adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Dulux ColourFutures 2020 (1)

In In trend

Culoarea anului 2020 și semnificația ei

Cei care studiază preferințele cromatice ale oamenilor, din variate industrii, ajung să identifice nuanțele și culorile care vor fi omniprezente. Practic, trendsetterii colectează date, informații pe baza cărora pot anticipa ceea ce vor căuta oamenii din ipostaza de consumatori și să traducă aceste dorințe într-o paletă de culori cu semnificație. Specialiștii de la ColourFutures, din cadrul companiei AkzoNobel, care deține brandurile de vopseluri Dulux și lacurile Sadolin, au publicat deja gama de culori pentru anul 2020 și au reperat nuanța denumită Zori Liniștite (Tranquil Dawn) ca fiind cea domininată.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Dulux ColourFutures 2020 (4)

Inspirația pentru culoarea anului 2020 de la Dulux a venit din paleta de nuanțe diafane a răsăriturilor senine. În zori de zi culorile sunt diafane, pastelate, blânde, dar totodată optimiste, revigorante, așa cum simțim de fiecare dată influența benefică a razelor de soare.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Dulux ColourFutures 2020 (8)

Ce semnifică această culoare a anului 2020 – Zori Liniștite? Dorința oamenilor de a găsi tihna de acasă, de a fii alături de familie și prieteni, de a găsi sens în viața lor și de a fi provocați din punct de vedere creativ. Grijă față de ceilalți, joacă, sens, creativitate – toate pot fi exprimate prin nuanța anului 2020, un an în care tehnologia roboților și a caselor inteligente se anunță a fi în creștere și care va determina oamenii să-și caute și să-și definească umanitatea. Deci, dincolo de trend, de modă, e bine să ne oprim din iureșul vieților noastre și să ne întrebăm ce înseamnă să fim oameni? Suntem pregătiți pentru un viitor în care tehnologia va prelua multe dintre activitățile pe care le facem? Cum și prin ce ne definim ca ființe umane? Zori Liniștite – este ceea ce visăm, la ceea ce aspirăm – un viitor în care avem grijă unii de alții și de natură, găsim timp și energie pentru joacă, ne sodăm și explorăm interiorul minții și sufletului și ne accesăm resursele creative. Iată, aceste lucruri pot fi exprimate printr-o nuanță, etalată în variate combinații de culori, precum viața noastră. Dar hai să vezi cum poți combina culoarea nului 2020 și care sunt și restul nuanțelor ce o pot însoți.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Dulux ColourFutures 2020 (1)

GRIJĂ FAȚĂ DE CEILALȚI. Asta poate exprima un ambient ca cel de mai sus. Grijă față de natură, dar mai ales față de cei dragi într-un cămin amenajat pentru o stare de bine, de protecție. Un mediul unde să știi că ești iubit și iubești, locul unde te poți cuibări alături de ai tăi și să-ți încarci bateriile.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Dulux ColourFutures 2020 (2)

JOACĂ. Pentru cei care iubesc culorile, dar și socializarea în mediul sigur al propriei case, culoarea anului poate fi însoțită de alte nuanțe care să o completeze pentru a obține atmosfera jovială, tonică și plină de viață ca cea din ambientul de mai sus.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Dulux ColourFutures 2020 (5)

SENS. Da, ajungem deseori în punctul în care ne întrebăm care-i rostul atâtor zbateri cotidiene? Nu cumva trăim într-o mare de iluzii? Ei bine, atunci când simțim nevoia de sondare a propriei noastre minți și a ceea ce ne stă pe suflet, ne putem regăsi calmul într-un ambient liniștitor, așa cum este creionat mai sus. Culoarea anului? Prezentă la nivelul plafonului, acolo unde ne ridicăm privirea când ne proiectăm spre viitor, când suntem în căutarea noastră sau pur și simplu când ne rugăm.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Dulux ColourFutures 2020 (3)

CREATIVITATE. Până acum avem certitudinea că una dintre caracteristicile specific umane este creativitatea. Da, prin modul în care reușim să evadăm din fața grijilor vieții de zi cu zi, fie că bricolăm, facem aranjamente florale sau creăm lucrări artistice, ne definește ca oameni. A creea înseamnă a împărtăși, curajul de a ne expune, de a da mai departe prin formă, culoare, textură și tehnică ceea ce simțim. Și aceste lucruri pot fi exprimate și la interiorul casei prin nuanțe închise, care ne proiectează în adâncimea interioară a ființei noastre pentru a scoate la lumină, pentru ceilalți, ceea ce considerăm că avem de oferit mai frumos lumii. În foto sus și jos ambiente în care nuanța anului este discret prezentă prin piese mici (pernă decorativă, nuanțe din obiecte).

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Dulux ColourFutures 2020 (6)

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Dulux ColourFutures 2020 (7)

Poți să iei ca atare nuanța anului și să ți-o închipui în locul unde gătești cu drag pentru ai tăi.

Fusion Studio TIFF File

Cu ce s-ar putea combina nuanța Zori Liniștite? Acest ambient de bucătărie deschisă către living sigur te va inspira.

Fusion x64 TIFF File

Și pentru cei care iubesc liniile clasice, culoarea anului 2020 de la Dulux poate fi una foarte potrivită.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Press Loft -Pendle Dining Chair

Pentru cei care iubesc natura și finisajele, care o fac mai prezentă în locuințele noastre, nuanța Zori Liniștite este o opțiune bună.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Press Loft -Gramps armchair

Poți avea nuanța anului, dacă rezonează cu tine, pe o suprafață mică, adică prin intermediul unei piese de mobilier.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Press Loft -Sloane Sofa Bed

Da, nu e musai să te gândești la nuanța anului sau la oricare culoare din trend numai pentru suprafețele mari ale pereților. Poate fi pur simplu o nouă față a canepelei tale, o tapițerie prin care senzația de calm și tihnă se regăsește la interiorul casei.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Press Loft -Scandi - Sideboard- Groß von CADA Design

Piese de mobilier în stil scandinav a căror imagine te duc cu gândul la Zori Linișite.

adelaparvu.com despre culoarea anului 2020 Dulux, Foto Press Loft - Bergamo Bed

Indiferent de trenduri, de modă, nu uita că o culoare sau o paletă de culori va fi mereu în vogă atâta timp cât are semnificație pentru tine. În ziua de azi fiecare își poate alege propriul mod de exprimare, își poate aranja casa așa cum simte, își poate creiona propriul stil. Dar atunci când faci alegerile pentru casa ta și dai în magazine peste ceea ce este în trend, sfatul meu este să te întrebi: Ce semnificație are culoarea, forma sau textura asta pentru mine? De ce îmi place sau nu-mi place? Încearcă să faci alegeri conștiente, fără a te lăsa sub influența altora. Folosește fiecare ocazie, chiar și cea aparent banală de a face cumpărături, ca să afli mai multe despre tine, despre viață, despre sensul ei. Sper să te fi inspirat și pe tine cuvintele pe care le-am scris aici!

Foto: Dulux, Press Loft

5 raspunsuri pentru Culoarea anului 2020 și semnificația ei

  1. magda spune:

    ha buna treaba! se pare ca am anticipat bine si am ales tapetul si vopseaua pentru dormitoare in nuanta asta. la beckers se gaseste sub numele de satin blue 😉

  2. Vali spune:

    Multumim Adela pt. toate recomandarile tale extrem de utile

  3. alina spune:

    Multumesc mult ptr.toate diminetile, linistite, cand citesc cu nerabdare postarile tale.

  4. Culoarea anului 2020 este, intr-adevar, linistitoare. Ce e important, insa, este ca exista sansa de a personaliza casa sau terasa cu o culoare care sa ni se potriveasca, chiar daca nu este culoarea anului pentru toti. Amenajarea casei si amenajarea terasei sunt mai usoare cu miile de posibilitati de astazi, avem nevoie doar de imaginatie.

  5. Diana spune:

    M-au inspirat extrem de mult cuvintele pe care le-ați scris!!! Mi- au dat speranță și încredere!
    Zori liniștite ma duce cu gândul la zorii zilelor de vara de pe plaja „mea” de aici de-acasă, de la Constanta. Si, ținând cont de faptul ca noi ne vom muta în 2020, cu siguranță ca aceasta nuanță va trebui sa apară undeva în noua noastră casa (impropriu spus noua, ca e construita prin anul 1940). E o casa mult dorita, îndelung căutată și cu mari sacrificii financiare cumpărată. Nu este casa visurilor mele, dar este casa la care visam de mult timp și pe care sper sa reușesc sa o transform intr-un cămin cald, primitor și confortabil. Mi-ar fi plăcut atât de mult sa pot apela la serviciile dumneavoastră, dar din rațiuni pecuniare nu o pot face, prin urmare va trebui sa-mi descopăr veleitățile de designer, pe care sunt din ce în ce mai convinsa ca nu le am. Este o casa destul de mare pe care trebuie s-o amenajam cu un buget destul de mic. In plus, pe lângă faptul ca suntem limitați bănește, ideile mele la ora actuala sunt și ele extrem de limitate. Nici măcar asupra alegerii parchetului nu ma pot hotărî!
    Zori Liniștite aprind o scânteie în bezna asta care a pus stăpânire pe imaginația mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *