Când am cunoscut familia Deaconu mi-am dat seama ce ușor e să judeci din exterior pe oricine și ce mult îți poți schimba punctul de vedere atunci când ai răbdare, dar și curiozitate să înțelegi lucrurile. Soții Patricea și Marius Deaconu au nouă copii. Sunt oameni care se declară pentru viață, oameni creșțin-ortodocși și a fost alegerea lor de a avea o familie numeroasă, mai exact nouă copii. Patricea, profesoară de religie, Marius fost polițist s-au îngrjit de educația copiilor lor, chiar dacă veniturile mici și condițiile din apartamentul lor cu trei dormitoare erau modeste. Și faptul că s-au axat pe educația copiilor se vede! Ioan, fiul cel mare este student la Academia de Poliție și campion la arte marțiale, Maria, fiica cea mai mare este studentă la medicină, cei doi venind acum ocazional acasă, mai mult în vacanțe. Apoi, Florentina (17 ani), Andreea (16 ani) și Stefania (15 ani) sunt voluntare în cadrul asociației Salvați Copiii filiala Pitești și cântă într-un cor profesionist, o activitate muzicală prin care au vizitat multe orașe și țări. Urmează Nicolae (14 ani), care este Campion Mondial la Shotokan. Campion mondial!!! În plus, are note excepționale la școală. Fetele cele mici sunt Filoteea (7 ani), Georgiana (4 ani) și Sofia (2 ani) trei păpuși de fetițe, absolut adorabile.
Momentul când echipa Visuri la cheie a ajuns, la Pitești, în fața blocului familiei Deaconu. De la stânga la dreapta: arh. Valentin Ionașcu, Adela Pârvu, Cristina Joia, Corneliu Ulici – prezentatorul emisiunii.
Trebuia să mă fotografiez cu Niculae Deaconu, campion mondial la Shotokan! Felicitări Nicu! Îți transmit și pe această cale virtuală. Mă înclin în fața ta cu respect!
Apartamentul familiei l-am găsit cu finisaje și mobile vechi. Mi-am adus instant aminte de o perioadă nu prea fericită a vieții mele, când gemenii mei aveau vârsta grădiniței și stăteam cu chirie într-o locuință la parter, unde proprietarii ticsiseră camerele cu piese de mobile masive și vechi, degradate și finisaje vai de capul lor. Aveam pe jos o pardoseală PVC roasă peste care erau covoare destrămate. Oricâtă curățenie aș fi făcut în locuința aceea, tot dezordine și murdărie părea să fie pentru că totul era vechi și stricat. Am vrut să renovez, să înlocuiesc, dar n-au fost de acord proprietarii, așa că m-am mutat. Dar știu cum e să vrei să oferi copiilor și familiei tale condiții, dar să nu poți, să nu ai resurse și să te trezești că timpul zboară, iar tu să ajungi descurajat de toate eforturile pe care până la urmă îți dai seama că sunt în zadar. Ce să repari când totul se dezmembrează? Când și cum să renovezi când ai nouă copii? Unde să pui lucrurile când dulapurile tale stau să cadă? Și cum să ții ordine când nu ai pur și simplu loc?
Fotografie la finalul renovării făcută de către echia Visuri la cheie, în plină noapte, în fața blocului, când am reușit să ne strângem toții pentru această amintire de neuitat cu toți membrii familiei Deaconu. Minunată familie! Minunată!
Mă bucur că am cunoscut familia Deaconu pentru că uitându-mă la copiii lor am realizat ce minunați sunt, dar mai ales că iubindu-ți copii, având grijă de educația lor sunt cele mai importante lucruri din lume! Degeaba le oferi totul pe tavă la capitolul lucruri, obiecte, amenajare, dacă nu ai timp pentru ei, dacă nu-i încurajezi să-și urmeze drumul și talentul, dacă nu-i înveți să aibă bun-simț, să fie iubitori unul cu altul, să aibă niște valori și principii de viață omenești. Soții Deaconu nu au pus preț pe cum arată casa lor, ci cum arată casa interioară a sufletului lor. Așa că noi, echipa Visuri la cheie, am ajuns exact unde trebuia, la cine trebuia.
Amintirea mea personală cu acești extraordinari copii! Îmi sunt tare dragi și mă bucur din suflet că am avut ocazia să-i cunosc. Ne-am fotografiat în oglinda din camera fetelor mari la finalul renovării. Vă îmbrățișez frumoșilor!!!
Provocarea maximă? Să concepem totul cât mai funcțional, cât mai multe spații de depozitare și loc pentru fiecare copil în parte. Ceea ce-și doreau părinții și aveau un mare regret în privința locuinței era lipsa unei mese suficient de mari pentru ca toată familia să se poată așeza la masă la ocazii importante. Oricum părinții au fost foarte șocați că am ajuns la ei (altcineva a scris pentru familie) și da, pot să-ți spun că erau foarte jenați. Este incredibil de dificil să apari în fața copiilor tăi în prezența unei echipe de la televiziune și apoi în fața unei țări întregi și să trebuiască să recunoști că n-ai putut mai mult, să știi că vei fi judecat, dar mai ales că minunații tăi copii vor fi judecați de către alții. Știi ce? E ușor să judeci și e greu să ceri ajutor. Dar cel puțin mie nu-mi pasă de ce spun alții. Știu sigur că această familie merita ajutorul nostru și mă bucur din tot sufletul că am ajuns să-i cunosc pe copii, dar și să le putem fi de folos, să le putem face traiul mai confortabil.
Locuința măsoară circa 89 metri pătrați și nu am intervenit asupra compartimentării. Cum era împărțită, așa am lăsat-o, doar că am îmbunătățit-o. Singura modificare de spațiu a fost la camera fetelor mari, unde balconul a fost înglobat în ansamblul camerei, fără a desființa însă parapetul existent inițial.
Cum ne-am împărțit spațiile? Colegul architect Valentin Ionașcu și-a dorit să se ocupe de holul de la intrare, bucătărie și living (care urma să fie și dormitorul părinților), apoi colega Cristina Joia și-a dorit camerele fetelor mari și a celor mici, iar mie mi-a rămas holul lung și îngust, cele două băi și camera lui Nicu, unde ocazional urmau să stea și frații mai mari, care vin rareori acasă. Dar hai să vezi fiecare cameră în parte și ideile aplicate aici.
Holul de la intrarea în locuință a fost regândit cu loc de banchetă, cuier, iar înspre golul către celălalt hol, precum și spre ușă sunt spații de depozitare închise pentru pantofi.
Bucătăria înainte și după renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie. Înainte bucătăria nu avea propriu-zis un mobilier specific, ci era mobilată din variate piese de mobilier, mai mult vechi. După renovare, Valentin Ionașcu a avut în vedere organizarea bucătăriei, dar și dotarea ei cu electrocasnice încorporabile. Mobila a fost realizată pe comandă la sponsorul Martplast, după proiectul lui Valentin, iar finisajele, electrocasnicele și decorațiunile sunt de la sponsorul principal Dedeman. Tâmplăria ferestrelor este asigurată de sponsorul Gealan.
Foarte important a fost crearea unui loc de luat masa în bucătărie unde să încapă măcar șase persoane deodată. Un alt loc de luat masa a fost prevăzut în living pentru toată familia, dar acela este cu mobilă rectractabilă. Mobila este pe comandă de la Martplast, la fel ca și placarea de perete realizată cu PAL după proiectul lui Valentin. Corpul de iluminat, vesela și decorațiunile sunt de la Dedeman.
Una dintre banchetele locului de luat masa separă zona de cea dedicată preparării alimentelor.
Chiar dacă spațiul este îngust, interiorul dulapurilor este accesibil. După peretele existent aici, în mobilier, este mascată centrala termică. Apoi urmează locul de plită și cuptor, electrocasnice alese de la sponsorul principal Dedeman. Măștile de ghivece din plastic au fost prinse direct în perete cu dibluri, iar în ele au fost ulterior puse ghivece cu flori de la Dedeman.
Caloriferul din bucătărie a fost înglobat în ansamblul mobilierului, iar pentru buna lui funcționare, în dreptul ferestrei, au fost instalate grile de aerisire. Pereții din zona blatului de lucru sunt îmbrăcați cu faianță Metro de la Dedeman și tot de la această firmă sunt și accesoriile de bucătărie (rafturile suspendate, vesela, ruloul de la fereastră). Mobila este de la Martplast, realizată pe comandă după proiectul lui Valentin.
Sub chiuveta din bucătărie este loc pentru coșul de gunoi, dar este prezentă și o mașină de spălat vase încorporată în mobilier (acolo unde mînerul este așezat pe mijlocul ușii). Mai departe într-unul din corpurile înalte este mascat frigiderul încorporabil.
Colegul nostru Valentin a avut în vedere ca în bucătărie totul să fie bine organizat, iar zona de pe centrul bucătăriei să fie liberă pentru un acces ușor peste tot.
Livingul înainte și după renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie. Înainte de renovare cea mai mare cameră era practic un dormitor pentru părinți și pentru fetele cele mici. Familia nu avea practic o cameră de zi, unde să se poată aduna și să urmări împreună, spre exemplu, programe la tv sau să poată primi oaspeți. Acum, canapeaua modulară realizată pe comandă la Martplast, după proiectul lui Valentin Ionașcu, este sprijin pentru patulu rabatabil (marcat de romburile ce simbolizează familia). Deci, pe timpul zilei această cameră este una de zi, iar seara devine dormitorul părinților.
Pentru ca familiei să-i fie mai ușor să păstreze ordinea au fost prevăzute multe spații de depozitare. Valentin a avut în vedere faptul că această cameră este pe timpul nopții dormitorul părinților, așa că a conceput dulapuri de haine generoase pentru ei. Ansamblurile de dulapuri sunt dispunse pe două laturi ale camerei. În locul mânerelor, Valentin a prevăzut fronturile ușilor și dulapurilor decupate. Mobila este din PAL cu fronturi din MADF vopsit și cu mînere decupate – totul realizat pe comandă la Martplast, după proiectul lui Valentin. Covorul este de la Dedeman, la fel ca și pernele decorative, plante și corpuri de iluminat. Draperiile și perdelele au fost realizate pe comandă la Dedeman din materiale existente în magazin, dar cusute tot acolo.
După ansamblul de mobilă pentru depozitare urmează un loc de lectură, mult dorit de către tatăl copiilor, care le citește celor mici. De asemenea, Valentin a avut în vedere să existe suficiente rafturi pentru cărți, dar și pentru numeroasele icoane pe care familia le are.
Imediat după ușă este masa extensibilă model HELENA achizționată de la kika. Strânsă are adâncimea de numai 40 cm, dar odată desfăcută permite loc pentru 12 persoane în jurul ei. Blaturile mesei sunt ascunse în dulapul de lângă locul de lectură, iar scaunele pliabile sunt puse pe balconul camerei. Rafturile de deasupra mesei sunt realizate pe comandă la Martplast, la fel ca și biblioteca, totul după proiectul lui Valentin Ionașcu.
Biblioteca are multe cutii pentru depozitarea lucrurilor, astfel ca spațiile la vedere să fie cât mai puține și deci obiectele expuse să nu încarce ambientul camerei. Țevile din cupru ce susțin televizorul maschează și cablurile aferente acestui aparat electronic.
Pe balconul livingului, într-unul dintre capetele lui, Valentin a prevăzut locul pentru bicicleta lui Nicu, dar și loc pentru scaunele pliabile. Restul spațiului a fost lăsat liber pentru diversele nevoi ale familiei. Mașina de spălat rufe cumpprată de la Dedeman pentru familie este dotată și cu uscător, dar ne-am gândit că dacă nu vor să folosească uscătorul, atunci vor avea loc pentru suporturi de uscat rufele.
Holul către dormitoare înainte și după amenajarea făcută de către echipa Visuri la cheie.
