adelaparvu.com despre arta botanica in Romania, RSBA

In Artisti, artizani, handmade, Romania Mea

Prima expoziție de Artă Botanică din România

Este nevoie de oameni care văd frumosul și vor să-l propage mai departe, iar Irina Neacșu este un astfel de om. Arhitect de profesie, cu experiență atât în amenjări interioare, cât și în designul de produs, în principal mobilier, Irina este un om care caută constant să se înconjoare de frumos, dar să-l și creeze. A descoperit în urmă cu circa doi ani de zile facinanta artă botanică, care adună o comunitate largă de artiști din întreaga lume, o comunitate ce organizează expoziții, cursuri, dezbateri și ale cărora lucrări ajung să ne încânte privirea în forme foarte apropiate nouă. Irina Neașcu a intrat în această lume, ba chiar este fondatoarea primei organizații de profil de la noi: Societatea Română a Artiștilor Botaniști (RSBA- Romanian Society of Botanical Artists). Și da, ai ocazia să vezi la galeria Galateca din București prima expoziție de ată botanică de la noi din țară, organizată de societatea pe care Irina a fondat-o.

adelaparvu.com despre arta botanica in Romania (1)

adelaparvu.com despre arta botanica in Romania, in Foto arh.Irina Neacsu (3)

Arh.Irina Neacșu, fondatoarea Societății Române de Artă Botanică, organizează cursuri, conferințe, expoziții și despre toate acestea poți afla pe pagina de Facebook/RSBAart vezi aici. Arta botanică include și alte forme de expresie dincolo de pictură și desen, cum ar fi ceramica, porțelanul, sculptura și bijuteriile.

adelaparvu.com despre arta botanica in Romania, lucrari de arta

Ce este arta botanică? Este un mod de reprezentare artistică, cu acuratețe științifică, a diferitelor specii de plante, dar nu este o reprezentare completă. Sensibilitatea artistului traspare tehnica sa și prin ceea ce alege să reprezinte (poate reprezenta mai multe stadii de înflorire ale unei plante sau o plantă în diferite etape de dezvoltare, doar părți ale plantelor etc. ). Deși trăim în era vizuală, unde tehnologia permite captarea celor mai mici detalii, segmente, texturi și culori, artiștii botaniști continuă să ne fascineze prin lucrările lor pentru că ne permit să observăm mai îndeaproape natura și mai ales să reflectăm asupra frumuseții și complexității ei, realizând interdependența acestui univers uimitor în care ne-a fost dat să trăim. Nu, nu este o copiere a naturii, ci o atentă observare, care-l provoacă pe artist să decopere și latura științifică, să o expună, dar căreia îi conferă o imagine a cărui rezultatul ajunge să ne atingă.

Toporași - lucrare semnată de arh.Irina Neacșu.

Toporași – lucrare semnată de arh.Irina Neacșu.

Păpădie, lucrare semnată de Raluca Rădescu.

Păpădie, lucrare semnată de Raluca Rădescu.

Lucrare semnată de membru onorific al Societății Române a Artiștilor Botaniști, doamna Helen Allen.

Lucrare semnată de membru onorific al Societății Române a Artiștilor Botaniști, doamna Helen Allen.

Frunze de toamnă, lucrare semnată de Anita Walsmit Sachs, mebmru onorific RSBA.

Frunze de toamnă, lucrare semnată de Anita Walsmit Sachs, membru onorific RSBA. Mai jos Alstromelia, lucrare semnată de tot de dna Anita Walsmit Sachs.

adelaparvu.com despre arta botanica in Romania, Alstroemeria, artist Anita Walsmit Sachs

Artiștii botaniști continuă o tradiție de secole, fascinându-ne prin detaliile uimitoare pe care natura le dezvăluie sensibilității lor. Și arta lor este prezentă în viața noastră cotidiană pentru că foarte probabil ca cele mai multe reprezentări să le aparțină, de la obiecte decorative frumos decorate la tapete, de la țesături imprimate la șervețele, de la sigle de stațiuni, centre spa la ambalaje de ceaiuri, produse de înfrumusețare, de la postere la tablouri, care acum sunt în mare vogă.

Arh. Irina Neacșu în atelierul ei din Brașov.

Arh. Irina Neacșu în atelierul ei din Brașov. Mai jos, Irina Neacșu cu una dintre lucrările ei.

adelaparvu.com despre arta botanica in Romania, in Foto arh.Irina Neacsu (1)

Irina Neacșu a evadat din București, s-a retras la Brașov, acolo unde natura este mai aproape în viața ei cotidiană, dar continuă să ne încânte prin lucrările ei și ale membrilor societății pe care a fondat-o. Ba mai mult, organizează și cursuri, la care invită specialiști, profesori și artiști recunoscuți de peste hotare, promovând astfel arta botanică la noi, dar și flora din țara noastră. Arta botanică este în mare vogă pentru că atrage atenția asupra fragilității naturii, pe care oamenii continuă să o dezechilibreze prin construcții, prin industrializare, prin poluare. Este una dintre căile frumoase prin care ni se atrage atenția asupra schimbărilor climaterice, iar curentul artistic pe care l-a dezvoltat este cel legat de ecologie. Da, o artă a ecologiei care ne face să devenim mai atenți, mai respectuoși față de fiecare entitate vegetală. Uite aici site-ul Societății Române a Artiștilor Botaniști, aici pagina de Facebook/RSBAart unde afli despre cursuri și evenimente. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: romaniansocietyofbotanicalartists.com

Un raspuns pentru Prima expoziție de Artă Botanică din România

  1. Mimi spune:

    Multumesc pentru articol, sper sa ajung si eu saptamana asta sa vad expozitia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *