Cea mai importantă resursă din viața unui om se dovedește a fi timpul, iar cei care devin părinți își dau seama despre asta, mai ales când copiii lor ajung elevi. Timpul petrecut în trafic pentru a duce și a aduce copii de la școală, drumurile pănâ la serviciu, la cumpărături se transformă curând într-o mare sursă de stres. Așa că sunt multe familii, care după ce au cumpărat o casă într-o zonă de la marginea orașului, se gândesc serios la una cât mai aproape de școala copiilor și locul de muncă. Acesta este și cazul familiei de față, care a achiziționat un apartament de două camere, de circa 55 metri pătrați, doar pentru a nu mai pierde timp în trafic. Au privit totul ca pe o situație temporară – în timpul săptămânii să stea în oraș, iar în weekend să petreacă timpul la casa cu grădină, iar când copii vor crește să poată închiria apartamentul. Au apelat la serviciile designerului Elena Zufarova, care le-a gândit amenajarea interioară pentru nevoile familiei. În două camera să-ți dorești să ai și spații de depozitare, o bucătărie în care să se gătească zilnic și mese de birou generoase pentru copii, două băi – toate au fost adevărate provocări. Dar hai să afli mai multe după ce vezi și planul locuinței.
Holul de la intrare și mai departe holul către restul locuinței a fost complet reamenajat. Pe lângă schimbarea finisajelor, care la nivelul pardoselii sunt aceleași și pentru bucătărie și baie, holul a fost micșorat pentru extinderea bucătăriei, de asemenea și pentru mutarea peretelui camerei copiilor. În loc de dulapuri pentru hol s-au ales sisteme de depozitare mascate cu draperii. Acest lucru oferă un acces mai ușor într-o zonă strâmtă.
Inițial bucătăria era mai mică, locul de frigider fiind înainte practic pe hol. Designerul a prevăzut extinderea bucătăriei către hol pentru a îngloba locul de frigider în noul spațiu. De asemenea, camera de tineret a fost lărgită către hol, dar pereții refăcuți pentru ca în drepata și stânga ușii de intrare să existe suficient spațiu pentru amplasarea mobilierului necesar pentru doi copii. Cea mai spațioasă cameră a devenit living, sufragerie, dar este și dormitor pe timpul serii pentru părinți. În loc de dulapuri o parte din cameră a fost închisă pentru a fi configurat un dressing închis cu acces din zona locului de luat masa.
Bucătăria a fost modificată pentru că familia care locuiește aici gătește zilnic, așa că spațiul a trebuit valorificat la maximum. Ușa de acces a fost configurată culisantă, lucru posibil după extinderea bucătăriei către hol.
Lățimea de 2,10 metri din bucătărie a fost excelent exploatată cu două fronturi de lucru sub care există multe spații de depozitare cu sertare, dar și electrocasnicele mari (mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase). Când fereastra nu are în lateralul ei suficient spațiu pentru poziționarea corpurilor suspendate, care ar lua din luminozitatea naturală, e mai bine ca majoritatea locurilor de depozitare să fie la nivel inferior. În plus, sertarele sunt mai ușor de manevrat într-un spațiu de doar 90 cm dintre corpuri.
Către fereastra bucătăriei, a fost configurat și un loc de ședere cu scaune reglabile de tip bar.
Într-un spațiu îngust, cum este bucătăria, și rafturile trebuie să fie configurate înguste pentru a nu obtura fereastra. Aici un mic raft care încadrează zona îmbrăcată cu faianță este perfect pentru obiecte mici. Proprietara și-a dorit un loc de calculator în bucătărie, fiind pasionată de gătit urmărește bloggeri și bucătări care fac demostrații video.
Orice spațiu pe verticală merită exploatat într-un spațiu mic, cum este și cazul acestei bucătării. Și da, chiar dacă este mică, pereții nu sunt îmbrăcați până sus cu faianță, ci doar în zona sensibilă. Pentru cei care vor curățenie maximă în bucătărie, accesoriile din inox sunt o variantă bună, așa cum sunt utilate multe dintre bucătăriile profesionale. Aici accesoriile sunt de la IKEA.
Draperia din hol ascunde locul de pantofi configurat sub formă de rafturi.
Pardoseala din hol este aceeași peste tot și în spațiile umede – bucătărie, baie de serviciu și baia mare. Modelul ales este unul mărunt pentru a păcăli vizual. Când spațiile sunt mai mici și modelul plăcilor e recomandat să fie mic. Aici, designerul a avut grijă ca nuanța pereților să fie una urbană, dar și rezistentă la murdărire, având în vedere spațiul îngust, ca atare și plinta este mai înaltă, din duropolimer vopsită într-un gri mai închis. De asemenea, pentru un plus de luminozitate, tâmplăria interioară aleasă este albă. În stânga se deschide camra băieților, iar în dreapta cele două băi.
Camera de tineret este împărțită de doi frați adolescenți, ca atare și amenajare este ușor mai masculină. Pe unul dintre pereții camerei sunt spațiile de depozitare, două dulapuri care încadrează unul dintre birouri.
În jurul biroului există spații de depozitare suficiente configurate sub formă de rafturi. Mobila a fost realizată pe comandă pentru a se încadra perfect în spațiul disponibil. Scaunul de birou este de la Kare.
Al doilea birou este configurat către fereastră și este gândit mai lung pentru ca la masă să aibă loc ambii frați, având în vedere că unul dintre birouri este destinat studiului muzicii. Fiecare dintre băieți are la dispoziție câte două sertare pentru a-și putea ține organizate lucrurile necesare pentru școală.
Într-un spațiu mic, cum e camera de tineret, compromisul făcut a fost în privința locului de dormit. A fost comandată o canapea cu saltele duble. Pe timpul serii a doua saltea se trage de sub șezutul canapelei. Pe timpul zilei totul arată ordonat, ambientul fiind gândit în principal pentru studiu.
Accesul în camera de zi coincide cu cel în sufragerie. Pentru a economisi spațiu, designerul a prevăzut așezarea unei mese lipită cu latura îngustă de perete care separă dressingul. În stânga se poate observa ușa dressingului configurată în același plan cu zidul (filo muro), astfel încât să nu fragmenteze spațiul. Masa și scaunele sunt de la Calligaris.
Mobila din camera de zi este minimală, dar cu piese de design vintage. În locul unui ansamblu obișnuit pentru living, un raft superior oferă loc de depozitare și expunere obiecte, dare și ordonează camera. Apoi o comodă joasă servește și ca loc de tv, dar și pentru depozitare. Piesele alese sunt unele cu alură zveltă pentru a lăsa la vedere cât mai mult din suprafața parchetului. Comoda din lemn este o piesă vintage(1960) de la McIntosh.
În locul unui fotoliu care să acompanieze canapeaua a fost ales un scaun cu design emblematic, comandat la Knoll cu tapițerie mov. Este vorba despre Executive Arm Chair creat de designerul Eero Saarinen (1950). Ocupă puțin loc, dar și aduce un plus de calitate interiorului.
Canapeaua din living este una realizată pe comandă pentru a fi extensibilă și a încăpera la fix în cameră. Pe timpul serii să poată deveni loc de dormit pentru părinți. Măsuța și lampadarul sunt de la BoConcept, iar covorul de la FermLiving.
Toaleta de serviciu este configurată cu obiecte sanitare de mici dimensiuni (de la Laufen) pentru ca spațiul mic să fie exploatat la maximum. Abordarea este mai tinerească, având în vedere că este cel mai des folosită de către băieții adolescenți.
Baia familiei este amenajată simplu, curat, ordonat cu plăci ceramice care imită marmura. Deasupra vasului de toaletă este configurat un corp de mobilă placat cu oglinzi. Din cauza spațiului mic și a dispozniție lavoarului și a vasului de toaletă, adică de o parte și de alta a locului de îmbăiere, designerul a recomandat să fie păstrată cada, deoarece o cabină de duș ar fi fost problematic de instalat, neavând loc pentru deshiderea ușilor.
O locuință mică, dar bine organizată pentru a putea fi păstrată ordonat, pentru a masca principalele zone de depozitare, dar mai ales pentru a fi aproape de toate activitățile de interes pentru familie. Toate nevoile familiei sunt asigurate, o familie care de fapt ca multe altele petrece puțin timp acasă. Așa că e important ca fiecare să-și aleagă locuința care se potrivește cel mai bine stilului de viață și să fie suficient de flexibilă să ia în considerare că există etape clare în viața oricărei familii când prioritățile pot fi studiul, școala copiilor, cariera, iar compromisul să fie făcut în privința dimensiunilor casei, dar nu și al timpului pierdut în trafic. Este o locuință, care, dincolo de amenajare, te poate pune pe gânduri și să te întrebi ce contează pentru familia ta în această perioadă de viață. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Eugene Kulibaba
20
Buna,
de unde se poate cumpara in Romania pardoseala din baie/hol/bucatarie?
Multumesc,
georgeta
De la orice showroom specializat, cum ar fi Diseno, SSAB Impex, Delta Studio, Piastrelle, Progetto Casa etc.
Buna Adela! Canapeaua de unde este? As dori și eu una de genul
Păi se găsesc la în maimulte locuri, numai să cauți, dar să știi ce nuanță de tapițerie vrei și ce dimensiuni se potrivesc la voi acasă
Poți alege de la kika modele pentru care nuanța tapițeriei și poziția elementului de șezlong le alegeți voi https://www.kika.ro/shop/ro/kikaro/mobila/mobila-living/Coltare-si-seturi?page=3 Poți alege și de la Ikea și ai variante de culoare https://www.ikea.com/ro/ro/search/?query=coltare
Poți alege și de la Alfemo https://www.alfemo.ro/categorie/coltare/
Poți alege și de la Mobexpert https://mobexpert.ro/collections/coltare
Buna ziua,as dori si eu pic de ajutor in alegerea unei nuante la perdea având în vedere că mobila este de culoare wenge si parchetul culoarea natur un pic mai închis?Mulțumesc
Ionela, contează și cât de luminoasă e camera, cât de mare e fereastra, ce linie de design au piesele de mobilă. Dacă-mi dai informații trunchiate, n-am cum să-ți răspund. De regulă, țesăturile se asortează între ele, deci mai degrabă vorbim despre tapițeria canapelei, despre covor, despre perne decorative asortate cu draperia și nu asortarea draperiei cu parchetul și mobila 🙂
Este vorba despre dormitor ,si el este amplasat către vestul casei.Fereastra este pe centrul camerei tot către vest.Dormitorul ales este culoarea wenge,dulapul fiind cu usi glisante si pe suprafață dulapului re regăsește oglinzi
Covorul inca nu este achiziționat,un sfat in alegerea lui?
Este vorba despre dormitor ,este situat in partea de vest a casei iar fereastra este pe centru tot pe partea de vest.Dulapul dormitorului dispune de usi glisante iar pe suprafata dulapului dispunând de oglinzi.Covorul inca nu este achiziționat,un sfat?!Mulțumesc!
Buna ziua. Am renovat complet bucătăria/holul (inca neterminat), schimbat parchet in toata casa, dar nu se mai potriveste sufrageria. Practic in toata casa lipseste „ceva”.Daca sunteti de acord, as vrea sa va trimit ceva poze pt a va face o idee de ansamblu.Doar sa-mi spuneti cum sa procedez. Multumesc mult, in speranta unui ajutor „estetic”,ca sa ne simțim acasa.
Bună Cornelia! Te rog trimite-mi imagini pe mailul adelaparvu@gmail.com
Scuze, numele e Cornelia
Arata superb .
Buna ziua,
De unde se poate cumpara, carafa de ceai. Am verificat pe Ikea si nu m gasit.
Multumesc,
Zita