Pentru că familia este numeroasă, tot holul dinspre dormitoare a fost complet mobilat, deci spații de depozitare din plin. Rafturile care continuă ideea de mobilare din holul de la intrare pot fi folosite pentru mănuși, căciuli pe timpul iernii, astfel ca imaginea holului de la intrarea în casă să fie cât mai ordonată. Prin această mobilare s-a preluat și stâlpul existent în zonă, mascat acum. Către baie într-unul dintre dulapuri se află mascată mașina de spălat rufe cu uscător achiziționată de la Dedeman. Mai departe sunt dulapuri pentru haine și multe sertare, care sunt mult mai ușor accesibile și celor mici din familie.
Înspre baia mai mare există de asemenea spații de depozitare cu dulapuri de haine în partea de sus și sertare în partea de jos. Când m-am ocupat de acest spațiu am avut în vedere să existe numai spații închise, dar bine organizate la interior. Toată mobila este realizată la Martplast din PAL după proiectul meu. Gresia este aceeași ca și în bucătărie, hol intrare și se continuă și în camerele de baie.
Camera fetelor mari înainte și după renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie. După renovare balconul a fost inclus în ansamblul camerei. Tâmplăria ferestrelor după renovare este una de foarte bună calitate, asigurată de sponsorul Gealan și izolează excelent camera, gândită de către Cristina Joia. Vechiul parapet a fost păstrat, de asemenea și locul caloriferului, care acum este mascat. De asemenea, înainte camera avea covor PVC schimbat după renovare cu parchet laminat de la Dedeman. Mobila este toată pe comandă de la Martplast realizată după proiectul Cristinei.
La intrarea în camera fetelor mari, Cristina a prevăzut o oglindă generoasă și un raft pentru lucruri mici, oglindă care maschează prezența unui pat supraetajat. Pe cealaltă parte, după ușă (se vede în oglindă) este un ansamblu generos de dulapuri pentru depozitare.
Chiar dacă fetele sunt mari, soluția cu paturile supraetajate a fost cea mai bună, având în vedere spațiul existent.
Al treilea pat este decorat diferit în partea din față, el putând fi folosit pe timpul zilei ca o mini canapea. Deasupra lui este un ansamblu de rafturi într-un contrast vesel galebn-turoaz. Toată mobila este realizată pe comandă la Martplast după proiectul Cristinei, iar decorațiunile, plantele, cuverturile și corpurile de iluminat sunt toate de la Dedeman. Pe peretele către balcon se află lucrarea cu cheia Sol realizată de către Cristina ca și proiect special pentru camera fetelor mari.
Balconul are extraspații de depozitare, tot închise pentru mai multă ordine, dar și un loc de birou pentru cele trei surori. Blatul biroului este puțin mai îngust, adică adâncime 50 cm pentru a exista suficient loc pentru manevrarea scaunelor (de la Dedeman). Masa a fost realizată pe comandă la Martplast din MDF. Pentru ca balconul să fie eficient încălzit, de partea opusă a parapetului a mai fost montat un calorifer suplimentar.
Camera fetelor mici înainte și după renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie.
Pentru camera fetelor mici, trei la număr, Cristina Joia a avut în vedere paturi supraetajate, dar patul de jos mai lat pentru ca și mama ori un frate mai mare să aibă loc seara atunci când celor mici li se citesc povești. Pe lângă locul de dormit sunt prevăzute și dulapuri pentru depozitare, dar tratate mai jucăuș, conform vârstelor celor mici.
Accesul la patul de sus se poate face pe cele două șiruri de rafturi care încadrează patul de jos. Rafturile sunt prevăzute pentru depozitarea jucăriior. Pentru că fetițelor le plac animăluțele, și în special pisicile, Cristina a prevăzut ca în locul unei grilaj de protecție să existe un mini parapet cu figuri de pisici. Toată mobila este realizată pe comandă la Martplast, după proiectul Cristinei. Decorațiunile textile și corpurile de iluminat sunt de la Dedeman.
Pe unul dintre colțurile camerei fetelor mici este un loc de studiu prevăzut de către Cristina pentru Filoteea, care are 7 ani și merge la școală.
Deasupra locului de birou Cristina a amplasat tablouri jucăușe pe care le-a făcut pentru fetițe, așa cum și-au dorit ele.
Camera lui Nicu și a fraților studenți înainte și după renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie.
Nicu, în vârstă de 14 ani, este campion mondial la Shotokan și mi-a spus că-i plac culorile verde și roșu. El urma să împartă ocazional camera cu frații mai mari, stundeți, care vin rareori acasă, dar care evident aveau nevoie de un loc de dormit. Soluția Pentru frații mai mari? Fotolii Cub de la Best Sleep din Timișoara, care sunde fapt saltele pochet pliate în trei și care pot fi desfășurate în cameră și sub blatul de birou. De aceea blatul de birou nu este spijinit pe picioare dispuse pe mijloc, ci în spate, către perete. Am păstrat patul lui Nicu de o persoană și dedesub sunt sertare pentru depozitare.
Nuanța de verde, preferată de Nicu, se regăsește pe peretele care încadrează fereastra. Am ales un verde închis din paletarul Dulux pentru a da senzația de adâncime. Deasupra ferestrei am prevăzut două șiruri de galerie pentru expunerea medalilor, așa că roșul din șnururile acestora este exact doza de roșu potrivită în această cameră mică. Ideea cu galeriile mi-a venit după ce am văzut numărul mare de medalii și am realizat că nu voi avea suficient loc pe un perete pentru a le expune. La nevoie, Nicu, poate folosi și a doua galerie pentru a-și expune medaliile, de asemenea și fratele mai mare Ioan. O soluție simplă, dar practică pentru că m-am folosit de nivelul plafonului și nu am încărcat încăperea cu aceste trofee.
Sunt mulți oameni care se implică pentru binele familiilor din emisiunea Visuri la cheie. Uite, pentru Nicu, mai exact pentru laptopul lui, specialistul Robert Pufan de la Microsoft s-a deplasat până la Pitești pentru a-i instala Windows și pentru a-i personaliza laptopul, astfel încât să-l poată folosi atunci când îl deschide. Din păcate la noi se vând în magazine multe laptopuri fără Windows instalat pe ele, așa că nu pot fi folosite imediat. Ți-am scris despre asta AICI, așa că ai grijă la ce te uiți la cumpărarea unui laptop. Mulțumesc Robert pentru efortul și generozitatea ta!
Desigur spațiile de depozitare nu lipsesc din camera lui Nicu. Pe lângă dulapuri am prevăzut și corpuri suspendate. Rafturile libere sunt puține pentru ca aglomerarea de obiecte să fie împiedicată, însă sunt spații suficiente pentru organizarea lucrurilor. Totul pe alb pentru că încăperea este mică, iar Nicu este ordonat.
Deasupra saltelelor Cub am realizat un panou decorativ pentru expunerea trofeelor importante din palmaresul lui Nicu și a lui Ioan.
Proiectul special pentru camera lui Nicu l-am realizat din baghete din lemn de la Dedeman vopsite în alb și căsuțe din fier de la Pepco.
Într-o cameră mică albul aduce un plus de luminozitate și ordine. Toată mobila este din PAL alb realizată pe comandă la Martplast, iar decorațiunile textile și mare parte din obiectele decorative sunt de la Dedeman. Ansamblul decorativ de deasupra patului l-am realizat pe șantier.
Baia mică înainte și după renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie. Din păcate, înainte de renovare, baia mică nu era funcțională din cauza instalației defecte care era la comun între vecini. După renovare, țevile au fost înlocuite și baia a fost dotată pentru a fi funcțională. Hainele care urmau să fie spălate înainte erau depozitare aici. Acum ele pot fi depozitate în dulapul ce maschează mașina de spălat rufe.
În baia mică toate dotările și mobilierul au fost achiziționate de la Dedeman. Pentru cabina de duș a fost adaptate ușile de la o altă cabină care era prevăută cu cădiță. Aici s-a construit cădița și montată pe ea paravanele. Baia mică este folosită de către băieții casei.
Baia mare înainte și după renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie. Am păstrat locul de cadă, mai ales că această baie este folosită mai des de către fetele familiei. De aceea am prevăzut ca baia să fie zugrăvită în roz, ca sugestie pentru că este folosită mai mult de către fete.
Sunt șase fete în această familie, așa că am prevăzut ca lavoarul din compozit de la Martplast să fie dotat cu două baterii, lucru posibil grație materialului care poate fi frezat. Așa că pe o lungime de 80 cm am putut instala un lavoar care să poată fi folosit în același timp de către două fete. De asemenea, pentru că sunt și fetițe în familie, evident mai scunde, am prevăzut în fața lavoarului o placare cu oglinzi, astfel încât să se poată vedea și ele. Mobila și lavoarul sunt de la Martplast, iar restul dotărilor și corpurile de iluminat sunt de la Dedeman.
Pentru ca spațiul de depozitare să existe pe lângă sertarele de sub lavoar, am prevăzut un dulap deasupra rezervorului îngropat al vasului de toaletă. Totul simplu, alb pentru mai multă luminozitate și ordine.
Echipa Visuri la cheie, de la stânga la dreapta: Inginerul Florin Brînzan, Cristina Joia, Corneliu Ulici – prezentatorul emisiunii, Adela Pîrvu, arh. Valentin Ionașcu.
Săptămâna viitoare te așteaptă o nouă poveste de viață incredibilă. Vei afla tragedia unei bunici care ăși crește singură nepoata, după ce fiica ei a fost ucisă, iar criminalul o amenința din închisoare că îi va omorî și nepoata după ce se eliberează. Ei bine, i-am făcut bunicii și nepoatei o casă de la zero în altă parte a țării pentru a le pierde urma. Poți urmări edițiile Visuri la cheie gratuit, online pe protvplus.ro, poți vedea stiri și materiale video pe site-ul visurilacheie.protv.ro, dar și pe pagina de Facebook/Visurilacheie. Până atunci îți spune doar atât: Crede în oameni!
Foto: ProTv – Sorina Andreica/ Răzvan Lupică
25
Buna Adela,
Absolut minunat! Felicitari! Unde putem gasi tabloul de pe hol cu mesajul Give me a hug?
Multumesc!
De la Dedeman.
Foarte frumos si practic.
Cate zile au fost necesare pentru renovarea aceasta?
Multumesc,
Noi lucrăm la trei case deodată. Nu mai știu cât timp a avut constructorul Florin Brînzan pentru asta, dar el îți poate răspunde. Adresa lui de mail este albring@rdsmail.ro
Sunteți minunați😊
Foarte,foarte frumos totul!! Atat familia,cat si renovarea! 😉
Succes in continuare…si tare mult mi-as dori sa ajungeti si pe la noi. Spor si toate cele bune tuturor!
Minunat !
Buna, Adela! Imi poti spune, te rog, unde gasim paturi rabatabile precum cel din articol? Multumesc si felicitari pentru astfel de proiecte! O zi frumoasa!
Minodora, patul rabatabil, așa cum a fost prezentat și în emisiune, a fost furnizat de sponsorul Martplast. Am scris și în articol.
Foarte frumoasa amenajarea! Camerele fetitelor in special sunt deosebite. Cred ca ar fi fost interesanta o poaza cu patul din living lasat jos, este o amenajare practica pentru spatiile mici de la noi. De asemenea, poza cu holul si baia nu este aleasa prea inspirat (galeata si doamna aplecata:))
Buna adela!Imi poti spune, te rog modelul sau codul gresiei si faiantei din bai?
Multumesc si felicitari pentru proiecte!
Bună Alina! Faianța are cod produs 4011884, gresie cod produs 4018977
Buna Adela!
Sunteți minunați cu toții.
Faceți minuni.
Eu sunt copleșită la tot ce văd.
Putem vorbi in particular?
Bună Carmen! Îmi poți scrie pe adelaparvu@gmail.com