Ca să obții mai multe funcțiuni într-o locuință cu suprafață mică, trebuie să renunți la anumite lucruri, de regulă la pereți, adică să fie regândite compartimentările. Dar pentru o reorganizare e musai să te asiguri dinainte că aceasta este posibilă. Cuplul de tineri a cărui garsonieră de 41 metri pătrați ți-o prezint azi și-au spus că mai bine renunță la bucătăria închisă pentru a avea o atmosferă de studio, de open-space cu un loc de luat masa generos. De asemenea și-au dorit o zonă de conversație în living mai aerisită și musai un loc dedicat pentru odihnă, unul cu pat, deci au exclus varianta cu canapea extensibilă. Da, au obținut mai multe, dar totul într-un spațiu deschis, ordonat de către designerul Natalya Golubovich, la care au apelat cei doi pentru reamenajarea garsonierei. Rezultatul? Unul armonios, coerent și funcțional. Dar hai să vezi mai multe.
Inițial garsoniera avea încăperile separate cu uși interioare, respectiv camera și bucătăria, iar baia era împărțită în toaletă și loc pentru cadă și lavoar. Conform proiectului designerului, după ce expertiza tehnică a fost favorabilă desființării zidurilor de compartimentare, holul a fost ușor mărit și aici s-a creat o zonă de depozitare. Baia a fost și ea configurată ca o singură încăpere cu toate obiectele sanitare și cu spații de depozitare. Bucătăria a fost deschisă către cameră, iar în singura încăpere, din cauza prezenței unei singure ferestre, spațiul de dormit este separat de cel de zi doar prin intermediul unei draperii.
Pe lângă dulapul încastrat, nou configurat, în holul de la intrare este prezent și un cuier minimal (de la Tomasella) și o bancă (de la Bolia). Interiorul ușii de la intrare a fost vopsit în alb pentru a nu ieși în evidență în raport cu zugrăveala. Pentru a putea fi mai ușor de întreținut, pardoseala din hol a fost aleasă din plăci ceramice (de la Italon), același model fiind prezent în bucătărie.
Schema cromatică aleasă de către designer este una minimală și neutră: gri și alb, iar accentele de culoare sunt date prin piesele individuale de mobilier și decorațiuni. Albul și griul asigură o imagine ordonată, curată, dar și luminoasă. În plus această combinație este potrivită cu orice altă textură sau culoare. Mobila din bucătărie, realizată pe comandă este simplă, compactă și include electrocasnicele, inclusiv mașina de spălat rufe. Partea de sus a corpurilor suspendate este prevăzute cu sisteme de acționare push, deci fără mânere vizibile pe fețele mobilierului.
Pentru ca spațiul să nu fie perceput încărcat, masa (model Brigitte de la Tomlasella) și scaunele au fost alese cu alură cât mai suplă, să obtureze cât mai puțin din lumina naturală. Scaunele (model Liverty de la Calligaris) sunt accente de culoare, alături de piese mici decorative.
În cameră este un spațiu confortabil amenajat pentru conversație, iar dulapul pentru depozitare este similar ca design cu cel din bucătărie, cele două spații comunicând deschis. Designerul a inserat însă textura similară lemnului în ansamblul dulapului din living pentru a aduce un plus de căldură. Culorile sunt prezente prin tapițerii, decorațiuni textile și obiecte mici. Separarea zonei de conversație față de cea a patului se face printr-o draperie. Etajera din dormitor este de la Hay, covorul din living de la Zara Home.
Fundalul dulapului din living este ales închis la culoare pentru ca în cazul în care tinerii se hotărăsc să aibă un televizor, ecranul negru să fie cât mai bine camuflat în decupajul rafturilor. Lipsa mânerelor de pe fețele mobilierului din living asigură o imagine curată, atmosfera fiind creionată prin prezența țesăturilor. Fotoliile (cel verde la Furninova, cel gri de la Tomasella) sunt unele fără brațe pentru că acestea ocupă mai puțin spațiu, iar tapițeria lor este în nuanțe diferite, ceea ce alungă imaginea de set, de showroom, dacă vrei. Canapeaua este realizată pe comandă pentru a fi potrivită la fix în spațiul modest ca dimensiuni.
Obiectele decorative, tablourile, cărțile, plantele sunt acele mici elemente care personalizează un ambient, așa că merită ca la finalul reamenajării casei să-ți aloci un buget pentru ele.
Imagine din timpul etapei de mobilare a locuinței. Peretele din zona patului a fost îmbrăcat cu tapet, iar tavanul a fost decorat astfel ca șina draperiei ce separă spațiul pentru odihnă să fie bine mascată. În cameră a fost ales un parchet de la Coswick.
Pentru locul de odihnă patul ales este unul simplu, accesibil de la IKEA, dar spațiul este personalizat cu tapet și prin obiecte mici, cum ar fi noptierele (de la Tomasella) și corpurile de iluminat (de la Aromas del Campo), la fel și prin modul de aranjare al patului cu lenjerie și cuverturi.
În hol o oglindă generoasă dă impresia de mai mult spațiu. Dar pentru că în ea se reflectă ușa de la baie, designerul a prevăzut ca această ușă să fie una cu tocuri ascunse, pentru a fi cât mai bine camuflată în ansamblul zugrăvelii gri.
În baie spațiul de depozitare a fost esențial, ca atare designerul a ales un mobilier generos. Modelul de serie a fost cumpărat alb, dar vopsit ulterior în albastru. Aceeași gresie folosită în hol este prezentă și în baie, iar pereții sunt placați cu faianță albă pentru un aspect cât mai luminos. Deasupra rezervorului vasului de toaletă îngropat a fost configurat un mobilier din MDF realizat pe comandă, care asigură extra depozitare.
Pe lângă suprafața unei locuințe contează mult cum sunt poziționate ferestrele și ușile. Acestea pot incomoda atunci când sunt manevrate, de aceea pe lângă dimensiunile pieselor de mobilă, se iau în calcul întotdeauna spațiile ocupate de ferestrele și ușile deschise. Cu cât locuința este mai mică, cu atât este mai indicat să se renunțe la ușile interioare pentru a exploata mai bine spațiul, dar și a asigura o circulație mai bună a oamenilor și a luminii naturale. Locuința de față este pe gustul tinerilor proprietari, dar și suficientă pentru două persoane care petrec destul de puțin timp acasă. Spații de depozitare închise, curate, nuanțe neutre pe suprafețe mari și culori prin piese mai mici au asigurat un ambient armonios, aerisit și armonios. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Egor Pyaskovsky
totul la superlativ.
Buna, Adela. Ce fel de hota are bucataria? Multumesc.
Una încorporată.
Buna Adela, pe un perete vopsit cu decoraticva San Marco se mai poate adauga ceva?
multumessc mult!!