KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
Înainte și după renovare. În imaginea finală a casei contează mult și amenajarea peisagistică a grădinii, care și ea la rândul ei a fost regândită.

In Case, Design Interior

Modernizare spectaculoasă a unei case vechi

Viziunea unui arhitect poate schimba o casă, poate schimba stilul de viață al unei familii, dar mai mult, poate seta etalonul pentru arhitectura unei comunități. Și cel mai bine îți dai seama de acest lucru când poți compara felul în care arăta înainte de renovare și după aceeași clădire. În acest sens, am ales să-ți prezint azi o casă construită în anii 1960 în Germania, în orașul Baden-Wuerttemberg a cărei amprentă la sol a fost păstrată, dar care prin filtrul gândirii arhitecților de la biroul Labor Weltenbau a devenit o construcție spectaculoasă. Ceea ce impresionează este simplitatea liniilor prin care cele două volume ale casei construită în pantă au fost armonizate, dar și soluția de implementare a proiectului. Practic, printr-o pergola supradimensionată din elementele metalice vopsite în alb, ce îmbracă întreaga locuință, casa a devenit un volum coerent și totodată senzațional, unde panta terenului aproape că nu se mai simte. În ciuda faptului că nu li s-a permis de către autorități ca locuința să fie extinsă, prin abordarea arhitecților, familia care locuiește aici  beneficiază acum de spații suplimentare, circa 80 de metri pătrați de terasă. Desigur și interiorul a suferit transformări radicale, fiind în acord cu noua arhitectură. Dar hai să vezi mai multe.

Înainte și după renovare. Fațada dinspre grădină a casei a suferit o transformare majoră și prin aceasta familia care locuiește aici beneficiază acum de terase protejate, una la parter și una generoasă la etaj, de unde se poate vedea spațiul verde și peisajul din jur. Contrastul dintre noile fațade albe cu gazonul verde, face ca recenta arhitectură a casei să apară și mai spectaculoasă.

Înainte și după renovare. Fațada dinspre grădină a casei a suferit o transformare majoră și prin aceasta familia care locuiește aici beneficiază acum de terase protejate, una la demisol și una generoasă la parter, de unde se poate vedea spațiul verde și peisajul din jur. Contrastul dintre noile fațade albe cu gazonul verde, face ca recenta arhitectură a casei să apară și mai spectaculoasă.

Înainte și după renovare. În imaginea finală a casei contează mult și amenajarea peisagistică a grădinii, care și ea la rândul ei a fost regândită.

Înainte și după renovare. În imaginea finală a casei contează mult și amenajarea peisagistică a grădinii, care și ea la rândul ei a fost regândită.

Înainte și după renovare fațada de la stradă. Accesul în casă din stradă a fost regândit complet după renovare. Practic totul a devenit mult mai aerisit în lispa gardului, iar accesul la garaj se face mult mai ușor acum, acesta având aleea liberă. Ferestrele mai generoase, libere de elemente de tâmplărie care să le fragmenteze și albul curat al finisajelor creionează o arhitectură minimalistă coerentă, unde atât garajul, cât și gardul din prelungirea lui compun un tot unitar.

Înainte și după renovare fațada de la stradă. Accesul în casă din stradă se face direct la parter și a fost regândit complet după renovare. Practic totul a devenit mult mai aerisit în lispa gardului, iar accesul la garaj se face mult mai ușor acum, acesta având aleea liberă. Ferestrele mai generoase, libere de elemente de tâmplărie care să le fragmenteze și albul curat al finisajelor creionează o arhitectură minimalistă coerentă, unde atât garajul, cât și gardul din prelungirea lui compun un tot unitar.

Înainte de renovare Fațada laterală a casei, din stânga accesul dinspre stradă avea inițial un volum ce include o altă intrare în casă.

Înainte de renovare. Fațada laterală a casei, din stânga accesul dinspre stradă avea inițial un volum ce include o altă intrare în casă.

După renovare. Fațada laterală a casei încorporează prin structura metalică și volumul inițial.

După renovare. Fațada laterală a casei încorporează prin structura metalică și volumul inițial al demisolului. Al doilea acces a fost păstrat, dar s-a mai creat o zonă de acces de la nivelul terasei parterului către grădină. Astfel, legătura dintre spațiile exterioare și interior sun mult facilitate, iar deasupra volumului inițial s-a mai câștigat un spațiu de terasă. Din acest unghi se vede că intrarea în locuință dinspre stradă este la același nivel (parter) cu terasa din spate.

Vedere dinspre stradă către terasa fațadei laterale (stânga), terasă deasupra volumului existent la parter.

Vedere dinspre stradă către terasa fațadei laterale (stânga), terasă deasupra volumului existent la demisol.

Vedere de pe scara fațadei laterale către terasă și stradă. Se poate observa jocul de lumini și umbre dat de structura metalică ce îmbracă construcția și care dinamizează arhitectura.

Vedere de pe scara fațadei laterale către terasă și stradă. Se poate observa jocul de lumini și umbre dat de structura metalică ce îmbracă construcția și care dinamizează arhitectura.

Arhitecții au găsit o soluție de efect, dar și una controlabilă din punct de vedere financiar prin adăugarea elementelor de metal, care au mărit suprafațele casei prin terase, dar fără a depăși amprenta la sol a construcției. De asemenea, ei susțin că elementele metalice au fost cea mai optimă variantă calitate -preț pentru a asigura o volumetrie coerentă, dar și reale beneficii pentru stilul de viață al proprietarilor.

Arhitecții au găsit o soluție de efect, dar și una controlabilă din punct de vedere financiar prin adăugarea elementelor de metal, care au mărit suprafațele casei prin terase, dar fără a depăși amprenta la sol a construcției. De asemenea, ei susțin că elementele metalice au fost cea mai optimă variantă calitate-preț pentru a asigura o volumetrie coerentă, dar și reale beneficii pentru calitatea vieții proprietarilor.

Prin amplasarea unei scări exterioare arhitecții au asigurat independența în folosirea nivelurilor casei, astfel ca suprafața generoasă a locuinței să poată fi folosită fără a tranzita mereu interiorul pentru a ajunge în grădină.

Prin amplasarea unei scări exterioare, arhitecții au asigurat independența în folosirea nivelurilor casei, astfel ca suprafața generoasă a locuinței să poată fi folosită fără a tranzita mereu interiorul pentru a se ajunge în grădină.

Terasa de la etaj a devenit cel mai preferat loc din casă al familiei care locuiește aici, așa că prezența scării de acces către grădină i-a ajutat mult.

Terasa de la etaj a devenit cel mai preferat loc din casă al familiei care locuiește aici, așa că prezența scării de acces către grădină i-a ajutat mult.

În timpul sezonului cald interiorul comunică cu exteriorul, grație tâmplăriei bine alese.

În timpul sezonului cald interiorul comunică cu exteriorul, grație tâmplăriei bine alese.

Suprafața mare vitrată asigură lumină naturală din plin la interior. De asemenea, zonele de zi - sufrageria și livingul sunt orientate către terasa generoasă a parterului, situat deasupra nivelului grădinii.

Suprafața mare vitrată asigură lumină naturală din plin la interior. De asemenea, zonele de zi – sufrageria și livingul sunt orientate către terasa generoasă a parterului, situat deasupra nivelului grădinii.

Pentru priveliștea care se vede de pe terasă a meritat ca arhitectura casei să fie regândită.

Pentru priveliștea care se vede de pe terasă a meritat ca arhitectura casei să fie regândită.

Interiorul casei înainte de renovare. Deși suprafața interioară era din start generoasă, acest lucru nu se simțea din cauza faptului că erau foarte multe încăperi mici.

Interiorul casei înainte de renovare. Deși suprafața interioară era din start generoasă, acest lucru nu se simțea din cauza faptului că erau foarte multe încăperi mici, care fragmentau spațiul, dar obturau și lumina naturală.

După renovare, intrarea în casă coincide cu accesul în zona de zi. În dreapta (foto stânga) este bucătăria, iar în stâga (foto dreapta zona de zi cu deschidere către terasă.

După renovare, intrarea în casă coincide cu accesul în zona de zi. În dreapta (foto stânga) este depozitare cu rol de cuier și apoi bucătăria, iar în stânga (foto dreapta) zona de zi cu deschidere către terasă. Geamul amplu de e fațada principală este translucid, lasă lumina să treacă, dar nu se vede prin el.

Bucătăria este tratată minimalist, fără corpuri suspendate.

Bucătăria este tratată minimalist, fără corpuri suspendate, cu sertare cu mânere frezate, totul alb, curat.

Zonele de depozitare și pentru frigider din bucătărie sunt ascunse în dulapuri generoase situate paralel cu frontul de lucru din bucătărie.

Zonele de depozitare și pentru frigider din bucătărie sunt ascunse în dulapuri generoase situate paralel cu frontul de lucru din bucătărie. Mobila albă din hol servește ca bancă, dar și pentru depozitarea pantofilor.

Frontul de lucru din bucătărie se continuă către zona de terasă, lumina naturală fiind asigurată practic din toate părțile.

Frontul de lucru din bucătărie se continuă către zona de sufragerie, lumina naturală fiind asigurată practic din toate părțile. Către sufragerie, mobila bucătăriei este continuată cu o comodă mai joasă cu sertare.

Mobilierul de pe o latură a casei, unde sunt funcțiunile de hol, bucătărie și comodă sufragerie este unitar, un ansamblu alb configurat în trepte.

Mobilierul de pe o latură a casei, unde sunt funcțiunile de hol, bucătărie și comodă sufragerie este unitar, un ansamblu alb configurat în trepte.

Zona sufrageriei este tratată în spitirul minimalist al casei și beneficiază de lumină naturală din plin. Efectul pergolei metalice ce îmbracă toată construcția se simte și la interior prin jocul de lumini și umbre.

Zona sufrageriei este tratată în spitirul minimalist al casei și beneficiază de lumină naturală din plin. Efectul pergolei metalice ce îmbracă toată construcția se simte și la interior prin jocul de lumini și umbre.

În continuarea sufrageriei, pe aceeași latură către terasă este organizat și livingul, de unde se poate admira panorama asupra peisajului.

În continuarea sufrageriei, pe aceeași latură paralelă cu terasa, este organizat și livingul, de unde se poate admira panorama asupra peisajului.

În spatele peretelui parțial din zona de zi este ascuns ansamblul de dulapuri din bucătărie. Peretele de sticlă care s evede este parte din panourile ce marchează scara de acces către demisol.

În spatele zidului cu rol de rezistență din zona de zi este ascuns ansamblul de dulapuri din bucătărie. Peretele de sticlă care s evede este parte din panourile ce marchează scara de acces către demisol.

La intrarea în casă în partea stângă se face accesul pe scara interioară ce duce la demisol, iar mai departe, compartimenat cu sticlă este un alt spațiul al zonei de zi.

La intrarea în casă în partea stângă se face accesul pe scara interioară ce duce la demisol, iar mai departe, compartimenat cu sticlă este un alt spațiul al zonei de zi destinat biroului și bibliotecii.

Compartimentările cu sticlă de la nivelul parterul transformă percepția asupra spațiului, inundat acum de lumină.

Compartimentările cu sticlă de la nivelul parterul transformă percepția asupra spațiului, inundat acum de lumină.

Către demisol se accede pe o scară care beneficiază de lumină naturală ce provine de la fereastra îngustă situată pe fața principală a casei.

Către demisol se accede pe o scară care beneficiază de lumină naturală ce provine de la fereastra îngustă situată pe fața principală a casei.

Detaliu de execuția de la nivelul plafonului din zona scării de acces către demisol demarcată de panouri din sticlă.

Detaliu de execuția de la nivelul plafonului din zona scării de acces către demisol demarcată de panouri din sticlă.

La demisol sunt situate dormitoarele și băile aferente lor.

La demisol sunt situate dormitoarele și băile aferente lor.

Dormitorul matrimonial beneficiază de deschidere către terasa demisolului aflată la același nivelul cu grădina din spatele casei.

Dormitorul matrimonial beneficiază de deschidere către terasa demisolului aflată la același nivelul cu grădina din spatele casei.

Camera copiilor este configurată tot la demisol și camera spațioasă este împărțită între funcțiuni prin mobilier.

Camera copiilor este configurată tot la demisol. Încăperea spațioasă este împărțită între funcțiuni prin mobilier, iar ferestrele mari ce dau înspre grădină asigură copiilor luminozitate din plin. Ideea de a amenaja în același spațiu locul pentru frați este una excelentă pentru că-i ajută pe cei mici să coopereze, să se cunoască, să se respecte, dar mai ales să se joace împreună.

Baia de la demisol este spectaculoasă. Pentru ca lumina naturală să fie mai aproape de nivelul căzii, obiectul sanitar a fost poziționat la înălțime, diferența de nivel fiind rezolvată printr-o scară.

Baia de la demisol este spectaculoasă. Pentru ca lumina naturală să fie mai aproape de nivelul căzii, obiectul sanitar a fost poziționat la înălțime, diferența de nivel fiind rezolvată printr-o scară.

Pe timpul serii casa arată și mai spectaculos lumina de la interior punând în evidență arhiectura casei.

Pe timpul serii casa arată și mai spectaculos lumina de la interior punând în evidență arhiectura casei. Din stradă intimitatea este asigurată, grație geamurilor translucide alese, care lasă să circule lumina, dar nu lasă să se vadă către interior.

O casă spectaculoasă, dar a cărei arhitectură se înțelege mult mai bine prin comparația cu situația inițială. Locuința nu ar fi ieșit la fel de senzațional dacă proprietarii și-ar fi dat cu părerea. Ei s-au lăsat ghidați de către arhitect și au avut răbdare pe parcursul proiectării pentru a înțelege mai bine conceptul adaptat stilului lor de viață. Au înțeles și faptul că distribuția funcțiunilor cu dormitoare la demisol și zona de zi la parterul cu terasă este mai logic și mai eficient pentru traiul de zi cu zi. Pe scurt, când apelezi la un birou de arhitectură trebuie să ai încredere că arhitecții se gândesc la toate aspectele atât cele privind stilul de viață, cât și coerența stilistică a construcției.

O casă spectaculoasă, dar a cărei arhitectură se înțelege mult mai bine prin comparația cu situația inițială. Locuința nu ar fi ieșit la fel de senzațional dacă proprietarii și-ar fi dat cu părerea. Ei s-au lăsat ghidați de către arhitect și au avut răbdare pe parcursul proiectării pentru a înțelege mai bine conceptul adaptat stilului lor de viață. Au înțeles și faptul că distribuția funcțiunilor cu dormitoare la demisol și zona de zi la parterul cu terasă este mai logică și mai eficientă pentru traiul lor de zi cu zi. Pe scurt, când apelezi la un birou de arhitectură trebuie să ai încredere că arhitecții se gândesc la toate aspectele atât cele privind stilul de viață, cât și coerența stilistică a construcției. Mi-a plăcut foarte mult această transformare. Sper să te inspire și pe tine!

Foto via Labor Weltenbau

2 raspunsuri pentru Modernizare spectaculoasă a unei case vechi

  1. Gabriel spune:

    Grozava transformare! Pe mine m-a vrajit.

  2. Ina spune:

    Superb.. <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *