Sunt situații în care planul unui apartament permite transformări pentru ca dintr-o locuință cu două camere să fie obținută una cu trei camere. Desigur, contează și așteptările familiei, dar și stilul ei de viață. Am ales să-ți prezint azi un apartament de circa 60 metri pătrați din București pe care l-am regândit, împreună cu colegul meu arh.Paul Domșa, pentru un cuplu tânăr. Cozmin și Florentina și-au dorit încă un dormitor, pe lângă cel existent, pentru a fi pregătiți pentru rolul de părinți. Pe lângă acest lucru, Florentina visa la un spațiu generos pentru haine, având o pasiune pentru vestimentația anilor 50, în special rochii voluminoase pe care chiar ea le creează. Apoi, o mare provocare a fost să îmbinăm gusturile celor doi soți. Ea își dorea ceva romantic și colorat, o combinație între stilurile shabby chic cu boho chic, iar el visa la ceva scandinav. Am descoperit însă că preferințele comune erau legate de călătorii, de natură și colecționarea de suveniruri, așa că am integrat în noul ambient obiectele pe care deja le aveau și le-am legat de pasiunea lor pentru natură. Dar hai să vezi rezultatul amenajării și planurile înainte și după renovare.
Mai sus vezi planul inițial al locuinței, iar marcat cu roșu ceea ce s-a desființat. Deși părea ușor de demolat, acest lucru nu s-a putut face până când nu s-a efectuat o expertiză tehnică din partea unui inginer de structuri, expertiză care era necesară pentru obținerea autorizației de construcție. Ceea ce am observat din prima, a fost faptul că livingul era ultima încăpere, la care se ajungea prin intermediul holului întunecat. Practic, inițial cei doi soți se gândeau să obțină din living două camere. Însă, ascultând nevoile lor și aflând că nu sunt pasionați de gătit acasă, le-am propus o schimbare neașteptată: livingul să devină dormitor cu dressing, dormitorul să fie deschis către hol și să devină living, holul să devină bucătărie, iar bucătăria să fie transfromată în al doilea dormitor, după cum se vede mai jos în plan.
Este foarte important când vrei să regândești o locuință de bloc să faci cât mai puține modificări, dar să ții cont de faptul că fiecare cameră are nevoie de lumină naturală. Apoi, dacă spațiul holului permite, acesta merită să fie integrat în alte camere, astfel ca lumina naturală să pătrundă peste tot. În cazul de față, livingul este practic centrul casei în relație directă cu holul devenit bucătărie. Între living și actuala bucătărie nu există ușă, tocmai pentru a lăsa lumina naturală să pătrundă și către prima încăpere a apartamentului. Și dimensiunile camerelor au permis aceste transformări, dar și structura clădirii.
Când ai nevoie de spațiu generos de depozitare, așa cum se dorea în acest caz, poți alege ca cea mai mare încăpere să devină dormitor, după cum vezi în planul de mai sus. De ce? Pentru că patul și dulapurile ocupă mult mai mult spațiu decât o canapea și o masă, care ar fi necesare într-un living. Până la urmă e mai logic ca spațiul livingului să fie în relație directă cu bucătăria, iar dormitorul să includă partea de dressing. Iar în cazul unei bucătării, aceasta poate fi transformată în dormitor, atâta timp cât nu există centrală termică sau ești dispus să renunți la ea. Conform legii, este interzisă amplasarea centralelor termice în spații pentru odihnă, iar pentru schimbarea traseului gazelor este nevoie de autorizație din partea firmei care furnizează gazele. Aici, s-a renunțat la alimentarea cu gaze pentru plită și cuptor, aceastea fiind montate în spațiul holului (unde nu există geam, deci nu există suprafață de explozie) și s-au ales electrocasnice alimentate exclusiv electric. Este un detaliu foarte important pentru siguranța familiei, dar și a integrității clădirii.
La intrarea în locuință, primul spațiu este direct bucătăria, organizată practic, după ușa de la intrare. Adâncimea, dar și lungimea spațiului a permis acest lucru, astfel ca legăturile la instalația de apă să se facă ușor, iar instalația electrică să fie modificată optim pentru alimentarea electrocasnicelor. De asemenea, a fost de ajutor poziția ghenei de evacuare existentă între hol și bucătărie la care s-a putut racorda tubulatura de evacuare a hotei. Cert este că cei doi soți nu prea gătesc acasă, așa că propunerea de a avea bucătăria în hol li s-a potrivit.
Bucătăria este organizată într-un spațiu care măsoară circa 3,00 metri lungime pe 2,30 metri lățime, astfel că mobila nu incomodează circulația, în fața ei fiind circa 1,60 metri liberi, iar pe lungimea de 3,00 metri a putut fi organizată logic mobila, astfel ca între chiuvetă și plită să existe blat de lucru.
La nivelul finisajelor, pardoseala din parchet este aceeași peste tot, mai puțin în baie. Apoi, pe pereții actualei bucătării au fost montate lambriuri vopsite în alb. Mobila de bucătărie este cu fronturi din MDF vopsite și realizată pe comandă la Movi Design, după proiectul nostru. Frigiderul este încastrat în corpul situat imediat lângă intrarea în cameră, cel de-al doilea dormitor obținut prin transformarea bucătăriei.
Da, fosta bucătărie a devenit dormitor de tineret, unde pe lățimea de circa 2,30 metri a fost prevăzut patul, în dreptul ferestrei. Astfel, a fost suficient loc pentru amplasarea unui dulap generos. Patul nu este lipit imediat de zidul cu fereastră, ci de masca de calorifer executată pe comandă. Tot pe comandă a fost realizată și etajera care formează tăblia patului, placarea acesteia mascând țevile de încălzire. Între pat și dulapuri a fost prevăzută o distanță optimă pentru acces la sertarul de la baza patului.
În fosta bucătărie, care a devenit acum dormitor, a putut fi organizat un dulap generos pentru că adâncimea sp ațiului a permis acest lucru. Mobila a fost realizată pe comandă la Movi Design, după proiectul meu și a lui Paul Domșa, dar noi am prevăzut ca fețele să fie din uși lamelare (de la Hornbach) vopsite în atelierul celor de la Movi Design. Ușile de interior sunt toate comandate de la Martplast.
Între bucătărie și living nu există ușă, ci un gol deschis placat cu toc de ușă, care încadrează îngrijit și finisajul de tip cărămidă aparentă, dorit de către cei doi soți.
Locul de luat masa este prevăzut în imediata apropiere a bucătăriei, astfel ca servirea să fie cât mai facilă. Suprafața pardoselii este liberă de covoare pentru o senzație de spațiu mai generos și mai luminos, dar și pentru o întreținere mai ușoară.
Într-un colț al livingului a fost amplasată o piesă de mobilier dragă celor doi soți, cumpărată de către ei, plus suveniruri aduse din călătorii. Caloriferul este mascat, iar de o parte și de alta a grilajului decupat în MDF vopsit alb, există spații de depozitare închise. De asemenea, deasupra acestui ansamblu de mobilier există un spațiu suplimentar de depozitare pentru obiecte decorative și flori.
Locul de televizor a fost prevăzut deasupra nivelului mesei pentru a nu obtura vizibilitatea asupra ecranului, iar spațiul este liber de mobila de tip comodă pentru a nu sufoca încăperea, care oricum are multe elemente mici colorate și textură la nivelul pereților.
Corpul de iluminat de deasupra mesei este unul realizat prin combinarea mai multor suspensii și s-a dorit a fi o pată de culoare și textură atât prin cabluri, cât și prin formele și finisajele abajururilor.
În acest spațiu, fostul dormitor deschis către hol, care măsoară acum circa 5,00 x 3,40 metri și la modul cum sunt dispuse ușile interioare, încăpea un model de canapea cu lungimea maximă de 2,50 metri. Ca atare, cei doi soți au ales un model extensibil, care s-a încadrat în această lungime. Au amplasat și un lampadar lângă canapea, astfel ca pe timpul serii lumina să fie mai blândă.
Deasupra canapelei este un tablou din colecția de suveniruri aduse din călătorii, iar pe masă de asemenea sunt suporturi de pahare și veselă aduse din vacanțe. Ca mod de iluminare nu există o sursă centrală, pe mijlocul spațiului, ci am prevăzut marcarea locului de luat masa, iar în rest spoturi perimetrale încastrate în plafon, care marchează traseul de circulație către celelalte funcțiuni. Ușa dublă este cea a dormitorului și am prevăzut-o așa pentru ca deschisă să ocupe cât mai puțin spațiu. Ea a fost realizată pe comandă la Martplast.
Pe peretele livingului (de fapt al fostului hol) se află acum o bibliotecă realizată cu bușteni de mesteceni, o idee preluată de către proprietari de pe internet și pe care au reușit să o materializeze cu ajutorul celor de la Movi Design. Colegul meu arh.Paul Domșa s-a strîduit mult să găsească bușteni de mesteceni care să se preteze pentru un asemenea ansamblu și nu a fost deloc ușor. Buștenii trebuie tratați pentru a fi stabilizați și a evita riscul infestării cu insecte. De asemenea, sunt necesare trunchiuri cu cât mai puțină umezeală și de grosimi potrivite, ceea ce este foarte dificil de găsit pe piață.
Dormitorul matrimonial, amenajat în fostul living, l-am tratat ca pe o încăpere care să pară că are mai multe ferestre. Deasupra tăbliei patului, cât și spatele dulapurilor din dressing sunt montate rame ce încadrează un tapet de la Rebel Walls. Ideea de natură este astfel foarte prezentă în încăpere.
De o parte și de alta a patului sunt prevăzute suspensii, care țin loc de veioze, dar care pe timpul serii răspândesc o lumină caldă, ce pune în valoare și tapetul ce înfățișează pădurea tropicală – o amintire dragă celor doi soți.
În spatele ferestrei false laterale se află dressingul, cu multe spații de depozitare, toate dulapurile fiind realizate pe comandă și echipate cu fronturi de tip lamelar (de la Hornbach). Dulapurile din dressing au fost gândite până în plafon pentru ca spațiul să fie utilizat la maximum.
Spațiul de depozitare s-a dorit a fi închis cu uși, deși atunci când nu este direct la vedere, dressingul poate fi echipat cu sisteme deschise. Aici, între corpuri distanța este de circa 80 cm, iar ușile de dulap măsoară 55 de cm pentru o manevrare mai facilă. O oglindă este montată pe capătul dulapului, astfel ca la intrarea în dormitor volumul dulapurilor să nu fie supărător.
Spațiul dormitorului a fost extins către logie, iar caloriferul montat în spațiul acesteia, deci pa partea opusă a parapetului. Practic, tâmplăria a fost dezafectată, dar în rest, fostul parapet a fost păstrat.
În spațiul logiei, acum închisă cu tâmplărie după termoizolarea blocului, a fost montat aparatul de aer condiționat, care asigură, în timpul sezonului cald, o perdea de aer rece exact în dreptul suprafeței geamurilor, care se încălzesc de la soare. Astfel, ambientul este confortabil, iar aerul bate dintr-un loc sigur, care nu incomodează nici vizual, nici din punct de vedere al direcției aerului. Locul din logie este acum folosit pentru lectură, iar peretele este îmbrăcat cu parchet, care dă senzația de finisaj vintage, dorit de către Cozmin.
În fața patului există un ansamblu suplimentar de depozitare, dulapuri și comodă cu sertare, dar și loc pentru amplasarea televizorului.
În baie, natura este direct sugerată prin prezența lichenilor ce încadrează dulapul cu oglindă poziționat deasupra lavoarului.
Baia este foarte mică, cu dimensiunile de 1,66 x 2,07 metri, așa că totul a trebuit foarte bine gândit pentru a rezulta spații de depozitare. Acestea sunt prezente prin dulapul cu oglindă de deasupra lavoarului și sub lavoar (realizate pe comandă, odată cu placare cu licheni, de către Movi Design). Faianța a fost montată numai acolo unde trebuie, în rest fiind prezentă zugrăveală cu vopsea lavabilă rezistentă la umezeală (de la Dulux).
Inițial, în locul dușului exista o cadă din fontă, dar ea s-a dorit a fi dezafectată. Pentru senzația de adâncime, colegul meu arh. Paul Domșa a propus ca doi dintre pereții dușului și pardoseala să fie îmbrăcate cu plăci ceramice negre, iar panoul de duș, realizat pe comandă, să aibă circa 50 cm lățime, cât să protejeze mobila.
Baia fiind mică, sub 4 metri pătrați, locul mașinii de spălat a fost prevăzut în debaraua aflată în imediata vecinătate. Aici, este un spațiu ce îndeplinește mai multe roluri: cuier, pantofar, dar și loc pentru obiecte și produse de uz caznic.
Amenajarea a fost dificilă, în special din cauza echipei de constructori, care au fost foarte neserioși și au tergiversat lucrările, fie din lipsă de oameni, fie din lipsă de pricepere. Spre exemplu, montajul plăcilor ceramice din baie i-a pus în mare încurcătură pe meșteri pentru că nu știau cum să taie plăcile pentru a fi montate în zig-zag. Pe partea de mobilă și uși interioare, ca și pentru finisaje migăloase de tipul tapetului și al montăjului plintei, lucrurile au mers foarte bine. În orice caz, totul a durat circa 6 luni de zile, iar costurile finale au depășit 20.000 de euro, amenajarea fiind finalizat în septembrie 2018. Cert este, că deși au avut parte de multe probleme pe parcursul șantierului, cei doi soți au reușit să-și păstreze cumpătul, dar mai ales au înțeles că noi, cei care am proiectat spațiul, nu suntem răspunzători de neprofesionalismul meșterilor. Ba mai mult, mi-au ascultat sfatul de a găsi bucuria din tot procesul, respectiv faptul că la final vor avea locuința mult visată. Cel mai mare șoc, vizavi de amenajare, l-au avut părinții lui Cozmin, care au locuit aici mult timp și care nu au mai recunoscut nimic din ceea ce era înainte. Da, acum cei doi soți au un apartament de 60 metri pătrați bine organizat, cu multe spații de depozitare, dar mai ales o cameră în plus. De fiecare dată când îi vizitez îmi place să mai descoper mici obiecte colorate și odată cu ele să aflu de noi experiențe trăite în călătorii de către cei doi tineri. O locuință care a ieșit așa cum au visat și în care te simți binevenit, chiar și prin intermediul imaginilor. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Dragoș Asaftei
44
Imi puteti spune de unde a fost achizitionata faianta alba si neagra din baie ?Multumesc!
Bună Adina! De la Leroy Merlin.
Ce suprafata are debaraua?
Bună Ade,
Corpul de iluminat cu mai multe suspensii este realizat pe comandă, unde îl pot găsi!
Faci o treabă minunată!
Felicitari! Foarte frumos amenajat, cu mult bun gust totul. Adela, esti minunata! <3 <3 <3
Amenajare pe inima mea. Foarte FRUMOS! Felicitări si mulțumiri pentru ca ne încânti si ochii si inimile !
Mult succes!
Ingenios, practic, aerisit și cu mult farmec!
Super frumos! Apartamentul este structurat exact ca al meu si mi-am dorit mereu sa-l transform in 3 camere (holul de la intrare este destul de mare). Am doua nelamuriri ; 1. cum ai tras teava de gaze din bucatarie pe hol si 2. peretele de la dormitor, pe care l-ai demolat, nu era de rezitenta?
Bună Lavinia! 1.Nu s-a tras țeava de gaze. Am explicat în articol că s-a renunțat la ea. Și pentru asta a fost necesară autorizație din partea firmei de gaze. Plita și cuptorul sunt electrice. 2. Conform expertizei tehnice, peretele dormitorului nu era de rezistență, ci de delimitare din BCA, ca atare totul este sigur.
Mulțumesc mult pentru raspuns. Recunosc ca articolul l-am citit pe sarite, dar nu puteam sa ma concentrez. Am fost fascinata de modificari, de modul in care ai amenajat fiecare spatiu… de tot. Esti minunata!
Buna Adela,lasa ma sa ti spun ca esti foarte buna in ceea ce faci!!!! Imi pare rau ca nu mai esti in echipa Visuri la cheie!(sper sa revii😊) Am nevoie daca se poate de un sfat ,vreau sa mi renovez apartamentul si mi ar placea parchet peste tot (mai putin baie) e rezistent ,util ,dureaza ?Multumesc
Bună Monica! Da, există parchet laminat de trafic mediu și trafic intens, așa că face față uzurii.
Felicitari! Mi-a placut foarte mult amenajarea. Imi puteti spune de unde a fost achizitionat patul tapitat din dormitor?
Multumesc si va urmaresc cu interes.
O amenajare prietenoasa si pentru apartamentele noastre mici…
Buna Adela,
Extrem de rar mi se intampla sa comentez pe internet, insa ceea ce ai facut din acest spatiu este pur si simplu de exceptie. As avea si doua intrebari:
1 Ce fel de parchet ai folosit, nu imi dau seama din poze daca este laminat sau stratificat.
2 M-ar ajuta daca ai putea detalia putin costurile: in acesti 20k euro, au intrat cumva si lucrari de tipul instalatii electrice/sanitare/demolat pereti/eliminat gresie/faianta/parcht/usi etc.? Include si obiecte sanitare/mobilier/electrocasnice/fototapet (extraordinar de altfel)? intelegi cam ce as vrea sa stiu, cat de ‘totale’ sunt acele costuri.
Multumesc,
Andrei
Bună Andrei! Da, costul este unul total pentru întreaga lucrare. Circa 10.000 e euro au fost lucrările ce țin de manoperă și finisaje – care au inclus de la schimbarea instalației electrice și modificări la instalația de apă (bucătărie, baie) la montarea de parchet (care este lamninat de la Hornbach), montarea de gresie și faianta (de la Leroy Merlin și Hornbach), aplicarea de lambriu (de la Dedeman), montarea cărămizii aparente (de la Leroy Merlin). Montarea de tapet s-a făcut separat, iar costul pentru tapet a fost destul de mare cu tot cu montaj undeva la circa 3200 lei. Tot în costul de 10.000 de euro a fost inclusă și partea de uși de interior, montaj și produse de la Martplast. Apoi, din restul de 10.000 de euro s-au dus pe mobila pe comandă (la dulapuri s-au folosit uși lamelare de la Hornbach pentru a mai scădea puțin din costuri), alte piese independente (canapea, scaune, masă, pat).
La partea de electrocasnice, obiecte decorative și perdele, costurile au fost suplimentare. Obiectele decorative erau în cea mai mare parte deja achiziționate, iar perdelele nu au fost deloc ieftine și au fost realizate la circa 6 luni după ce s-a terminat amenajarea.
Cert este că proprietarii au muncit foarte mult, mai ales Cozmin pentru partea de achiziție materiale de construcții și transport, iar astea ar putea fi considerate costuri suplimentare. De aceea am spus peste 20.000 de euro pentru că de la un moment dat, nici ei nu au mai ținut socoteala.
Oricum, asta se întîmpla în urmă cu un an, iar între timp, pentru apartamente similare, ne confruntăm cu costuri mai mari pentru partea de manoperă și finisaje. Toate ofertele primite pentru un apartament similar ca și dimensiuni nu sunt mai mici de 12.000 de euro. Îți spun asta ca să știi ce calcule să-ți faci.
Superb rezultatul!
Masa tulip are diametrul mai mic de 100 cm? Imi puteti spune de unde ati achizitionat-o?
Multumesc mult.
Adela, acesta este principalul motiv pentru care iti citesc articolele: din apartamente mici faci adevarate bijuterii.
Ma inspira mult articolele tale intrucat din spatii foarte mici putem face ceva woow 😉.
Si eu am aplicat din ideile tale si asa am ajuns sa am dintr-un apartament de 2 camere circular un apartament cu 2 dormitoare si o bucatarie open space cu miniliving ( cum imi place mie sa zic), desi cei din jur nu erau increzatori in ideile mele.
Multumim mult de tot !
Buna Adela, ce suprafata e necesara pentru un dressing ca cel pe care l-ati facut voi? Multumesc!
Bună Lucia! Uită-te pe planuri și îți vei da seama că nu e vorba doar de suprafață, ci și de acces. Adică un spațiu similar, dar care are pereți și ușă de acces, e foarte posibil să nu fie folosibil. În cazul de față, suprafața disponibilă a fost de 2,00 x 3,35 metri.
Bună Adela,foarte frumos amenajat apartamentul. Și eu imi doresc să fac din apartamentul de două camere unul de trei. In locul bucătăriei să fac dormitor si bucataria să o mut in sufragerie să fie open space. Am inteles că plita si cuptorul e pe curent dar centrala cum este?
Apartamentul care l-am cumparat e nou acum in constructie și e la ultimul etaj si mă gandesc cum. pot muta centrala din bucatarie in sufragerie dacă e legal.
Bună Corina! Dacă blocul este în construcție, ar fi bine să discuți deja cu dezvoltatorul ca să afli modalitatea de a face astfel de mutări. Procesul nu e tocmai ușor. În apartamentul amenajat de noi, nu mai este centrală termică, apa caldă și căldura fiind de la RADET.
Cu cât apartamentul e într-un stadiu mai incipient, cu atât mai ușor e să faci modificările, dacă găsești înțelegere de la dezvoltator. Concret, eu am schimbat multe prin casă față de plan (pereți, dimensiunea unei ferestre, orice finisaj, mutat centrala pe hol, traseul țevilor) și totul a fost mult, mult mai ușor pentru că au fost făcute de dezvoltator direct așa cum mi-am dorit, nu a trebuit să modific ce au făcut ei înainte.
Buna Adela , ma numesc si eu Adela si as dori un sfat legat de amenajarea bucatariei . Pot sa pun in loc de faianta panouri de polistiren imitatie de caramida ? Se preteaza in preajma aragazului si a chiuvetei de bucatarie ? Este suficient de rezistenta astfel incat sa nu poata fi lovita cu vreo oala …
Multumesc mult!
NU! Polistirenul arde. Arde rău!
Foarte frumos felicitări am și eu o întrebare vă rog cu privire la bucătărie întrun spațiu de 3m pe 4m se potriveste si s-ar vedea frumos dulapuirile până în tavan?multumesc anticipat pentru raspuns o zi frumoasa să aveți
Bună Mariana! Depinde de înălțimea tavanului. Dacă e de 2,50-2,70 da, se vede frumos.
Dacă e de 200cm…sa înțeleg ca nu prea e recomandat? Mulțumesc
Ba da, este recomandat. Probleme apar cînd înălțimea este mai mare de 2,90-4,00 metri.
Buna ziua, felicitări pentru amenajarea reușită. Îmi puteți spune cum ați rezolvat problema scurgerii de la chiuveta din bucatarie? Unde duce scurgerea noii chiuvete din hol? As dori sa fac ceva asemanator dar instalatorii mi-au spus ca nu putem trage scurgerea asa de departe fără a ridica pardoseala/turna sapa in întregul apartament care sa ridice podeaua cu 10 cm.
Bună Andra! În cazul de față am avut noroc cu prezența ghenei de instalații prezentă pe hol, care este în spatele rafturilor, așa că legătura s-a putut face ușor. Depinde la ce distanță vrei să muți chiuveta, dar cert este că se pot face țevi aparente pe perete pentru a avea pantă de scurgere, iar ulterior aceste țevi pot fi mascate de mobilier. Varianta cu îngropatul țevilor, mai ales la bloc, nu este o idee bună.
Bună Adela! Mulțumim in primul rand pentru articole, sunt de mare ajutor!
Te rog daca, ai timp sa-mi raspunzi la cateva intrebari. Daca am o bucatatie deschisa si as vrea sa inchid totuși cu o usa holul pentru a impiedica mirosul, ce tip de usa recomanzi?! Faianta de la bucatarie e tot din Leroy M? MULȚUMESC,
Claudia
Bună Claudia! Să știi că nicio ușă nu poate împiedica mirosul. E doar o chestiune psihologică. Din păcate nu am cum să-ți recomand ceva pentru că nu știu ce spațiu ai. Cert este că dacă vrei să închizi, trebuie să ai în vedere și cum deschizi, iar spațiul de manevră al ușii trebuie lăsat liber. Practic, o închidere de acest tip pare să împiedice mirosul, dar îți va lua mult din spațiu. În trend sunt ușile cu geamuri multe și tâmplărie metalică. Se fac pe comandă, dar costă mult.
Buna Adela! Legat de mastile astea pentru calorifere, cum se face accesul la robinetul caloriferului, cel cu ajotorul caruia reglezi gradul de incalzire? Trebuie sa tragi masca de fiecare data cand ai nevoie? La fel ma intreb cum se procedeaza in momentul in care trebuie sa aerisesti caloriferul.
Bună Narcy! Depinde cum e făcută masca. Unele modele au capacul rabatabil, altele au grilajul demontabil și altele sunt din materiale ușoare și se pot muta cu totul.
Bună Adela! Foarte frumos patul!De unde este achiziționat și ce preț? Mulțumesc
Adela, esti geniala! Jos pălăria! 🙂
Buna ziua,
Legat de placarile cu caramida aparenta. Vad ca in comert se gasesc mai multe tipuri de materiale. Sunt placi pentru placaj realizate din ipsos, ciment sau clasicul lut. Intrebarea mea ar fi: care material o fi cel mai recomandat pentru un living? Oare caramida aparenta din lut nu risca sa se macine dupa un timp? Chiar daca este tratata?
Bună Sergiu! Sunt mai multe variante în funcție de bugetul fiecăruia. Nu există soluția universal valabilă și perfectă, dar există materiale care răspunde diverselor nevoi. Dacă mă întrebi de lut, pot să-ți spun că dacă este tratat termic este mai rezistent comparativ cu ipsosul. Dar dacă vrei să faci reparații în timp, mai poți ajusta ipsosul, pe când lutul tratat termic nu. Deci mereu sunt avantaje și dezavantaje.
Buna Adela! Urmeaza sa mi amenajez apartamentul si ma intereseaza ajutorul tau ….eu fiind din Constanta crezi ca se poate realiza o colaborare la distanta?daca da as dori sa stiu si conditiile.Multumesc anticipat!
Bună Bety! Te rog scrie-mi pe mail adelaparvu@gmail.com.
Felicitări! Arata super bine!
As vrea sa imi spui unde ai comandat masca pt calotifer.
Mulțumesc
E super apartmentul dar unde se usuca rufele daca s a renuntat la balcon ?
Buna ziua, care este denumirea culorii din paletar a fronturilor din MDF de la bucătărie?
Buna Adela! Tin neaparat sa iti multumesc pentru inspiratie! Am o intrebare pt tine avand in vedere experienta pe care o ai.Avem un apartament cu doua camere pe care vrem sa il transformam in 3 camere mutand bucataria pe balcon.Este un apartament care nu a fost renovat niciodata de cand a fost construit blocul,undeva 1976-1977.Intrebarea mea este daca poti sa imi spui cam cat ar costa manopera pt acest gen de apartament.Multumesc!
Bună Cristina! Sincer, nu prea mi se pare viabilă soluția voastră, numai dacă mă gândesc la țevi, la instalații, ca să nu mai spun de spațiu necesar unei bucătării minimale. Dar dacă e să-ți răspund la treaba cu manopera, înainte de pandemie era de circa 1000 lei pe metru pătrat. Acum, după pandemie, nici eu nu mai știu la ce să mă aștept…