adelaparvu.com despre responsabilitate Adela Parvu si arhitect Andreea Besliu, campanie Raiffeisen (7)

In Designeri si Arhitecti, Romania Mea

Arhitectul Andreea Beșliu: ”La casa pe care o clădește lumea, eu vreau să contribui cu un cui de aur”

Andreea Beșliu este un tânăr arhitect care a devenit vizibil pentru mulți români odată cu proiectul Magic Home, pentru care a conceput pro bono amenajarea interioară a centrului dedicat părinților care au copiii bolnavi de cancer. Dincolo de acest proiect are la activ zeci de lucrări, de la cele din domeniul rezidențial la cele pentru spații publice, fiind partener al biroului de design și arhitectură Alderamin Studio alături de mine, Adela Pârvu. O prețuiesc și o admir pe Andreea Beșliu pentru omul care este pentru că umanitatea ei se reflectă în tot ceea ce face ca arhitect. Și pentru că vreau să o cunoști și tu mai bine, pe principiul că oamenii care se aseamănă se adună, ți-am pregătit acest articol despre ea, despre care te-am anunțat în urmă cu o săptămână AICI.

Ce are Andreea Beșliu special față de alți tineri arhitecți? Curajul de-a începe pe cont propriu o afacere, responsabilitatea și seriozitatea implicării sale în fiecare proiect, dar mai ales conștiința că fiecare dintre specialiștii în domeniul designului și arhitecturii contribuie la o lume mai bună și mai frumoasă pentru noi toți. Ce înseamnă responsabilitatea pentru un tânăr arhitect? Hai să vezi ce mi-a răspuns la întrebările de mai jos.

 adelaparvu.com despre responsabilitate Adela Parvu si arhitect Andreea Besliu, campanie Raiffeisen (4)

Cum arată o zi din viața unui arhitect?

În primul rând nici o zi nu seamănă cu alta. Programul nostru este unul destul de flexibil, într-o industrie creativă cred că ritmul de lucru trebuie să și-l stabilească fiecare, nu toți funcționăm la fel, așa că alegem calea cea mai convenabilă pentru toata lumea. Încercăm să ne organizăm săptămânal astfel încât să avem o zi dedicată întâlnirilor cu clienții, o zi în care să ne adunăm cu toți colegii din birou să discutăm proiectele în curs sau eventuale probleme și soluții care trebuiesc hotărâte de întreaga echipă. Vizitele pe șantier sunt nelipsite pentru o bună desfășurare a proiectelor și bineînțeles orele petrecute pentru proiectare.

adelaparvu.com despre responsabilitate Adela Parvu si arhitect Andreea Besliu, campanie Raiffeisen (3)

Ce cursuri și pregătire profesională trebuie să ai pentru a deveni arhitect?

Arhitectura presupune atât abilități artistice cât și tehnice, pentru a deveni arhitect cu siguranță trebuie să urmezi o facultate de arhitectură, sunt multe informatii tehnice pe care trebuie să le stăpânești foarte bine, în contextul în care siguranță oamenilor depinde de cunoștințele tale.

Pentru partea de arhitectură de interior se pot urma diferite cursuri de design interior, facultatea de arhitectură de interior sau o facultate de artă. Consider că dacă ești cu adevărat pasionat și îți asumi această meserie de designer poți să ai succes cu condiția să muncești foarte mult.

În oricare din cazuri, un curs sau o facultate nu sunt suficiente pentru a garanta un succes 100%. Un curs este doar baza, un punct de pornire, mai departe  trebuie să te documentezi permanent cu privire la soluțiile tehnice care apar, materiale noi și soluții inovative. Tehnologia evoluează rapid, iar noi trebuie să ținem pasul.

adelaparvu.com despre responsabilitate Adela Parvu si arhitect Andreea Besliu, campanie Raiffeisen (2)

8 din 10 români cred că responsabilitatea este foarte importantă atunci când e vorba de meseria de arhitect. Ce le-ai spune celorlalți 2?

Într-adevăr responsabiltatea este foarte mare și trebuie să ne-o asumăm. Nu o privesc ca pe o povară, ci ca pe un lucru firesc din momentul în care am decis că îmi doresc să devin arhitect.

Spațiile în care ne petrecem timpul zilnic, fie că este vorba de casă, școală, birou, toate sunt gândite și proiectate de cineva care și-a asumat o responsabilitate. Pe lângă partea estetică, este în joc siguranța oamenilor, prin proiectele pe care le gândim influențăm calitatea vieții oamenilor și atunci asta chiar este o responsabilitate.

Topul profesiilor responsabile conform unui sondaj realizat de Raiffeisen Bank.

Topul profesiilor responsabile conform unui sondaj realizat de Raiffeisen Bank.

Cum ai trăit prima construcție a unei case sau clădiri?

Prima experiență am trăit-o ca pe o foarte mare responsabilitate în condițiile în care acei oameni și-au pus toată încrederea în noi că vor avea casa visurilor. Cea mai mare provocare a fost să propunem o soluție cu care toți membrii familiei să rezoneze, ținând cont că viziunea lor asupra conceptului de ”casa visurilor” era diferită, nu toți își doreau același lucru. După prima experiență, după ce lucrurile au ieșit bine, clar prinzi mai mult curaj și încredere, îți dai seama că munca ta a fost apreciată și atunci pornești cu și mai mult avânt în următoarele proiecte.

Care sunt cele mai dificile momente în proiectarea unei clădiri?

Cel mai dificil este atunci când ne ocupăm de partea de autorizații, în acel moment se întâmplă ca lucrurile să se miște foarte greu, să apară diferite situații neprevăzute, dar în astfel de cazuri rezolvările nu mai depind de noi și e frustrant atât pentru noi ca arhitecți, cât și pentru clienți. Este o documentație stufoasă, dar oricât de bine ai respecta procedurile, modul de avizare și autorizare a lucrărilor poate să difere de la o primărie la alta primărie, fiecare autoritate locală face cum crede, deci nu se respect termenele legale și atunci simți că asta este partea cea mai stresantă, când nu depinde de tine. Pentru majoritatea arhitecților este cel mai mare chin să depinzi de autoritățile locale care nu se gândesc la creditele, banii, echipele de meșteri contractate de către client, autorități care provoacă întârzierea lucrărilor, deci și timp irosit, dar și resurse financiare și umane pierdute din partea beneficiarilor.

 adelaparvu.com despre responsabilitate Adela Parvu si arhitect Andreea Besliu, campanie Raiffeisen (6)

A existat vreun moment în care responsabilitatea de a proiecta o clădire a părut uriașă? Cum ai depășit acel moment?

Da, fiecare proiect este o responsabilitate uriașă, am învățat să îmi asum aceasta responsabilitate și să o consider firească. Împreună cu colegii mei suntem o echipă foarte dedicată și asumată, pentru noi nu există nu se poate și atunci depășim momentul prin stăruință, ne ambiționăm să se poata și să obținem rezultatul dorit de fiecare dată. Cred că ar trebui, în general, să ne asumăm mai mult responsabilitățile, indiferent de domeniul de lucru! Nu este întotdeauna ușor, dar cred că asta ne ajută să creștem ca oameni și ca profesioniști.

Povesteste-ne, care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o iei în timpul carierei?

Cea mai importantă decizie a fost aceea de a porni pe cont propriu, este un risc care poate fi dificil să ți-l asumi mai ales când ești proaspăt absolvent. Eram foarte convinsă că asta îmi doresc și nu am vrut să mai amân momentul, am trecut direct la acțiune.

Deși poate că pare firesc să te angajezi întâi într-un birou de arhitectură pentru a câștiga experiență, în momentul în care pornești pe cont propriu te responsabilizezi mai repede, înveți din mers totul pentru că ești nevoit.

Îi incurajez pe tinerii arhitecți, dar nu numai, să aibă curajul să facă ceea ce le place, asa cum le place. Cred că avem oameni tineri foarte talentați, în toate domeniile creative, și merită să iasă la lumină pe cont propriu, prin forte proprii.

 adelaparvu.com despre responsabilitate Adela Parvu si arhitect Andreea Besliu, campanie Raiffeisen (7)

Cum este să fii responsabil de rezistența/ durabilitatea unui proiect/case/bloc de locuit?

În momentul în care știi foarte bine ceea ce faci și esti sigur de abilitățile pe care le ai, aceasta responsabilitate aduce și satisfacții foarte mari. În primul rând, este responsabilitatea față de siguranța oamenilor pentru care proiectezi și care urmează să trăiască ori să muncească în clădirea pe care o proiectezi, iar pentru asta muncește o echipă întreagă, nu doar arhitectul. Inginerii, structuriștii toți formează o echipă care își asumă aceste responsabilități. Satisfacția pe care o simți atunci când îți vezi propriile creații transpuse în realitate, în clădiri și spații care prind viață, este imensă și merită tot efortul depus. Există un citat dintr-un haiku al unei poete japoneze care mi-a plăcut extrem de mult și care cred că sugerează elocvent respomsabilitatea și onoarea  profesiei mele: ”La casa pe care o clădește lumea, eu vreau să contribui cu un cui de aur”.

Ce înseamnă o arhitectură responsabilă?

Arhitectura responsabilă organizează funcțional și estetic spațiul construit și are obligația de a-l insera armonios în mediul înconjurător. Foarte important este ca aceasta arhitectură să țină cont de viitor, de nevoile actuale și viitoare ale oamenilor.

Eu fac parte dintr-o generatie nouă de arhitecți, familiarizată cu tehnologia, însă lucrurile se schimbă și evoluează incredibil de repede, zilnic apar tehnologii și invenții noi, trebuie să ținem pasul cu ele și să ne documentam constant, asta înseamnă responsabilitate fața de viitor și față de generațiile viitoare.

În profesia noastră, de-a lungul vieții, rezultatul muncii noastre sunt clădiri și spații care vor rămâne mult timp în urma noastră. Întotdeauna mă gândesc cum va fi perceput proiectul peste 10 ani, sau mai mult, cum voi face față, prin munca mea, la cel mai important examen: testul timpului. Dacă pot contribui la ceea ce clădește lumea cu un cui de aur, atunci înseamnă că n-am trăit și nici n-am muncit degeaba.

O poți urmări pe arhitectul Andreea Beșliu și pe paginile ei:

Blogul AndreeaCristina.ro

Pagina de Facebook/Arh Andreea Beșliu

Instagram/Andreea.Crs

adelaparvu.com despre responsabilitate Adela Parvu si arhitect Andreea Besliu, campanie Raiffeisen (1)

Poți urmări pe linkurile #asacumtrebuie și #ADNulResponsabilitatii alte interviuri cu oameni tineri și talentați, care înțeleg ce înseamnă responsabilitatea.

4 raspunsuri pentru Arhitectul Andreea Beșliu: ”La casa pe care o clădește lumea, eu vreau să contribui cu un cui de aur”

 1. Andrei Bandrabur spune:

  Interesant articolul.Din tabel cred că lipsește responsabilitatea oamenilor de știință,nu fac parte din ei,ci din categoria de marinari și piloți.

  • Adela Parvu spune:

   Andrei, s-a făcut un sondaj. Da, eu cred că ai dreptate și e bine că ai menționat oamenii de știință, dar vezi tu, asta nu e văzută ca o profesie, ci mai mult ca sigur ca o categorie mai generală.

 2. Credem, și noi, că este foarte important să ne asumăm corespunzător responsabilitatea pentru acțiunile pe care le întreprindem. Indiferent de zona în care activăm, să alegem un plan cu acțiune pe termen lung de care să se și bucure oamenii pentru care concepem planul, este ideal!
  Chiar dacă doar oferim consultație și suport, dacă amenajăm o simplă terasa, mai ales dacă construim o casă sau un proiect mai mare, we have to do our very best!
  Apoi, cum spunea și Andreea, ”La casa pe care o clădește lumea, eu vreau să contribui cu un cui de aur” – mai aducem și ceva unic, inovativ, personalizat, care să poată spune: uite, este construit de …, nu-i așa că e altfel?

  Bravo!

  SunLeader.logo_.PergoleRetractabile

 3. Este foarte important să gândim proiecte pe termen lung atunci când colaborăm cu oamenii, iar acele proiecte să îi facă pe oameni fericiți. Apoi, mai este și ceea ce a spus Andreea, ”La casa pe care o clădește lumea, eu vreau să contribui cu un cui de aur”- să venim cu ceva unic, inovativ.
  Foarte frumoasă abordarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *