În sezonul rece, toată lumea este precaută în privința căldurii, pentru că un consum mare înseamnă și facturi mai mari. Acum există multiple modalități de a controla consumul de căldură, dar cea mai simplă și la îndemână metodă este cea de instalare a robinetelor temostatice pentru calorifere. Adică, în locul robinetului obișnuit de la radiatoare un instalator poate monta un robinet termostatic cu ajutorul căruia poți avea siguranța unui control asupra temperaturii din camerele locuinței și implicit asupra consumului de căldură, deci și a facturii pentru aceasta. În plus, există robinete termostatice care completează reușit aspectul unui radiator, adică au un design plăcut, cum sunt cele din gama Danfoss. Dar cum funcționează un astfel de robinet? Hai să-ți explic ca să vezi înțelegi și cum faci economie de căldură, mai ales că ultimele studii (vezi AICI) arată că există 6 milioane de radiatoare în România care sunt echipate cu robinete termostatice vechi de peste 20 de ani.

Desigur, acum ca la fiecare gamă de produse, există robinete cu termostate mai performante și mai puțin perfomante, calitatea lor fiind determinată de cea a componentelor interioare, deci de ceva ce nu vezi. Mai mult, există acum termostate digitale, care au preinstalate programe de economisire și reduc automat consumul, în funcție de programul preferat al fiecăruia. Acestea pot fi controlate direct de pe telefonul mobil, care devine încet-încet telecomanda de pe care se pot controla toate sistemele tehnice ale unei locuințe. Vezi mai jos un material video despre aceste robinete cu termostat Danfoss Eco, premiate în 2018 cu Red Dot Design Award.
Ce este căldura? Este o formă de energie al cărei rezultat îl simțim sub forma ei măsurabilă, adică temperatura. Energia care ne încălzește locuințele poate fi obținută prin mai multe moduri, dar cea mai uzuală este prin încălzirea apei. Apa la temperaturi mari este trecută prin țevi și ajunge în calorifere, iar acestea, prin suprafața lor și mai ales prin fantele situate deasupra eliberează căldura, o degajă mai departe. Acum, cu ajutorul unui robinet simplu se reglează cantitatea de apă încălzită care circulă prin calorifer. Se înțelege că dacă e lăsată mai puțină apă, și căldură degajată este mai mică și invers. Însă, un robinet cu termostat este unul inteligent pentru că pe lângă cantitatea de apă încălzită el are și un senzor prin care află temperatura din cameră. Astfel, în funcție de această temperatură poate regla singur cantitatea de apă încălzită care traversează radiatorul. Cum? Există un mecanism fin la interiorul robinetului, similar unei capsule umplută cu un gaz sau un lichid, care se contractă sau se dilată în funcție de temperatura din cameră. În funcție de comportamentul acestei capsule, este reglată și cantitatea de apă încălzită care trece în calorifer.
Merită să-ți spun despre robinetele cu termostat de la Danfoss pentru că au primit multe premii, iar asta nu doar pe partea de design, dar și pentru că sunt de calitate superioară. În ce se traduce calitatea lor? În final se traduce prin economie de energie și facturi mai mici. În plus, pot fi foarte ușor instalate la fiecare radiator în parte, inclusiv la radiatoarele port prosop din baie-. Uite, pe site-ul Danfoss aveți mai multe modele prezentate, iar dacă nu te descurci, poți apela oricând la consilierea specialiștilor Danfoss.
Prețurile pentru o eficientizare a sistemului de încălzire variază între 39 lei pentru un senzor termostatic mecanic și 220 lei pentru termostatele digitale programabile. Prețul va depinde de starea sistemului actual de încălzire din casa ta și performanța pe care dorești să o obții în noul sistem. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Noua gamă digitală de robinete cu termostat de la Danfoss a fost premiată în acest an 2018 cu premiul Red Dot Design Award. Gama digitală poate fi controlată printr-o aplicație accesibilă de pe telefonul mobil.
În materialul video de mai jos poți vedea cum se montează un robinet cu termostat Danfoss.
Pentru mai multe informații tehnice, vezi site-ul heating.danfoss.ro
9
Buna,
As vrea sa adaug ceva articolului tau, capetele de termostat inteligente nu prea reduc consumul de gaz, ba chiar il pot creste.
Sa ne imaginam un apartament cu 3 camere in care ai 3 capete de terminsta inteligente iar restul caloriferelor ai montat termostate obinuite cu robinet.
In cele 3 camere poti seta temeratura fiecarui calorifer individual. Deci in sufragerie setezi temperatura mai mare decat ce masoara si porneste centrala doar pentru sufragirie(celelalte calorifere nu se incalzesc). Dupa o ora cand in sufragerie ajungi la temperatura dorita, centrala se opreste, dar porneste din nou pentru ca in dormitor temperatura setata e mai mica decat temperatura din atmosfera(iar consumi gaz si curent) si dupa o alta ora porneste si pentru dormitorul2(iar gaz si curent). Si tot asa…..Te gandesti daca nu cumva era mai bine sa le incalzesti pe toate odata.
Capetele de termostat inteligente nu pot seta temperatura apei si nici cantitatea apei. Ele au doar functia de ON/OF a caloriferelor. Temperatura apei o setezi din centrala. Termostatul inteligent porneste caloriferul daca temperatura in camera a scazut sub ce era setat, si opreste caloriferul cand temperatura in camera depaseste temperatura setata.
Cat despre capetele de termostat obisnuite( cu robinet) poti doar sa reduci cantitatea de apa din calorifere dar apa este deja incalzita de centrala la temeratura setata si nu vad cum reduci consumul de gaz.
In concluzie, eu am instat termostate inteligente in combinatie cu termostate obisnuite in speranta ca am sa reduc putin consumul, dar in afara de a spori confortul in casa nu cred ca am facut mare branza.
Multumesc,
Bogdan
Salut Bogdan! Sa stii ca si pe mine m-ar interesa astfel de robinete termostat si m-am gandit si eu la problema expusa de tine. Probabil, o solutie ar fi sa lasi termostatul ambiental intr-o camera care se incalzeste mai greu, iar robinetele termostat pt. calorifer, in camerele mai micute, care se incalzesc mai repede. astefel, cu siguranta centrala nu se va opri inainte sa incalzeasca dormitoarele cele mici. Eu m-am batut de problema asta de cand am casa. Am termostatul in living, setat pe 21 de grade. Cand in living erau 21, in dormitorul copiilor, aveam 24-25, te topeai. Eu cred ca aici ar merge un astfel de robinet.