Deși suprafața unui apartament poate părea generoasă, forma locuinței deseori nu permite modificări prin care spațiul să fie bine exploatat. Însă atunci când apelezi la un specialit, acesta îți poata da o soluție la care nu te-ai fi gândit. Și îți exemplific cu apartamentul de față care măsoară circa 91 de metri pătrați, dar care are o formă lungă și îngustă, unde holul ocupa o mare parte din locuință. Familia de tineri ruși, freelanceri, care locuiește aici a cumpărat de fapt un apartament cu două camere, care trebuia transformat într-unul cu trei dormitoare, deci unul cu patru camere, incluzând livingul. Au apelat la designerul Aigul Sultanova, care s-a folosit de forma atipică a apartamentului pentru a-l compartimenta astfel ca cele două fetițe să aibă o cameră, cei doi băieți spațiul lor, iar părinții un dormitor generos cu dressing. Dar hai să vezi cum a reușit designerul să facă toate acestea și să obțină imaginea de loft dorită de către proprietari.
Prima modificare notabilă a fost mutarea bucătăriei pe holul locuinței, designerul folosindu-se de spațiul generos al acestuia. Practic, după renovare, intrarea în casă corespunde cu cea în bucătărie și living. Proprietarul este cel care gătește, așa că el și-a dorit o bucătărie care să-l reprezinte, de unde și abordarea mai masculină în privința spațiului de gătit. Mobila realizată pe comandă, după proiectul designerului, cuprinde și elemente în stil industrial care completează imaginea de loft a zonei de zi.
Inițial bucătăria era în locul dormitorului matrimonial, iar unde sunt camerele copiilor exista o singură încăpere ca dormitor cu formă pe semirotund. Designerul a reorganizat spațiul astfel ca în fostul living și hol să fie comprimate bucătăria, sufrageria și livingul. Apoi, a transformat spațiul bucătătăriei în dormitor matrimonial și dressing, iar fostul dormitor a fost împărțit în două camere, una fiind cea a fetițelor, alta cea a băieților. În rest, designerul s-a folosit de holul lung, existent intițial pentru a amplasa o parte a bucătăriei, iar în rest spații de depozitare.
Pentru zona de plită și cuptor s-au ales electrocasnice cu alimentare electrică pentru că a fost mai ușor de realizat acest lucru, comparativ cu retrasarea țevii de gaze.
Bucătăria este acum și spațiul de circulație că camerele copiilor și baia mare. Mobila este gândită pe două fronturi, astfel ca alimentarea cu apă pentru chiuvetă să poată fi legată de instalația din baia învecinată.
În continuarea bucătăriei este organizată sufrageria, totul deschis în zona de zi inclusiv către living. Prin prezența cărămizii aparente s-a imprimat senzația de loft la care visau proprietarii, iar accentele conferite prin corpurile de iluminat, piese mici de mobilier cu structură din fier sunt exact tușele industriale potrivite cu tâmplăria.
Peretele comun cu baia din zona de zi a fost placat cu un panou metalic ce include oglinzi și decor cu licheni, care conferă un plus de unicitate ambientului, dar face ca spațiul să pară mai larg și mai luminos. Scaunele Ghost, transparente sunt alese pentru a nu încărca vizual locul calculat la centimetru pentru masa aleasă special să încapă toți cei șase membrii ai familiei. Doar două scaune rezervate părinților vin să aducă un plus de culoare, textură și formă în acest colț al zonei de zi.
Prin poziția canapelei se ghicește exact zona pentru vizionare tv. Aici abordarea este simplă, având în vedere combinația de texturi, culori și forme din restul livingului.
Dinspre living către dormitorul părinților se face și accesul către baia de serviciu, modificată să încapă și un duș.
Plăci ceramice simple montate pe orizontale sunt frumos combinate cu vopsea lavabilă pentru spații umede. Pentru contrast, designerul a prevăzut mici accente de portocaliu.
Accentele aurii din baia folosită în mod curent de către părinți aduc un plus de originalitate, dar este și un mod interesant de a integra, spre exemplu, rama de oglindă pe care o aveau proprietarii într-un loc unde se integrează cel mai bine. Zona de duș, care se vede în oglindă, este placată cu gresie cu un model în zigzag.
Dormitorul părinților s-a dorit cât mai neutru și în acord cu stilul loft, ca atare zona tăbliei de pat este finisată cu o tencuială ce imită textura betonului.
În lateralele patului matrimonial nu au încăput noptiere standard, așa că designerul le-a ales piese mici, care să îndeplinească acest rol.
În fața patului este organizat dressingul închis cu profile metalice și sticlă Stopsol, care lasă parțial la vedere ceea ce este în spate, dar și reflectă parțial ceea ce este în față. Efectul este unul de estompare al conținutului dressingului, dar și senzația de spațiu mai adânc, mai larg.
Balconul tip logie este înglobat acum în ansamblul dormitorului, unde există un mic colț pentru lectură prin care s-au mai introdus culori, forme și teturi în ambient prin obiecte alese.
Un loc de birou este acomodat pe logia dormitorului matrimonial, absolut necesar având în vedere că părinții lucrează de acasă.
Camera fetițelor este personalizată cu picturi pe pereți, iar pentru locul de dormit s-a recurs la varianta paturilor supraetajate, spațiul fiind mic. Majoritatea suprafețelor sunt gri, astfel ca pe acest fundal orice pată de culoare să se simtă armonios.
Prin decorul ferestrelor și al pieselor mici de mobilier, designerul a introdus culori vesele în ambinetul finisat și mobilat neutru.
În zona ferestrelor pe semirotund a fost conceput și mobilierul, realizat pe comandă pentru a se potrivi la fix.
În ansamblul dulapului pentru depozitarea hainelor au fost prevăzută și o oglindă, binevenită într-o cameră de fete, iar fețele realizate din MDF pe comandă, după desenul designeurlui combină armonios forme geometrice conturate în alb și gri.
În camera băieților compromisurile au trebuit făcute în privința poziționării patului. Acesta este imediat la intrarea în cameră, dar cel mai important loc a fost cel de studiu, ca atare, deocamdată băieții dorm împreună, camera având nici 9 metri pătrați.
Baia cea mare, folosită în special de către copii a fost mărită pentru a exista loc pentru două lavoare, astfel ca dimineața cei mici să poată avea suficient spațiu.
Pentru a folosi la maximum spațiul băii, inclusiv în fața ferestrei, designerul a avut în vedere amplasarea unor oglinzi într-un mod mai atipic. Aici aerisirea camerei se face prin rabatarea ferestrei.
Designerul a avut o misiune grea, prorpietarii fiind foarte clari în privința a ceea ce-și doresc, cum ar fi fără suprafeșe tapetate, dar musai imaginea de loft, tușe industriale, multe funcțiuni, dormitoare separate pentru băieți și fete, spațiu generos de gătit, spații de depozitare. Având în vedere forma apartamentului și cererile familiei, designerul a făcut o treabă excelentă, de la combinații de culori la soluții de organizare care îndeplinesc nevoile familiei. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Roman Spiridonov
24
Un decor foarte stilat,chiar dacă e stil industrial.Pe mine m-ar interesa modul de realizare a pereților din cărămidă falsă.Este oare vorba de un tapet sau despre altceva și cum se poate obține un astfel de look?Mulțumesc.
Imi permit sa va raspund eu, pentru ca si pe mine m-a interesat asa ceva. Se numeste placare murala si gasiti diferite modele la magazinele de materiale de consrtuctii si bricolaj. Spre exemplu aici : https://www.dedeman.ro/ro/piatra-decorativa-interior-modulo-cambridge-mixt-rosu-cutie-1-mp/p/4015466