Se întâmplă ca, pe parcursul unei amenajări, proprietarul să se răzgândească cu privire la destinația locuinței și atunci lucrurile trebuie readaptate foarte rapid. Uite, ca să-ți dau un exemplu, îți prezint garsoniera de față cu suprafața de 26 de metri pătrați. Inițial, proprietara și-a dorit să-și facă aici un birou, mai exact un mic salon de masaj, unde să-și primească clienții, așa că atunci când a apelat la prietena ei designer, Tatiana Pronina, i-a cerut ca totul să fie cât mai ospitalier și relaxant, dar evident și cât mai repede și cu un buget cât mai mic. Astfel, designerul s-a gândit la mici modificări, cum ar fi să deschidă bucătăria către holul de la intrare și să facă baia funcțională pentru a putea fi folosită și de către clienți. Dar, pe parcursul lucrărilor, fiica proprietarei a spus că-i place așa de mult cum arată, că ar vrea să locuiască în garsonieră. Astfel, de la salon de masaj s-a ajuns la o garsonieră pentru o tânără studentă, deci proiectul a trebuit readaptat din mers. Culoarea de bază a fost aleasă verdele, iar ca accente sunt nuanțele de roșu. Dar hai să vezi despre ce este vorba pentru că vei găsi idei ingenioase aplicate aici.
Planul locuinței, lung și îngust, cu o singură fereastră, a fost în mare parte păstrat similar așa cum era sub aspectul compartimentării. Singura modificare a fost în privința primului spațiu, respectiv bucătăria, care a fost deschisă către holul de la intrare. De ce? Pentru ca spațiul să nu se simtă strâmt. Pentru a separa bucătăria de restul locuinței, imediat după aceasta, a fost instalată o ușă culisantă. Practic, holul lung și întunecos a fost împărțit în două, ceea ce a redus și din imaginea lui neplăcută. Camera, ce măsoară circa 12,4 metri pătrați, inițial gândită doar pentru o masă de masaj, a trebuit readaptată pentru fiica proprietarei, respectiv au fost prevăzute aici o canapea extensibilă și un birou.
La intrarea în garsonieră, primul spațiu care se vede este chicineta. Forma atipică a pereților a fost păstrată, la fel ca și poziția instalațiilor pentru că totul era foarte mic, așa că designerul a adaptat mobila după pereți. Un loc de luat masa este realizat dintr-un blat de lemn, vopsit ulterior în nuanță de roșu și tăiat după forma pereților. Blatul, având lățime diferită este susținut de console prelungite, care dau senzația de picioare. După locul de luat masa este o chiuvetă cu o mască și un dulap de depozitare deasupra. Pentru acest colț s-a ales o placare ceramică veselă (de la Vives) adaptată locului, deci faianța este pusă cum și unde a fost nevoie de ea.
De partea opusă mesei și chiuvetei este locul pentru plită și alte electrocasnice încorporate. Frigiderul este mic și montat sub blat. La nivelul plafonului s-a aplicat vopsea închisă peste care s-au montat panouri din aluminiu, tipice spațiilor de birouri, care maschează instalația electrică. Astfel, designerul s-a folosit de sursele existente, dar a trasat poziția corpurilor de iluminat acolo unde a avut nevoie de ele.
Bucătăria este deschisă către holul de la intrare, așa că peste tot s-a folosit același tip parchet și același tip de tapet. A fost ales un tapet din fibră de sticlă vopsit ulterior cu vopsea lavabilă. De ce tapet din fibră de sticlă? Pentru că preia neregularitățile pereților, dar și pentru că nu întreține mucegaiul, este antimicrobian, deci a fost prevăzut inițial pentru salonul de masaj.
Pe ușa de la intrare a fost montată o oglindă ceea ce dă impresia de mai mult spațiu. Ușa culisantă, ce separă bucătăria și holul de la intrare de a doua parte a holului, are geamuri pentru a asigura un minim de lumină naturală către intrare. În a doua parte a holului, a fost prevăzut un dulap cu fețele din oglinzi, care dau impresia de mai mult spațiu. Din acest hol se intră în baie.
Baia a fost adaptată inițial pentru salonul de masaj, ca atare, spațiul ei mic a fost gândit cu o separare între lavoar și vasul de toaletă. Dimensiunile reduse au provocat-o pe designeriță să găsească o soluție pentru duș (necesar după masaj), așa că a combinat funcția de lavoar cu cea de duș. De aceea, peste tot în baie, pereții sunt placați cu faianță, după ce în prealabil pereții și pardoseală au fost în întregime hidroizolate. Designerul a căutat mult o soluție pentru dotarea băii și a găsit-o în oferta produătorului sud corean Cebien.
Camera este simplu mobilată în ton cu prima parte a amenajării. Pentru că inițial era gândit ca și salon de masaj, designerul a ales o temă vegetală cu mult simț al umorului: motive decorative cu cactuși (care să te ducă cu gândul la stimulare la nivelul pielii). Dar după ce fiica proprietarei a vrut să se mute aici, nuanțele au fost păstrate. Fereastra a fost simplu decorată cu un stor cu aspect natural pentru a lăsa cât mai multă lumină la interior.
Biroul instalat în garsonieră este unul minimal, suspendat pentru a nu ocupa mult spațiu. În aceeași idee de a nu aglomera camera de 12 mp a fost ales și scaunul cu șezut transparent. Masa este de la Calligaris, iar scaunul de la IKEA.
Stâlpii pe colț și nișele existente din construcție au fost păstrate ca atare și nu corectate, dar designerul a știut cum să se folosească de ele. Astfel, a combinat două tipuri de tapet, în spatele canapelei, conturând nișa cu plinte vopsite în verde, în ton cu imprimeul cu cactuși (tapet de la Rasch). Canapeaua aleasă aici (de la IKEA) este extensibilă, cu tapițeria într-o nuanță de gri, rezistentă la murdărire.
Compactă, funcțională și deosebită această garsonieră, unde nuanțele de verde sunt un fundal odihnitor în combinație cu mobila albă și gri, dar care devine revigorant alături de accentele roșii. O mare provocare să faci un spațiu cu o singură fereastră să devină cât mai plăcut și să poți integra reușit toate colțurile și nișele asimetrice existente din construcție. Dar multe idei bine închegate au dus la un rezultat absolut original și mai ales funcțional. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Evgheny Kulibba
22
Pernele de pe canapea sunt foarte drăguțe. De unde sunt achiziționate?
Sunt cumpărate din Barcelona 🙂
Ce usi s-au folosit? Minunate.
Uau, ce nuanta frumoasa de verde! Cum o putem regasi si cumpara?
O găsești în paletarul de culori de la Dulux 🙂
Buna. De unde s-a comandat dusul Cebien? Caut pe net si nu vad decat vanzarea engros pe siturile asiatice… Exista vreun importator roman?
Bună Roxana! S-ar putea să-l aducă cei de la Dekoart Ceramic Oradea. Uite aici contactul lor 0771.273.655