Sunt pasionați de sporturile de iarnă care au mers ani de la zile la schi în stațiunile din Austria și au rămas impresionați de cabanele rustice din zonă. Da, în Austria facilitățile pentru schi sunt bune, dar excelent completate și de condițiile de cazare și serviciile hoteliere. Dar o astfel de vacanță poate naște idei în mintea celor întreprinzători. Așa a fost și cazul unui cuplu polonez, care visa la propria cabana rustică. Ceva în genul celor austrice, dar totuși conform gusturilor lor. Au căutat terenul, au găsit echipa de meșteri tâmplari, dar cum să facă proiectul și amenajarea. Inspirația? Au găsit-o la un muzeu al satului din zona munților Tatra. Da, din poveștile altora putem fi și noi la inspirați, căci sunt foarte puțini români care se gândesc să viziteze muzeele dedicate arhitecturii tradiționale pentru a-și construi cabane ori pensiuni. Dar hai să-ți spun mai multe.
După ce au vizitat un muzeu al satului din zona montană din Polonia, cuplul Andrei și Marta au decis să ridice cabana din bușteni, așa cum este tradiția la ei în zonă. Dar au renunțat la ornamentele elaborate și au ales ca totul să fie cât mai discret ca capitolul motivelor folclorice, însă suficient de prezente pentru a marca stilul încă de la exterior. Și cu ce se combină frumos lemnul? Evident cu piatră.
Cabana pe care au ridicat-o a fost una generoasă, inițial gândită pentru ei și prietenii lor. O scară din lemn cu balustradă din fier face legătura între nivelurile casei. După un timp însă, în urma cererilor repetate, au decis să deschidă casa și turiștilor, promovându-și cabana ca fiind un boutique hotel. Ca atare, în holul de unde pornește scara interioară au instalat și o mică recepție.
În holul de la parter, inițial un spațiu de zi cu șemineu și scara interioară, sunt locuri de ședere și de odihnă, unde pot fi admirate detaliile scultate în lemn, realizate de către meșterii din zonă. Ele par a fi diferite atunci când lumina din încăpere se schimbă, seara, când lumina artificială este completată de căldura din șemineu sau pe timpul zilei când totul e mai luminos. Pentru șemineu au apelat la meșteri sobari care au ridicat sobe cu aspect de șemineu ce asigură o bună încălzire a cabanei.
Și bucătăria generoasă este dotată cu o sobă pe lemne, locul fiind acum o mică tavernă unde se prepară un meniu tradițional.
Față de arhitectura tradițională, proprietarii au schimbat un lucru important: dimensiunea și forma ferestrelor. De la interior, unde totul e cald și plăcut pe timp de iarnă se poate admira peisajul montan încremenit în zăpadă și gheață. De asemenea, au instalat și calorifere pentru ca spațiile să fie uniform încălzite și să asigur un confort actual.
Cabana are mai multe apartamente din care nu lipsesc zonele de zi plăcute, unde oaspeții se simt ca la ei acasă. Ambientul este o combinație între rusticul conferit de construcție și accentele actuale marcate prin mobilier și decorațiuni. Totul însă frumos mixat pentru o stare de bine, familiară.
Șemineul este încadrat într-o structură decorată cu rondele de lemn pe fundalul unui perete tratat lis și zugrăvit cu vopsea. Un contrast de textură, culoare, dar și de rustic cu modern.
Dormitoarele matrimoniale sunt simple și cu accente neașteptate, cum ar fi fețele dulapurilor imprimate cu imagini alb-negru specifice sporturilor de iarnă.
Paturile din dormitoarele matrimoniale sunt orientate către ferestre, astfel ca peisajul montan să fie cel care oferă spectacol în camerele dedicate odihnei. Elementele rustice sunt prezente prin finisajele din lemn și decorațiunile de la nivelul plafonului, dar și prin mici piese de mobilier pe post de noptiere. În rest totul e simplu și neutru pentru o stare de calm.
Sunt spectaculoase băile aferente dormitoarelor matrimoniale, adevărate sanctuare dedicate relaxării, unde ferestrele sunt numeroase, iar zonele de răsfăț strategic poziționate pentru a putea fi admirat peisajul.
Desigur că încăperile pentru familii nu lipsesc, camere unde părinții pot dormi alături de copii, o idee binevenită mai ales pentru cei care merg în vacanță cu copii de vârste mici. Ambientul este prietenos și cald, dar el este pus în evidență grație luminii naturale ce pătrunde din plin pe ferestrele generoase. Mobilierul este realizat pe comandă. Poți comanda și tu mobilier similar AICI.
Când vine vorba despre stilul rustic cel mai greu este de amenajat o cameră cu dotări actuale, cum este baia, dar secretul este moderația la capitolul finisajelor și prezența măcar a unei piese rustice, cum e blatul de lavoar.
Totul a pornit de la dorința de a avea propria cabană la munte și a ajuns să fie o altă sursă de venit pentru familie. Ba mai mult, a devenit și o sursă de inspirație pentru cei care vor să amenajeze în stil rustic, dar unul reinterpretat pentru confort actual. Poți găsi mai multe detalii pe site-ul Villa Miodula vizavi de oferta de cazare. Până atunci însă merită să reținem că o bună sursă de inspirație pot fi muzeele satelor atunci când visăm la un refugiu montan și nu numai. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via Villa Miodula
23
intr-adevar este o sursa de inspiratie! Bravo proprietarilor si stima pentru arhitecti/designeri!
”unde pot fi admirate detaliile scultate din lemn” ”scultate” ?! cine scrie aici ?