adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (12)

In In trend

Cum începi amenajarea casei? Ai acum soluții!

Primesc numeroase mesaje și imagini în care sunt întrebată despre amenajarea diverselor locuințe. Am realizat că cei mai mulți oameni nu-și fac niciun plan de bătaie, atunci când își amenajează singuri locuința, ci cumpără sau improvizează pe parcurs. Dar asta înseamnă mai mult timp irosit, mai mulți bani risipiți și mai puțin confort, nu mai spun și de faptul că, la final, camerele nu arată deloc strălucit. Ce este de făcut? Mi-am propus să vă ghidez pe cei care sunteți în dilemă, ca să știți cum începeți amenajarea casei, mai ales că există studii, realizate de GoodHome și BricoDepot, care arată că nivelul de fericire al oamenilor, depinde în mare măsură și de confortul caselor lor. Ce visează fiecare om? Să aibă mai mult spațiu, mai multă lumină și mai mult confort, dar și locuința să arate bine. Secretul unei amenajări constă în planificarea ei. Dar hai să-ți spun pașii, ca să începi corect, dar și să-ți ilustrez aticolul și cu idei de amenajări oferite de GoodHome, idei pe care le poți pune în practică cu produsele care se găsesc la BricoDepot, unde îți poți face cumpărăturile pentru casă mai ușor, mai confortabil, cu lucruri de calitate la prețuri bune.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (4)

Înainte de a visa la un ambient, vezi care sunt nevoile tale. Începe cu baza de la care poți porni amenajarea la care visezi.

Primul pas: NEVOILE. Care sunt nevoile mele? Asta este prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui. Pornește de la o bază. Ia un carnet și notează în el ceea ce observi și știi că-ți lipsește pentru următoarele planuri:

INSTALAȚII (electrică, termică, sanitară),

DOTĂRI (aparate electrocasnice, climatizare, baterii de baie, bucătărie, corpuri de iluminat etc),

FINISAJE (zugrăveli, pardoseli, izolații) și

MOBILIER (piese de ședere, corpuri pentru depozitare).

Nevoile sunt primele lucruri care trebuie rezolvate, iar cele mai importante se referă la:

1.Reparații sau înlocuiri (ai parchetul vechi, zugrăveala este scorojită, nu-ți funcționează caloriferul, s-a stricat frigiderul, nu se închide ușa, cade draperia etc),

2.Depozitare (nu ai loc pentru haine și atunci ele sunt aruncate peste canapea, fotolii, scaune sau nu ai loc pentru borcane, veselă și o ai la vedere în bucătărie unde îți ocupă masa; baia este plină de produse; masa de călcat și aspiratorul nu au locul lor, etc).

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (5)

Dacă vrei o atmosferă mai optimistă în livingul unde ai pereți albi, poți colora doar un colț din cameră. În rest, poți avea panouri în culorile din colț, astfel ca, dacă ambientul ți se va părea prea colorat, să poți îndepărta panourile (pot fi chiar pânze de pe rame din lemn). Dar, pe lângă culorile finisajelor – pereți și pardoseală, pe lângă mobilă, contează iluminatul și decorațiunile.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (11)

STARE PSIHOLOGICĂ. Cum vreau să mă simt acasă? Poate vrei să ai o stare mai optimistă, poate mai confortabilă, poate cauți să te relaxezi sau ai vrea să te energizezi acasă. Deci, contează foarte mult cum vrei să te simți. Majoritatea oamenilor spun că vor să se simtă bine, dar e necesar să clarifice pentru ei ce înseamnă acest bine. Uite, spre exemplu dacă lucrezi într-o școală, unde ai parte de multă energie, zgomot și culoare, când ajungi acasă poate cauți să te relaxezi, să ai o stare de calm. Dacă muncești într-o bucătărie, unde ești solicitat și fizic poate că-ți dorești ca acasă să ai parte de confort, ca să te poți odihni. Dacă lucrezi la un spital, unde vezi zilnic suferințele oamenilor, poate ai nevoie ca acasă să ai o atmosferă mai optimistă, să-ți redea pofta de viață. Dacă ești o persoană mai în vârstă sau suferindă, poate ți-ai dori ca ambientul casei să te facă mai energic, să simți că te revitalizează.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (10)

Stare de confort cu accente optimiste. Un ambient unde tonurile de griuri colorate, calme, sunt înviorate de texturi din lemn aurii și tonuri de galben lămâie, care sugerează prospețime. Foto jos camera de tineret, unde contrastele sunt mai puternice, culoriile mai vii, dar echilibrul este asigurat de combinații cu suprafețe albe.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (3)

Practic, poți să grupezi ca într-un chestionar următoarele stări:

1.Optimism – poți alege combinații cu nuanțe de galben pentru zugrăveli, texturi de lemn pentru pardoseli, imprimeuri în dungi, decorațiuni deschise, luminoase.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (15)

2.Confort – nuanțe de marouri și griuri pastelate, texturi din lemn mai închise combinate cu texturi tapițate sau texture fine, mate, catifelate, imprimeuri fine, discrete, decorațiuni puține, dar mai multe surse de iluminat pentru scenarii de lumină variate.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (14)

3.Relaxare – nuanțe de albastru, turcoaz, verde, roz, în general nuanțe reci pastelate sau pudrate, care să reducă ritmul cardiac, texturi naturale, imprimeuri vegetale, inspirate din natură, decorațiuni care pot fi plante decorative care să ofere mai mult oxigen în camera.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (9)

4.Energie – nuanțe de roșu și portocaliu ori combinații de contraste complementare care să confere dinamism (roșu-verde, galben-albastru, portocaliu-violet), texturi lucioase care să reflecte lumina, imprimeuri geometrice, chiar 3D, decorațiuni cu alură stilizată, subțiri.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (13)

Toate aceste stări le poți traduce la interiorul casei prin

CULORI (pentru zugrăveli, pentru obiecte),

TEXTURI (Materiale),

IMPRIMEURI (modele decorative),

DECORAȚIUNI (plante, tablouri, perne, vaze etc).

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (7)

Dacă-ți plac nuanțele relaxante le poți combina ușor pentru a obține ambiente cu personalitate. Poți alege pentru starea de tihnă nuanțe reci, pentru o stare mai dinamică contraste cu piese mici sau poți opta pentru o stare de energie cu contraste luminoase.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (16)

Poți alege să păstrezi mobile veche, dar să intervi cu nuanțe noi. Spre exemplu, gama GoodHome de la BricoDepot are vopseluri care se potrivesc pentru mai multe suprafețe, astfel că poți avea mobila în aceeași nuanță cu pereții și chiar cu tâmplăria.

Te-ai prins? Începi cu ceea ce ai nevoie, rezolvi problemele care te incomodează și abia apoi te gândești la cum să arate totul frumos ca să-ți dea o stare de bine. Degeaba ai decorațiuni frumoase, dacă-ți curge caloriferul. Degeaba cumperi o canapea nouă dacă parchetul este vechi și strâmb sau masa de călcat stă în fața canapelei, iar aspiratorul în lateralul ei. Degeaba ai o bucătărie frumoasă, dacă nu-ți funcționează bateria (robinetul) de la chiuvetă.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (8)

În imagini produse din noua gamă GoodHome pe care o găsești la BricoDepot: parchet gri cu finisaj vintage, becuri tip Edison, parchet cu aspect nuc și gresie cu imprimeuri albastre.

După ce ți-ai făcut lista cu ceea ce ai nevoie și stabilești cum vrei să te simți acasă, mai ai doi pași importanți de parcurs:

1.Ce-ți place din casa ta și vrei să păstrezi? Sunt lucruri de care nu ai nevoie și nici nu vrei să le schimbi. Ar putea fi multe dintre ele, începând cu tâmplăria și terminând cu mare parte din electrocasnice. De asemenea, e foarte posibil să ai deja piese de mobilă pe care nu ai vrea să te schimbi. Deci, fă-ți o listă cu ceea ce-ți place. Dacă sunt multe lucruri pe care le ai și vrei să le păstrezi, fă o listă cu ceea ce nu-ți mai place și întreabă-te de ce nu-ți mai place. Spre exemplu, ai putea să spui că nu-ți mai plac ușile sau o parte de mobilierului, dar să fie vorba doar despre culoarea lor. Ei bine, există vopseluri pe care le poți aplica pentru a le schimba culoarea (noua gamă de vopseluri GoodHome de la BricoDepot se poate aplica și pe suprafețele laminate).

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (1)

2.Care este bugetul în care vrei să te încadrezi? Poate ai pus deoparte niște bani și trebuie să ai o atitudine pragmatică să-i folosești înțelept. Ca să schimbi totul și să renovezi în totalitate locuința te costă zeci de mii de euro, iar amenajarea locuinței este o cheltuială mare. Așa că dacă sumele tale sunt mai mici, cheltuiește-le cu înțelepciune. Mai întâi rezolvi nevoile și apoi, după ce mai strângi bani te înhami la starea de bine cu partea vizuală. Dacă nu ai niciun ban, dar simți că e cazul să faci o schimbare, ține cont de faptul că pe lângă costul materialelor mai există și alte cheltuieli. Ca să-ți fie mai ușor, ți le enumăr pe toate ca să-ți poți face un buget realist:

1.Cost materiale și cost accesorii montaj, fixare materiale (pentru parchet ai nevoie de folie, de plintă, de accensorii de plintă etc).

2.Cost transport materiale.

3.Cost debarasat materiale vechi (gunoi, aprobări).

4.Cost manoperă (meșteri).

5.Costuri de timp – în cât timp poți termina amenajarea.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (2)

După ce ți-ai lămurit aspectele enumerate mai sus și ai stabilit ce ai nevoie, cum vrei să te simți acasă și care este bugetul tău, fă măsurătorile care să-ți prindă bine când ajungi în magazin. Spre exemplu, dacă vrei să zugrăvești, trebuie să știi ce suprafețe vrei să colorezi, astfel ca în magazin să știi ce cantitate de vopsea vrei să cumperi. Dacă vrei să schimbi parchetul, trebuie să știi ce cantitate ai nevoie nu doar pentru parchet, ci și pentru plintă, la fel ca și eventuale baghete de trecere între materiale (gresie și parchet). De asemenea, la capitolul mobilă e bine să ai toate cotele, atât pe orizontală, cât și pe verticală – înălțimea camerei, dimensiunile la care sunt prezente prizele, dimensiunile unde sunt poziționate țevile de apă, gura de aerisire pentru hotă etc.

adelaparvu.com despre game de produse noi de la BricoDepot 2019 (6)

Ca să-ți fie mai ușor la cumpărături, planifică exact ce ai nevoie, ce-ți place, pentru ce camere și abia apoi mergi în magazin. La BricoDepot există acum gama GoodHome gândită de către arhitecți și designeri, cu produse bine grupate, care se asortează foarte frumos între ele. Astfel, vei putea alege mai ușor, mai repede și mai inspirat din game special create pentru cei care vor să-și amenajeze singuri locuința. Sunt sigură că la o primă vizită în magazinele BricoDepot vei descoperi multe soluții la care nu te gândeai, de la finisaje la mobilare, de la iluminat la decorațiuni, în special textile (perdele, draperii, perne). Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Foto: Toate imaginile sunt cu produse GoodHome de la BricoDepot

14 raspunsuri pentru Cum începi amenajarea casei? Ai acum soluții!

 1. Marinescu Delia spune:

  Bună Adela,
  Iti mulțumesc pentru ideile pe care ni le dai.
  Vroiam sa te întreb dacă ma poți ajuta cu o sugestie și anume ce soluție pot avea ca să pot face living-ul luminos având în vedere ca am lumina doar într-un colt alt camerei. Am tot încercat să folosesc numai culori foarte deschise dar nu este suficient, tot stau cu lumina aprinsa toată ziua.
  Mulțumesc anticipat!

  • Adela Parvu spune:

   Bună Delia! Din păcate, dacă nu locuiești la ultimul etaj, unde ai putea monta tuburi solare Velux, singura variantă este cu iluminatul artificial, care trebuie gândit mai în detaliu pentru variate scenarii de lumină.

 2. Marcela spune:

  Buna Adela! M-am mutat de curand intr-un apartament nou unde am un living urias, fara hol de intrare, detaliu care la momentul cautarilor unei noi locuinte mi s-a parut super. Intre timp, dupa instalare simt nevoia unui paravan. Am tot vazut pe net multe variante dar nu stiu cum sa aleg, cum sa gasesc mesterii care fac lucruri de genul asta. Clar stiu ca nu vreau un perete. Sa mascheze dar sa nu optureze cele 2 usi: de la intrare si de la baie. Putem face impreuna ceva in sensul acesta? Multumesc oricum!

  1

  • Adela Parvu spune:

   Bună Marcela! Poți face așa ceva cu o firmă care execută mobilă pe comandă. Apelează la o firmă care are și arhitecți și îți pot proiecta exact pe dimensiunea spațiului disponibil. Uite, poți apela la firma MoviDesign.ro, unde îl au ca arhitect pe domnul Bogdan Trifan.

 3. Violeta spune:

  Buna Adela! Ce nuanta de parchet as putea alege daca mobila este roru cu wenghe? Mulțumesc

 4. Lenuta39 spune:

  deosebite idei interesante si placute ochiului!
  Multumesc Adela!

 5. Alexandra Nedelcu spune:

  Buna! Am o camera de 9 mp pe care trebuie sa o mobilez si nu gasesc niciun magazin cu produse pe masura, toate au paturi de 160X200, dulapuri mari. Imi poti recomanda ceva, te rog?

 6. Anca spune:

  Buna Adela!

  As dori un sfat in ceea ce priveste alegerea usilor de interior. Daca am o gresie gri deschis-silver,lavabila peretilor va fi alb si gri cu cateva elemente din lemn,ce nuanta de usi s-ar portivi ? Multumesc!

  living

 7. Cociug Rodica spune:

  Buna ,Adela.
  Ce culoare pot sa aleg pentru pereti si pentru parchet in camera de zi, care are este rol de dormimitor?Este slab iluminata natural. Mobila este de culoarea stejarului( stejar pieptanat).Usile sunt pe nuante de gri.
  Iti multumesc.

 8. Adina spune:

  Buna, Adela! As dori cateva sfaturi in ceea ce priveste amenajarea unui livind de bloc, care are un singur perete liber, doi fiind cu cate o usa de acces (hol, respectiv dormitor) si al patrulea avand un balcon unde am amenajat un birou (balconul nu mai are usa de acces si nici geamurile, pe care le-am desfiintat). As dori sa reamenajez, dar sunt intr-un impas, deoarece oricum as aranja mobila, parca e un haos total. Am peretii albi, usile sunt un stejar ars si parchetul stejar.
  Multumesc!

  • Adela Parvu spune:

   Bună Adina! De multe ori soluția este să ai mobilă pe comandă sau să fie schimbate ușile interioare. Simplitatea este cel mai greu de obținut. Nu-mi dau seama însă, din descrierea ta, despre ce ar fi vorba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *