adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Lux Decor

In Idei pentru acasa

De unde provine stilul marin?

Acest stil este definit de nuanțe de albastru și turcoaz care evocă întinderile de apă ale mărilor și oceanelor, tonuri de alb asociate cu spuma mării, nori de vară și lumina soarelui, materiale naturale precum împletituri, lemn, piatră, ceramică cu texturi rugoase și culori naturale care să amintească de peisajul plajelor și multe decorațiuni textile din bumbac cu imprimeuri alb-albastre, alb-roșii, alb-negre, de regulă în dungi, care amintesc de umbrele, dar și de mici ambarcațiuni. În ziua de azi se pot face multe reinterpretări ale stilului marin, dar întotdeauna rezultatul final trebuie să sugereze relaxarea, starea de bine și să evoce naturalețea plajelor sălbatice. Și da, mobila și decorațiunile contează mult, căci prin ele se poate creiona ambianța, chiar dacă la nivel de finisaje totul este cât mai simplu – pereții albi, pardoseli în tonuri neutre de lemn ori piatră, ceramică în tonuri de gri sau bej. Găsești o varietate mare de produse, de la mic mobilier la seturi de mobilă și apoi decorațiuni textile și obiecte decorative la kika. Am fost și eu în magazin și ți-am făcut o selecție de produse care să te inspire. Așa că dacă îți dorești să-ți ambientezi casa în stil marin, vei ști și care este istoria lui, dar și unde poți găsi la noi piese de mobile și decorațiuni pentru a-l materializa la tine acasă sau, de ce nu, în pensiunea familiei ori în casa de oaspeți.

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Walpole Interiors

Produse pe care le găsești la kika și care se pretează pentru o amenajare în stil marin.

Produse pe care le găsești la kika și care se pretează pentru o amenajare în stil marin. BANCHETĂ CITY vezi dimensiuni și preț AICI/ PREȘ ANTIQUE vezi dimensiuni și preț AICI/ PERNĂ INDIGO 45 x 45 cm vezi detalii AICI/ PERNĂ INDIGO 60 x 40 cm vezi detalii AICI/ COȘURI DANA vezi preț AICI.

Fiecare stil de amenajare are o istorie aparte, căci odată cu trecerea timpului fiecare mod de a ambienta interioarele s-a impus ca referință în topul preferințelor oamenilor. Stilul marin este unul tot mai în vogă și la noi pentru că industria turismului s-a dezvoltat considerabil și mulți români au descoperit șarmul caselor, pensiunilor și hotelurilor amenajate în stilul marin, denumit în engleză și coastal style sau beach style.

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Helen Bainbridge

Piese de mobilier și decorațiuni de la kika ce pot fi adaptate pentru un decor marin.

Piese de mobilier și decorațiuni de la kika ce pot fi adaptate pentru un decor marin. DORMITOR KIRCHBERG vezi număr piese, dimensiuni, preț AICI/ PERNĂ NAUTICAL preț AICI/ PERNĂ INDIGO vezi detalii AICI/ MASCĂ GHIVECI GRI vezi materiale și preț AICI/ PREȘ ALB ELEGANT vezi dimensiuni și preț AICI/ VAZĂ INDIGO vezi dimensiuni și preț AICI/ SFEȘNIC RIGOLETTO vezi preț AICI/ PĂTURĂ CAPRI vezi detalii și preț AICI.

SCURTĂ ISTORIE. Dar de unde provine acest stil? La începutul secolului al XVIII lea s-a deschis în Marea Britanie una dintre primele stațiuni de coastă dedicată aristocrației engleze Scarborough în regiunea Yorkshire, ca mai apoi Regina Victoria, la mijlocul secolului al XIX lea, să dea tonul modei unei case pe coastă, la mare pentru cei suficienți de bogați pentru a mai deține încă o proprietate, fiind mare amatoare de excursii în alte resorturi care au fost deschise în Isle of Wight și Ramsgate din regiunea Kent. Odată cu expansiunea rețelelor de căi ferate, după 1850, aceste locuri de relaxare pe malul mării au devenit accesibile și celor din clasa muncitoare și uite așa industria turismului a explodat, iar odată cu turismul oamenii au început să viziteze hoteluri, pensiuni și case de oaspeți amenajate în stil marin și evident să viseze că vor avea o casă amenajată astfel. Odată cu dezvoltarea cinematografiei, după anii interbelici, stilul de amenajare al caselor americane de vacanță din zona Hamptons a devenit tot mai popular prin intermediul filmelor, la fel în anii 1950-1960 zona mediteraneană, în special stilul marin al coastei franceze. În ziua de azi, când prin intermediul Internetului totul se popularizează mult mai repede, cei îndrăgostiți de mare pot recrea un decor relaxant acasă, în mediul urban care să le aducă aminte de momente memorabile petrecute la malul mării.

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Stonebreaker Builders & Remodelers

STILUL MARIN ÎN ROMÂNIA. La noi stilul marin poate fi o reinterpretare a vilelor construite în perioada interbelică la Mamaia, stațiune care s-a înființat la finalul lunii august în anul 1906. Prima vilă în regim hotelier a fost Vila Albastros inaugurată în 1934, iar în 1938 s-a deschis primul hotel Grand Hotel Rex. Pentru cei mai puțin pretențioși stilul marin poate fi o reinterpretare actuală a caselor dobrogene din zona litoralului și a Deltei Dunării, unde tonurile de albastru intens de la nivelul tâmplăriilor sunt frumos combinate cu albul zugrăvelii și zidurile din piatră, alături de plafoane din lemn masiv și mobilier cu aspect rustic, natural.

Imagine de arhivă 1938 cu hotelul Grand Rex Mamaia.

Imagine de arhivă 1938 cu hotelul Grand Rex Mamaia. Sursa foto AICI.

Imagine de arhivă 1958 cu Vila Albastros Mamaia.

Imagine de arhivă 1958 cu Vila Albastros Mamaia. Sursa foto AICI.

Cum poți adapta stilul marin la tine acasă? Cu mult alb pe suprafețe mari, contraste cu nuanțe de albastru, piese de mobilier cu texturi din lemn, neapărat plante și decorațiuni textile cu imprimeuri specifice. Desigur, tablouri cu temă marină ajută mult în creionarea acestui tip de ambient. Dar hai să vezi produse din oferta kika (prezentate cu prețuri mai sus) potrivite la tine acasă pe care eu le-am folosit pentru ambientarea unui dintre dormitoarele din magazinul kika Militari. Și după materialul video ți-am pregătit alte imagini cu ambiente marine semnate de designeri și arhitecți englezi și americani, familiarizați cu acest stil. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Maisons du Monde UK

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Martha's Vineyard Interior Design

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto R Titus Designs

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Creative Group Interiors

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Lux Decor

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Lewis Knox

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Town House Interiors

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Carolyn Thayer interiors

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Fifield Piaker Elman Architects

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Erin Paige Pitts Interiors

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Carolyn Thayer

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Wyatt Poindexter of Keller Williams Elite

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Simonsen-Hickok Interiors

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Thorne Wyness Architects

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Royal Oak Design

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Barclay Butera Interiors

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Helen Bainbridge Interior Design

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Rock Solid Installation & Design

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Coralberry Cottage

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Builder Boy

adelaparvu.com despre stilul marin, coastal style, Foto Fox Point Designs

3 raspunsuri pentru De unde provine stilul marin?

  1. Condrea Cristina spune:

    Adela, te urmaresc de multa vreme si articolele tale sunt geniale. Imi place cum aduci atatea detalii despre fiecare casa in parte.Am achizitionat un apartament de curand si vreau sa iti spun ca am ales toata mobila de la kika datorita tie. Si cand am gasit si patul cu leduri by Adela Parvu am fost realmente incantata, mai ales ca dupa ce l-am cumparat am vazut ca este creat de tine.Intr-adevar este genul meu de mobila si m-au ajutat toate video-urile tale de pe youtube in care prezinti produsele lor. Am ajuns intr-un impas la living si daca nu indraznesc prea mult as dori sa iti cer o opinie despre cum as putea sa aduc si o culoare pe pereti.Multumesc tare mult si spor in proiectele tale!

  2. Mara spune:

    Buna!

    Sunt minuntate articolele de pe blogul tau, iar ideile pentru locuinte de dimensiuni mici sunt absolut fantastice! M-au ajutat deosebit de mult in a ma gandi la modalitatea in care as putea sa organizez o garsoniera de 32 mp. Insa mi-as dori in prezent sa o mobilez si decorez in stil marin sau french rustic, lucru pe care mi l-am dorit dintotdeauna. Am gasit un parchet absolut miniunat, o dusumea de stejar (https://www.parchetpeviata.ro/dusumea-stejar-vista) care cred ca s-ar potrivi de minune. Intrebarea ar fi in primul rand, daca exista posibilitatea de a-mi recomanda un designer cu viziune care poate oferi solutii eficiente pentru a decora un spatiu atat de mic in stil marin sau french rustic si, de asemenea, de a-mi sugera daca parchetul la care m-am gandit eu sau ideile pe care le am sunt potrivite.

    Iti multumesc pentru toate ideile minunte pe care le-am gasit pe blogul tau si iti doresc mult succes in continuare!

    StejarVistaa2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *