KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
Locul de tv în fața ferestrei? Da, este de fapt locul cel mai potrivit pentru o vizionare comodă pentru ochi. Când nu ai suficient spațiu pentru dispunderea mobilierului e păcat să sacrifici un perete întreg doar pentru a așeza televizorul, când uite, îl poți avea pe o comodă situată în fața ferestrei.

In apartamente, Design Interior

Apartament de 80 mp amenajat cu accente rustice

Când spațiile unei locuințe urbane nu sunt foarte generoase, dar proprietarii și-ar dori căldura și poezia stilului rustic, prin decorare și mobilare se poate face acest lucru. Cum? Ca să-ți arăt o variantă inspirată am ales să-ți prezint azi un apartament de circa 80 de metri pătrați. Proprietarii și-au dorit ca totul să fie luminos, dar au avut și multe cereri cu privire la organizarea spațiului. Dilema cea mai mare a fost amenajarea bucătăriei, care era un spațiu lung și îngust, insuficient iluminat natural. Evident și-au dorit multe spații de depozitare, dar cele mai multe funcțiuni le-au dorit în living: loc de masă, loc de birou, loc de bibliotecă și musai un dulap rustic vechi pe care-l aveau deja. Designerul Marta Prats a trebuit să găsească soluții astfel ca ambientul să fie cât mai luminos, să aibă accente rustice, dar să țină totuși cont de funcționalitate și de faptul că este o locuință la oraș. Dar hai să afli trucurile aplicate aici.

Intrarea în locuință coincidea inițial cu intrarea în zona de zi, care era un open space, cu bucătărie deschisă către living. Designerul a avut însă în vedere în primul rând crearea unui spațiu de depozitare cu rol de cuier, realizat sub forma unor dulapuri albe pe comandă, care aproape că nici nu se văd pe fundalul alb al pereților. Apoi, a delimitat bucătăria cu tâmplărie, bucătărie putând fi închisă cu ușă culisantă.

Intrarea în locuință coincidea inițial cu intrarea în zona de zi, care era un open space, cu bucătărie deschisă către living. Designerul a avut însă în vedere, în primul rând, crearea unui spațiu de depozitare cu rol de cuier, realizat sub forma unor dulapuri albe, executate pe comandă, care aproape că nici nu se văd pe fundalul alb al pereților. Apoi, a delimitat bucătăria cu tâmplărie, bucătărie putând fi închisă cu ușă culisantă. Peste tot este parchet pentru trafic intens, astfel ca fragmentările să fie cât mai puține la nivelul pardoselii. Practic, în zona de zi finisajele pereților și ale pardoselii sunt aceleași.

Spațiul lung și îngust a fost excelent exploatat. Lățimea de circa 220 cm a fost folosită pentru ca ambele laturi să fie ocupate. O latură pentru blatul de lucru cu plită și chiuvetă, a doua latură pentru electrocasnicele mai mari. Între cele două laturi mobilate și utilate există un spațiu de ciruclație și manevră de un metru.

Spațiul lung și îngust a fost excelent exploatat. Lățimea de circa 220 cm a fost folosită pentru ca ambele laturi să fie ocupate. O latură pentru blatul de lucru cu plită și chiuvetă, a doua latură pentru electrocasnicele mai mari. Între cele două laturi mobilate și utilate există un spațiu de circulație și manevră de un metru. Pentru ca în zona de lucru, care este îngustă, curățenia să se poată face mai bine, pardoseala a fost acoperită cu gresie. De asemenea, pentru că spațiul este îngust, sub blatul de lucru nu au fost prevăzute uși de dulap, ci sertare, care se pot accesa mai ușor, iar conținutul interiorului lor mai bine văzut dintr-o poziție comodă.

Spațiul lung și îngust al bucătăriei a fost folosit la maximum. Astfel, corpul de pe verticală, conform proiectului conceput de către designer, are prize încorporate. O poliță între hotă și acest element vertical asigură extra depozitare, iar materialul compozit folosit pentru blat a fost urcat și pe perete, în loc de faianță. Astfel, deși bucătăria are multe zone la vedere (vitrine, rafturi) zona blatului este ordonată și nu este aglomerată de obiecte.

Spațiul lung și îngust al bucătăriei a fost folosit la maximum. Astfel, corpul de pe verticală, conform proiectului conceput de către designer, are prize încorporate. O poliță între hotă și acest element vertical asigură extra depozitare, iar materialul compozit folosit pentru blat a fost urcat și pe perete, în loc de faianță. Astfel, deși bucătăria are multe zone la vedere (vitrine, rafturi) zona blatului este ordonată și nu este aglomerată de obiecte și electrocasnice mici. De asemenea, pentru a câștiga extra loc pe blatul de lucru, chiuveta aleasă încă din faza de proiectare este una de dimensiuni mai mici, cu o singură cuvă, configurată sub blat.

Cum a fost rezolvată problema luminii naturale în bucătărie? Prin deschiderea parțială a bucătăriei către ferestra din living. Deschiderea cu tâmplărie cu geamuri a fost conform temei de amenajare cu accente rustice, dar la vedere este locul de luat masa din bucătărie, deci nimic din partea de doatare tehnică, care să aglomereze imaginea bucătăriei văzută dinspre living.

Cum a fost rezolvată problema luminii naturale în bucătărie? Prin deschiderea parțială a bucătăriei către ferestra din living. Deschiderea cu tâmplărie cu geamuri a fost conform temei de amenajare cu accente rustice (la fel ca și alegerea unor scaune de bar cu șezutul împletit), dar la vedere este locul de luat masa din bucătărie, deci nimic din partea de doatare tehnică, care să aglomereze imaginea bucătăriei văzută dinspre living.

De partea cealaltă a tâmplăriei ce separă locul de luat masa din bucătărie, în living a fost așezată masa de sufragerie. O continuare logică, dar și funcțională pentru un spațiu în care s-au dorit foarte multe piese de mobilier. Accentele rustice sunt evidente la nivelul mobilierului, dar pentru a mai atenua caracterul rustic, masa a fost îmbrăcată cu o față de masă prin care se aduce un strop de culoare la interior.

De partea cealaltă a tâmplăriei ce separă locul de luat masa din bucătărie, în living a fost așezată masa de sufragerie. O continuare logică, dar și funcțională pentru un spațiu în care s-au dorit foarte multe piese de mobilier. Accentele rustice sunt evidente la nivelul mobilierului, dar pentru a mai atenua caracterul rustic, masa a fost îmbrăcată cu o față de masă prin care se aduce un strop de culoare la interior.

Dulapul rustic mult dorit și-a găsit locul în zona de zi. Dar atenție! Designerul a prevăzut în cea mai mare parte a livingului zone curate pe suprafețele mari, de la zugrăveala pereților la designul simplu, ordonat al bibliotecii masive. De asemenea, înăclțimea fiind normală, nu au fost prevăzute corpuri suspendate, ci sporutri încastrate la nivelul plafonului.

Dulapul rustic mult dorit și-a găsit locul în zona de zi. Dar atenție! Designerul a prevăzut în cea mai mare parte a livingului zone curate pe suprafețele mari, de la zugrăveala pereților la designul simplu, ordonat al bibliotecii masive. De asemenea, înălțimea fiind normală, nu au fost prevăzute corpuri suspendate, ci iluminat cu spoturi, lampadare și veioze.

Pentru ca toate dorințele proprietarilor să poată fi îndeplinite s-au făcut și compromisuri. Unul dintre ele este alegerea canapelei, care nu este una obișnuită, ci un model fără brațe, care ocupă mai puțin spațiu, dar care oferă trei locuri de ședere. Astfel s-a reușit să se facă loc pentru dulapul rustic aflat la granița dintre masă și zona de canapea.

Pentru ca toate dorințele proprietarilor să poată fi îndeplinite s-au făcut și compromisuri. Unul dintre ele este alegerea canapelei, care nu este una obișnuită, ci un model fără brațe, care ocupă mai puțin spațiu, dar care oferă trei locuri de ședere, fiind mai adâncă și la care, la nevoie, se poate atașa taburetul. Astfel s-a reușit să se facă loc pentru dulapul rustic aflat la granița dintre masă și zona de canapea.

