adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (8)

In Case, Romania Mea

La Cuibul de la mare arhitectul Cosmin Văru a creat un loc de poveste

Tu unde ai vrea să evadezi? Unde ai vrea să petreci zile tihnite? Tu poți să-ți spui aceste întrebări, dar eu, îți spun că, formulându-le, mi-am adus aminte de o conversație avută cu un proprietar al unei firme de turism de la care am vrut să aflu care este cel mai frumos loc pe care l-ar recomanda. Răspunsul lui a fost: Poți sta la un hotel de șapte stele, dar dacă ești cu soacra e practic degeaba. Da, dincolo de cum arată un loc cotează oamenii. De ce? Pentru că relațiile se construiesc între oameni, timpul ni-l petrecem cu oamenii. Atât de o parte ca oaspete, ca turist, cât și de cealaltă parte ca gazdă, proprietar de pensiune, ceea ce te încarcă sunt orele de calitate petrecute cu cineva de la care ai ce afla, învăța, schimba idei, opinii despre viață. Și arhitectul Cosmin Văru știe asta. De aceea la Cuibul de la mare pe care l-a construit cu multă trudă, dar și pasiune în Corbu își dorește să primească oameni frumoși, familii care împărtășesc aceleași valori ca și familia lui. Pentru că locul acesta a fost ridicat prima dată ca și refugiu pentru propria lui familie, ca ulterior, la multe insistențe să-l transforme în casă de oaspeți cu circuit închis, unde el alături de soția lui Georgiana sunt gazdele permanent prezente, cei care te servesc nu doar cu mâncare și ceea ce ai nevoie, ci mai ales cu compania lor. Nu degeaba au un rating excelent pe Booking și nu întâmplător ca să ajungi la ei trebuie să completezi un formular. Tot ce există la Cuibul de la mare nu doar că a fost cumpărat cu grijă, ci restaurat, reparat chiar de către Cosmin. Când ajungi la Cuib ajungi în universul familiei lui, iar acesta are o frumusețe dincolo de reguli. Hai să o descoperi măcar din imaginile de mai jos și să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (10)

Da, în primă fază casa a fost concepută ca una de vacanță, asta după ce s-a născut fiul lui Cosmin și al Georgianei. Arhitectul din Constanța termina munca la birou seara la ora nouă și venea aici să zidească de unul singur până târziu în noapte. Cei doi soți, deveniți părinți, au realizat că la țară dezvoltarea unui copil este net superioară celei de la oraș. Aici, la țară un copil își poate extinde universul cunoașterii prin experiențe directe cu tot ce este legat de natură, dar și prin interacțiunea mai caldă și mai apropiată cu oamenii. Ca atare, încet, dar sigur, casa lor a căpătat contur, iar pe lângă ea au făcut și seră și solar de legume.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, foto cu arh. Cosmin Varu si Georgiana Varu

Arhitectul Cosmin Văru și soția lui Georgiana Văru la un târg de antichități de piese tradiționale. S-au îmbrăcat în costume populare, pe care le colecționează. Amândoi sunt foarte pasionați de tot ceea ce înseamnă tradițional din România.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (16)

Inițial oamenii din sat nu credeau că pe cel mai puțin râvnit dintre terenuri, aflat la granița dintre Corbul de Sus și Corbul de jos, unde mai toți aruncau gunoaie, o să fie ridicată o casă unde sunt recuperate și refolosite creativ piese de mobilă, ceramică și țesături românești. Pentru că la început lucrurile se derulau încet, sătenii au crezut că va rămâne totul într-un stadiu de provizorat. Dar nu, arhitectul, după o experiență dureroasă cu propriile afaceri din Constanța, când a pierdut totul, s-a văzut nevoit să se mute la țară, nu doar să petreacă aici timp liber.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (20)

Cosmin a muncit mult din 2007-2008, de când au cumpărat terenul, ca după nouă ani, adică în 2016, după ce tot mai multă lume îl întreba dacă are camere libere de închiriat, să se gândească împreună cu soția lui să transforme casa lor în pensiune. În tot acest timp viața l-a învățat că nimic nu e drept, geometric și minimalist, ci totul este legat de emoția imperfecțiunilor, de liniile organice care ne leagă de nu doar de lucruri, ci de sentimentele pe care le sădim în ceilalți, de pasiunea și sufletul pe care-l punem în ceea ce facem. El și-a găsit evadarea în salvarea de obiecte de vechi de pe la târgurile de antichități, simțind, fără vreo explicație clară, nevoia să adune în casa lor de la mare tot ce a fost creat la noi de către meșteri populari.  Reparând lucruri, mâinile care trebăluiau eliberau mintea. Așa a văzut clar cum va arăta viitorul lor: înconjurați de oameni frumoși care să vină la Corbu.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (19)

Au ales denumirea de Cuibul de la mare pentru că asta a fost întotdeauna pentru ei și asta își doresc mai departe și pentru familiile care vin să petreacă concediu aici. Iar experiența de arhitect se vede pentru că fiecare colț este excelent exploatat și are un șarm aparte.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (8)

Sunt șase camere în casă, trei la parter și trei la mansardă, plus alte două în pavilionul din curte. Practic opt familii ar putea veni aici să descopere un univers personal, o poveste de familie, unde fiecare obiect este legat de un anumit timp din viața lui Cosmin și a Georgianei. Arhitectul chiar îmi spunea că a avut oferte din partea oaspeților să cumpere diverse obiecte vechi din casă, dar pentru el acestea nu sunt de vânzare, indiferent de sumă.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (7)

Combinația de materiale, de finisaje vorbește despre un stil original, dincolo de rustic. Obiectele vechi restaurate de către Cosmin și Georgiana și-au găsit fiecare locul în Cuib.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (6)

Experiența de arhitect se simte acolo unde un om obișnuit s-ar fi încurcat, cum ar fi scara interioară sau exploatarea spațiilor de la mansardă.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (7)

În Cuibul de la mare privirea are unde să fie mereu surprinsă, căci în imperfecțiunile finisajelor, în detaliile pictate ale pieselor de mobilier găsești motive de evadare și încântare.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (21)

Vechi și nou, tradițional și vintage – toate coexistă în ambientul camerelor. Aici, tăblia patului este marcată de o cuvertură veche fixată pe stânghii de lemn recuperat.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (2)

Doar prezența aparatului de aer condiționat și modelul parchetului vorbesc despre actual, restul fiind din povestea lui Comsin și a Georgianei.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (11)

Da, fiecare cameră are și birou, căci sunt mulți care ajung aici să se delecteze scriind. Televizoarele sunt prezente, dar rar deschise, căci toți se adună pe terasă, după ce s-au bucurat de plajă și mare. În imagine o tăblie veche este pe post de decorațiune de perete.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (4)

Fiecare ușă este una pictată și fiecare are altă culoare, astfel că din start camerele sunt personalizate prin intermediul lor. În loc de plintă standard, Cosmin s-a gândint să folosească plăci ceramice cu model vechi.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (9)

Cărămida impermeabilizată este folosită ca și finisaj în majoritatea camerelor de baie, deci și aici simți atmosfera rustică a casei.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (9)

Spațiile de la mansardă sunt bine exploatate, iar Cosmin s-a gândit ca și parte din structură să fie vizibilă, care pe lângă piesele de mobilă să fie un alt punct de atracție.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (13)

Ferestrele de mansardă asigură lumina naturală în dormitoarele din pod, dar și locuri de a admira cerul înstelat pe timpul nopții. Culoarea ușilor interioare este asortată cu cea a pieselor vechi de mobilier refăcute de către cei doi soți.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (12)

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (10)

Camerele din pavilioane beneficiază și de terasă și sunt decorate tot cu piesele de mobilier pictate.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (11)

În fiecare loc al Cuibului de la mare poți să simți mâna lui Cosmin, care a trudit din greu pentru fiecare detaliu.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (12)

Loc de refugiu pe o mică terasă situată la înălțime față de nivelul camerei.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (13)

Împrejmuirea cu bușteni de mesteceni amplifică șarmul rustic-marin creionat la Cuib.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (14)

Terasa este locul preferat de către toți care vin aici. Nu e doar loc de luat masa, ci mai ales loc de întâlnire, de socializare.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (5)

Pe terasă sunt atât locuri de ședere la mese, cât și de relaxare pe lavițe și fotolii, loc de unde se poate vedea și grătarul.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (17)

La grătar se pot face diverse preparate, dar cel mai des se face pește, pe care Cosmin știe să-l procure din locuri sigure.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (18)

Cine are plăcere să doarmă afară, o poate face în hamacurile suspendate de structuri din lemn.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (6)

Evident, se poate face și plajă în curte, dar cei mai mulți preferă să stea de vorbă în grădină.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (2)

La Cuibul de mare chiar simți că ești în casa unei familii pentru că aici găsești și cărți de citit.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (3)

Dacă ai îndemânare poți încerca una dintre mașinile vechi de cusut.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (15)

Sunt mulți artiști care au călcat pragul Cuibului de la mare pentru că aici au parte de tihnă, dar și de multe obiecte pentru naturi statice.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (1)

Se poate face foc în grădină, iar Cosmin s-a gândit la un loc în acest sens, dar vei descoperi și idei interesante de garduri realizate din europaleți.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu (1)

Atmosfera pe timpul serilor la Cuibul de mare este cu totul specială. Cosmin și Georgiana sunt mai mult decât gazde. Ai impresia că sunt prietenii tăi dintotdeauna.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (8)

Fiind părinți, era firesc să aibă în vedere și un loc de joacă pentru copii, deși majoritatea copiilor ajung să se joace cu pisica ori să se lase fascinați de plantele și insectele din grădină.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Marian Sterea (14)

Familia lui Cosmin este prezentă la Corbu din aprilie până în septembrie, perioadă propice pentru a avea grijă, dar a se și bucura de legumele cultivate în regie proprie.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, arh. Cosmin Varu, Foto Photodia (24)

Pe lângă multe obiecte tradiționale care decorează locul, mâncarea cea mai cerută de către oaspeți este tradițională. De bucate se îngrijește doamna Doina, care este ca și un membru al familiei.

adelaparvu.com despre pensiunea Cuibul de la mare, Corbu, in foto arh. Cosmin Varu si Georgiana Varu

Da, pentru Cosmin și Georgiana (în foto sus stânga) Cuibul de la mare a devenit un cuib al oamenilor frumoși și al familiilor cu valori de viață similare. Visul lui Cosmin este să lege o comunitate în jurul cuibului. Visează să-i adune pe tinerii părinții pentru care contează normalitatea, bunul-simț, dragostea pentru frumos, pasiunea pentru tradiționalul românesc, dar și credința că prin cultură, prin educație împărtășită oamenii creează locuri, amintiri și până la urmă comunități. Deci, poate vei înțelege acum că nu degeaba pensiunea e cu circuit închis și că pentru cerere de ofertă e musai să completezi formularul de pe site-ul www.cuibuldemare.ro. În acest cuib e loc doar pentru oameni frumoși. Sper să petreci zile tihnite și de neuitat la Cosmin și Georgiana!

Foto: Photodia/ Marian Sterea

2 raspunsuri pentru La Cuibul de la mare arhitectul Cosmin Văru a creat un loc de poveste

  1. magda spune:

    Multumim pentru ca scoateti la iveala locuri frumoase.Foarte interesant locul, oamenii, casa.o bucurie pentru ochi si suflet si oameni care merita vizitati.

  2. 23h Events spune:

    foarte frumoasa locatia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *