adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (111)

In Case, Romania Mea

Casa Filip, un reper de arhitectură tradițională în Deltă

Ai să rămâi cu gura căscată când ai să vezi cum arăta casa înainte de renovare. L-am întrebat pe soțul meu arâtându-i imaginile cu rezultatul final:  Ce simți când vezi o casă frumoasă? El nu mai avea cuvinte, dar una pot să-ți spun că m-am bucurat enorm. Mi-am dat seama că e mai mult decât o casă de oaspeți. Este un adevărat reper în materie de arhitectură tradițională în Delta Dunării. Cine vrea să-și facă o casă de vacanță sau o pensiune în Deltă, de acum încolo poate lua ca exemplu Casa Filip din Sarichioi. Bucuria mea nu a fost doar pentru că această casă este frumoasă, ci și pentru că un astfel de proiect a fost finalizat atât de reușit. Am intuit munca enormă depusă la această casă și da, nu am greșit. Numai pentru tâmplărie totul a durat un an de zile, iar partea de subzidire, de extindere, de îmbunătățire a instalațiilor la fel. Alex și Alina Filip, cuplul care a cumpărat casa și a deschis-o acum oaspeților, au vrut să rupă ritmul alert al vieților lor cotidiene și să trăiască altfel, mai domol. Și asta au făcut. S-au retras la Sarichioi, locul natal al Alinei, acolo unde au cumpărat și renovat această casă, iar acum se ocupă de turism, de ferma familiei și își cresc băiețelul de numai două luni. Dacă până acum erau cuprinși de ritmul lumii, acum lumea va gusta din ritmul lor la Casa Filip. Dar hai să-ți spun mai multe ca să înțelegi dincolo de minunățiile pe care le vezi în imagini.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (22)

Casa Filip după renovare. Lucrările de renovare au început în februarie 2018, iar echipa de constructori este din Sarichioi.

adelaparvu.com despre renovare Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii (7)

Casa înainte de renovare. Casa veche a fost construită în 1921 din chirpici și cu acoperiș de stuf. Ulterior, în 1977 proprietarii casei au schimbat zugrăveala într-un verde închis și au înlocuit stuful cu tablă. Din 1977 casa nu a mai fost renovată și așa cum se vede în imagini arată la momentul când soții Alex și Alina Filip au cumpărat-o. Află mai multe despre istoria casei AICI.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (21)

Vedere de la stradă cu casa și gardul refăcute.

adelaparvu.com despre renovare Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii (1)

Imagine cu casa înainte de renovare.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (23)

Imagine de la stradă cu casa după renovare. Detaliile tâmplăriei sunt extraordinare!

adelaparvu.com despre renovare Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii (3)

Etapă din faza de renovare a casei. Sătenii din Sarichioi au fost convinși că cei doi tineri soți vor dărâma casa și vor construi ceva modern. Nu s-au așteptat ca tinerii să refacă întreaga construcție așa cum a fost ea inițial construită în 1921.

adelaparvu.com despre renovare Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii (4)

Etapă în finalizarea acoperișului din stuf. Singura echipă de meșteri care nu a fost din Sarichioi a fost cea care a realizat acoperișul din stuf. Meșterii stufari au venit din Murighiol și au realizat un acoperi din stuf mult îmbunătățit față de varianta inițială, din 1921, adică mult mai gros și mai bine bătut.

adelaparvu.com despre renovare Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii (5)

Imagine din etapa de consolidare și extindere a casei. Inițial casa de tip vagon măsura circa 100 de metri pătrați, ira în continuarea casei vechi s-au îmbunătățit anexele și s-a mai construit suplimentar un corp cu mansardă, ajungându-se la un total de 220 metri pătrați.

adelaparvu.com despre renovare Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii (6)

La interior abslout totul a fost refăcut, mai ales că inițial nu existau instalații complete.

adelaparvu.com despre renovare Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii 10

Tâmplăria veche a fost luată ca model pentru că fiind foarte degradată nu a mai putut fi recondiționată. Un singur tâmplar din sat a refăcut toată tâmplăria și mai frumos decât era originalul. Toate elementele de tâmplărie refăcute au necesat o muncă de un an de zile, dar rezultatul final este absolut minunat.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (24)

Elementele de tâmplărie nou realizate sunt conform arhitecturii tradiționale lipovene specifice din Sarichioi, Delta Dunării.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (15)

Munca meșterilor, care au făcut totul cu grijă, se vede acum la final în imaginile captate de Dragoș Asaftei.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (25)

Toate detaliile traforate executate în lemn și ulterior vopsite în albastru specific Deltei Dunării fac din această casă un adevărat reper pentru ceea ce înseamnă arhitectură tradițională lipovenească.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (18)

Tâmplarul a refăcut totul la superlativ, urmârind și cele mai fine detalii.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (20)

Detaliu de la nivelul cornișei și acoperișului casei surprins de fotograful Dragoș Asaftei.

adelaparvu.com despre renovare Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii (2)

Alex și Alina Filip, cei doi tineri soți, proprietari ai casei de oaspeți în timpul lucrărilor de renovare.

Ce a însemnat pentru Alex și Alina Filip această renovare? A fost mai mult decât o renovare a unei case vechi, a fost de-a dreptul o schimbare radicală a modului de viață. Dacă Alinei i-a fost mai ușor să se întoarcă în satul natal, pentru Alex, care a locuit în ultimii zece ani de zile în București, trecerea de la agitația capitalei la ritmul satului din Delta Dunării a fost un adevărat șoc. Mi-a mărturisit că i-a fost greu la început, că s-a gândit că-i va fi foarte dificil să se acomodeze, dar prins cu lucrările de renovare a realizat că nu e chiar așa. Până la urmă este la trei ore distanță de București, iar toată agitația de fapt era și mult timp pierdut. Satisfacția cea mai mare pentru el este că acum a redescoperit un ritm natural, că are un mediu ideal pentru creșterea copilului lor și apoi că munca sa de renovare a acestei case este mai mult decât o sursă de venit – este ceva frumos care va rămâne în urma lor.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (3)

Casa renovată este gîndită acum pentru acomodarea celor dorinici să-și petreacă vacanța la Sarichioi. Aici se pot caza 12 persoane sau trei familii cu copii, camerele fiind practic spațioase. Din cauza formei de tip vagon, împărțirea casei a fost dificilă, astfel că cerdacul casei funcționează ca și culoare de legătură și acces către camerele de baie.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (1)Camerele sunt spațioase și mobilate cu ceea ce trebuie. În fiecare dintre există accente specifice cum ar fi tăbliile de pat, covoarele sau piese de decor.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (13)

Samovarul și Matrioshka sunt des întâlnite în casele lipovenilor, așa că ele și-au găsit locul și în Casa Filip.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (7)

Tăbliile de pat sunt similare peste tot, fiind evident în combinație cu albul pereților și al lenjeriei.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (8)

Tâmplăria în nuanță albastră colorează și interiorul casei.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (4)

Băile sunt complet noi, dar Alex și Alina au avut grijă ca ambientul lor să fie cât mai bine adaptat stilului casei.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (5)

Prin piesele mici, precum lavoarul cu motive floare sunt aduse accentele rustice în baie.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (12)

Pentru calorifere s-au făcut măști vopsite în aceeași nuanță de albastru ca și tâmplăria.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (10)

Există și o cameră la mansardă în noul corp construit, iar aici mobila a fost adaptată formei încăperii cu dulap înzidit.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (11)

Pentru baia de la mansardă este foarte bine exploatată ca și spațiu cu zona de lavoar în cea mai înaltă parte a camerei.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (16)

Perdelele sunt prinse într-un mod rustic și creează un jos interesant la ferestre în noul corp construit.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (14)

Alb și albastru nuanțe asociate Deltei Dunării și mușcate roșii, verde în fundal, exact ce visezi pentru o casă înr-un loc liniștit.

adelaparvu.com despre Casa Filip din Sarichioi, Delta Dunarii, Foto Dragos Asaftei (111)

Lucrările de renovare au durat circa un an de zile (cu întreruperile de rigoare din cauza vremii), un timp foarte scurt pentru amploarea renovării. Bugetul inițial a fost cu mult depășit de către cei doi soți și este clar că din turism recuperarea investiției va dura ani buni de zile, dar dincolo de asta, prin această renovare Alex și Alina ne-au oferit mult mai mult: o bijuterie arhitecturală și pentru asta personal le mulțumesc din tot sufletul. Au avut mare noroc cu echipa de meșteri și am înțeles că nașul lor este proprietarul firmei de construcții, deci practic sunt o familie pe cinste. Dacă inițial oamenii din sat au crezut că totul va fi desființat, acum se mândresc și vorbesc cu mare drag despre Casa Filip. Însă da, e greu și costisitor să ajungi la un asemenea rezultat. Inițial Alex s-a gândit că circa o sută de mii de euro va costa totul, dar a ajuns la mult mai mult. S-au făcut multe eforturi, dar cel mai important este că au meritat din plin! Da, este un adevărat reper pentru Delta Dunării, dar și o lecție importantă: când nu poți conserva, merită să reconstruiești în spiritul tradiției. De ce merită? Pentru asta este ceea ce vorbește despre noi, asta este ceea ce lăsăm în urma noastră. Eu i-am spus lui Alex că mi-aș dori să-l întâlnesc pe tâmplarul care a realizat toate lucrările de aici și să-l rog să mă primească în atelierul lui, să învăț câte ceva de el, ba chiar să facă niște workshopuri, că zău aș plăti cu mare drag fiecare oră p ecare mi-ar acorda-o. Mulțumim Alex și Alina și tuturor meșterilor pentru această minunăție pe care ne-ați oferit-o nouă tuturor! Sper să petreci concediu minunat la Casa Filip!

Vezi aici site-ul casa-filip.ro, unde pe lângă povestea casei, vei afla și despre atracțiile din zonă. Rezervările se pot face  pe adresa de mail [email protected]

Foto: Dragoș Asaftei

10 raspunsuri pentru Casa Filip, un reper de arhitectură tradițională în Deltă

 1. Rodica spune:

  Surprinzator de frumos!

 2. gabi spune:

  Superba realizare ….are un aer asa vesel cu tamplaria ca o dantelarie si acoperisul aranjat si protector…felicitari !

 3. Cristina spune:

  Alex activeza de mult timp in zona turismului si prin fiecare proiect realizat si-a adus aportul in aceea zona (Piata Neamt, Bucuresti).A iesit ceva extraordinar si sper doar ca turistii care vor trece pragul casei sa aprecieze si sa pastreze intr-o stare foarte buna ceea ce gasesc acolo.
  Numai bine si sper la cat mai mult oameni sa ii treaca pragul.

 4. dumitra adina spune:

  Oau, ceva fantastic si extraordinar de frumos!Destul de scump pentru unii dintre noi, dar consider ca se merita la cum arata.Felicitari proprietarilor .

 5. Adrian spune:

  o casa renovata minunat, care te face s-o iubesti de la prima privire, si sa nu o uiti niciodata! Felicitari este prea putin, dar nu am alte cuvinte!

  Adrian

 6. sanda spune:

  Cam cat a costat renovarea?? As vrea așa un preț per total…am și eu o casa veche și îmi e frica și să mă gândesc la prețul unei renovari

  • Adela Parvu spune:

   Sanda, îți pot spune din experiență că sigur ajunge la peste trei sute de mii de euro. Este vorba despre o suprafață totală de 220 mp și de amenajarea unei curți care este de circa 1000 mp.

 7. Incze Eva spune:

  felicitari familiei si evident celei care impartaseste asfel de case

 8. Elena spune:

  Este totul prea artificial, nu are naturalete, prea mare lux
  Pentru gustul meu, evident
  AR fi fost mult mai placut ca in interior sa se pastreze stilul archaic, mobilier de epoca

 9. Elena spune:

  Buna ziua!Ma puteti ajuta, va rog mult, cu nuanta si tipul email-ului folosit la realizarea acelei frumoase nuante de albastru folosita?
  Va multumesc min avans!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *