E ceva adânc înfiripat în sufletul nostru legat de vatră, de a sta în jurul focului, iar când într-o casă soba este exact în centrul ei, simți că atmosfera e exact cea la care ai visat. Și mai este ceva legat de căldura unei case din lemn, o simplitate și o naturalețe după care tânjim cu toții. Unii au curajul să treacă la acțiune și să-și transforme visurile în realitate, iar drumul pe care apucă să-l parcurgă îi duce către destinații la care nu s-ar fi gândit. Polonezii Kasia și Tadeusz sunt mari iubitori ai muntelui, ea lucrează la o firmă de turism, iar el este un înfocat alpinist. Și-au dorit o casă a lor de unde să poată ajunge ușor la pârtii de ski, dar unde să se poate strânge și cu familia. Au ridicat casa în timp, apoi i-au atașat terasă, mai încolo au făcut și soba. Le-a luat ceva ani de zile, dar acum au ajuns să închirieze casa pentru cei care vor să evadeze în zona Brenna, aproape de granița cu Cehia și Slovacia. Dar hai să vezi ce frumos și-au aranjat casa.
Pentru construcția casei din lemn au apelat la meșteri locali. Casa este în pantă și pentru parte de fundație s-au orientat pe sistemul cu piloți, același folosit și pentru terasa construită ulterior. Acoperișul este îmbrăcat cu șiță, totul păstrat cât mai tradițional cu putință.
Terasa casei devine livingul în aer liber în sezonul cald.
Ferestrele din zona terasei sunt protejate la exterior cu obloane. Astfel, când e prea cald sau prea frig, dar mai ales când proprietarii nu sunt aici, obloanele protejează casa.
Casa este organizată pe trei niveluri: parter, etaj și mansardă. Zona de living este de fapt la etaj, unde este configurată și terasa casei. Astfel peisajul se vede frumos în jur, spațiul este luminos, dar este și mai comod pentru servirea mesei pe terasă faptul că bucătăria este aproape. O scară din lemn situată pe colț face legătura între nivelurile casei.
În centrul zonei de zi este situată soba. Proprietara s-a îngrijit de designul ei, fiind absolventă de arte vizuale a știut la ce artiști să apeleze pentru ca cahlele pictate să arate exact cum visa. Ceea ce este excepțional la această sobă este multifuncționalitatea. Deși pare o singură piesă, de faptul sunt mai multe: către bucătărie este sobă cu plită alimentată cu lemne, iar înspre living este șemineu. Toată căldură este mai apoi distribuită pe hornul casei și către mansardă, iar din centrul zonei de zi radiază frumos către perimetrul spațiului.
În spatele șemineului, către bucătărie, soba este una cu plită folosită pentrug gătit. Deasupra mesei insulă cu roți din bucătărie, corpul de iluminat este realizat dintr-un ceainic decupat.
Pentru a nu altera caracterul rustic al casei, deci ca să nu acopere lemnul, soții au hotărât ca bucătăria să nu aibă corpuri suspendate tipice în orice bucătărie. Însă au folosit spațiile pe verticală pentru decorațiuni și amintiri.
Când totul la interior este din lemn piesele albe ies în evidență, așa că mobila nu este întâmplător aleasă în nunațe de alb, iar accesoriile albastre, turcoaz, verzi se citesc foarte frumos, în contrast cu albul și lemnul. Ferestrele mari contează mult în ambient pentru că tot ceea ce se vede prin ele se simte la interior.
Când vecinii tăi sunt departe, nu are rost să te complici cu draperii și perdele, ci mai bine te bucuri de panoramele superbe. Cu cât ferestrele sunt mai libere, cu atât și spațiul interior este mai luminos și ai senzația că este mai mare.
Dormitoarele sunt simplu amenajate, tot cu mobilă albă în stil shabby chic, dar atmosfera este conferită de căldura lemnului și lumina naturală. Acolo unde sunt uși sau lucarne, dar spațiul se simțea prea mic, au fost instalate ferestre de mansardă pentru un aport suplimentar de lumină naturală.
Unele dormitoare au baia configurată deschis către zona de odihnă. O soluție interesantă, dar și economică pentru că spațiul de sub pante a putut fi mai bine exploatat. De asemenea, necesarul de plăci ceramice a fost diminuat, lemnul râmânând dominant în încăpere.
Piesele mici, precum un candelabru din Egipt, coșuri, suport închis pentru oglindă, draperie în jurul căzii sunt cele care creionează personalitatea spațiului. O casă plăcută, cu atmosferă aparte, totul conturat în combinație de lemn, alb și accente de albastru. Sper să te inspire și pe tine!
Poți petrece și tu vacanțe în această casă. Vezi prețurile și disponibilitatea camerelor AICI.
Foto: Michal Skorupski
33
„Eternul”rustic!Cum sa nu-l iubesti?Simt atata bucurie cand vad genul acesta de case si niciodata nu ma satur sa admir astfel de locuri si amenajari.Trebuie sa fii tare norocos sa detii asa frumusete de casa.Merita orice efort!
Absolut superb !
Buna, Adela! O casa foarte frumoasa. stii pe cineva in Romania care realizeaza sobe ca cea din artiol, te rog? Multumesc!
Da! Îți poate face o asemenea sobă domnul inginer Răzvan Iancu, iar cahlele se pot cumpăra de la Amrita. Am scris despre ambele subiecte:
1. Răzvan Iancu – https://adelaparvu.com/2014/07/24/razvan-iancu-e-maestru-la-sobe-semineuri-si-gratare/
2. Cahle pictate – https://adelaparvu.com/2014/08/22/superbe-sobele-si-semineurile-cu-cahle-pictate-de-la-targu-secuiesc-aici-se-pot-reconstitui-si-sobe-vechi/
Buna ziua,
Ce firme fac astfel de constructii din lemn in Romania.Din pacate am tot cercetat si nu prea se gasim firme care sa lucreze cu lemn lamelar si izolatie corespunzatoare pe interior.Ne intereseaza pt un proiect de cabanute rustice dar luxury intr o zona montana.
Poți obține așa ceva cu cei de la http://case-de-lemn.com/en/
Mi se pare o idee geniala, cum este asezat si unde semineul. Ce facilitati exista in afara de design daca il amplasam in mijlocul livingului?
De cele mai multe ori am observat in amenajari ca semineul este amplasat pe coltul camerei.
Livingul este genial. Imi place foarte mult.
Bună Florin! Păi facilitatea ca oamenii să se adune în jurul lui 🙂 Dacă mă întrebi despre încălzirea spațiului nu aș putea să-ți dau un răspuns, dar domnul Codrin Turcu de la Seminee de vis te-ar putea lămuri. Vezi date de contact aici https://semineedevis.ro/
Minunat!