adelaparvu.com despre responsabilitate, Foto Raiffeisen - Adela si Andreea - fotograf Andrei Gindac (1)

In Eseuri si idei altfel

Ce înseamnă responsabilitate pentru mine? Dar pentru tine?

Fiecare dintre noi îndeplim mai multe roluri în viață. Suntem parte dintr-o familie, apoi cercul nostru se mărește social odată cu profesia. Eu sunt mamă, soție, blogger, partener într-un birou de design și arhitectură, co-prezentator într-o emisiune tv. Da, sunt o persoană mai vizibilă, iar pentru mine asta înseamnă că trebuie să fiu mai responsabilă, adică să am grijă ca ceea ce scriu și ceea ce fac să fie un model de umanitate pentru ceilalți, iar influența mea să o folosesc înspre binele celorlalți.

Într-o lume unde egoismul este încurajat, pornind de la selfiuri, rețele de socializare și până la comportamentul consumerist, cred cu tărie că a fi responsabil înseamnă să fii om, să ai conștiința că ceea ce gândești, spui și faci poate influența viețile celorlalți și mediul în care trăim. Responsabil înseamnă să acționezi pentru a deveni un om bun, adevărat și frumos. Responsabil înseamnă să faci viețile celorlalți mai bune. Responsabil înseamnă să te gândești ce lași în urma ta și la ce faci efectiv pentru o lume așa cum o visezi pentru tine, pentru copiii tăi, pentru oameni, pentru planeta asta fabuloasă pe care trăim cu toții și căreia îi spunem acasă.

adelaparvu.com despre responsabilitate, Foto Raiffeisen - Adela si Andreea - fotograf Andrei Gindac (2)

Cuvântul „acasă” m-a dus cu gândul la prietenii și colegii mei arhitecți și la responsabilitatea pe care o au de fiecare dată când încep să proiecteze o casă pentru o familie, un bloc, o clădire de birouri. Mai ales că, potrivit unui sondaj realizat la inițiativa Raiffeisen Bank, 8 din 10 români cred că responsabilitatea este foarte importantă atunci când e vorba de meseria de arhitect.

Topul profesiilor responsabile conform unui sondaj realizat de Raiffeisen Bank.

Topul profesiilor responsabile conform unui sondaj realizat de Raiffeisen Bank.

Parcursul unui tânăr arhitect după absolvirea facultății este anevoios în România. După șase ani chinuitori de studiu trebuie să găsească un birou de arhitectură unde să facă stagiu cel puțin doi ani, la finalul stagiului trebuind să susțină un examen pentru dreptul de semnătură. Mulți tineri absolvenți nu găsesc repede acel birou unde să fie primiți sau, dacă-l găsesc, sunt plătiți cu sume descuranjant de mici, iar în timpul stagiului de cele mai multe ori fac exclusiv muncă de birou, în fața calculatorului, fără să fie cu adevărat inițiați în activitatea complexă pe care o presupune realizarea unui proiect – de la discuțiile cu clienții la vizitele pe șantier, de la contactele cu furnizorii la gestionarea unui buget, de la toată partea de avize și autorizații la situațiile neprevăzute care pot apărea pe parcursul derulării unei lucrări.

adelaparvu.com despre responsabilitate, Foto Raiffeisen - Adela si Andreea - fotograf Andrei Gindac (4)

Săptămâna viitoare vă voi spune însă povestea inspirațională a arhitectei Andreea Beșliu și ce valență i-a dat responsabilității în proiectele pe care le face. Ce a făcut Andreea Beșliu diferit față de alți colegi de breaslă? Nu s-a lăsat descurajată pentru că n-a uitat de visul ei: să facă arhitectură pentru oameni! Așa că și-a asumat responsabilitatea de-a merge mai departe pe cont propriu, adică și-a asumat riscurile de a-și găsi un partener de business și de a deschide propriul birou. Putea să fie la fel de dezamăgită ca mulți alți absolvenți după stagiul de pregătire, putea să se plângă de greutățile pe care le întâmpină, de frustările unor venituri ridicol de mici după 6 ani de studiu și alți 2 ani de stagiu, dar ea este un model pentru generația ei. A luat inițiativă, și-a asumat riscuri, nu s-a oprit din învățat, ci și-a completat studiile cu diverse cursuri pentru partea de comunicare și abilități manageriale, este deschisă mereu să învețe și să fie dedicată unui singur scop: să lase în urma ei locuințe, spații publice, case, clădiri care să-i facă pe oameni fericiți, să contribuie la calitatea vieților lor.

adelaparvu.com despre responsabilitate, Foto Raiffeisen - Adela si Andreea - fotograf Andrei Gindac (3)

În imagini sunt alături de Andreea Beșliu, pe care am luat-o la întrebări și vei afla răspunsurile ei despre responsabilitate săptămâna viitoare. Fotografiile sunt realizate de Andrei Gîndac.

Te aștept pe blog și săptămâna viitoare, cu un interviu responsabil alături de Andreea Beșliu. Până atunci, mi-aș dori să aflu ce consideri că înseamnă responsabilitatea pentru tine, așa că aștept comentariul tău sub acest articol. Mulțumesc în avans!

5 raspunsuri pentru Ce înseamnă responsabilitate pentru mine? Dar pentru tine?

 1. Ana casapu spune:

  Am avut bucuria sa te cunosc si am vazut o femeie de o calitate fina, o persoana serioasa si cunoscatoare a ceea ce spune.
  Daca e verb de responsabilitate, ceea ce iese din mainile tale condus de mintea ta frumoasa, te recomanda.

 2. Violeta spune:

  Doua suflete minunate !!! Si tu si Andreea va asumați zilnic responsabilitatea de a ,, crea căminul perfect ‘’ fiindcă iubiți oamenii si munca voastră ! Va imbratisez si ma simt mai bogata sufletește de când va cunosc !!!

  • Adela Parvu spune:

   Și noi ne simțim onorate să cunoaștem OAMENI adevărați și frumoși ca voi. Și da, sunteți responsabili atât în postura de părinți, cât și în postura de angajatori. Respect!

 3. Petrica Tudora spune:

  Ma bucur sa vad ca exista oameni ca,tine ca mine ,ne asemanam la gusturi la fel ,gandesc ca si tine despre responsabilitati si frumusetea unui om. Frumusetea unui om nu consta intr-un machiaj,operatii estetice ,consta in sufletul si faptele lui,conteaza sa fii om inainte de toate!imi placi foarte mult,cu toate ca nu te pot urmari mereu…

 4. Drumea Ilie spune:

  Profesionisti, am toata admiratia pentru creativitate, felicitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *