Spațiile mici sunt provocatoare mai ales când se doresc multe funcțiuni comprimate în ansamblul lor. Dar și mai provocator este să amenajezi un spațiu unde nu sunt configurate încăperile, dar ești condiționat de poziția instalațiilor. Și ca să vezi despre ce este vorba am ales să-ți prezint azi o garsonieră de 32 mp unde toate spațiile au fost gândite pentru un proprietar care știa exact ce-și dorește: neapărat un pat confortabil, loc de luat masa și mult spațiu de depozitare. La achiziția garsonierei, dezvoltatorul i-a dat posibilitatea să compartimenteze garsoniera cum dorește, dar să aibă în vedere prezența ghenei de instalații pentru baie prezentă în vecinătatea intrării în locuință. Deși părea clar și simplu de amenajat, proprietarul și-a dat seama că-l încurcă faptul că ferestrele sunt pe o singură latură, cea îngustă a garsonierei, așa că a apelat la designerii de la biroul Art.Stud.Io, care au regândit tot spațiul în funcție de nevoile beneficiarului. Rezultatul final este unul functional, dar și plăcut din punct de vedere vizual. Hai să vezi despre ce este vorba.
Spațiile de depozitare au fost luat în calcul încă de la intrarea în locuință. Astfel, un loc de cuier cu banchetă este prevăzut în hol, iar în spatele uții de la intrare o oglidă binevenită aici. Pardoseala este cu plăci ceramice (de la Equipe) mai ușor de curățat, dar a fost ales un model care să dea impresia de covor.
Inițial spațiul garsonierei nu era deloc compartimentat, dar ghena de instalații prezentă imediat pe peretele de lângă ușa de intrare.
Singura încăpere clar delimitată este baia, de unde s-au tras instalațiile de apă și pentru bucătărie. În rest, separările dintre spații sunt cu riflaje, respectiv între bucătărie și restul camerei, care cuprinde depozitare, loc de pat, birou. Ferestrele fiind pe o singură latură a camerei, separările între funcțiuni nu puteau fi făcute cu pereți pentru a nu obtura lumina naturală, dar nici ventilația locuinței. De remarcat pentru buna organizare a spațiului traseul de ciruclație între ușa de la intrare și ușa balconului și de asemenea poziția frigiderului, amplasat în dreptul blatului de lucru din bucătărie, dar pe peretele perpendicular, astfel ca accesul la frigider să fie facil.
Bucătăria este toată gândită în alb și negru, ca atare riflajele din PAL ce separă spațiul acesta de restul camerei vin să dea o notă mai caldă spațiului mic. Pentru un plus de decorare, pardoseala din plăci de plută este îmbinată cu cea din gresie ce se continuă din zona de hol. O tablă înrămată oferă senzația de adâncime, dar și o suprafață ușor de personalizat. Pentru ca spațiul să nu pară încărcat, scaunele de tip bar (model Ghost de la Kartell) au fost alese transparente.
Riflajele din PAL sunt decupate cu zone mai mari pentru a asigura cât mai multă lumină naturală către bucătărie, dar oferă și loc de expunere de tip poliță îngustă pentru obiecte mici.
Corpurile suspendate în bucătărie sunt prevăzute pe toată suprafața disponibilă și ele formează un fundal neutru pentru riflaje. În dreapta se poate observa combina frigorifică încorporată, care se accesează dinspre cameră, ca atare a fost lăsat un spațiu de manevră (pentru deschiderea ușilor). Zona liberă dintre combină și restul dulapurilor face ca și spațiul bucătăriei să pară mai generos, de accea frigiderul nu a fost prevăzut cu fața către zona de gătit.
Ansamblul de depozitare din cameră este tratat simplu, cu fețe de dulap cu push, fără mânere, și cu nișe pentru înglobarea locului de tv. Este ocupată toată suprafața camerei pe verticală, astfel ca dulapul să apară mai degrabă ca o placare.
Lățimea ansamblului de separare cu riflaje a fost gândită în relație cu lungimea patului, astfel ca la intrarea în locuință acesta să nu se vadă din prima. Finisajul din spatele patului este similar cu cel din bucătărie, respectiv cărămizi aparente în nuanță de alb murdar. Patul este ales în nuanțe de gri, dar tăblia, realizată pe comandă combină culorile prezente în amenajare.
Un ansamblu de depozitare, cu bibliotecă și masă de birou realizate din PAL, are partea superioară fără fundal, astfel că zugrăveala în albastru se simte în ambient, dar nu este stridentă. Prizele și corpurile de iluminat au fost prevăzute din faza de proiect, ca atare amebientul este lipsit de cabluri vizibile.
În baie s-a optat pentru duș cu rigolă îngropată, dar pentru a trasa țevile de apă și către bucătărie, sub duș pardoseala este înălțată. Mobilier similar găsești la BricoDepot.
Plăcile ceramice alese (de la Italon) pentru baie sunt în tonuri deschise și cu inserții ce sugerează lemnul. De pe peretele din zona de duș aceleași plăci sunt continuate și pe pardoseală pentru a da senzația că spațiul băii este mai lat.
Pentru a folosi la maximum fiecare centimetru pătrat, locul de portprosop a fost amplasat deasupra rezervorului îngropat al vasului de toaletă. Acesta a fost ales cu finisaj cromat pentru a se asorta cu celelalte accesorii tip inox din zona lavoarului.
O locuință mică, dar cu multe zone de depozitare, cu loc generos pentru odihnă și o bucătărie excelent configurată. O schemă cromatică simplă, dar relaxantă, astfel ca traiul de zi cu zi să fie unul confortabil. Și da, modelul pardoselilor ales similar unor covoare, astfel ca decorațiunile să fie puține, dar efectul vizual de impact. Ca lecție de amenajare poți reține din această amenajare faptul că mai bine ai un pat confortabil în care să te poți odihni, decât o canapea pe care să o extinzi zi de zi, iar lumina naturală este foarte importantă pentru starea de bine, așa că mai bine faci compromisul cu bucătăria deschisă decât să ai mai multe cutiuțe sufocante într-o locuință modestă ca spațiu. O garsonieră bine gândită. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Yevgeny Gnesin
16
Intr-un articol precedent am vazut o oglinda mare de perete cu marginile cu aspect de rugina, – negru. De unde pot achizitiona. Respectiv o masuta in forma de U cu picioare din metal.
Vezi pe TheHome.ro
Nu ar fi fost mai util un pat rabatabil care coboara peste o canapea? Si mai lipseste si un fotoliu sau un inlocuitor al acestuia. Cand mai vin oaspeti…unde o sa stea…in pat cu proprietarul? Sau ar fi mers un pat confortabil de 140 cm latime si langa el, in locul biroului(care ar putea fi inglobat in mobila cu tv-ul) o canapea de 2 locuri. In rest…baia frumoasa si bucataria frumoasa.
Nu este deloc comod să cobori în fiecare zi patul, mai ales într-o cameră mică. Locul de fotoliu este pe balcon 🙂
Super! Proprietarul sta la un pahar de vorba in patul lui iar oaspetele in balcon. 🙂 La cursul de design de interior am retinut, printre altele, doua idei.
1. Impartinea pe functiuni a spatiului de locuit;
2. Nu exista greseli in design-ul de interior ci doar perceptii diferite si bugete diferite.
🙂
Fiecare proprietar are nevoile lui și asta contează cel mai mult. Variantele prin care se poate amenaja o locuință sunt foarte multe, de aceea contează ceea ce-și dorește beneficiarul. Vizavi de fotoliu, el poate fi aduse la interior când există oaspeți 🙂
Frigiderul/combina frigorifica unde este?
Scrie in articol 🙂
Buna , care este sistemul de prindere al sticlei la bucatarie ? Mecanica , cu surub sau si lipit ? Multumesc !
M-ar interesa de unde as putea achiziționa sau unde se fabrica riflajele, mi-ar plăcea sa le introduc în amenajarea unui living de 28mp, unde sa separ zona de living de cea de dormitor. Doar ca as vrea sa fie o parte statica și una glisanta a riflajelor. Mulțumesc!
As fi si eu interesata de aceasta informatie. Daca se poate, in zona Cluj ? Multumesc.
Bună Ioana! Se pot face de către firmele care execută mobilă pe comandă.