adelaparvu.com despre pavaje pentru aleea acces masina in curte, Foto Elis Pavaje (6)

In Amenajari Gradina, Cum sa...

Cât de mare trebuie să fie aleea auto din curte?

Când mergi să vezi o casă pe care vrei să o cumperi sau un teren, dar în niciuna dintre situații nu există împrejmuiri, respectiv garduri, cum îți dai seama cât de lată trebuie să fie aleea pentru parcarea mașinii? O întrebare logică pusă de mulți oameni, care s-au trezit că nu au estimat corect dimensiunea aleii și că de fapt suprafața de curte care le rămâne este mult mai mică decât ar fi crezut inițial. Am apelat la specialiști care îți vor da răspunsurile cele mai bune, astfel ca tu să știi ce suprafață urmează să fie alocată aleii și să poți controla calculul necesar de pavaje pentru această alee, dar să afli și cum se execută corect o astfel de alee.

În foto pavaje model Rustic Clasic culoare alb-crem de la Elis Pavaje.

În foto pavaje model Rustic Clasic culoare alb-crem de la Elis Pavaje. Vezi aici și alte modele.

Arhitecta Cristina Suciu de la Elis Pavaje spune că cel mai important reper ce trebuie luat în considerare când se amenajează o alee pentru acces autoturisme sau o parcare rezidențiala este grosimea pavajului. Pentru accesul mașinilor mici (autoturisme) este obligatoriu a se monta pavaj cu grosime minimă de 6 cm pentru a asigura capacitatea portantă necesară acestei încărcături. Grosimea mai mică crește riscul de fisuri și în consecință deformarea suprafeței. Realizarea infrastructurii se realizează prin compactarea unui strat de balast sau piatră concasată de minimum 10-15 cm. Compactarea se face în straturi succesive, prin folosirea plăcii vibrante. După montarea corectă a bordurilor, se așterne stratul de nisip cu granulație de 0-4 mm, combinat cu sort cu granulație de 8-16 mm, în grosime de aproximativ 5 cm. Se trece la compactarea nisipului cu ajutorul plăcii vibrante si nivelarea stratului suport. Vezi video mai jos:

Pavaje potrivite pentru aleea de acces cu autoturismul, model pavaje Fantasia 4 Maro Patinat de la Elis Pavaje.

Pavaje potrivite pentru aleea de acces cu autoturismul, model pavaje Fantasia 4 Maro Patinat (3 formate de dimensiuni combinate) de la Elis Pavaje. Vezi aici și alte modele.

Referitor la dimensiunea aleii pentru parcarea mașinilor în curtea proprie, peisagistul Cosmin Coman spune că reperul cel mai ușor de reținut de către oricine este dimensiunea standard a porților de garaj, care este cuprinsă între 4 și 6 metri lungime. Acum e clar că dacă lățimea minimă a unei porți este de 4 metri și aleea ar trebui să aibă măcar atât. Ca și lungime, una confortabilă (în funcție de tipul mașinii), este de 6,5 metri.

Pavaje cu grosime de 6 cm potrivite pentru aleea de acces pentru autoturism. Model Fantasia Maro Patinat de la Elis Pavaje.

Pavaje cu grosime de 6 cm potrivite pentru aleea de acces pentru autoturism. Model Fantasia Maro Patinat de la Elis Pavaje.

Arhitecta Alina Calapod spune că aleea pentru parcarea mașinii ar trebui calculată și în funcție de poziționarea garajului. Suprafața utilă a unui garaj pentru o singură mașină trebuie să fie, conform normativelor, de 4×6 metri pătrați. Acum la această suprafață se mai adaugă între 15-20% pentru a rezulta suprafața construită, de unde reies 4,8 metri lățime, deci ar fi bine ca și aleea să aibă cam tot atât. Dacă e un garaj pentru două mașini, lățimea se dublează, așa că și aleea ar trebui dublată.

Pavaje potrivite pentru aleea de acces cu autoturismul, model Maris Antico de la Elis Pavaje.

Pavaje potrivite pentru aleea de acces cu autoturismul, model Maris Antico de la Elis Pavaje.

Arhitecta Andreea Beșliu spune că reperul pentru calculul dimensiunii aleii poate fi chiar automobilul. Dacă un automobil standard are circa 2,20 metri lățime, cu portierele deschise are nevoie de o lățime mai mare, deci lățimea aleii ar trebui să fie confortabilă la 4,6 metri, iar o lungime de 6,5 metri a aleii, în funcție și de modul de închidere/ deschidere al porții ar trebui să fie una minimală.

Pavaje cu grosime potrivită pentru aleea de acces auto cu spații speciale pentru vegetație Model Eco pătrat de la Elis Pavaje.

Pavaje cu grosime potrivită pentru aleea de acces auto cu spații speciale pentru vegetație Model Pătrat Eco de la Elis Pavaje. Vezi aici și alte modele.

Ca și concluzie, înainte de a-ți forma o părere vizavi de cât de mare este terenul casei sau al curții, abordează problema mai pragmatic și fă calcule cu ceea ce ai nevoie să folosești zilnic, cum ar fi suprafațele de pavaj pentru aleea mașinii. După ce faci toate calculele vizavi de dimensiuni, vei putea afla și cum poți folosi restul curții, dar și ce cantitate de pavaje ai nevoie pentru zonele funcționale. Uite, pe site-ul ElisPavaje www.elis.ro ai o mulțime de modele (AICI ȘI LISTA DE PREȚURI), dar e bine să le alegi după ce știi exact ce ai nevoie. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!

Foto: Elis Pavaje

Un raspuns pentru Cât de mare trebuie să fie aleea auto din curte?

  1. dana spune:

    Buna ziua, pentru un foisor acoperit ce recomandati? Am inteles ca aceste pavaje nu sunt chiar impermeabile si se pateaza… gresia nu este chiar ce imi doresc. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *