Creativitatea peisagiștilor este uimitoare și ei ne demostrează cu fiecare proiect că orice spațiul exterior urban, oricât de mic și restrâns ar fi, poate deveni o adevărată oază naturală în mijlocul orașului. Mi-a plăcut foarte mult acest concept de grădină, gândit de către peisagiștii britanici de la CouCou Design, o amenajare realizată în 2015 în cadrul unei expoziției dedicate horticulturii – RHS Hampton Court Flower Show. Nu întâmplător a fost și premiată pentru că a încântat atât vizitatorii, cât și juriul. Dar dincolo de armonia și delicatețea amenajării, idea de a atrage în grădina urbană păsări și insecte, de a aduce și mai multă viață în grădina urbană, este una specială. O grădină gândită pentru a observa micile vietăți și astfel de a ne deconecta de tehnologie și a ne apropia mai mult de natură. Dar hai să afli mai multe despre această amenajare peisagistică încapsulată într-o suprafață de circa 40 de metri pătrați, unde sunt mai multe zone funcționale, minunat legate între ele.
Grădina denumită City Twitchers a fost concepută de peisagiștii de la CouCou Design pentru cei care vor să se relaxeze observând natura. Ca atare, întregul spațiu este gândit pentru a atrage păsări și insecte, care ajută la polenizarea plantelor, dar care de fapt ne vorbesc despre frumusețea naturii, despre miracolele ei, despre viață. Observând vietățile ne deconectăm de la griji, probleme cotidiene, lăsându-ne uimiți de frumusețea, delicatețea și comportamentul lor. Designerii britanici au propus prin această amenajare un alt soi de meditație: prin observarea naturii în nebunia junglei urbane.
Proiectarea unei grădini este un proces complex pentru că dincolo de spațiu este vorba și despre plante. Un peisagist este mereu cu gândul la viitor pentru că o grădină este într-o continuă dezvoltare. Odată cu creșterea plantelor, peisagistul își poate imagina cum va arăta spațiul verde și peste ani de zile. Și totul pornește de la o schiță ca cea de față.
După o primă schiță urmează în proiectarea unei grădini planșele tehnice, care țin cont de infrastructură – iluminat, alimentare cu apă, dar și de adâncimea la care trebuie plantate fiecare din soiurile alese pentru spațiul grădinii. În funcție de toate aceste date se stabilesc nu doar plantele, materialele de construcții și produsele necesare amenajării, ci și utilajele și unelte necesare. De aceea costurile pentru amenajarea unei grădini nu sunt deloc mici, pentru că pe lângă proiect, materiale, manopera implică și echipamente mari, care costă, fie că sunt închiriate, fie că sunt proprietatea firmei.
Vizualizările fotorealiste 3D sunt realizate și în domeniul peisagisticii, dar întotdeauna realitatea este mai frumoasă decât orice proiect, oricât de bine ar fi conceput în programele digitale. Într-o prezentare 3D nu se urmărește fidelitatea finală a execuției, ci formele și volumele dintr-un spațiu, adică tot ce ține de proporție, pentru ca lucrarea să fie la final armonioasă.
În spațiul expozițional unde a fost realizată amenajarea, perimetrul alocat a fost de 6,5 x 6,1 metri, adică aproape 40 de metri pătrați. Peisagiștii de la CouCou Design au imaginat totul ca un ansamblu de cercuri care se intersectează și care formeză louri de ședere în grădină, dar și legătura dintre funcțiuni cu pavaje realizate pe rotund.
Pe lângă zona de lectură realizată ca o instalație împletită cu ajutorul sculptoriței Carole Beavis, peisagiștii au prevăzut o zonă de apă în grădină, un iaz configurat ca o mică lagună peste care pavajele și vegetația par că plutesc.
Iazul este amenajat profesionist, astfel ca în el să poată trăi pești. Toată structura iazului este gândită îngropat și bine hidroizolată, cu drenaje bine gîndite și în cazul unui preaplin pe timp de vreme ploioasă. Sunt aspecte cate țin de infrastructura amenajării și care sunt luate în calcul de peisagiști. Vegetația maschează infrastructura.
Există două zone funcționale în grădină: locul de luat masa și locul de lectură, poziționate în diagonală, astfel ca traseul de ciruclație dintre ele să fie lungit prin desfășurarea pavajelor concepute rotund.
Stilul de amenajare este unul contemporan, iar prezența instalațiilor împletite, pe lângă tușa artistică, imprimă un accent de autenticitate, de conectare cu ceea ce am pierdut în mediul urban: natura.
De la interiorul cuibuluil împletit destinat lecturii și relaxării se vede mare parte din gard, care este și el decorat.
Folosit ca fundal pentru plantele mai înalte, gardul este și suport pentru căsuțe de păsări și căsuțe pentru insecte. Practic, toată grădina este un mare cuib pentru viață. Pentru ca s-a dorit prezența păsărilor și insectelor, grădina este amenajată cu mai multe specii de plante cu flori, care atrag vietățile.
Și din locul de luat masa fundalul oferit de gard este la vedere, de aceea nicio suprafața, fie ea orizontală sau verticală nu a fost neglijată, astfel ca privirea să aib mereu ceva de descoperit, de observat.
Da, cuibul este punctul de atracție al amenajării, un loc unde ne putem imagina deconectați de griji și probleme, dar protejați și în siguranță. O sculptură artistică care transformă total imaginea unei grădini urbane.
Pe timpul serii, iluminatul este gândit de-a dreptul scenografic. Un adevărat spectacol în grădină, unde lumina atrage, pe lângă plantele cu flori, viețăți ce pot fi observate. Un proiect absolut deosebit, creativ, original și frumos materializat. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: CouCou Design
21
Foarte interesant! Simplu si foarte creativ.
Intotdeauna mi-au placut pavajele care „plutesc”.
Foarte frumoasa amenajarea, cu toate florile albe
Singura problema: apa aceea baltita va genera tantari.
O adevărată oază de liniște și relaxare, așa cum am mai văzut și în celelalte articole! Designul ne lasă și pe noi fără cuvinte, chiar dacă suntem obișnuiți cu inovațiile în acest domeniu.
Superba amenajare.
Sunt in cautare de un arhitect/designer in Bucuresti pentru o terasa rooftop de 130mp la ultimul etaj al unui bloc. Ne-am dori sa acoperim 40,50 mp intr-o veranda iar restul sa amenajam spatiu exterior(mini gradina, relaxare, eventual loc de joaca pentru copii)
Ne puteti recomanda un arhitect bun (poate specializat pe spatii exterioare) care ne-ar putea ajuta?
Bună Mirela! Da, pe Dragoș Isăcescu. Găsești datele lui de contact și ăn articolele de pe blog.
De unde sti ca nu este o apa care „se misca” cu o pompa ascunsa pe undeva? Eu asta as face, daca este statica nu o poti filtra si se murdareste (bine, ii poti pune niste sticla/geam pe unele portiuni (adica deasupra santurilor) sa nu calci stramb, din greseala. La propriu, nu la figurat. Banuiesc ca este antiderapanta gresia din „oazele” observate in foto.