ro/en/, care-ți poate indica o firmă specializată.
Buna Adela,
Iti multumesc tare tare mult !!!!
🙂
Buna Adela, imi plac foarte mult ideile tale si cu siguranta ma voi inspira din lucrarile tale. Eu vreau sa-mi fac un salon de infrumusetare intr-o casuta micuta cu doua trei camere pe care o voi construi de la 0, daca ai cateva idei sau poze pentru un astfel de proiect ti-as fi recunoscatoare. Iti multumesc!