adelaparvu.com despre locul de masa in bucatarie mica (7)

In Idei pentru acasa

Loc de masă într-o bucătărie mică

Noi, români, suntem legați de spațiul bucătăriei prin obiceiurile noastre, pentru că multe familii încă mai gătesc zilnic. De aceea un loc de luat masa este foarte dorit în bucătărie, loc unde pe lângă gătit de multe ori sunt primiți și cei apropiați, fie că e vorba despre o prietenă la cafea, fie că se mai stă la taclale cu câte vreun vecin sau o vecină. Așa că am răspuns provocării LaDoiPași pentru a vă scrie despre cum să faceți loc de masă într-un spațiu mic. Dar cum faci loc de masă, de conversație, într-o bucătărie mică?

adelaparvu.com despre locul de masa in bucatarie mica (6)

Ce înseamnă bucătărie mică? Conform normativelor în vigoare, o bucătărie în care să existe doar nișa de gătit, adică unde se poate prepara mâncare (zonă de foc și chiuvetă) este de circa 5-6 metri pătrați. O bucătărie mică, tot conform normativelor, are circa 8-10 metri pătrați, iar o bucătărie în care să existe loc de luat masa ar trebui să aibă între 12 și 14 metri pătrați. Da, normativele sună bine, dar realitatea este că multe bucătării, mai ales la bloc, au până în 8 metri pătrați.

adelaparvu.com despre locul de masa in bucatarie mica (3)

Deși normativele sunt vechi, adică au fost stabilite cu zeci de ani în urmă, între timp nivelul dotărilor din bucătărie a crescut și asta se simte prin numărul aparatelor electrocasnice. Încorporate, ele ocupă mai puțin loc, dar îl ocupă în detrimentul depozitării. Ca atare, este importantă o bună organizare a blatului de lucru și înșiruirea logică a electrocasnicelor, iar pentru evitarea accidentelor, în fața blatului de lucru, trebuie să existe un spațiu liber de 80 centrimetri în care să te poți mișca și accesa sertare, dulapuri – deci tot ce ai nevoie în activitatea de gătit. Așadar, un loc de luat masa îl poți avea după cei 80 cm lăsați în fața mobilierului, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o bucătărie lată de minimum 2,20 metri. Sunt însă bucătării care nu au această lățime, ori poziționarea ușii și a ferestrei incomodează.

adelaparvu.com despre locul de masa in bucatarie mica (1)

Luând în considerare cele de mai sus, singurele variante în care poți configura un loc de luat masa într-o bucătărie care măsoară până în 8 metri pătrați, este fie în dreptul blatului de lucru (prelungirea lui, extensia lui), fie vizavi de blat, dar totul configurat sub forma unei mese de tip bar, adică un al doilea blat la perete. Aceste soluții nu sunt aplicate la noi, decât de către designeri și arhitecți, pentru că ei înțeleg ergonomia și realizează cât de important este să ai spațiu de circulație în jurul pieselor de mobilier. Însă mulți oameni se gîndesc la locul de luat masa mobilat cu scaune cu spătar, masă sau de multe ori chiar colțar cu masă, care îngreunează mult nu doar accesul la locurile de ședere, ci și atunci când vine vorba despre curățenie.

adelaparvu.com despre locul de masa in bucatarie mica (2)

Deci, te-ai prins? Când nu ai spațiu de masă cu scaune, și e greu să ai așa ceva când bucătăria ta nu măsoară măcar 12 metri pătrați, o variantă viabilă este masa de tip bar așezată la perete sau să sacrifici o parte din blatul moblierului de bucătărie pentru a configura un loc de masă. Ca să alungi senzația incomodă de a sta cu fața orientată către perete, poți așeza oglinzi pe acest perete, care pot da senzația de spațiu mai mare.

adelaparvu.com despre locul de masa in bucatarie mica (5)

Cât de lat să fie blatul de masă de tip bar așezat la perete? Ideal ar fi să aibă o lățime de 60 cm, dar te poți descurca și cu un blat de 40 cm lățime. Înălțimea la care e bine să le pui este de 110-120 cm, având în vedere că scaunele de bar au circa 65-75 cm înălțime. Deci, ești la doi pași de a avea un loc de luat masa funcțional într-o bucătărie mică, așa că nu ezita să iei în calcul soluțiile propuse. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!

Ești la doi pași de mai multe sfaturi practice pentru casa ta – VEZI AICI

adelaparvu.com despre locul de masa in bucatarie mica (4)

3 raspunsuri pentru Loc de masă într-o bucătărie mică

  1. Cristina spune:

    Super idei ne dai,Adela.O alta varianta este si masa inalta la 75 cm, dar ingusta de 40 cm cu posibilitate de extindere la 75 cm.Astfel se pot folosi scaunele normale, fara spatar,pe care noi romanii,le gasim utilitate si in alta parte in casa.Idee este ca nu suntem obisnuiti cu scaunele de tip bar.Eu m-am inspirat de la tine si am respectat aceste regule de distanta.Multumim pentru sfaturi si recomandari!

    20190220_164427

  2. ALEXANDRU IOANA spune:

    F cool

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *