Sunt oameni care tânjesc după liniștea și confortul pe care îl găsesc în atmosfera caselor rustice și pentru asta ar face orice ca locuința lor să arate ca ambientul unei căsuțe de poveste. Dar să faci asta la bloc, pare nu doar dificil, ci și foarte greu de implementat. Ei bine, am ales să-ți prezint azi un apartament în care proprietara a făcut multe lucruri cu propriile mâini pentru a obține imaginea rustică dorită și a schimbat configurația locuinței pentru a i se potrivi mai bine. Ceea ce a ajutat-o a fost situarea la ultimul nivel al clădirii de bloc, astfel că cel puțin în zona băii, aspectul de mansardă să-i accentueze senzația de interior rustic. Pentru mine e neașteptată această combinație de stiluri rustic, provensal și boho, dar merită să vezi că cum poți să obține imaginea de casă într-un apartament de bloc. Hai să-ți spun mai multe, nu înainte însă de a-ți posta planul locuinței.
Locuința situată la ultimul etaj măsoară circa 64 mp. Compartimentarea ei a fost în cea mai mare parte păstrată, dar funcțiunile schimbate. În loc de living s-a amenajat bucătăria, iar în locul fostei bucătării este acum birou și cameră de oaspeți. Între aceste două camere a fost montată o ușă dublă pentru a amplifica senzația de interior rustic.
Stilul casei este marcat încă de la intrarea în casă, unde, pentru ușa principală de acces, proprietara a folosit o ușă de lemn recuperată pe care a finisat-o singură să aibă aspect antichizat. Micul taburet tapițat face parte din colecția patchwork de la kika, iar candelabrul și oglinda au fost cumpărate de la piețele de vechituri și recondiționate.
Pentru ca stilul rustic să fie mai pregnant se pune accent pe finisaje, de la pardoseala cu aspect din lemn, la pereții zugrăviți în alb. Pe lângă acestea, tâmplăria interioară este cea care dă o notă clară stilului. În cazul de față, proprietara polonează a acestui apartament situat în centrul Varșoviei, a avut răbdarea de a finisa singură ușile interioare, unele recuperate din lemn. Le-a dat o patină cu alb pentru a le mai deschide, dar și pentru a conferi textură interiorului. Apoi, pe lângă finisaje și tâmplărie, corpurile de iluminat contează mult, iar în această locuință majoritatea candelabrelor și lustrelor sunt vechi, recondiționate.
Intrarea în bucătărie este marcată cu un gol, adică fără ușă pentru că în lateralul acestuia (stânga) sunt mascate electrocasnicele mari: combină frigorifică și mașina de spălat). Proprietara a folosit un dulap actual, cu uși frezate pe care le-a patinat la fel ca și textura ușilor. Prezența cărților în bucătărie dă aspectul unei camere primitoare, care alungă caracterul tehnic al camerei. Biblioteca a fost și ea realizată dintr-o piesă veche de mobilier decorată cu ornamente din lemn și ulterior patinată (găsești ornamente din lemn la Gold House Concept). Mobila similară pe care să o poți finisa cum vrei găsești la Gold House Concept, iar piese de-a gata la Retroboutique.ro și la MaisonRomantique.ro.
Singurul lucru mai actual în bucătărie este caloriferul, dar forma atipică a hotei, achiziționată d ela un tîrg de vechituri precum și combinația de piese de mobilier distrage atenția de la tot ce este contemporan, cum ar fi electrocasnicele și suspensiile albe. În locul corpurilor de mobilier suspendate au fost alese piese mici de mobilă, cu aspect rustic, care completează reușit ambientul. Prezența bufetului revopsit și repictat precum și a mesei din lemn patinată în alb contribuie mult la imaginea rustică, completată de țesăturile florale ale tapițeriei scaunelor. Vezi aici de unde poți cumpăra piese de mobilier rustice.
Într-un colț al bucătăriei se află colecția de postere și lucrări de grafică ale proprietarei, care colorează ambientul.
Din bucătărie se poate accede în zona de birou. Pentru a amplifica senzația de rustic a fost montată o ușă dublă, care lăsată deschisă pe timpul zilei, dă senzația de spațiu mai mare.
Locul de biroul este situat la fereastră, iar piesele de mobilă vechi au fost revopsite în nuanțe pastelate. Pentru atmosferă contează mult toate obiectele mici, care creionează povestea casei.
În camera cu rol de birou există și un pat de o persoană, încăperea putând fi folosită ocazional pentur oaspeți. De remarcat ușile vechi, rustice, recuperate și patinate, la fel și tăblia patului vechi revopsit și el.
Dormitorul este simplu amenajat, dar și aici piesele vechi spun povestea. Oglinda este de fapt o ușă veche de dulap recondiționată și revopsită.
Camera de baie este spațioasă pentru că spațiul util sub pantă este de fapt mai mic. Acolo unde panta este mai accentuată a fost montată cada. Deși și-ar fi dorit o cadă cu piciorușe, din cauza greutății mari a acesteia și a legăturilor cu instalația sanitară, s-a optat pentru o cadă freestanding. Însă și aici modelul pardoselii și mobilierul pentru lavoar , alături de alte piese mici, sunt în tonul casei. Găsești mese similare celei pentru lavoar la GoldHouseConcept.ro, Retroboutique.ro sau la MaisonRomantique.ro.
O locuință mai aparte, originală prin modul de ambientare, dar și prin organizarea ei. Proprietara a renunțat la a avea un living, în favoarea unei bucătării spațioase. Ea a realizat că cele mai multe discuții cu invitații se petrec la bucătărie, așa că a decis să aibă un spațiu mare alocat acesteia și a renunțat fără rezerve la un loc de canapea, mai ales că nu are timp, dar nici nu mai dorește să urmărească programele tv (preferă să vizioneze online filme sau emisiuni). Un apartament neașteptat, care cu siguranță suprinde pe orice îi calcă pragul, iar fiecare obiect are o poveste, fiind retușat, revopsit sau recondiționat chiar de către proprietară. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Michal Mutor
28
E unic si interesanta ideea ! Ramanerea la ideea de a patina totul cu alb ,nefiresc e din moda de 15 ani in urma ,chaby chic.Mai nou in Franta ,Italia patineaza mobilele cu ceara ,le mai accentueaza ici colo cu un auriu.
Este superb! Și eu dacă as putea mi-aș face la fel!
What a lovely idea! I love every color combinations. The owner really did a great job!
Multumesc pt articol, adevarata inspiratie! Imi puteti indica de unde este gresia din baie? 7
Găsești modele similare la Hornbach, Delta Studio, SSAB Impex, Progetto Casa, DanServ, Piastrelle etc.