Pe lângă faptul că are o singură fereastră, această mică locuință este și lungă și îngustă, un model de plan destul de des întâlnit. Și cum să faci ca într-un asemenea spațiu să ai mai multe funcțiuni? Adică să ai și loc de pat separat, un loc de living și loc de masă. Apoi, cum faci să încapă toate electrocasnicele într-o bucătărie mica și deschisă către camera? Multe întrebări, care însă își pot găsi răspunsul când apelezi la specialiști. Și ca să vezi cum s-ar putea rezolva funcțional o astfel de garsonieră care măsoară 30 de metri pătrați, am ales să-ți prezint azi una amenajată de biroul Studio LN, care a optimizat excelent spațiul. Dar hai să vezi despre ce este vorba.
Intrarea în garsonieră se face pe latură lungă a ei. Imediat la intrare în stânga este baia, după care urmează spațiul garsonierei cu funcțiunile înșiruite. Bucătăria este prima și este tratată deschis. În timpul reamenajării, designerii au dat peste grinzi, dar au hotărât pentru un plus de textură ca una dintre ele să fie lăsată la vedere, în starea ei brută. Oricum, închiderea ei ar fi presupus să se mai ia din spațiu, ceea ce nu se dorea. După cum se poate observa, mobila este gândită pentru a ocupa toată suprafața disponibilă pe verticală.
Baia foarte mică nu a permis instalarea mașinii de spălat, așa că toate electrocasnicele mari au fost prevăzute în spațiul mic al bucătăriei. Locul mașinii de spălat a fost ales pe peretele comun cu baia, astfel ca legătura la instalația de apă pentru alimentare și scurgere să se facă mai ușor. O mică suprafață de blat este prezentă aici, unde se pot prepara feluri mai ușoare de mâncare.
Pentru a eficientiza la maximum bucătăria, designerii au prevăzut locul de chiuvetă și plită pe blatul mesei insulă situată în fața bucătăriei. Pentru a fi evitate accidentele, blatul cu dotările din bucătărie nu a fost prelungit cu loc de masă, ci aceasta a fost configurată perpendicular. Pentru o mai bună exploatare a spațiului, locul de masă are o parte fixă, respectiv banca de pe lângă perete, care este folosită și pentru depozitare. Protecția laterală a mesei insulă este asigurată prin placarea acesteia cu faianță.
Masa insulă are configurate locurile pentru chiuvetă, plită și cuptor. Proprietarii și-au dorit o plită standard, ca atare designerii s-au gândit ca locul de chiuvetă să fie mai mic. Pentru asta s-a realizat pe comandă un blat special din compozit sub care să fie montată chiuveta, iar în jurul ei să existe o zonă antistropi pentru a nu fi împrăștiată apa dincolo de blat. De asemenea, instalația de apă pentru chiuvetă a fost prevăută din faza de proiect, țevile fiind trase prin mobilier și apoi conduse prin lateralul bucătăriei, de-a lungul peretelui placat cu faianță. Compromisul făcut aici a fost lipsa hotei, dar proprietarii și-au asumat acest lucru.
Pentru ventilarea spațiului, aerul condiționat a fost prevăzut și la granița dintre bucătărie și living.
Locul de living este simplu configurat. Practic, banca din zona de masă este prelungită pentru a forma și comoda tv. Rafturile sunt gândite astfel ca încât să nu încarce spațiul, iar suprafața peretelui să fie ct mai liberă. Zona de dormitor este separată cu uși glisante cu sticlă, care în spate au și perdele.
Peretele din spatele canapelei este placat cu panouri din MDF din considerente vizuale. Peste tot s-au folosit nuanțe neutre, tocmi pentru a nu aglomera vizual spațiul mic, populat deja cu multe obiecte necesare funcțiunilor. Spațiul de depozitare al hainelor este în a doua parte a locuinței, configurat sub forma unul dulap situat în fața patului. Proprietarii și-au dorit un al doilea televizor, așa că dulapul are o nișă pentru acesta.
Pentru a putea fi amplasat un pat cu o saltea de 140 cm, compromisul necesar a fost făcut în privința poziționării patului, respectiv aproape lipit de peretele cu fereastra. De asemenea, în locul unui pat obișnuit, s-a ales o somieră cu laterale tapițate peste care s-a pus salteaua.
Tăblia patului a fost configurată ca o placare de perete din PAL care înglobează și locul de aplice, prize întrerupătoare, iar într-o parte este suport pentru mica noptieră suspendată.
Pentru a optimiza spațiul, designerii au prevăzut practic toată organizarea garsonierei de la fereastră către ușa de acces în interiorul garsonierei. Dormitorul poate fi separat de cameră prin panouri cu sticlă, dar aceste panouri lasă lumina naturală să treacă spre bucătărie.
Baia este mică, dar bine organizată cu toate cele necesare. Pentru a alunga senzația de claustrofobie, designerii au prevăzut aici o oglindă generoasă pe suprafața dulapului care este încastrat în nișa de deasupra rezervorului îngropat. Totul configurat în nuanțe de alb, dar și cu un iluminat care compenseze lipsa luminii naturale. O locuință mică, dar cu multe funcțiuni bine conturate și bine legate, tonuri neutre de culoare care lasă loc micilor decorațiuni sau plante să mai personalizeze garsoniera, dacă proprietarii vor dori vreodată asta. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Alessandro Giraldi
16
Buna ziua,
Unde se pot găsi acele scaune negre?Multumesc!
Bună Alexia! Sunt de la Magis, iar la noi le găsești aici https://introdesign.ro/products/chair-one?variant=488367881