Chiar și când totul este pus la punct din faza de proiectare, într-un moment al șantierului, lucrurile pot lua o întorsătură care să implice refacerea în totalitate a planurilor. Și ca să îți explic despre ce este vorba, am ales să-ți prezint azi cazul unei garsoniere de 36 de metri pătrați, care a ajuns o locuință de tip loft de circa 70 metri pătrați. Cum așa? Spațiul aflat într-o clădire veche, cu parter înalt, dar care a fost vândut ca locuință, nu avea baie, ca atare trebuia reconfigurată. S-au identificat țevile potrivite, iar pe timpul șantierului s-a descoperit că sub planșeu mai exista un spațiu, parte comună a clădirii, care nu era folosit. S-a ivit o oportunitate foarte mare de reconfigurare a locuinței, iar norocul proprietarilor ruși a fost că ceilalți locatari ai clădirii din Moscova au fost de acord cu vânzarea spațiului, astfel ca locuința să fie remodelată. Deși noul spațiu câștigat are înălțimea de circa 1,90 metri, designerul Irina Bogatikova a reconfigurat totul, astfel ca la final locuința să aibă un aspect coerent și să fie funcțională. Dar hai să vezi mai multe.
Pe locul actual unde coboară scara interioară, s-a dorit inițial să fie configurată baia. Așa s-a descoperit, pe timpul șantierului, că mai există un spațiu dedesubt, un loc aproape la fel de mare ca și suprafața garsonierei. Șantierul a fost întrerupt ceva timp, până când situația juridică a acestui nou spațiu a fost rezolvată și tinerii proprietari au putut să-l cumpere de la asociație. După finalizarea acestei achiziții, designerul a refăcut planurile și a prevăzut ca sub zona de zi să fie dormitor, dressing și o baie, iar intrarea în locuință să fie practic în livingul deschis către bucătărie.
Ferestrele situate pe o singură latură, respectiv cea îngustă, a impus cumva ca funcțiuniile să fie deschise. Ca atare, ideea designerului a fost să trateze din punct de vedere vizual totul sub formă de loft, deci o locuință cu elemente care sugerează stilul industrial de la tâmplării metalice interioare la placări cu cărămidă veche, recuperată.
Din holul de intrare în casă a fost configurată baia din zona de zi. În lipsa ferestrelor, designerul a abordat amenajarea îndrăzneț, separând funcțiunea cu tâmplărie, iar pentru intimitate a prevăzut draperii. Pardoseala a fost prevăzută aceeași peste tot în zona de baie și hol și living (de la Cicogres), mai ales că este vizibilă datorită pereților din tâmplărie. O abordare mai neconvențională, care nu sufocă spațiul, dar conferă o nouă funcțiune.
După baia separată cu tâmplărie și geamuri, este prevăzută zona de tv cu canapea, iar mai departe, demarcată cu o arcadă construită și finisată cu cărămidă veche, recuperată, bucătăria (de la Aster Cucine). Pentru a păstra aspectul de loft și a nu coborî plafonul, designerul a prevăzut ca instalațiile să fie la vedere, lucru care se potrivește cu amenajarea de tip loft. Astfel înălțimea totală a rămas de 2,9 metri, iar spațiul se simte mult mai luminos, dar el este și mai interesant tratat grație arcadei. Dacă plafonul ar fi fost coborât, efectul arcadei s-ar fi pierdut.
Sub aspectul finisajelor, în toată zona de zi s-a ales gresie cu aspect patchwork (de la Cicogres), iar senzația finală este de covor. Pentru un plus de căldură accesoriile, de la stor la covorul din living (de la Jerome Botanic), vin să aducă un dram de căldură, la fel ca și texturile similare lemnului din bucătărie. Însă tonurile folosite, contrastul predominant este de gri antracit (vopsea de la Dulux) cu cărămiziu, contrast de culoare care este apoi condimentat cu mici pete de galben – în zona de capanea prin tablou, iar în bucătărie prin prezența frigiderului galben.
Mobila este gândită în relație cu finisajul pereților, astfel ca pe zone mici, fragmentările să fie cât mai puține. Astfel, deși lângă frigider există un corp cu sertare, puțin mai înalt decât masa și glaful ferestrei, fundalul peretelui similar cu acest corp de mobilă face ca zona să fie percepută ca fiind unitară. Galbenul frigiderului iese în evidență, ca o pată solară de lumină. Masa, scaunele și fotoliile sunt de la L’appartement
Piesele tapițate, de la scaunela fotoliu, sunt alese în nuanțe similare pentru o imagine cât mai ordonată, dar și pentru a imprima senzația de confort. Aproape de fereastră tonurile de griuri folosite pentru pereți (de la Dulux) sunt mai închise, iar mai departe de fereastră, părți de perete sunt în tonuri de griuri mai deschise – un joc de umbre și lumini care contează mult în atmosfera finală.
Zona de tv este simplu amenajată, fără mobilier, ci cu o mască din MDF, realizată pe comandă, ce mimează prezența unui șemineu. Aici micile decorațiuni sunt cele care creionează ambientul. De remarcat închiderea scării interioare cu panou de tâmplărie metalică, o soluție excelent adaptată stilului de amenajare de tip loft, dar și bine aleasă în contextul în care s-a dorit cât mai multă lumină naturală către intrarea în locuință.
Către zona de noapte se coboară o scară realizată tot din metal. Sub baia din zona de zi a mai fost configurată o altă baie, de această dată separată cu cărămizi din sticlă. Pardoseala este din gresie care imită textura lemnului, iar la acest nivel designerului a prevăzut ca finisajele pereților și pardoselii să fie bine îmbinate, fără plintă. Având în vedere plafonul jos, la circa 1,90 metri, o plintă ar fi făcut ca spațiul să se simtă și mai jos.
Baia matrimonială este dotată cu cadă freestanding (de la Villeroy & Boch), iar designerul a prevăzut ca pereții să fie finisați cu tencuială rezistentă la umezeală. Astfel, s-a obținut un aspect ordonat, fără alte fragmentări și rosturi, în condițiile în care pereții de separare sunt cu cărămizi de sticlă, deci cu un desen caroiat. Dacă ar fi prevăzut faianță, ambientul băii ar fi devenit deja foarte aglomerat.
Lumina naturală contează foarte mult în modul în care este perceput spațiul. Designerul a știut acest lucru, așa că a păcalit vizual prin colorarea plafonului într-o nuanță care maschează betonul, dar care dă și senzația de adâncime. De asemenea, spațiul fiind puțin înalt, patul ales este unul fără tăblie, astfel ca proporțiile să fie mult mai bine echilibrate. Din considerente funcționale (încălzire prin pardoseală) peste tot în acest spațiu a fost aleasă o gresie cu aspect de lemn, dar în zona patului un covor încălzește atmosfera.
O locuință interesantă, cu aspect actual, dar care a devenit mult mai generoasă ca spațiu după o descoperire neașteptată. Amenajarea a ieșit coerentă și pentru că tinerii proprietari au înțeles situația și au avut răbdare pentru finalizarea tuturor etapelor. Practic, după descoperirea noului spațiu și partea de proiectare a fost refăcută în totalitate. N-a fost ușor, dar important este că la final a ieșit totul bine. Combinații interesante de materiale și culori, abordări îndrăznețe în privința băilor și inserarea de tâmplării interioare care separă inedit spațiile. Sper să te inspire și pe tine amenajarea de față!
Foto: Vladimir Chernyadyev
23