În perioada vacanțelor mulți oameni ajung în locuri frumoase, cu peisaje minunate, dar și cu amenajări care le dau idei pentru acasă. Zona mediteraneană este la capitolul terase și grădini o sursă inepuizabilă de inspirație pentru amenajarea grădinilor, teraselor sau balcoanelor, dar dacă în privința vegetației din păcate nu putem aclimatiza speciile de plante, cu siguranță putem adapta modurile de ambientare ale spațiilor exterioare. De această dată te invit să vezi idei de bănci, banchete și canapele fixe, binevenite mai ales în spațiile exterioare, unde nu-ți mai faci griji că pot fi avariate sau că e nevoie să le depozitezi în sezonul rece ori când pleci pentru mai mult timp de acasă. Dar hai să-ți spun mai multe.
Banchetele fixe, zidite merg de minune mai ales în zonele de litoral, unde piesele de mobilier pot fi practic tencuite cu același material ca și exteriorul casei. Pot fi făcute astfel de banchete din zidărie cu blocuri BCA, dar și din cărămidă ulterior tencuită. Confortul poate fi ușor adus cu ajutorul pernelor și saltelelor dehusabile.
Mobilierul fix, zidit poate avea și rol de delimitare al zonei terasei față de restul spațiului exterior, iar pentru casele de vacanță mobilierul fix poate fi cu succes adaptat și la interior.
Când spațiul este mai restrâns și există multe condiționări de organizare cauzate de prezența ușilor și ferestrelor, ideea unei banchete zidite poate fi adaptată sub forma unui divan și reglată ca înălțime pentru a încăpea sub o fereastră.
Dacă-ți dorești ca bancheta să aibă rolul unei canapele și să fie în armonie cu restul unor piese de mobilier, ai grijă la dimensiuni. O înălțime de 40 centimetri și o adâncime de minimum 80 cm o să-ți asigure un confort similar unei canapele. Te poți gândi ca în prelungirea unui astfel de loc de ședere să realizezi tot din aceealeași materiale zidite și tencuite și mici măsuțe.
Cu mobilierul fix poți masca și țevi, instalații care trec pe la exteriorul casei și pe care dorești să le ai protejate pe timpul iernii. Așa că o structură cu rol de mobilier vara poate fi și una care-ți maschează și izolează instalațiile pe timp de iarnă, dar asigură și un aspect vizual plăcut, indiferent de anotimp.
Când spațiul nu e generos, dar priveliște merită efortul, mobilierul fix poate ține loc și de separare, de balustradă, mai ales pentru o terasă în trepte, cu mai multe niveluri.
Când terasa este plăcut amenajată, ea devine camera cea mai folosită în sezonul cald. Însă toată ambientarea ține de decorațiuni pentru că la partea de mobilier cu o canapea colțar zidită rezolvi cea mai mare parte din problemă. Cu cât pernele sunt mai confortabile cu atât și acest spațiu devine mai relaxant.
Orice structură fixă cu rol de mobilier e bine să fie în acord cu arhitectura exterioară a casei, așa că nu te crampona de o anumită înălțime pentru locurile de ședere, pentru că aceasta poate fi obținută și prin așezarea deasupra structurii fixe a unor saltele mai înalte și mai comode.
Partea frumoasă la mobilier zidit este că poate fi asortat cu ajutorul tencuielii finisajelor care sunt la exterior, deci dacă nu te încântă ideea unei banchete fixe vopsită în alb o poți foarte bine finisa într-o culoare asortată restului ambientului. Ca să previi murdărirea banchetei fixe în partea inferioară, la întâlnirea cu pardoseala, cel mai indicat ar fi ca această parte să fie restrasă cu 15-20 cm față de șezutul situat deasupra.
Dacă baza unei banchete îți displace ca aspect o poți îmbrăca cu o simplă pânză. Țesăturile contează mult în modul în care un spațiu exterior este perceput, așa că cu cât sunt mai prezente cu atât va fi simțit spațiul ca fiind mai primitor. Aici, pe lângă banchetă, poți vedea o balustradă mai înaltă care formează spătarul ei, dar care asigură intimitate, umbră, dar și protecție pentru copii mici.
Când între balcoane nu sunt separări clare, acestea pot fi realizate cu deck ori lemn exotic, rezistent la intemperii. Și e păcat ca pe un astfel de perete să nu fie și un loc plăcut de ședere, care da, poate fi realizat din aceleași materiale sub forma unei banchete fixe. Când adâncimea banchetei este mică – până în 50 de centimetri, e bine să ai spațiu pentru picioare sub ea, ca să stai mai confortabil.
Da, și un balcon poate deveni locul preferat de ședere în zile frumoase, mai ales când peisajul urban este unul deosebit. Pentru a realiza un astfel de colțar de exterior ai nevoie de un balcon care să aibă minimum 150 cm lățime. În ambientarea din imagine banchetele sunt realizate din deck de exterior, la fel ca și pardoseala.
Pentru ca locul de ședere de la exterior să fie ușor de întreținut și comod e bine ca și zona de sprijin pentru spate să fie finisată, dar dacă locuiești la bloc ai grijă să nu influențezi aspectul general al fațadei clădirii.
Ideea de banchetă poate fi pusă în practică și printr-o modalitate ingenioasă de mobilare exterioară, cum ar fi între două jardiniere cu flori care să susțină locul de ședere.
În oraș spațiile exterioare pot fi foarte mici și între calcane. Cum faci să ai un loc plăcut de ședere, dar și plante? Ei bine, bancheta poate avea un spătar mai înalt care să adăpostească jardiniere cu plante.
Da, și spațiile mici pot fi frumos ambientate. De la o banchetă de ședere poți ajunge la amenajarea unui loc de lectură plăcut direct pe pardoseala exterioară.
Pentru pasionații de DIY și cei care au grijă față de mediu și reciclează lucruri, o banchetă de exterior poate fi foarte bine realizată din europaleți.
Lățimea europaleților e perfectă pentru a crea locuri confortabile de ședere. Cu cât sunt mai bine finisați europaleții, cu atât mai elegant apare și spațiul exterior amenajat.
Într-un foișor sau pe o terasă acoperită unde se dorește ca locul de luat masa să fie mai generos, o banchetă lungă, situată pe o latură a terasei este perfectă pentru economisirea spațiului. Pe lângă rolul de canapea, dacă înălțimea este de 45 cm poate fi folosită ca banchetă pentru masă, deci în loc de scaune. În plus, interiorul ei poate fi folosit pentru depozitare. Deci, da, cu puțină imaginație în privința mobilierului și cu multe decorațiuni textile poți transforma un spațiu exterior într-unul plăcut. Sper să te inspire și pe tine ideile din aceste imagini!
Foto: ElMueble
22
Big like !:)
Idei minunate ! Multumesc !
Multumesc pentru idei ,sunt minunate!
Geniale idei! Te relaxezi doar privind pozele 🙂
Toate ideile sunt geniale!