Accentele rustice sunt prezente și în zona canapelei, chiar dacă mult mai discret: măsuțele cu blat din lemn, rama din lemn a tabloului, coșurile împletite din bibliotecă. Un lampadar a fost ales pentru iluminare artificială punctată, binevenit mai ales pe timp de seară.

Accentele rustice sunt prezente și în zona canapelei, chiar dacă mult mai discret: măsuțele cu blat din lemn, rama din lemn a tabloului, coșurile împletite din bibliotecă. Un lampadar și o veioză au fost alese pentru iluminare artificială punctată, binevenită mai ales pe timp de seară.

De ce arată ordonat livingul în ciuda multitudinii de obiecte? Pentru că bilioteca masivă are jumătate din spațiile de depozitare închise. Astfel, în partea de jos, unde ambientul este aglomerat de prezența canapelei, măsuțelor, fundalul oferit de bibliotecă este simplu și ordonat. De abia deasupra nivelului canapelei, rafturile lasă la vedere obiectele ce le adăpostesc. De asemenea, la nivelul pardoselii, chiar dacp există covor, acesta a fost ales aproape de nuanța parchetului, ceea ce nu fragmentează spațiul. Prin textura acestui covor s-a imprimat accentul rustic dorit de către proprietari, textură care se regăsește și la nivelul cutiilor împletite aflate la vedere în bibliotecă. De remarcat faptul că aceste cutii sunt toate la fel, chiar dacă sunt dispuse diferite în ansamblul mobilierului.

De ce arată ordonat livingul în ciuda multitudinii de obiecte? Pentru că bilioteca masivă are jumătate din spațiile de depozitare închise cu mânere frezate. Astfel, în partea de jos, unde ambientul este aglomerat de prezența canapelei, măsuțelor, fundalul oferit de bibliotecă este simplu și ordonat. De abia deasupra nivelului canapelei, rafturile lasă la vedere obiectele ce le adăpostesc. De asemenea, la nivelul pardoselii, chiar dacă există covor, acesta a fost ales aproape de nuanța parchetului, ceea ce nu fragmentează spațiul. Prin textura acestui covor s-a imprimat accentul rustic dorit de către proprietari, textură care se regăsește și la nivelul cutiilor împletite aflate la vedere în bibliotecă. De remarcat faptul că aceste cutii sunt toate la fel, chiar dacă sunt dispuse diferite în ansamblul mobilierului, ceea ce contribuie la senzația de ordine.

Locul de tv în fața ferestrei? Da, este de fapt locul cel mai potrivit pentru o vizionare comodă pentru ochi. Când nu ai suficient spațiu pentru dispunderea mobilierului e păcat să sacrifici un perete întreg doar pentru a așeza televizorul, când uite, îl poți avea pe o comodă situată în fața ferestrei.

Locul de tv în fața ferestrei? Da, este de fapt locul cel mai potrivit pentru o vizionare comodă pentru ochi. Când nu ai suficient spațiu pentru dispunerea mobilierului pentru depozitare e păcat să sacrifici un perete întreg doar pentru a așeza televizorul, când uite, îl poți avea pe o comodă situată în fața ferestrei.

De partaea opusă bibliotecii și canapelei din living este zona de birou și vitrina corespondentă sufrageriei. Designerul a prevăzut aici o combinație între suprafețe albe și texturi din lemn pentru a creiona stilul actual cu accente rustice.

De partaea opusă bibliotecii și canapelei din living este zona de birou și vitrina corespondentă sufrageriei. Designerul a prevăzut aici o combinație între suprafețe albe și texturi din lemn pentru a creiona stilul actual cu accente rustice.

Zona de birou este excelent gândită de către designer. Dulapul cu vitrină are partea inferioară fără geamuri pentru vesela de ocazie, iar în vitrină sunt cărți. Dar tot în partea de jos sunt și corpurile cu sertare cu textură lemn ales biroului. Laterala dulapului delimitează zona de birou, dar oferă suport pentru prinderea raftului și blatului de lucru. Detalii pentru balamamele de prindere și textura lemnului te duc cu gîndul la rustic, chiar dacă carcasa și blaturile sunt din registrul actual.

Zona de birou este excelent gândită de către designer. Dulapul cu vitrină are partea inferioară fără geamuri pentru vesela de ocazie, iar în vitrină sunt cărți. Dar tot în partea de jos sunt și corpurile cu sertare cu textură lemn ale biroului. Laterala dulapului delimitează zona de birou, dar oferă suport pentru prinderea raftului și blatului de lucru. Detalii precum balamalele de prindere și textura lemnului te duc cu gândul la rustic, chiar dacă carcasa și blaturile sunt din registrul actual.

Fronturile din lemn frezate ale vitrinei te duc cu gândul la rustic, dar acest dulap cu vitrină este conceput pe dimensiunea spațiului și pe toată înălțimea acestuia, ceea ce-l face să fie perfect integrat în ambient, față de un bufet vechi, care cu siguranță ar fi fost mult prea masiv.

Fronturile din lemn frezate ale vitrinei te duc cu gândul la rustic, dar acest dulap cu vitrină este conceput pe dimensiunea spațiului și pe toată înălțimea acestuia, ceea ce-l face să fie perfect integrat în ambient, comparativ cu un bufet vechi, care cu siguranță ar fi fost mult prea masiv. O combinație între actual și rustic plăcut rezolvată funcțional și vizual.

Camera copilului nu este foarte generoasă și a dat multe vătări de cap designerului pentru că pe lîngă depozitare a avut de inserat un birou și un extra loc de dormit pentru vizite ocazionale. Ca atare, designerul a prevăzut amplasarea patului pe lățimea camerei în dreptul ferestrei. Când locuința este termoizolată și beneficiază de tîmplărie termoizolantă, nu ai de ce să-ți faci griji pentru confortul termic.

Camera copilului nu este foarte generoasă și a dat multe bătări de cap designerului pentru că, pe lângă depozitare, a avut de inserat un birou și un extra loc de dormit pentru vizite ocazionale. Ca atare, designerul a prevăzut amplasarea patului pe lățimea camerei în dreptul ferestrei. Când locuința este termoizolată și beneficiază de tâmplărie termoizolantă, nu ai de ce să-ți faci griji pentru confortul termic.

Loc de extra pat? Da, se poate printr-un pat cuprapus, cu corp retractabil în partea de jos, o solatea care culisează de sub cea aflată la vedere.

Loc de extra pat? Da, se poate printr-un pat cuprapus, cu corp retractabil în partea de jos, o saltea care culisează de sub cea aflată la vedere. Între cele două saltele există un șir de sertare cu mânere frezate, excelente ca zone de depozitare.

Pentru ca partea de jos să poată fi trasă, deci a doua saltea, biroul a trebuit conceput ca un corp suspendat, fără picioare care să împiedice accesul la baza patului și la sertare. De remarcat faptul că deși este o cameră pentru o fetiță, finisajele sunt neutre, cu gri pe pereți și un tapet neutru, dar lenjeria de pat dă culoare în cameră, aceasta putînd fi fără probleme în culoarea dorită de către fetiță.

Pentru ca partea de jos să poată fi trasă, deci a doua saltea, biroul a trebuit conceput ca un corp suspendat, fără picioare care să împiedice accesul la baza patului și la sertare. De remarcat faptul că deși este o cameră pentru o fetiță, finisajele sunt neutre, cu gri pe pereți și un tapet neutru, dar lenjeria de pat dă culoare în cameră, aceasta putînd fi fără probleme în culoarea dorită de către fetiță.

Spațiul de depozitare din zona biroului a fost extins pe verticală cu un raft, dar ți în lateralul patului cu o poliță mai îngustă care încadrează salteaua. Orice zonă este binevenită pentru depozitare, iar aici designerul a proiectat totul la milimetru, inclusiv lățimea sertarului din blatul de lucru. Un astfel de mobilier se face exclusiv pe comandă, conform spațiului disponibil.

Spațiul de depozitare din zona biroului a fost extins pe verticală cu un raft, dar și în lateralul patului cu o poliță mai îngustă care încadrează salteaua. Orice zonă este binevenită pentru depozitare, iar aici designerul a proiectat totul la milimetru, inclusiv lățimea sertarului din blatul de lucru. De asemenea, peretele este placat cu PAL, ceea ce-i conferă locului un aer mai ordonat, mai curat. Un astfel de mobilier se face exclusiv pe comandă, conform spațiului disponibil.

Dormitorul matrimonial beneficiază de un spațiu mai generos împărțit în trei zone: dressing, comodă care funcționează și ca masă de toaletă și zona patului. Între dressing și zona de pat s-a prevăzut o separare parțială pentru amplasarea comodei.

Dormitorul matrimonial beneficiază de un spațiu mai generos împărțit în trei zone: dressing, comodă care funcționează și ca masă de toaletă și zona patului. Între dressing și zona de pat s-a prevăzut o separare parțială pentru amplasarea comodei.

Dressingul este gîndit cu dulapuri încastrate, totul tratat simplu, curat cu uși albe. Nu doar că este mai puțin costisitoare soluția, dar este și mai odihnitoare vizual.

Dressingul este gândit cu dulapuri încastrate, totul tratat simplu, curat cu uși albe. Nu doar că este mai puțin costisitoare soluția, dar este și mai odihnitoare vizual.

Pentru mai mult spațiu în zona de odihnă, designerul a prevăzut în locul noptierelor un corp de mobilier în spatele patului, care formează și tăblia acestuia. Astfel, spațiul modest ca și dimensiuni a putut fi folosit la maximum, lăsând suficient loc pentru dressing. O locuință plăcută, cu accente rustice calde, dar care nu alterează caracterul modern al apartamentului. Sper să te inspire și pe tine!

Pentru mai mult spațiu în zona de odihnă, designerul a prevăzut în locul noptierelor un corp de mobilier în spatele patului, care formează și tăblia acestuia. Astfel, spațiul modest ca și dimensiuni a putut fi folosit la maximum, lăsând suficient loc pentru dressing. O locuință plăcută, cu accente rustice calde, dar care nu alterează caracterul modern al apartamentului. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Pere Peris

 

14 raspunsuri pentru Apartament de 80 mp amenajat cu accente rustice

  1. Corina spune:

    Lampadarul auriu de unde este?

  2. Badilas Elena spune:

    Buna ziua. De unde ati cumparat perdeaua din sufragerie? Caut ceva alb, simplu, voal, sa atârne greu, dar care sa nu arate ca voalul acela ieftin si urat. Multumesc.

  3. Jucan Maria spune:

    Canapeaua de unde este?

  4. Melania spune:

    Buna seara.Unde pot gasi dulapul rustic?Multumesc.

  5. Oana spune:

    As fi curioasa sa vad si planul apartamentului, pentru 80mp solutiile/spatiile par destul de inghesuite si cu multe compromisuri, am vazut spatii mult mai mici cu solutii mai aerisite.

    Si inca ceva: oare cei ce citesc aceste articole se uita numai la poze?? Este a nu stiu cata oara cand vad ca intreaba de unde ai cumparat nu stiu ce, cand scrie clar acolo: „Designerul XX a facut….” si in plus se vede clar (si poti citi printre linii) ca nu este un apartament din Ro. Poti cere o recomandare, da, dar nu sa intrebi de unde ai cumparat tu obiectul respectiv! De unde atata confuzie? Este mult prea repetitiv la toate articolele publicate de tine din pacate. INVATATI sa CITITI!

  6. Dinu Claudia spune:

    Buna Adela,
    Unde gasim astfel de usi culisante?Se fac doar pe comanda?
    Zi cu soare,
    Claudia

  7. Ana Victoria Zlamparet spune:

    Buna Adela, îmi poți spune unde găsesc modelul acesta de biblioteca ? Mulțumesc frumos ! Spor in toate !

  8. Andreea spune:

    Buna Adela,
    As aprecia tare mult sa imi dai o sugestie unde as putea aseza televizorul in acest format de living (atasez poza in comentariu). Imi doresc foarte mult si o biblioteca, televizorul fiind mai mult pentru oaspeti. Singura sursa de lumina naturala in acest living vine de pe balcon (orientarea camerei este sudica). Multumesc tare mult!

    living-living

  9. Tudor spune:

    Buna ziua Adela,

    Sugestii pentru un apartment de 131 mp, 3 dormitoare, birou, living, ai? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *