Un spațiu de locuit mic poate fi frumos amenajat, chiar dacă funcțiunile coexistă și practic aproape totul este la vedere. Secretul este să știi ce-ți dorești și să fii deschis unei alte abordări. Am ales să-ți prezint azi o garsonieră care măsoară 28 metri pătrați, locuită de un tânăr. Acesta a cerut arhitectului Vladimir Berezin să-i prevadă în mica locuință spațiu de depozitare, loc pentru birou și neapărat un pat confortabil. De asemenea, i-a mai cerut ca baia să fie dotată cu duș și nu cu o cadă, iar în cameră să existe loc pentru o canapea care să poată fi extinsă. Cam multe cereri pentru un spațiu mic, nu-i așa? Dar arhitectul a reușit să trasnforme total această garsonieră din Sankt Petersburg și să-i ofere o imagine finală de-a dreptul elegantă. Hai să-ți spun mai multe despre trucurile aplicate aici.
Finisajele alese pentru garsonieră sunt simple, dar elegante. Alb cald pentru zugrăveala pereților, plăci ceramice cu muchii rectificate și aspect de marmură în zona de bucătărie și baie, parchet pentru cameră. Pe fundalul alb al pereților și tavanului, arhitectul a prevăzut pete de culoare prin draperia grea de catifea, tapițeria fotoliului extensibil, nuanța scaunelor și culoarea pentru ușa de intrare. S-a folosit și de oglinzi pentru a da impresia de spațiu mai mare, iar corpurile suspendate nu există pe centrul spațiului, ci sunt poziționate local (deasupra mesei și în lateralul patului).
Planul locuinței așa cum a fost gândit de către arhitect. Inițial baia era mai mare, dar spațiul ei a fost micșorat pe lățime astfel încât către holul de intrare (și bucătărie) să existe un spațiu pentru dulap generos, iar în baie să fie creată o nișă pentru depozitare și mașina de spălat. Astfel, toate dulapurile pentru depozitare sunt la față, în același plan cu peretele și nu încarcă spațiul. De asemenea, o modificare importantă a fost repoziționarea ușii de la baie către cameră și alegerea unui model de ușă filo muro cu lățimea de doar 60 cm. Înainte, ușa de acces către baie se făcea din hol, dar acum în locul ei este dulapul de depozitare.
Arhitectul a folosit pentru accent nuanțe închise, cum ar fi pentru ușa de intrare, o nuanță care conferă senzația de adâncime. În rest, totul este tratat alb, atât pereții cât și dețele mobilierului realizat pe comandă, astfel încât ușile să fie până în tavan. În zona de bucătărie și baie plafonul a fost lăsat mai jos pentru trasarea instalațiilor, dar și pentru a include ventilația. Înălțimea de circa trei metri a permis această coborâre a plafonului.
Majoritatea corpurilor de bucătărie sunt de la IKEA, și ele au incluse electrocasnice încorporabile. Pentru că spațiul este mic s-a ales o chiuvetă și o plită de mici dimensiuni. De asemenea, pentru a nu fragmenta spațiul, peretele a fost placat cu plăci de compozit similare blatului din bucătărie. Mobilierul ales este fără mânere aplicate, ci cu mânere frezate pentru un aspect curat, debarasat de orice fel de detalii.
Partea de dulapuri din spatele mesei este realizată pe comandă, după proiectul arhitectului. Aici sunt mascate combina frigorifică și spațiul de depozitare din bucătărie. Pentru că spațiul este mic s-a ales o masă rotundă cu diametrul de 65 cm (de la Julia Grup), iar scaunele de la Kartell, deși colorate sunt translucide, deci nu obturează lumina și nu încarcă spațiul. Corpul de iluminat suspendat deasupra mesei este de la Flos.
Oglinda din zona de bucătărie este strategic poziționată pentru a da senzația de mai mult spațiu. Ea a fost prevăzută pe toată lățimea și înălțimea disponibilă. Imediat după oglindă, către ușa de la intrare, este spațiul de depozitare care are uși fără mânere, acestea fiind dotate cu sisteme push. Fiind de nuanță albă, la fel ca și peretele, fețele dulapului nu ies în evidență.
Din zona mesei din bucătărie poate fi văzut în onglidă și ecranul tv, așa că o poziționare bine gândită a unei oglinzi poate rezolva și problema amplasării televizorului.
Chiar dacă spațiul este fragmentat la nivelul parsdoselii, arhitectul a coordonat armonios finisajele și culorile. Astfel, în zona de bucătărie dulapul suspendat are nuanța parchetului din cameră, iar tapetul de deasupra patului pare să aibă un desen fin similar venaturii de pe plăcile ceramice.
Patul este realizat pe comandă și beneficiază de o tăblie care include o bandă LED orientată către tapetul de deasupra (tapet de la Wall&Deco). Tăblia patului are o muchie metalică, elegantă, discretă, dar care face legătură cu aplice (de la Aromas del Campo) și cu măsuțele (de la Zara Home). Lustra suspendată este design Ketty Smith model Narni. Totul fin, delicat și suprafețe albe din plin, care dau luminozitate și senzația de mai mult spațiu. Contează mult cum este aranjat patul, cu perene asortate cu draperia, cu cuverturi deschise la culoare și din țesături plăcute, confortabile.
Ușa de la baie are lățimea de doar 60 cm și a fost realizată pe comandă. Este un model de ușă filo muro, deci care este în același plan cu peretele neavând toc și pervaze la vedere ca la o ușă obișnuită. Ideea arhtectului a fost ca această ușă să iasă cât mai puțin în evidență, iar lățimea ei să nu sufoce spațiul.
Locul de birou a fost simplu tratat cu o masă generoasă cu sertare de la IKEA și un scaun transparent care să nu încarce spațiul. Televizorul montat deasupra este în unghiul bun față de pat. Totul simplu, curat, ordonat.
Deși proprietarul a spus că-și dorește o canapea pentru un extra loc de dormit, atunci când îi vin în vizită rude sau prieteni, arhitectul l-a convins că suprafața locuinței nu permite așa ceva. Compromisul făcut a fost alegerea unui fotoliu extensibil de la IKEA, care să nu încarce spațiul, dar care să poată fi folosit zilnic și de către proprietar.
Camera de baie a fost îngustată, dar toate dotările sunt confotabil poziționate. Cabina de duș este una construită, respectiv pardoseala a fost înălțată pentru a putea fi înglobată în ea rigola (îngropată), iar separarea este cu panouri din sticlă. Peste tot au fost montate aceleași plăci ceramice cu muchii rectificate și cu aspect de marmură, care dau impresia de spațiu omogen și păcălesc vizual ochiul asupra dimensiunilor.
Pentru zona de lavoar a fost realizat un mobilier pe comandă cât mai deschis, care să nu încarce spațiul. De asemenea lavoarul este unul mic, rotund de la Roca, iar bateria este de la Kludi. Oglinda supradimenionată până în tavan reflectă lumina spoturilor, de unde și senzația de mai multă lumină. Dulapul n care este mascată mașina de spălat nici nu se observă, ușile acestuia fiind în acelați plan cu perete (dreapta).
O locuință mică, dar foarte plăcută, armonios gândită și ordonat proiectată. Da, se poate trăi frumos și într-un spațiu mic atunci când lucrurile sunt bine poziționate, mobila pentru depozitare cât mai ascuns configurată, iar finisajele alese rezistente și frumoase. Amenajarea a duratc circa trei luni de zile și a costat de la proiectare la implementare circa 15.000 de euro. Întotdeauna lucrurile realizate pe comandă costă mai mult, dar și imaginea finală este una deosebită. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Dmitry Tsyrenshchikov
25
foarte frumos! stiti cumva ce fel de parchet este? model, nuanta? imi place foarte mult!
Buna ziua draga Adela,
A reusit sa faca minuni arhitectul, nu mai vorbesc de… culori!
Este adorabil, ceea ce ai prezentat.
Calde imbratisari, MIa
Buna Adela! Imi plac f mult draperiile. Poti sa imi spui, te rog, de unde sunt achizitionare/realizate?
Bună Raluca! Sunt făcute pe comandă. Poți apela la designerul de perdele Alina Țâru. Vezi aici e-mailul ei alinaemilia.taru@gmail.com