Apartamentele vechi, din blocurile construite înainte de 90 nu prea permit modificări ale camerelor din cauza structurii de rezistență. În plus, când bugetul este limitat și vrei să găsești soluții bune pentru reamenajare, ceea ce poți economisi este la capitolul mobilă, adică să o refolosești pe cea veche, pe care poate deja o ai într-un apartament vechi. Desigur, contează și în ce stadiu e mobila, cât de funcțională este și cum o combini cu restul. Dar ca să vezi ce înseamnă să fii creativ și să alături piese vechi cu unele noi, dar la prețuri mici, am ales să-ți prezint azi un apartament de două camere, cu suprafața de 54 de metri pătrați, regândit de designerul Maria Mikena pentru fiica ei. Modificări de spații nu au putut fi făcute, dar viziunea designerului s-a simțit la interior pentru că a prevăzut schimbarea destinației camerelor. Dar hai să afli mai multe și să vezi ideile aplicate aici.
Apartamentul de două camere dintr-un bloc vechi a fost păstrat ca și compartimentare. Și totuși puținele modificări aduse au sporit considerabil confortul acestuia. Spre exemplu, actualul dormitor a fost inițial living. Fiind cea mai mare cameră, designerul s-a gândit să o folosească ca și dormitor, iar în spațiul ei să construiască pereți falși din gips-carton pentru o nouă funcțiune: dressingul. Fostul dormitor, situat imediat lângă bucătărie și baie a devenit living, chiar dacă este o cameră mai mică, depozitarea aici nu era necesară în volum prea mare. Apoi, bucătăria și baia au fost păstrate, doar că locul mașinii de spălat a fost mutat în fața băii, iar ușa care separa bucătăria a fost desființată, spațiul în zonă fiind îngust. În bucătărie s-a instalat și un loc de luat masa, deci totul practic gândit.
La intrarea în locuință, imediat pe perete este un cuier, iar pe holul către dormitor este prevăzut un dulap pentru depozitare. Ușa interioară care se vede în imagine este cea a băii, aleasă special mai îngustă (70 cm lățime) pentru a nu ocupa spațiu. Uși lamelare, vopsite în aceeași nuanță Dulux ca și pereții maschează locul mașinii de spălat.
Livingul este amenajat frumos, în tonuri de albastru combinate cu texturi din lemn. Parchetul a fost înlocuit, iar pereții au fost refinisați și vopsiți cu vopsea lavabilă Dulux. Decorul este creat prin țesături, de la draperii la cuverturi, covor și taburete mici, tapițate. Penru ca imaginea camerei de zi să fie cât mai armonioasă, designerul a prevăzut mutarea caloriferului într-o parte, pentru a masca și țevile, dar și radiatorul cu ajutorul draperiilor. De asemenea, contează și corpurile de iluminat, dar și prezența plantelor. Designerul nu a folosit perdele, ci doar draperii, mai ales că în fața ferestrei sunt copaci înalți, deci intimitatea este asigurată.
Canapeaua din living este un model accesibil de la IKEA, fără brațe, dar designerul a prevăzut o cuvertură care să mascheze inclusiv picioarele, dar și lateralele canapelei. Este o canapea extensibilă, ca atare prinde bine dacă mai vine cineva în vizită.
În lateralul canapelei este folosită o piesă veche, mobilă realizată în anii 60-70, în perioada comunistă, dar care are un design vintage. Designerul a păstrat finisajele uzate tocmai pentru că ele se integrează excelent în ambientul nou creat aici.
Combinațiile de texturi și culori contează mult, chiar și atunci când e vorba de un colț al casei. Aici, se vede clar cum texturile de lemn vechi, dar și marourile cărților și ale obiectelor decorative se combină frumos cu nuanțe de verde, turcoaz și albastru.
Comode vechi, tot din perioada comunistă, cu finisaj lucios au fost refolosite în living, poziționate în fața canapelei. Mânere de la Zara Home sunt noi, dar în rest mobila a fost păstrată ca atare. Inițial aceste comode erau baza pentru corpuri cu vitrină.
Ambientul este frumos creionat nu doar prin culori, ci și prin tratarea creativă a peretelui în două nuanțe. Prin această fragmentare pe orizontală, designerul a coborât zona de interes pentru ca piesa veche de mobilier să nu pară meschină. Practic a echilibrat proporțiile în funcție de înălțimea comodei. Și pentru ca peretele să nu se simtă foarte fragmentat, a prevăzut o placare rotundă, din lemn, pe care a pictat-o pentru a armoniza totul. Un truc decorativ foarte reușit!
Ușa bucătăriei au fost desființată pentru că spațiul era îngust și incomoda accesul. Ca atare, totul a fost zugrăvit în nuanțe similare, iar la nivelul plafonului s-au montat cornișe. Masa veche, extensibilă, a fost și ea personalizată, un colț al ei fiind vopsit de către designer pentru a-i da o tușă nouă și a o integra în noul decor.
Bucătăria este organizată pe o singură latură, dar cu spațiu între chiuvetă și plită. Pentru a nu se complica cu autorizații și pentru a eilimina prezența țevilor, designerul a renunțat la plita pe gaze și a prevăzut montarea uneia cu inducție. Mobila este achiziționată de la IKEA, iar faianța este din colecția Marazzi.
Pentru decorarea bucătăriei designerul a mizat pe țesături. Scaunele vechi au fost îmbrăcate cu huse pentru că nu se potriveau noului ambient, dar e un truct bun de reținut atunci când se dorește păstrarea lor.
Holul către dormitor a fost decorat cu tapet peste care designerul a intervenit cu vopsea acrilică pentru a desena un model și a personaliza astfel spațiul. Adevărul este că după ce l-a montat i s-a părut totul prea întunecat, așa că, folosind alb, a mai deschis ambientul. În plus, a montat și o oglindă în care se citește dulapul de depozitare de pe hol. Imediat la intrarea în dormitor se vede dressingul. După ce meșterii au creat încăperea, designerul împreună cu familia a făcut din panouri de lemn mobila pentru dressing., practic un proiect persona de bricolaj.
Dormitorul este foarte feminin în nuanțe de rozuri și bejuri. Pentru a revigora ambientul, dar și pentru a asorta tâmplăria albă, designerul a prevăzut draperii albe, care ascund și caloriferul. Un truc interesant este folosirea a doup tipuri de materiale pentru draperie, practic într-o parte este folosită o pilotă ușoară, care dă senzația de pufos, iar în cealaltă parte perdele din bumbac, dar mai multe, grupate pentru a asigura intimitate.
Te-ai fi gândit că poți folosi o pilotă ușoară pe post de draperie? Ei bine, uite că designerul s-a gândit și arată foarte interesant, mai ales în combinație cu toate cuverturile și lenjeria de pat, care îndulesc liniile austere ale patului metalic.
Pentru personalizarea locului de pat, în lipsa unei tăblii mai prezente, designerul a prevăzut un tapet cu model mărunt, care în funcție de lumina naturală se simte diferit în ambient. În loc de noptiere a folosit măsuțe metalice, care nu încarcă spațiul micșorat acum după construcția camerei de dressing.
În fața patului este prevăzută o comodă simplă de la IKEA, dar binevenită pentru piese de vestimentație mici. Deasupra acesteia a realizat din OSB două piese cu forme rotunde finisate cu gri antichizat cu rol decorativ.
Jocul de nuanțe de vopsea lavabilă Dulux este prezent în în dormitor, unde suprafețele în roz sunt alăturate celor în albastru – culoarea predominantă în restul locuinței. FOTO JOS – Baia a fost mobilă cu piesă de la IKEA și cu plăci ceramice ce imită ventura marmurei. O combinație de alburi și griuri care arată frumos, curat, elegant, baia fiind acum debarasată de mașina de spălat rufe arată și mai aerisit.
Un apartament ingenios reorganizat, foarte plăcut decorat, unde piese vechi de mobilă sunt alăturate altora noi, dar achiziționate la prețuri mici. Însă nu totul este din categoria prețuri mici, finisajele alese fiind de calitate, iar corpurile de iluminat cu un design actual. Dacă e să reții ceva din amenajarea de față merită să fii pe fază cu investițiile într-un apartament vechi. Contează finisajele, tâmplăria interioară, iar restul, adică tot ce se poate schimba cum ar fi mobila, poate fi combinată și adaptată atunci când știi ce atmosferă îți dorești să recreezi acasă. Sper să te inspire și pe tine!
Foto Evgeny Kulibaba
15