Sunt situații când formele spațiilor sunt cele care provoacă imaginația designerilor și, ca să înțelegi despre ce este vorba, am ales să-i prezint azi o mansardă amenajată de către un birou de design și arhitectură, spațiu cumpărat de către echipa creativă pentru a fi transformat conform viziunii lor. Da, e mai ușor să-ți faci de cap când ești creativ fără să ai limitări din partea vreunui client, dar limitări tot există atunci când vine vorba despre buget. Mansarda de față a aprins imaginația designerilor de la biroul Aedificare, pentru că au văzut imediat o soluție de a transforma spațiul mic, cu elemente vechi, într-o garsonieră boemă. Deși măsoară doar 45 de metri pătrați, organizarea interioară este excelentă, iar soluțiile de amenajare sunt cu buget mic. Cum au reușit să o facă? Au avut curaj, iar rezultatul este unu încântător. Dar hai să vezi despre ce este vorba.
Intrarea în locuință coincide cu cea în zona de zi, unde din start sunt la vedere bucătăria, locul de luat masa și livingul. Totul este optimizat în funcție de panta acoperișului. Astfel, în zona cea mai înaltă sunt grupate: bucătăria, baia și dulapul din dormitor, iar unde panta este mai abruptă sunt configurate locurile de ședere din living și de partea opusă locul patului. De ce? Pentru că ține de ergonomie. La bucătărie e dificil să te apleci, dar și să poziționezi hota dacă panta plafonului e înclinată, de asemenea și la baie e dificil să poziționezi zona de duș sub pantă, ca atare, acolo unde activitățile necesită o postură dreaptă, în picioare sunt prevăzute și funcțiunile corespondente.
Organizarea locuinței s-a făcut atât din punct de vedere a înălțimii spațiilor, cât și în relație cu lumina naturală. Și da, din punct de vedere al instalațiilor sanitare bucătăria este gândită lângă baie, astfel ca traseele țevilor de apă să fie grupate într-o singură parte a locuinței. Amenajarea mansardelor este dificilă pentru cineva fără experiență, dar ți-am scris despre câteva sfaturi bune vizavi de mansarde AICI.
Bucătăria este imediat la intrarea în casă, iar pentru a mări suprafața de depozitare, dar și pentru a masca traseele țevilor, mobila a fost gândită pe colț, practic îmbracă cu un blat mai îngust șui zona de perete ce dă înspre dormitor. Desinerii s-au folosit de acest forma atipică a bucătăriei pentru a aduce o combinație de culori plăcută: plăci ceramice roz și mobilier în nuanță de turcoaz, o alăturare de texturi și nuanțe care scot din anominat acest colț al locuinței.
Când spațiul este mic în bucătărie, una dintre soluții este ca și electrocasnicele și dotările să fie alese cu dimensiuni mai mici, respectându-se astfel spațiile minime de lucru necesare pe blat, iar aici se poate observa că între chiuvetă și plită există cei 60 cm necesari. Însă o astfel de soluție, deși pare simplă, nu este întotdeauna ieftină, mai ales când chiuveta se dorește configurată sub blat. Unde au economisit însă designerii dacă au cheltuit mai mult pentru blat și electrocasnice mici? La materialul folosit pentru fronturi: PAL lucios și pentru finisaje, cele de la nivelul plafonului fiind simple, albe, deși structura veche este la vedere.
Pardoseala albă conferă mai multă luminozitate și senzația de spațiu mai mare, la fel ca și scaunele care nu sunt pline, ci au spătare cu alură zveltă, ce nu încarcă și nu obturează vizual.
În continuarea bucătăriei, în dreptul ferestrei înalte este firesc așezat locul de luat masa. Acesta este punctat și de o instalație de corpuri de iluminat deasupra mesei.
Zona de living a fost marcată printr-un tapet închis la culoare, care dă senzația de adâncime și păcălește vizual privirea vizavi de dimensiunile reale ale spațiului. Și da, canapeaua nu întâmplător a fost aleasă în nuanță similară tapetului. Astfel ea se camufleză mai bine. Accentele de culoare sunt aduse prin decorațiuni textile și prin tapițeria fotoliului, o combinație de culori similară cele din bucătărie.
Locul de luat masa este la granița dintre zona de zi și cea de noapte, dar finisajele la nivelul pardoselii și plafonului sunt similare. Toată structura de lemn veche de la nivelul tavanului a fost păstrată, iar separarea dintre spații este realizată cu o tâmplărie simplă din lemn natur și sticlă. O variantă mult mai accesibilă financiar decât o tâmplărie metalică.
Tâmplăria a fost calculată astfel ca ușa de acces către dormitor și baie să fie la distanță față de mobila de bucătărie. Astfel, panoul de tîmplărie din dreptul mobilei este gândit fix. Este un detaliu important când se proiectează zonele de circulație dintr-o casă.
Peretele din cărămidă a fost păstrat așa cum exista inițial, dar vopsit în alb. Pe acest fundal a fost realizată o ramă din lemn și placaj, o soluție accesibilă finsanciar, care maschează instalația electrică (prize și aplice din zona patului). Patul este o somieră simplă, fixă, tapițată, iar pernele sunt sprijinite direct de tăblie.
Ferestrele sunt importante nu doar pentru starea de bine conferită de lumină, ci și pentru ventilarea naturală a camerelor. Așa că aici, în decizia de amplasare a funcțiunilor a contat mult și dispoziția ferestrelor. Vezi AICI cum îți poți proiecta singur mansarda.
Spațiul de depozitare este gândit, în zona înaltă a mansardei, la granița dintre dormitor și baie. De remarcat soluția pentru închiderea colțului unde e bârna de lemn, respectiv cu șipci care sunt în concordanță cu desenul geometric al tăbliei de pat.
Într-un spațiu mic ca al acestei garsoniere, separările în zona de noapte sunt realizate cu perdele vaporoase pentru a elimina ușile interioare, care nu doar că ar fi fost un cost supșimentar, dar ar fi pus reale probleme în accesarea spațiilor și pentru montarea lor.
Baia este mică, dar dotată cu tot ce-i trebuie, inclusiv o cabină de duș potrivită la fix, însă, dacă s-ar fi pus ușă interioară, spațiul ar fi fost mult mai dificil de utilizat. Mozaicul roz combinat cu gresia gri conferă o imagine specială băii, mai ales că lavoarul și oglinda sunt și ele colorate.
Separarea cu tâmplărie față de zona de zi este mai mult una psihologică, intimitatea fiind asigurată de jaluzele din fibre naturale, dar e o soluție care arată bine și care aduce un plus întregii amenajări. O locuință mică, dar șarmantă, care te face să visezi la un cuib romantic și totodată o amenajare unde se vede că atunci când ai curaj poți face și lucruri frumoase cu un buget limitat. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: David Montero
19
Super mistoo poti recommends firma de reparation casa paianta in bucuresti sector 6 multumesc
Arata minunat!!!!