Când vrei să-ți construiești o casă ești de fapt cu gândul la grădină și la amenajarea ei. Dar înainte să te interesezi de plante, de pavaje, de grătar, ar trebui să ai grijă cu suprafața terenului pe care urmează să construiești. Terenul pe care-l cauți pentru construcția viitoarei tale casei contează mult ca amplasare, vecinătăți, dar și ca suprafață, mai ales când visezi la un spațiu verde frumos amenajat. Cum afli ce suprafață ar trebui să aibă lotul de teren care s-ar preta pentru construcția unei case, dar și pentru amenajarea unei grădini pentru petrecerea timpului liber în familie? Ei bine, am apelat la arhitectele Andreea Beșliu, Alina Calapod și la peisagistul Cosmin Coman pentru afla un răspuns cât mai elaborat. Hai să afli ce spun specialiștii.
Există normative legislative prin care sunt reglementate anumite aspecte arhitecturale. Spre exemplu, conform legii, loturile de teren pretabile pentru construcția unei case trebuie să aibă minimum 200 metri pătrați, iar deschiderea la stradă de 12 metri.
Dacă îți dorești ca pe terenul viitoarei tale case să ai loc de parcare, loc de joacă pentru copii și un loc pentru grătar, toate legate într-o amenajare cât de cât coerentă, arhitecta Alina Calapod spune că suprafața minimă a terenului ar trebui să fie de 350 de metri pătrați, cu o deschidere de 12 metri, iar amprenta construită a casei nu mai mare de 100 metri pătrați. Această suprafață minimă este valabilă în context urban, adică la oraș unde loturile de teren sunt și mai scumpe, dar și mai restrânse.
Pentru o amenajare minimală a grădinii, unde suprafața pavajelor să fie echilibrată cu cea a spațiului verde, arhitecta Andreea Beșliu recomandă ca suprafața terenului să fie de minimum 500 de metri pătrați, cu deschiderea la stradă de cel puțin 12 metri. În această suprafață ar putea fi incluse un loc de parcare de minimum 12 mp (5 metri x 2,5 metri), loc de grătar cu masa 10 metri pătrați, loc de joacă de minimum 10 metri pătrați. Pentru ca spațiul de curte să fie confortabil, arhitecta recomandă ca amprenta la sol a casei să nu depășească 150 metri pătrați.
Dacă visezi la o grădină spațioasă, cu peluză de gazon, peisagistul Cosmin Coman recomandă ca suprafața terenului să fie de 1000 metri pătrați, iar amprenta la sol a casei să fie cuprinsă între 150 și maximum 180 metri pătrați. Astfel, suprafața alocată grădinii va fi una generoasă, iar pe lângă trotuare, alei, zone pavate să existe și suficient spațiu pentru vegetație.
Ce poți reține din sfaturile specialiștilor? Că trebuie să știi care sunt prioritățile tale, nevoile și visurile. Dacă visezi la o grădină frumoasă orientează-te către un teren cu suprafața de minimum 1000 metri pătrați, dacă ai bugetul mai restrâns, dar vrei să te bucuri de libertatea vieții la curte, ai în vedere un teren de minimum 500 de metri pătrați, iar dacă vrei musai în oraș, dar să ai și zone de verdeață și relaxare minimale în grădină vezi ca terenul să nu fie mai mic de 350 metri pătrați. Pentru pavale, dar și elemente de gard, jardiniere, scări exterioare merită să vezi gama de produse de la Elis Pavaje pe site-ul elis.ro, iar pentru inspirație și promoții vezi pagina de Facebook/ElisPavaje. Foarte importat este faptul că pe site-ul Elis Pavaje ai și recomandare de firme care pot asigura montajul produselor lor și amenajarea spațiilor exterioare, meșteri din toată în țară. Vezi lista de meșteri montatori pavaje AICI. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!
Foto: Elis Pavaje
19
Intr-o curte pentru familie ai nevoie de spatiu nelimitat – indiferent de numarul membrilor! Sunt atatea lucruri de depozitat, de folosit, de aranjat incat nicio curte sau terasa nu este prea mare!
Multumim pentru sfaturile practice!
Andreea, sunt curioasă cât ar costa un teren cu spațiu nelimitat 🙂
Mai trebuie luata in considerare si munca necesara intretinerii unei curti atunci cand se alege suprafata terenului…
Bună Adela. Îți urmăresc cu foarte mare interes articolele…întotdeauna găsesc ceva util și frumos…am și aplicat câteva idei inspirate din blogul tău. Legat de amenajarea unei grădini, știi peisagiști talentați în Timișoara (pe stil modern, contemporan, industrial)? 🙂 Mersi mult.
Bună Didi! Am întrebat pe grupul Peisagiștilor din România despre o recomandare și am primit-o pe următoarea: peisagist Florin Precup, firma Green Globe Garden Timișoara, tel 0788.445.113.
Foarte util articolul.
Multumim!