Există cazuri când locuința este bine situată, aproape de toate cele necesare familiei pentru a nu mai pierde timp în trafic, dar numărul camerelor și tipul apartamentului nu mai permit reconfigurări pentru un număr mai mare de membrii. Practic, cum faci dacă ai doar două camere, dar ai o familie cu doi copii și o bunică? În cazul de față, familia de tineri cu două fetițe de doi și cinci ani, plus bunica ce are grijă de cele mici, locuiau într-un apartament de 56 de metri pătrați format din două camere. Și-au dorit să schimbe absolut totul, astfel ca, în final, spațiile să fie mai bine organizate și mai plăcut decorate. Pentru că nu știau de unde să înceapă și cum să facă au apelat la designerii de la biroul Helenka Design, care s-au trezit în fața unor provocări majore: spațiu limitat, buget limitat, număr mare de membrii. Soluția? Hai să vezi cum au mizat pe funcționalitate și au îmbrăcat totul în nuanțele preferate de către familie.
Compartimentarea inițială a rămas la fel pentru că structura de rezistență nu a permis desființarea pereților. Ca atare, designerii au avut în vedere optimizarea spațiilor de depozitare și fluidizarea circulației. Cea mai mare cameră a fost alocată fetelor și bunicii, dormitorul matrimonial a fost păstrat, iar bucătăria a fost gândită și ca sufragerie, deci loc de luat masa, spațiul de depozitare din bucătărie fiind prelungit către hol. Ușa interioară a bucătăriei a fost desființată pentru ca spațiul mic să fie mai ușor de accesat, dar și pentru a exista loc necesar amplasării mobilierului pe hol.
Camera mare, fostul living, a fost trasnformat în camera fetițelor (2 și 5 ani). Între cele două paturi de o persoană s-a ales o canapea extensibilă pentru bunica, dar nepoatele ei fiind mici, încă mai doarme cu una dintre ele. Prin modul de îmbrăcare al ferestrei, designerii au reușit să amplifice senzația de simetrie, chiar dacă fereastra nu este chiar pe centrul camerei.
Chiar dacă fetițele sunt mici, au fost prevăzute de pe acum și locurile de birou. Evident, acestea sunt mult mai mici față de standard, dar compromisurile sunt inerente când vine vorba despre a avea multe funcțiuni într-un spațiu mic. Designerii s-au folosit de nuanțe deschise, pudrate pentru a da o notă feminină camerei, dar nu copilăroasă. Mici accente, cum ar fi aplicele norișor sugerează vârsta celor mici.
Pe partea opusă, un tapet realizat pe comandă personalizează spațiul. Pe lângă tema montană sugerată, culorile folosite sunt cele care se regăsesc ca și combinație de bază în toată locuința: griuri, alb și pentru accent galben și roz pudrat. Majoritatea pieselor de mobilier masive sunt albe.
Dulapurile nu lipsesc, dar sunt ingenios încadrate în jurul ușii interioare. Astfel, simetria a putut fi continuată prin plasarea rafturilor de o parte și de alta a ansamblului, la îndemână în dreptul meselor de birou. Totul simplu, cât mai ordonat pentru ca încăperea să nu se simtă aglomerată.
Bucătăria a fost o mare provocare pentru că aici era singurul loc pentru masă. Ca atare, designerii au organizat spațiul tehnic pe laturile spațiului, iar în mijloc a fost prevăzută masa. Desființarea ușii bucătăriei a permis prelungirea mobilierului bucătăriei către hol cu un extra loc de depozitare, dulapuri placate cu oglinzi.
Fiecare centrimetru pătrat a fost folosit la maximum, așa că mobila a fost minuțios proiectată și realizată pe comandă. Inserția de plăci ceramice de tip metro galbene conferă un strop de culoare în ansamblul dominat de griuri.
Frontul de lucru este organizat pe o singură parte cu plită pe inducție (fără flacără e mai sigur pentru copii) la distanță față de chiuvetă pentru configurarea unui blat minim de lucru.
Pereții sunt îmbrăcați cu tapet, material ce se continuă și pe holul de acces către baie și dormitorul matrimonial. Același tip de parchet a fost folosit peste tot, inclusiv în bucătărie (cu excepția băii, desigur).
Spațiile pentru toaletă și zona de îmbăiere sunt separate. Astfel, chiar dacă nu s-au putut configura două băi, măcar această delimitate a funcțiunilor face mai ușor de organizat viața familiei dimineața, când toată lumea are nevoie la baie.
Pentru că familia are două fetițe mici, cada a fost păstrată. De asemenea, aici a fost instalată și mașina de spălat rufe. Totul a fost placat la nivelul pereților pentru că baia este intens folosită și nu are fereastră, ventilația realizându-se mecanic (cu ajutorul unui ventilator).
Pentru a proteja mașina de spălat rufe a fost prevăzută o structură fixă îmbrăcată cu faianță. Designerii s-au folosit de acest colț pentru a atenua caracaterul tehnic al băii, ca atare, deasupra mașinii de spălat sunt montate corpuri de iluminat cu abajururi în formă de joben.
Dormitorul matrimonial a fost mobilat pentru asigurarea mai multor funcțiuni. Astfel, pe lângă patul ales cu saltea de 160 cm lățime, în locul uneia dintre noptiere este amplasată masa de machiaj a mamei. Acest lucru a mai eliberat din necesarul de depozitare de la baie.
Oglinzile sunt folosite și în dormitor pentru a da senzația de mai mult spațiul și mai multă lumină, însă ele sunt plasate de o parte și de alta a patului și nu pe fețele dulapului.
În spațiul mic al dormitorului a fost gândit un dulap pentru depozitare, iar pentru un acces mai facil la interiorul lui, designerii au prevăzut uși glisante. În fața patului, direct pe perete, este montat televizorul.
Peste tot unde a existat spațiu, s-au montat dulapuri, iar oglinzile ajută ca holul să nu se simtă foarte strâmt. De asemenea, ușile interioare și plinta sunt albe, ceea ce imprimă senzația de ordine, dar aduce și un plus de luminozitate.
Holul de la intrare este prevăzut cu dulapuri joase necesare pentru depozitarea pantofilor. Partea de sus a fost lăsată deschisă pentru a nu aglomera vizual locuința, dar și pentru că oferă loc de depozitare temporară atunci când părinții sau bunica vin cu sacoșele de cumpărături.
Multă mobilă, dar necesară, multe televizoare, dar și ele prevăzute pentru ca fiecare dintre cele trei generații să poată urmări programele preferate, însă aceleași nuanțe peste tot pentru un aspect unitar. Mobila realizată în cea mai mare parte pe comandă asigură folosirea la maximum a spațiilor. Da, se poate ca în 56 de metri pătrați să fie loc pentru o familie formată din 5 persoane, dar nu se poate să ai toate funcțiunile așa cum te-ai aștepta. Adică nu mai există living și sufragerie ca spații de sine stătătoare, dar așa cum este configurat totul aici este perfect pentru familia care locuiește în acest apartament. O organizare foarte bună și impresionat de multe dulapuri. În privința bugetului, inițial familia și-a propus să se încadreze în suma de 30.000 de euro pentru a schimba totul în locuință, inclusiv instalațiile electrice, tâmplăria, finisajele, dar evident și mobila, electrocasnicele și dotările. Au ajuns să cheltuiească circa 46.000 de euro pentru că multe lucruri au trebuit realizate pe comandă și pentru că au ales finisaje de calitate pentru care și manopera a fost mai scumpă. Oricum, e un cost realist pentru a schimba totul într-o locuință. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Boris Bochkarev
24
Buna,spuneti-mi va rog d-na Adela de unde se pot cumpara sau comanda acele paturi single albe?
Sunt făcute pe comandă 🙂
Cat costa amenajarea unui astfel de apartament, doamne ,cât mi-aș dori și eu, arată super! Felicitări!!
Tudor, costul amenajării este specificat în articol.
Daca vindeau apartamentul si mai puneau cei 46 de mii euro, isi luau o casa sau un apartament mai mare… :))
In rest foarte frumoasa si ingenioasa amenajarea.
Da, dar noul apartament ar fi rămas gol pentru că n-ar mai fi avut bani pentru amenajare 🙂