KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
Pentru acest spațiu proprietarii și-au dorit o canapea colțar extensibilă pentru a mai avea un loc extra de dormit pentru rude și prieteni. Tapițeria canapelei, ca și taburetele sunt în tonuri închise de griuri pentru a se încadra în stilul scandinav dorit aici de către proprietari.

In apartamente, Design Interior

Apartament de 49 mp amenajat la mansardă

De multe ori o clădire veche, dar încă zdravană poate fi mansardată pentru ca la noul nivel obținut să poată fi create noi locuințe. Am ales să-ți prezint azi un astfel de apartament, cu suprafața de 49 metri pătrați, rezultat în urma mansardării unei clădiri de locuințe. Arhitectul responsabil de proiect, de la biroul Limonki Studio, a avut în vedere legăturile pe partea de instalații cu etajele inferioare, astfel ca bucătăria și baia să aibă zone înalte necesare activităților din aceste funcțiuni. De asemenea, în apartamentul de față a folosit pentru partea de structură a noului acoperiș bârne vechi, recuperate de la clădiri vechi, pe care le-a lăsat în cea mai mare parte expuse. Provocările, pe lângă o compartimentare logică, au fost transportul unora dintre obiecte necesare în amenajare cum ar fi blatul bucătăriei și cada din baia cu o greutate de 120 kg. De asemenea, o altă provocare a fost configurarea câtor mai multe locuri de depozitare, dar pe care proprietarii le-au dorit mascate, cât mai ascunse. Dar hai să afli mai multe despre tructurile de amenajate implementate aici.

Locuința de la mansardă are în total 49 de metri pătrați, iar camerele sunt comandate. Practic, din primul spațiu unde se află grupate bucătăria, sufrageria și livingului se accede în dormitor și respectiv în baie. Spațiul zonei de zi este luminat natural atât prin ferestre mici dispuse în plan vertical, cât și prin intermediul unui luminator generos de la nivelul acoperișului.

Locuința de la mansardă are în total 49 de metri pătrați, iar camerele sunt comandate. Practic, din primul spațiu unde se află grupate bucătăria, sufrageria și livingului se accede în dormitor și respectiv în baie. Spațiul zonei de zi este luminat natural atât prin ferestre mici dispuse în plan vertical, cât și prin intermediul unui luminator generos de la nivelul acoperișului. Pentru că spațiul nu este mare, arhitectul a prevăzut ca bârnele să fie la vedere, iar în zona de zi funcțiunile grupate împreună, fără delimitări între ele. Practic, prin dispoziția mobilierului se vede exact ce funcțiuni există în acest spațiu.

Intrarea în locuință se face prin intermediul unui mic hol seaparat față de bucătărie cu mobilier la fel ca și față de cameră. În hol se află o mică comodă-pantofar, dar în rest dulapurile au alte funcțiuni.

Intrarea în locuință se face prin intermediul unui mic hol seaparat față de bucătărie cu mobilier la fel ca și față de cameră. În hol se află o mică comodă-pantofar, dar în rest dulapurile (primele două de la perete către bucătărie, al treilea fiind o față falsă) au alte funcțiuni.

Proprietarii și-au dorit neapărat un loc de cămară, așa că acesta a fost configurat în holul de la intrare, dar aproape de bucătărie. Rafturile cu adâncime mică de circa 15 cm sunt folosite pentru borcane și alimente de bază.

Proprietarii și-au dorit neapărat un loc de cămară, așa că acesta a fost configurat în holul de la intrare, dar aproape de bucătărie. Rafturile cu adâncime mică de circa 15 cm sunt folosite pentru borcane și alimente de bază.

Pe peretele opus dulapurilor cămării, tot din zona de acces dinspre hol, peretele a fost vopsit cu vopsea efect de tablă, fiind folosit pentru mesaje, dar și rețete de bucătărie. În saptele acestui perete sunt alte dulapuri de depozitare, dar de această dată cu oglinzi, unde sunt mascate centrala termică, mașina de spălat rufe, locul pentru aspirator, mop, dar și spațiu de depozitare haine.

Pe peretele opus dulapurilor cămării, tot din zona de acces dinspre hol, peretele a fost vopsit cu vopsea efect de tablă, fiind folosit pentru mesaje, dar și rețete de bucătărie. În saptele acestui perete sunt alte dulapuri de depozitare, dar de această dată cu oglinzi, unde sunt mascate centrala termică, mașina de spălat rufe, locul pentru aspirator, mop, dar și spațiu de depozitare haine.

Ușile cu onglizi pe micul culoare către baie, vin să mai ascundă din toate dotările aflate în spatele lor. Fiind aproape de baie, în dulap s-au tras țevile de apă necesare instalării mașinii de spălat rufe, iar capacul superior al dulapului lipsește în zona centralei termice, mascată și ea aici.

Ușile cu onglizi pe micul culoare către baie, vin să mai ascundă din toate dotările aflate în spatele lor. Fiind aproape de baie, în dulap s-au tras țevile de apă necesare instalării mașinii de spălat rufe, iar capacul superior al dulapului lipsește în zona centralei termice, mascată și ea aici. În spatele ușii de baie, în fotografie deschisă, sunt configurate alte dulapuri pentru depozitarea hainelor, lenjeriei și prosoapelor.

Peretele comun cu baia a fost tratat în negru pentru a camufla prezența televizorului, dar și pentru a oferi senzația de profunzime spațiului. De fapt toată zona este spațiu de depozitare cu uși negre. În această imagine se vede și accesul către baie, dar și dulapurile din spatele ușii de la baie. De asemenea, după rafturile din living se vede ușa interioară a dormitorului.

Peretele comun cu baia a fost tratat în negru pentru a camufla prezența televizorului, dar și pentru a oferi senzația de profunzime spațiului. De fapt toată zona este spațiu de depozitare cu uși negre. În această imagine se vede și accesul către baie, dar și dulapurile din spatele ușii de la baie. De asemenea, după rafturile din living se vede ușa interioară a dormitorului.

Televizorul este poziționat în spațiul de zi astfel încât ecranul să fie vizibil atât de pe canapea, cât și din zona bucătăriei.

Televizorul este poziționat în spațiul de zi astfel încât ecranul să fie vizibil atât de pe canapea, cât și din zona bucătăriei.

Una dintre provocări a fost poziționarea bucătăriei. La mansardă locul blatului de lucru cu plită pe gaze e musai să fie într-o zonă înaltă, dreaptă, deci fără perete înclinat. Arhitectul a prevăzut ca această bucătăria să fie în zona cu un astfel de perete, iar evacuarea pentru hotă, burlanul ei să poată fi scos prin acoperiș.

Una dintre provocări a fost poziționarea bucătăriei. La mansardă locul blatului de lucru cu plită pe gaze e musai să fie într-o zonă înaltă, dreaptă, deci fără perete înclinat. Arhitectul a prevăzut ca această bucătăria să fie în zona cu un astfel de perete, iar evacuarea pentru hotă, burlanul ei să poată fi scos prin acoperiș.

Pentru a mări suprafața de blat din bucătărie, arhitectul a configurat bucătăria în L, dar al doilea blat a fost poziționat sub primul pentru a nu acoperi mica fereastră din planul peretelui.

Pentru a mări suprafața de blat din bucătărie, arhitectul a configurat bucătăria în L, dar al doilea blat a fost poziționat sub primul pentru a nu acoperi mica fereastră din planul peretelui. Al doilea blat și corpurile de sub el sunt spații de depozitare, dar cu o adâncime mică de circa 30 cm. Blatul principal a fost introdus în locuință prin fereastra de la nivelul acoperișului, cu ajutorul unei macarale, ceea ce a dus la un cost suplimentar pentru amenajare.

Pentru acest spațiu proprietarii și-au dorit o canapea colțar extensibilă pentru a mai avea un loc extra de dormit pentru rude și prieteni. Tapițeria canapelei, ca și taburetele sunt în tonuri închise de griuri pentru a se încadra în stilul scandinav dorit aici de către proprietari.

Pentru acest spațiu proprietarii și-au dorit o canapea colțar extensibilă pentru a mai avea un loc extra de dormit pentru rude și prieteni. Tapițeria canapelei, ca și taburetele sunt în tonuri închise de griuri pentru a se încadra în stilul scandinav dorit aici de către proprietari. Corpurile de iluminat sunt negre, asortate cu peretele de accent din spațiul mansardei.

Depozitarea deschiscă în living, adică cu rafturi, este minimală și este interesant realizată cu ajutor unor lădițe, care completează imaginea de tip hambar dată de bârnele vechi recuperate.

Depozitarea deschiscă în living, adică cu rafturi, este minimală și este interesant realizată cu ajutor unor lădițe, care completează imaginea de tip hambar dată de bârnele vechi recuperate.

În fața rafturilor, din când în când, proprietarii desfășoară un hamac pentru a se relaxa și a citi. Pentru hamac au fost fixate inele în bârnele de susținere ale acoperișului.

În fața rafturilor, din când în când, proprietarii desfășoară un hamac pentru a se relaxa și a citi. Pentru hamac au fost fixate inele în bârnele de susținere ale acoperișului.

Dormitorul este amenajat într-un spațiu strâmt, cu formă atipică. Proprietarii și-au dorit un aspect mai rustic aici, așa că patul a fost creat cu o bază din europaleți peste care au fost așezate saltelele. Lenjeria de pat cu imprimeu ca de oaie completează tabloul final. În loc de noptiere, la capătul patului au fost pur și simplu așezate două scaune.

Dormitorul este amenajat într-un spațiu strâmt, cu formă atipică. Proprietarii și-au dorit un aspect mai rustic aici, așa că patul a fost creat cu o bază din europaleți peste care au fost așezate saltelele. Lenjeria de pat cu imprimeu ca de oaie completează tabloul final. În loc de noptiere, la capătul patului au fost pur și simplu așezate două scaune.

Dormitorul beneficiază de lumină naturală atât de la nivelul micii ferestre, cât și prin intermediul luminatorului configurat în plafon.

Dormitorul beneficiază de lumină naturală atât de la nivelul micii ferestre, cât și prin intermediul luminatorului configurat în plafon.

Spațiul mic din domritor a fost folosit la maximum, așa că în locul unui dulap cu uși pline, au fost montate rafturi și sisteme pentru umerașe, dar mascate cu simple perdele.

Spațiul mic din dormitor a fost folosit la maximum, așa că în locul unui dulap cu uși pline, au fost montate rafturi și sisteme pentru umerașe, dar mascate cu simple perdele. O soluție economică, dar și mai simplă din punct de vedere funcțional, având în vedere forma atipică a spațiului.

Camera de baie are o înălțime diferită din zonele cheie, dar arhitectul a avut grijă să prevadă locul de lavoar în partea cea mai înaltă, acolo unde nu există pericolul accidentărilor de genul să dai cu capul de grindă.

Camera de baie are o înălțime diferită din zonele cheie, dar arhitectul a avut grijă să prevadă locul de lavoar în partea cea mai înaltă, acolo unde nu există pericolul accidentărilor de genul să dai cu capul de grindă.

Proprietarii și-au dorit neapărat o cadă în loc de duș în baie. Cea mai mare problemă a fost transportul ei la mansardă, deoarece a fost și grea (120 kg), dar și voluminoasă. Pentru ă acest aspect referitor la cadă era cunoscut încă din faza de proiect, spațiul băii a fost primul configurat și finisat, înainte de montajul ușilor interioare și de realizarea compartimentărilor din restul locuinței.

Proprietarii și-au dorit neapărat o cadă în loc de duș în baie. Cea mai mare problemă a fost transportul ei la mansardă, deoarece a fost și grea (120 kg), dar și voluminoasă. Pentru ă acest aspect referitor la cadă era cunoscut încă din faza de proiect, spațiul băii a fost primul configurat și finisat, înainte de montajul ușilor interioare și de realizarea compartimentărilor din restul locuinței.

Forma atipică a spațiului dedicat băii îi conferă camerei un aspect ca de mini spa. Arhitectul a prevăzut ca finisajele să fie cât mai simple, astfel ca bârnele vechi să fie cele care să iasă în evidență. O locuință simplă, dar totodată cu aer boem, cu multe spații de depozitare, dar bine camuflate prin trucuri vizuale ce țin de materiale, culori și texturi.

Forma atipică a spațiului dedicat băii îi conferă camerei un aspect ca de mini spa. Arhitectul a prevăzut ca finisajele să fie cât mai simple, astfel ca bârnele vechi să fie cele care să iasă în evidență. O locuință simplă, creionată în alb și negru, dar totodată cu aer boem grație bârnelor din lemn vechi, cu multe spații de depozitare, dar bine camuflate prin trucuri vizuale ce țin de materiale, culori și texturi. Sper să te inspire și pe tine! 

Foto: Karolina Lewandowska

5 raspunsuri pentru Apartament de 49 mp amenajat la mansardă

  1. Cory spune:

    Buna seara! Sunteți deosebita! Publicati doar lucruri interesante si utile noua. As dori sa împărtășim idei. Si mie imi place enorm aceasta parte de design. Țineți-o tot asa🤗👍 Cu cele mai calde îmbrățisari și urări de bine, Cornelia

  2. Cory spune:

    Camera mea de relaxare. Realizată dintr-o magazie 👍🤗🧚‍

    15474955209268389122974661649096

  3. Cory spune:

    Camera de relaxare . Ce poti crea dintr-o magazie👍😉

    15474956027608685755778895608870

  4. orely spune:

    Buna Cory ,e grozava ideea ta probabil. insa de nevazut deoarece pozele postate sint cu SUSUL IN JOS!!!

  5. Roxana spune:

    Am mare nevoie de o parere pentru reconditionarea unui apt de 2 camere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *