Când spațiul de locuit se dorește a fi cât mai aerisit și luminos, una dintre soluții este ca zona ferestrelor să fie cât mai puțin obturată, o parte din ușile interioare să fie cu geamuri, iar nuanțele folosite pentru suprafețe mari cât mai deschise. Dar contează enorm și cine locuiește în apartament. Cu cât sunt mai multe persoane, cu atât nevoia de depozitare crește, însă când e vorba despre un singur proprietar lucrurile pot fi mult mai ușor gestionate. Am ales să-ți prezint azi un apartament de 50 de metri pătrați, unde proprietarul și-a dorit ambientul cât mai neutru, mai liber de obiecte, dar și cu câteva obiecte care să-i aducă aminte de originea lui azeră. Și pentur că nu avea timp, dar nici priceperea să facă proiectul locuinței sale, a apelat la designerii de la biroul ElBorn Studio, care i-au reconfigurat zona de zi și au adus obiecte puține, dar de efect pentru a-i aduce aminte proprietarului de țara sa natală. Dar hai să vezi cum arată planul locuinței după reamenajare.
Structura de rezistență a blocului în care se află apartamentul nu a permis reconfigurarea radicală a camerelor, așa că ele au rămas pe poziție, dar peretele dintre bucătărie și living a putut fi înlăturat. Una dintre nemulțumirile proprietarului a fost lățimea prea mare a holului, dar care, din cauza poziției ușilor interioare, nu a putut fi exploatat pentru depozitare. Totuși, desigerul a prevăzut imediat în zona de intrare o nișă mai generoasă, cu 60 de cm adâncime pentru zona de cuier. O altă cerere a proprietarului a fost ca dormitorul să fie împărțit în două pentru încă o cameră de oaspeți. Designerul i-a pus în plan un pat de o persoană, dar i-a explicat proprietarului că ridicarea unui zid între zona cu pat dublu și eventuala cameră de oaspeți i-ar obtura lumina naturală în dormitor, așa că s-a renunțat la această idee.
În locul unui cuier la vedere, designerul a prevăzut o nișă închisă cu uși culisante. Nișa cu adâncime de 60 cm și lungime de 150 cm oferă suficient spațiu de depozitare pentru haine și pantofi, iar imaginea holului este una ordonată, fără obiecte vestimentare la vedere.
Proprietarul și-a dorit neapărat gresie în zona holului de la intrare, dar în dreptul livingului și-a dorit parchet. Pentru ca trecerea dintre finisaje să nu fie bruscă, designerul a prevăzut placarea cu gresie, dar a ales un model care să fie asemănător unui covor. Astfel, trecerea către parchet se face mult mai plăcut din punct de vedere vizual și totodată este rezolvată și problema întreținerii curățeniei.
Holul lat era inițial și foarte întunecos, ceea ce-l deranja foarte tare pe proprietar. Soluția a fost ca în dreptul livingului peretele să fie decupat cu un gol mai mare de ușă pentru instalarea unei tâmplării cu geamuri care să lasă lumina naturală să pătrundă din plin la interior. Pentru că proprietarul a visat la un interior cît mai aerisit, designerul a propus o nuanță de gri luminos la interior, plinte albe și tâmplărie de interior albă. Liniile clasice ale tâmplăriei și plintei adăugă tușe elegante amenajării. Tâmplăria a fost realizată pe comandă, iar plintele sunt din duropolimer.
În dreptul livingului și holul are pardoseala din parchet. Pentru o aspect cât mai unitar, pardoseala este continuă, fără profil de îmbinare. Asta a rezolvat și problema tâmplăriei, prevăzută fără prag la baza ușilor.
Prezența grinzii masive a pus ceva probleme în amenajarea interiorului, dar designerul a înglobat-o în desenul tâmplăriei de interior. Grinda a devenit vizibilă după ce golul de ușă corespondent zonei de zi a fost mărit.
Pentru ca senzația de spațiu aerisit să fie mai pregnantă, designerul a propus desființarea zidului dintre living și bucătărie. Astfel, noul spațiu beneficiază de două ferestre, iar la granița dintre living și bucătărie a fost loc pentru instalarea unei mese cu scaune confortabile.
În spațiul deschis rezultat o canapea cumpărată din magazine nu s-ar fi potrivit ca dimensiuni. Ca atare, desigerul a propus realizarea unei canapele pe comandă cu dimensiuni clar stabilite, astfel ca accesul la ea să se poată face fără probleme dinspre laterale.
Nuanța de albastru a fost aleasă pentru a amplifica senzația de spațiu aerisit și de a imprima un aer calm amenajării. Deși covoarele nu sunt prezente, tocmai pentru a lăsa pardoseala cât mai liberă și a da senzația de spațiu mai larg, în fața canapelei a fost prevăzut un kilim azer, un accent etnic dorit de către proprietar.
Locul mesei a fost gândit în spatele canapelei, astfel ca spațiul să fie cât mai bine exploatat. Deși tonurile preponderente pe suprafețe mari sunt cele de gri și maro închis, designerul a prevăzut mici tușe de culoare, cum ar fi și marginea galbenă a blatului de masă, care adăugă un strop de strălucire.
Inițial în dreptul grinzii de la nivelul plafonului, pe verticală, exista zidul ce separa bucătăria. Acum, după reamenajare, se poate observa că spațiul cîștigat este la fix pentru locul de sufragerie. De asemenea, chiar dacă ferestrele se văd acum din spațiul deschis obținut, ele nu au fost tratate la fel din punct de vedere al decorațiunilor textile. De ce? Pentru că nici forma lor nu este aceeași. În dreptul canapelei s-au montat perdele și draperii care accentuează verticala camerei, iar prin nuanța de galben este creat un contrast frumos, solar cu tonurile de gri, iar în bucătărie, storul roman este ales în ton cu griurile pentru a nu ieși prea mult în evidență, dar pentru a lăsa cât mai multă lumină naturală să pătrundă la interior.
În bucătărie proprietarul și-a dorit gresie la nivelul pardoselii, iar designerul a ales aici plăci simple, într-o nuanță luminoasă de gri, similară zugrăvelii pereților, astfel ca diferența de la nivelul pardoselii să nu atragă atenția. A prevăzut însă o placare în dreptul blatului care să iasă în evidență prin modelul ei, dar tonurile de culoare sunt asortate cu restul amenajării. De asemenea, corpurile suspendate de la bucătărie au fost prevăzute mai înguste pentru a nu obtura fereastra, iar hota decorativă aleasă este una cât mai îngustă în adâncime pentru a nu ieși mult în afara corpurilor suspendate.
Bucătăria este mică, dar foarte bine organizată, cu spațiu generos de blat între plită și chiuvetă. Pentru a econimisi spațiu, în locul unei chiuvete cu picurător a fost ales un model de dimensiuni reduse. Astfel, masca pentru chiuvetă este și ea mică, câștigându-se spațiu suplimentar pentru depozitare în corpul cu chiuvetă și cel ce încorporează cuptorul.
Dormitorul este amenajat în ton cu restul locuinței, aceleași nuanțe pentru finisaje. Pentru ca ambientul să fie aerisit, s-a renunțat la covoare. De asemenea, corpurile de iluminat sunt la nivelul plafonului și nu suspendate pentru a nu încărca vizual zona superioară a camerei.
Dormitorul este simplu și elegant prin decorațiuni textile de la nivelul patului. Tăblia tapițată și lateralele patului cu un material neutru de gri deschis imprimă senzația de confort, iar noptierele cu picioare înalte și alură zveltă nu acoperă pardoseala și nici pereții în întregime, tocmai pentru a lăsa cât mai multe zone la vedere și a da senzația de spațiu aerisit. Dulapul este prevăzut cu oglinzi pentru a amplifica lumina naturală.
Alte elemente care îi aduc aminte proprietarului de originea lui azeră sunt fotografiile cu peisaje din țara sa natală. Tușe discrete, dar importante din punct de vedere afectiv pentru proprietar.
Baia este foarte simplu și luminos finisată cu plăci deschise la culoare. Pentru a alunga senzația de monotonie, designerul a prevăzut combinarea dintre plăcile simple albe de faianță cu cele de tip metro într-o nuanță mai caldă în dreptul lavoarului și pe fața căzii. Deci, totul simplu, dar cu o mică variație de culoare și textură, plus un montaj în romb la nivelul pardoselii pentru a nu interveni discordanțe între rosturile faianței de pe verticală cu cele ale gresiei de pe pardoseală. O amenajare simplă, în nuanțe de gri, dar cu mici accente clasice care conferă un aer elegant, îngrijit. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Yuri Grishko
31
De cate ori vad amenajari in care mobilierul e alb,usile asemenea,ma uit cu jind.Nu stiu de ce atribuiam albului un aer de spital.Este adorabil.Si pentru spatii mici este exact ce trebuie.Albul in combinatie cu gri.
Foarte frumos,pe gustul meu.
Foarte frumos amenajat! Ma voi inspira pentru amenajarea viitoarei locuințe! Felicitări!
Masa și scaunele sunt divine! Știți cumva de unde sunt achiziționate?
Buna ziua! Ma puteti ajuta cu ceva magazine care comercializeaza gresie ca cea din holul de la intrare? Sau modele ca cele din imagini? Multumesc!
Așa ceva se aduce pe comandă. Am scris într-un alt comentariu despre firmele la care poți apela pentru așa ceva.
Buna Adela,
Poti sa ma ajuti cu un site sau magazin pentru gresie tip covor?
Multumesc
Aceste tipuri de greie se aduc pe comandă de la firmele specializate care au showroomuri de gresie și faianță cum sunt cele de pe Valea Cascadelor sau cum sunt showroomurile mari Delta Studio, Progetto Casa, Diseno, SSAB Impex, Dan Serv, Piastrelle. Găsești și la Hornbach pe comandă, dar trebuie să fii atent la tipurile de plăci pe care le comanzi, adică să-ți faci un calcul dinainte penru că plăcile care formează colțurile modelului cu brâu se vând separat.
Un dormitor minunat! Unde putem gasi un pat ca acesta?
Se poate face pe comandă la firmele de mobilier specializate în tapițerie. Ai putea apela la EverArt, Mavinni, Movi Design.
Buna Adela, unde as putea comanda usi culisante ca si cele din hol? Multumesc.
Bună Ade, unde pot găsi storuri asemănătoare cu cele din bucătărie? Love your work!
Monica, numai pe comandă la o firmă specializată în draperii și perdele. Eu colaborez cu designerul Alina Țâru alinaemilia.taru@gmail.com