Locul de pat este configurat sub forma unei cușete cu adâncimea lungimii patului. Da, trebuie aranjat patul în fiecare dimineață, dar ordinea face bine oricui. cert este că prin această poziționare locul de dormit beneficiază de lumină naturală, dar și de ventilație de la singura fereastră prezentă în încăpere.

In Design Interior, Garsoniere

Garsonieră de 36 de mp aerisit amenajată

Spațiile mici au marea problemă cu dispunerea ferestrelor pe o singură latură. Da, nu doar metri pătrați contează, forma locuinței, ci și modul cum sunt configurate ferestrele. De ce? Pentru că de multe ori spațiul ar permite compartimentări interesante, dar cu siguranță unele ar rămâne fără lumină și ventilație naturală, care sunt foarte importante. Am ales să-ți prezint azi o locuință de 36 de metri pătrați unde s-a ținut cont de poziția ferestrelor astfel ca fiecare funcțiune să aibă parte de lumină naturală, dar și unde ambientul să fie coerent, chiar dacă locul de dormit este la vedere din zona de zi. În plus, spațiile mici cum sunt baia și bucătăria, să fie la maximum folosite printr-o mobilare și dotare de ultimă oră. Aspectul general s-a dorit unul aerisit și s-a reușit acest lucru atât prin amplasarea mobilierului, dar și prin paleta cromatică folosită. Dar hai să afli mai multe, după ce vezi și planul garsonierei.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, Londra, Foto Primelocation (3)

Inițial locuința avea doar baia separată, bucătăria fiind deschisă către cameră. Designerii care s-au ocupat de locuință au configurat bucătăria separată, folosindu-se de fereastra mică existentă. Bucătăria este separată cu o ușă culisantă. De asemenea, locul de dormit, deși la vedere, este delimitat cu panouri decorative față de hol, iar dulapul de haine așezat în imediata apropiere. Un alt lucru bun în organizarea de față este mobila de la intrarea în casă, respectiv un spațiu închis pentru haine și pantofi.

Inițial locuința avea doar baia separată, bucătăria fiind deschisă către cameră. Designerii care s-au ocupat de locuință au configurat bucătăria separată, folosindu-se de fereastra mică existentă. Bucătăria este separată cu o ușă culisantă. De asemenea, locul de dormit, deși la vedere, este delimitat cu panouri decorative față de hol, iar dulapul de haine așezat în imediata apropiere. Un alt lucru bun în organizarea de față este mobila de la intrarea în casă, respectiv un spațiu închis pentru haine și pantofi.

Ambientarea s-a făcut în tonuri de neutre inspirate din paleta cromatică a pîmântului, griuri și marouri, dar totul deschis la nivel de suprafețe mari, respectiv pentru finisaje. De asemenea, dulapul de haine care ocupă o mare suprafață pe verticală este ales cu fețele deschise. Oglinda nu este deloc întîmplător prezentă aici pentru că dă senzația de adâncime a spațiului, dar și creează impresia unei ferestre false.

Dulapul de haine care ocupă o mare suprafață pe verticală este ales cu fețele deschise. Oglinda nu este deloc întâmplător prezentă aici pentru că dă senzația de adâncime a spațiului (creează impresia unei ferestre false). Majoritatea pieselor de mobilier – canapea, măsuțe sunt cu picioare, ceea ce lasă privirii loc să exploreze parțial sub ele, deci contribuie prin aspectul lor la percepția de spațiu aerisit.

Într-o locuință mică secretul este și alegerea pieselor de mobilier. Majoritatea oamenilor ar fi tentați să se gîndească la o canapea colțar, dar aceasta ar ocupa prea mult spațiu. În schimb o canapea de două locuri nici nu ocupă spațiu, dar poate fi extensibilă și completată de taburete, ca locuri suplimentare de ședere. Cert este că aspectul general va fi mult mai aerisit cu o canapea decât cu un colțar.

Într-o locuință mică secretul este și alegerea pieselor de mobilier. Majoritatea oamenilor ar fi tentați să se gândească la o canapea colțar, dar aceasta ar ocupa prea mult spațiu. În schimb, o canapea de două locuri nici nu ocupă spațiu, dar poate fi extensibilă și completată de taburete, ca locuri suplimentare de ședere. Cert este că aspectul general va fi mult mai aerisit cu o canapea decât cu un colțar. De asemenea, o canapea de două locuri este mult mai potrivită decât una cu trei într-o garsonieră.

În colțul cel mai vizibil al camerei este amplasată o bibliotecă, dar piesa de mobilier a fost gîndită suspendată pentru a nu ocupa din suprafața pardoselii, un alt truc bine de știut mai ales într-un spațiu mic: cu cât pardoseala est emai puțin acoperită de mobilier, cu atât încăperea pare mai generoasă.

În colțul cel mai vizibil odată ce intri în cameră, este amplasată o bibliotecă, dar piesa de mobilier a fost gândită suspendată pentru a nu ocupa din suprafața pardoselii. Un alt truc bine de știut mai ales într-un spațiu mic: cu cât pardoseala este mai puțin acoperită de mobilier, cu atât încăperea pare mai generoasă. Plinta albă contribuie la senzația de curățenie, dar și eleganță.

Singura fereastră din camera garsonierei este decorată astfel încât să pătrundă cât mai multă lumină naturală, iar suprafața geamului să fie în mare parte la vedere (prin instalarea unui stor). Masca de calorifer ascunde un element tehnic, dar devine și piesă de mobilier - loc de expunere a obiectelor decorative. În fața ferestre două taburete sunt piese versatile ce pot fi folosite în zona de conversație, dar și sprijin pentru picioare cînd se stă pe canapea. Ele nu ocupă mult spațiu în cameră, dar sunt utile.

Singura fereastră din camera garsonierei este decorată astfel încât să pătrundă cât mai multă lumină naturală, iar suprafața geamului să fie în mare parte la vedere (prin instalarea unui stor). Masca de calorifer ascunde un element tehnic, dar devine și piesă de mobilier – loc de expunere al obiectelor decorative. În fața ferestre două taburete sunt piese versatile ce pot fi folosite în zona de conversație, dar și sprijin pentru picioare când se stă pe canapea. Ele nu ocupă mult spațiu în cameră, dar sunt utile.

Locul de birou este și loc de tv, dar piesa de mobilier este versatilă putînd fi extinsă ca și masă în cameră. Un mic oficiu către bucătărie alungă senzația de spațiu mic. Taburetele pot deveni locurile de ședere la masa de birou ce poate fi extinsă ca masă de sufragerie.

Locul de birou este și loc de tv, dar piesa de mobilier este versatilă putând fi extinsă ca și masă în cameră. Un mic oficiu către bucătărie alungă senzația de spațiu mic. Taburetele pot deveni locurile de ședere la masa de birou ce poate fi extinsă ca masă de sufragerie.

Locul de pat este configurat sub forma unei cușete cu adâncimea lungimii patului. Da, trebuie aranjat patul în fiecare dimineață, dar ordinea face bine oricui. cert este că prin această poziționare locul de dormit beneficiază de lumină naturală, dar și de ventilație de la singura fereastră prezentă în încăpere.

Locul de pat este configurat sub forma unei cușete cu adâncimea lungimii patului. Da, trebuie aranjat patul în fiecare dimineață, dar ordinea face bine oricui. Cert este că prin această poziționare locul de dormit beneficiază de lumină naturală, dar și de ventilație de la singura fereastră prezentă în încăpere.

Pentru mai mult confort toată, pereții din zona patului sunt îmbrăcați cu tapt, iar tăblia patului este prevăzută și în lateral. Nuanțele mai închise folosite aici dau senzația de adîncime dinspre living. Totul ambientat în tonuri similare pentru cât mai puține fragmentări vizuale, ceea ce conferă un aer unitar, liniștitor.

Pentru mai mult confort pereții din zona patului sunt îmbrăcați cu tapet, iar tăblia patului este prevăzută și în lateral. Nuanțele mai închise folosite aici dau senzația de adâncime dinspre living. Totul ambientat în tonuri similare pentru cât mai puține fragmentări vizuale, ceea ce conferă un aer unitar, liniștitor.

Panourile decorative ce separă patul, folosite și pentur ușa culisantă de la bucătărie, sunt inspirate din desenul ferestrei din living. Realizate pe comandă, ele maschează, dar și decorează în același timp. Prezența aplicelor de perete a fost gândită din faza de proiect, așa că și iluminatul puctat este rezolvat.

Panourile decorative ce separă patul, folosite și pentru ușa culisantă de la bucătărie, sunt inspirate din desenul ferestrei din living. Realizate pe comandă, din lemn, la o firmă de mobilier, ele maschează, dar și decorează în același timp. Prezența aplicelor de perete a fost gândită din faza de proiect, așa că și iluminatul puctat este rezolvat.

Înspre hol, panourle care se pară dormitorul, sunt poziționate mai sus, astfel ca sub ele să existe spațiu de depozitare cu sertare. Acesta este și motivul pentru care patul a fost configurat pe un postament mai înalt. Pe lîngă lada patului se mai pot folosi și aceste spații laterale.

Înspre hol, panourile care se pară dormitorul, sunt poziționate mai sus, astfel ca sub ele să existe spațiu de depozitare cu sertare. Acesta este și motivul pentru care patul a fost configurat pe un postament mai înalt. Pe lîngă lada patului, se mai pot folosi și aceste spații laterale.

Bucătăria este mică, dar excelent organizată printr-o mobilare gândită la milimetru. S-a lăsat spațiu de depozitare generos între plită și chiuvetă, iar frigiderul este încorporat. Da, compromisul făcut a fost în privința combinei frigorifice, dar designerii au avut în vedere suplimentarea spațiului de depozitare prin corpurile suspendate, cele inferioare fiind ocupate de către electrocasnice mari încorporate.

Bucătăria este mică, dar excelent organizată printr-o mobilare gândită la milimetru. S-a lăsat spațiu de depozitare generos între plită și chiuvetă, practic, blatul este mare având în vedere bucătăria mică, iar frigiderul este încorporat. Da, compromisul făcut a fost în privința combinei frigorifice (adică s-a ales doar frigider nu și congelator), dar designerii au avut în vedere suplimentarea spațiului de depozitare prin corpurile suspendate, cele inferioare fiind ocupate de către electrocasnice mari încorporate.

Baia este și ea mică, dar folosită foarte bine. Pentru ca toate obiectele sanitare să aibă loc s-a ales un lavoar de mici dimensiuni, însă cu ajutorul oglinzilor spațiul pare mai mare. Deasupr alavoarului și vasului de toaletă corpul de mobilier cu fețe din oglinzi asigură depozitare.

Baia este și ea mică, dar folosită foarte bine. Pentru ca toate obiectele sanitare să aibă loc s-a ales un lavoar de mici dimensiuni, însă cu ajutorul oglinzilor spațiul pare mai mare. Deasupra lavoarului și vasului de toaletă corpul de mobilier cu fețe din oglinzi asigură depozitare.

Holul, chiar dacă este lung și îngust este deja decorat prin prezența panourilor, iar efectul oglinzii din living se simte din acest spațiu. Peste tot a fost folosit același parchet deschis pentru un aspect unitar și luminos. O locuință bine organizată, ordonată, cu mobilier realizat pe comandă, decorațiuni puține, dar alese asortat și armonios legate între ele. Un ambient neutre, care inspiră ordine. Sper să te inspire și pe tine!

Holul, chiar dacă este lung și îngust este deja decorat prin prezența panourilor, iar efectul oglinzii din living se simte din acest spațiu. Peste tot a fost folosit același parchet deschis pentru un aspect unitar și luminos. O locuință bine organizată, ordonată, cu mobilier realizat pe comandă, decorațiuni puține, dar alese asortat și armonios legate între ele. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: via Primelocation

15 raspunsuri pentru Garsonieră de 36 de mp aerisit amenajată

  1. maria spune:

    wauuuu ii superba garsoniera..desi atat de simpla,imi place geamul si calorilerul ascuns sub el.Masuta aceea maro inchis ii superba si covorul…deosebit.Biblioteca suspendata,si bucataria da senzatia ca toate sunt la locul lor.Imi place mult si cuoarea din baie.Intr adevar totu i bine gandit!

  2. Alex spune:

    Buna, Adela.
    Imi poti spune de unde e achizitionata oglinda din living?

    • Adela Parvu spune:

      Bună Alex! Este făcută pe comandă. Orice geamgiu priceput poate face asta. Se intervine pe partea din spate a oglinzii cu un acid care să topească parțial stratul oglinzii pentru a obține efectul de oglindă veche. Apoi se înrămează și gata 🙂

  3. Andreea Swiergoski spune:

    Buna Adela,
    Este minunata aceasta amenajare, multumim ca ai impartasit-o! O intrebare te rog: care este dimensiunea minima (standard) care poate fi utilizata pentru latimea unui hol? (intreb asta deoarece am un hol lung care are o latime de 120 cm si doresc sa stiu daca mai pot utiliza vreo piesa de mobilier – cu adancime ft mica).
    Multumesc!

    • Adela Parvu spune:

      Bună Andreea! Pe un hol de 1,20 metri poți folosi piese de mobilier de maximum 40 cm adâncime. Idee este ca în fața piesei de mobilier să ai minimum 80 cm spațiu liber. Un hol cu lățimea mai mică de 80 cm este practic greu de utilizat. Este lățimea minimă pentru ca un om să poată trece în picioare.

  4. lenuta39 spune:

    Foarte bine impartit!
    Multumim pentru idei!

  5. simon sultana spune:

    am si eu ndvoie de amenajare
    imi place foarte mult de dumneavoastra
    astept raspunsul dumneavoastră
    multumesc

  6. DianaB spune:

    Foarte frumos

  7. Mihaela spune:

    Bună imi plac foarte mult toate amenajările făcute

  8. Bianca spune:

    Buna Adela,
    Unde este amplasată mașina de spalat rufe? Mulțumesc

  9. szilagyi spune:

    Buna Adela,

    De unde pot achizitiona masuta de la canapea dun metal? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *