KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
În spațiul zonei de zi există un ansamblu de rafturi pe verticală prin care arhitecții au încercat să mai corecteze percepția asupra spațiului, respeciv să accentueze verticala acestuia. Este un spațiu exclusiv pentru cei mici, care la nevoie poate fi separat cu ajutorul unor uși armonică. Astfel, în cazul în care vin musafiri, spațiul devine mult mai ordonat prin simpla mascare a locului de joacă din living.

In apartamente, Design Interior

Apartament generos amenajat ca loc de joacă pentru copii

Când devii părinte viața se schimbă radical, iar acest lucru se simte din plin și la interiorul casei. Dintr-o dată toată locuința devine locul de joacă al copiilor, iar în loc de obiecte decorative jucăriile par să fie peste tot. Senzația de dezordine poate sufoca părinții, iar restricțiile vizavi de ocuparea spațiului îi poate stresa pe cei mici. Ce este de făcut? Am ales să-ți prezint azi o amenajare gândită în stil japonez contemporan, unde arhitecții de la biroul HAO Design și-au propus ca temă de amenajare un mare loc de joacă pentru cei mici într-un apartament generos de circa 125 mp, care aparține unei familii cu doi copii mici. Au avut o abordare simplă, curată, ordonată a spațiilor, cu finisaje neutre, dar toate încăperile au o notă ludică prin obiecte de mobilier colorate și idei interesante vizavi de locul de joacă al copiilor în zona de zi. Astfel au reușit să imprime senzația de ordine, dar și să lase loc pentru ca cei mici să se simtă în voie acasă. Dar hai să vezi planul locuinței și să afli despre fiecare zonă importantă a locuinței.

Intrarea în apartament se face direct în zona de zi, unde bucătăria este deschisă către living. Spațiul de gătit, unde cu plită, hotă este oarecum separat de zona deschisă. Dormitorul matrimonial este generos pentru că aici a fost multă vreme instalat pătuțul unuia dintre copii. De asemenea, dormitorul matrimonial are propria baie și propriul dressing. Practic, arhitecții au avut în vedere o organizare cât mai eficientă și ordonată a spațiilor de depozitare pentru ca în rest amenajarea să fie cât mai aerisită.

Intrarea în apartament se face direct în zona de zi, unde bucătăria este deschisă către living. Spațiul de gătit, cu plită, hotă este oarecum separat de zona deschisă. Dormitorul matrimonial este generos pentru că aici a fost multă vreme instalat pătuțul unuia dintre copii. De asemenea, dormitorul matrimonial are propria baie și propriul dressing. Practic, arhitecții au avut în vedere o organizare cât mai eficientă și ordonată a spațiilor de depozitare pentru ca în rest amenajarea să fie cât mai aerisită.

Bucătăria este primul spațiu imediat de la intrarea în apartament. Lângă ușa de intrare eistă un mic loc de cuier, dar închis. Arhitecții au prevăzut ca plafonul din zona bucătăriei și sufrageriei să fie placat cu același material ca pentru mobila din bucătărie. Astfel, chiar dacă încăperiile comunică deschis, ele sunt tratate diferit ca finisaje la nivelul pereților și plafoanelor. Tavanul fals din bucătărie include și sistemul de ventilație și maschează traseul instalațiilor.

Bucătăria este primul spațiu imediat de la intrarea în apartament. Lângă ușa de intrare există un mic loc de cuier, dar închis. Arhitecții au prevăzut ca plafonul din zona bucătăriei și sufrageriei să fie placat cu același material ca pentru mobila din bucătărie. Astfel, chiar dacă încăperiile comunică deschis, ele sunt tratate diferit ca finisaje la nivelul pereților și plafoanelor. Tavanul fals din bucătărie include și sistemul de ventilație și maschează traseul instalațiilor.

Zona de gătit este amenajată într-o încăpere parțial separată, astfel ca accesul la electrocasnicele considerate problematice pentru curiozitatea copiilor să fie ascunse. De asemenea, pentru că în mica încăpere există fereastră, deci se poate aerisi imediat după ce se gătește, a contributi major la separarea locului de gătit.

Zona de gătit este amenajată într-o încăpere parțial separată, astfel ca accesul la electrocasnicele considerate problematice pentru curiozitatea copiilor să fie ascunse. De asemenea, pentru că în mica încăpere există fereastră, deci se poate aerisi imediat după ce se gătește, a contribuit major la separarea locului de gătit. Plafonul fals din zona bucătăriei este prevăzut înclinat pentru a da senzația de deschidere către living.

De la intrarea în locuință se vede zona de zi, respectiv livingul, separat și printr-o diferență de nivel. Pe partea stângă, peretele finisat în tonuri de gri este înveselit de o comodă lungă, generoasă într-o nuanță de turcoaz. Linia simplă, ordonată a comodei cu rafturi este locul ideal pentru jucării și alte obiecte.

De la intrarea în locuință se vede zona de zi, respectiv livingul, separat și printr-o diferență de nivel. Pe partea stângă, peretele finisat în tonuri de gri este înveselit de o comodă lungă, generoasă într-o nuanță de turcoaz. Linia simplă, ordonată a comodei cu rafturi este locul ideal pentru jucării și alte obiecte.

Televizorul este situat pe peretele lateral al spațiului de zi pentru ca ecranul să poată fi văzut și din locul de luat masa. Televizorul este montat pe un suport rotativ care permite întoarcerea cu 90 de grade a ecranului către canapea.

Televizorul este situat pe peretele lateral al spațiului de zi pentru ca ecranul să poată fi văzut și din locul de luat masa. Televizorul este montat pe un suport rotativ care permite întoarcerea cu 90 de grade a ecranului către canapea.

Deasupra mesei insulă, care include o chiuvetă mică, este o suspensie, un corp de iluminat care imită aspectul Lunii. Un accent ludic, care completează ideea de spațiu de joacă al acestui spațiu generos.

Deasupra mesei insulă, care include o chiuvetă mică, este o suspensie, un corp de iluminat care imită aspectul Lunii. Un accent ludic, care completează ideea de spațiu de joacă al acestui spațiu generos. Pardoseala este aceeași peste tot în zona de zi, ceea ce dă impresia de spațiu ordonat, nefragmentat. La această senzație de spațiu aerisit contribuie și faptul că lipsesc covoare ample. Un simplu covor în fața canapelei este absolut suficient într-o locuință unde se dorește mai mult loc de joacă pentru cei mici, dar și pentru ca întreținerea și curățenia să poată fi făcute mai ușor. În plus, încălzirea este prevăzută în pardoseală, așa că e mai eficientă fără ca pardoseala să fie acoperită.

În spațiul zonei de zi există un ansamblu de rafturi pe verticală prin care arhitecții au încercat să mai corecteze percepția asupra spațiului, respeciv să accentueze verticala acestuia. Este un spațiu exclusiv pentru cei mici, care la nevoie poate fi separat cu ajutorul unor uși armonică. Astfel, în cazul în care vin musafiri, spațiul devine mult mai ordonat prin simpla mascare a locului de joacă din living.

În spațiul zonei de zi există un ansamblu de rafturi pe verticală prin care arhitecții au încercat să mai corecteze percepția asupra spațiului, respeciv să accentueze verticala acestuia. Este un spațiu exclusiv pentru cei mici, care la nevoie poate fi separat cu ajutorul unor uși armonică. Astfel, în cazul în care vin musafiri, spațiul devine mult mai ordonat prin simpla mascare a locului de joacă din living.

În fața ansamblurilor de rafturi din locul de joacă există un panou culisant cu o foaie de tablă. Astfel, cei mici pot avea acces la rafturi, dar și pot muta poziția tablei.

În fața ansamblurilor de rafturi din locul de joacă există un panou culisant cu o foaie de tablă. Astfel, cei mici pot avea acces la rafturi, dar și pot muta poziția tablei.

Spațiul livingului este deschis către bucătărie și pentru că ferestrele sunt situate pe o singură latură a locuinței. Ca atare, lumina naturală pătrunde în zona de zi dinspre living. Pentru a nu obtura lumina naturală, dar și pentru ca sistemele de umbrire să nu fie accesate de către cei mici, canapeaua a fost pusă în fața ferestrelor, iar în loc de draperii și perdele s-au ales jaluzele orizontale cu lamele din lemn. De remarcat faptul că proporția din finisajele gri și cele din lemn sunt bine dozate astfel încât griul să nu fie dominant și nici deprimant, însă suficient de rezistent și urban pentru o locuință cu copii mici.

Spațiul livingului este deschis către bucătărie și pentru că ferestrele sunt situate pe o singură latură a locuinței. Ca atare, lumina naturală pătrunde în zona de zi dinspre living. Pentru a nu obtura lumina naturală, dar și pentru ca sistemele de umbrire să nu fie accesate de către cei mici, canapeaua a fost pusă în fața ferestrelor, iar în loc de draperii și perdele s-au ales jaluzele orizontale cu lamele late. De remarcat faptul că proporția din finisajele gri și cele din lemn sunt bine dozate astfel încât griul să nu fie dominant și nici deprimant, însă suficient de rezistent și urban pentru o locuință cu copii mici.

Când copii vor mai crește, spațiul destinat acum locului de joacă poate deveni loc de studiu pentru birouri sau dressing. De aceea s-au prevăzut din start uși culisante are să delimiteze acest spațiu, ce beneficiază de lumină naturală.

Când copii vor mai crește, spațiul destinat acum locului de joacă poate deveni loc de studiu pentru birouri sau dressing. De aceea s-au prevăzut din start uși culisante are să delimiteze acest spațiu, ce beneficiază de lumină naturală. Locuința beneficiază de încălzire prin pardoseală, un alt motiv pentru ca suprafața pardoselii să fie cât mai liberă cu putință.

Iluminatul articificial este foarte important, mai ales când ferestrele sunt situate pe o singură latură, iar distanța de la ele până la cel mai îndepărtat loc din casă este mare. Dar atunci când spațiul este mai mult lung și aparent jos, cele mai indicate sunt sursele de iluminat la nivelul plafonului, de tip spoturi încastrate și nu suspensii sau candelabre.

Iluminatul articificial este foarte important, mai ales când ferestrele sunt situate pe o singură latură, iar distanța de la ele până la cel mai îndepărtat loc din casă este mare (aici latura bucătăriei cu frigider). Dar atunci când spațiul este mai mult lung și aparent jos, cele mai indicate sunt sursele de iluminat la nivelul plafonului, de tip spoturi încastrate și nu suspensii sau candelabre.

Zin zona de zi se accede, pe un mic hol, către zona dormitoarelor și a băilor. Finisajele din living sunt continuate și către acest mic hol, care nu este separat cu ușă interioară.

Zin zona de zi se accede, pe un mic hol, către zona dormitoarelor și a băilor. Finisajele din living sunt continuate și către acest mic hol, care nu este separat cu ușă interioară.

Dormitorul matrimonial este simplu amenajat, dar senzația de confort este dată prin tăblia patului tapițată și supradimensionată pe toată lățimea peretelui unde este situat patul. Înălțimea tăbliei a fost stabilită în funcție de poziția ferestrei de aici. Ca atare, s-a ales un pat jos, perfect pentru o familie unde copii mai dorm ocazional și cu părinții.

Dormitorul matrimonial este simplu amenajat, dar senzația de confort este dată prin tăblia patului tapițată și supradimensionată pe toată lățimea peretelui unde este situat patul. Înălțimea tăbliei a fost stabilită în funcție de poziția ferestrei mici de aici. Totodată, pe lângă senzația de confort, tăblia are încorporată o bandă LED, care asigură un iluminat difuz, plăcut pe timpul serii. S-a ales un pat jos, perfect pentru o familie unde copii mai dorm ocazional și cu părinții și unde încălzirea se face prin pardoseală.

Prin tapițeria tăbliei patului și prin draperiile din dormitor s-a reușit colorarea spațiului. S-au ales tonuri de verde pentru o senzație de calm și prospețime. Abordarea simplă, ordonată asigură o stare de relaxare pentru părinți.

Prin tapițeria tăbliei patului și prin draperiile din dormitor s-a colorat spațiul. S-au ales tonuri de verde pentru o senzație de calm și prospețime. Abordarea simplă, ordonată asigură o stare de relaxare pentru părinți.

În fața patului nu există mobișă masivă, ci doar o comodă și o etajeră pentru a nu încprca spațiul. Chiar și piesele mici de mobilier, fotoliul și măsuța sunt cu alură zveltă, deci nu masive, pentru a lăsa lumina naturală să circule și pentru a nu aglomera vizual camera.

În fața patului nu există mobilă masivă, ci doar o comodă și o etajeră pentru a nu încărca spațiul. Chiar și piesele mici de mobilier, fotoliul și măsuța sunt cu alură zveltă, deci nu masive, pentru a lăsa lumina naturală să circule și pentru a nu aglomera vizual camera.

Dormitorul matrimonial beneficiază de un dressing pentru depozitarea hainelor părinților. Astfel, în locul unui dulap masiv în camera de odihnă, spațiul de depozitare este separat, lucru care face ca încăperea să fie mult mai aerisită și ordonată.

Dormitorul matrimonial beneficiază de un dressing pentru depozitarea hainelor părinților. Astfel, în locul unui dulap masiv în camera de odihnă, spațiul de depozitare este separat, lucru care face ca încăperea să fie mult mai aerisită și ordonată.

În dressingul părinților este prezentă și o mică masă de toaletă, poziționată în fața micii ferestre prezente aici. Dulapruiel sunt configurate deschis, fără uși, dar dressingul este separat de cameră prin panouri de sticlă fumurie.

În dressingul părinților este prezentă și o mică masă de toaletă, poziționată în fața micii ferestre prezente aici. Dulapruiel sunt configurate deschis, fără uși, dar dressingul este separat de cameră prin panouri de sticlă fumurie.

O locuință aerisită, bine organizată, unde viața de familie este dinamică, gălăgioasă, colorată, dar pentru care a fost creat un cadru neutru, cu mobilier simplu, ordonat și accente de culoare relaxante. Tot apartamentul poate fi loc de joacă pentru copii și, oricât de dezordonați ar fi, curățenia și organizarea lucrurilor se poate face ușor, fără bătăi de cap pentru părinți. Cu cât sunt mai puține lucruri decorative, cu cât finisajele sunt mai simple, iar decorațiunile textile mai puține, cu atât și curățenia și ordinea pot fi mențiune mai ușor. Oricum, culorile jucăriilor sunt cele care înveselesc atmosfera, iar pe viitor, locuința poate fi ușor redecorată prin draperii, perdele, tablouri și plante. Da, o casă trăiește odată cu tine, așa că dacă există copii și locuința poate fi adaptată lor, iar pe măsură ce ei cresc aceasta să fie la rândul ei ajustată, dar nu schimbată în totalitate este foarte bine. De aceea contează foarte mult modul cum sunt alese finisajele, cum este gândit iluminatul artificial și unde sunt poziționate spațiile de depozitare – deci lucrurile care costă și care se schimbă mai greu în timp. Un stil de amenajare contemporan cu influențe japoneze, un apartament generos gândit pentru viața de familie și nu împotriva ei. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament pentru familie 124 mp, design interior HAO Design (1)

Foto via HAO Design

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *