Când încăperile nu sunt foarte generoase, iar familia are doi copii de sexe diferite, apar și dileme în privința amenajării spațiilor. Cum să încapă toate lucrurile? Cum să fie alese culorile? Ce fel de materiale rezistă și arată bine? Sunt multe întrebări, dar e clar că răspunsurile diferă pentru fiecare familie în parte. Am ales să-ți prezint azi o variantă de răspuns la toate aceste întrebări pentru un apartament vechi, de patru camere, cu suprafața de circa 70 metri pătrați, care aparține unei familii poloneze. În afara livingului, restul camerelor sunt mici, iar modificări de spațiu nu s-au putut face din cauza structurii blocului. Familia a apelat la designerii biroului Kowalczyk-Gajda, care au ascultat dorințele proprietarilor, dar au venit și cu multe soluții la care aceștia nu s-au gândit, în special pentru spațiile mici. Dar hai să afli și să vezi mai multe.
Primul lucru pe care l-au avut în vedere designerii a fost optimizarea spațiului holului, unde au prevăzut multe spații de depozitare. Apoi, o altă idee legată de hol, a fost ca ușile interioare să fie cât mai bine camuflate. Practic, s-au ales uși pe comandă, iar în jurul lor s-au placat pereții cu același tip de material. Rezultatul este o imagine unitară a holului, unde fragmentările ușilor interioare și de dulapuri nu se simt.
Cea mai mare încăpere este livingul, unde s-a amplasat și locul de luat masa, bucătăria fiind lungă și îngustă, deci fără spațiu suficient pentru o masă de patru persoane. Proprietariilor le place foarte mult lemnul, ca atare designerii l-am prevăzut atât în finisajul pardoselii, cât și la nivel de mobilier. Pereții placați cu cărămidă aparentă, au fost în dreptul locului de tv decorați cu un panou cu textură din lemn. Acesta aduce un plus de căldură, dar și o zonă mai liniștită vizual, întrerupând desenul ritmat al cărămizilor.
Pentru zona de fereastră soluția cea mai potrivită în cazul de față a fost o combinație de jaluzele orizontale din lemn cu draperii. Astfel, lemnul este prezent și în această zonă, dar liniile orizontale ale jaluzelelor continuă vizual liniile rosturilor dintre cărămizi. În plus, cu ajutorul jaluzelelor se poate regla cantitatea de lumină naturală mult mai ușor comparativ cu o perdea. Draperiile sunt prezente mai mult ca textură și nuanță neutră, care să aducă o zonă de calm între suprafața ferestrei și pereți. În plus accentuează verticala încăperii.
Culorile sunt prezente pe suprafețe mici, la nivelul tapițeriei scaunelor, fotoliului, perne și tablou. În rest, totul e gândit în tonuri de lemn, gri și bej, nuanțe care asigură acestei familii senzația de confort.
Pentru că holul apartamentului (formă de L) ocupă o mare parte din planul locuinței, livingul a fost prevăzut fără ușă interioară. Astfel, accesul se face mai ușor în living, dar totodată lumina naturală din cameră ajunge și în holul ticsit de dulapuri și spații de depozitare.
Bucătăria este lungă și îngustă, ca atare în prima parte a spațiului sunt grupate spațiile de depozitare și electrocasnicele mari, astfel ca în dreptul ferestrei să existe cât mai puțină mobilă care să obtureze pe verticală lumina naturală.
Pentru ca blatul de lucru să fie cât mai generos, designerii au prevăzut și în fața ferestrei continuarea acestuia. Faianța a fost montată doar unde este necesar, iar un loc minimal de luat masa a fost gândit de partea opusă locului de gătit. Mult alb, astfel ca bucătăria îngustă să fie percepută cât mai luminoasă și spațioasă. De asemenea, fețele dulapurilor și sertarelor sunt cu mânere frezate, deci nu aplicate, astfel ca suprafețele să fie cât mai curate, ordonate și ușor de curățat.
Spațiul dintre chiuvetă și plită este miminal de circa 60 cm, ca atare, designerii au prevăzut ca plita să fie una electrică, ceea ce facilitează lucrul în bucătărie, dar și întreținerea curățeniei. Pentru a nu fragmenta vizual blatul, atât chiuveta, cât și plita au fost alese albe.
Dormitorul părinților este confortabil amenajat în nuanțe neutre, deschise în combinație cu lemn. Fereastra este încadrată cu elemente de mobilier, astfel ca ea să atragă atenția în locul ansamblului de dulapuri dispus în fața patului.
Pentru că fiecare centimetru pătrat a contat, în locul unui pat cumpărat s-a realizat unul pe comandă, practic o somieră simplă peste care este pusă o saltea. Pentru confort și protecție, peretele din spatele somierei a fost placat cu panouri tapitațe, iar de o parte și de alta sunt etajere verticale pentru depozitare, dar care îndeplinesc și rolul de noptieră. Ele au prevăzute la interior întrerupătoare și prize, binevenite în zonă.
Proprietarii și-au dorit televizor în dormitorul matrimonial, ca atare acesta a fost înglobat în ansamblul de mobilier. În dreptul ferestrei, fața dulapului a fost placată cu oglindă pentru a mai atenua din masivitatea mobilierului, dar și pentru a amplifica lumina naturală.
Dormitorul fetiței este mobilat cu toate cele necesare: loc de odihnă, birou și dulap. Aici, cameră este împărțită de mobilier și finisaje, dar pentru a trasa o linie care să unească toate obiectele, designerii au prevăzut ca înălțimea de un metru să fie respectată pentru lambrisare (panouri din PAL), iar deasupra acesta să fie alte finisaje.
Și în camera fetiței în locul unui pat cu tăblie a fost ales unul simplu, fără laterale, placarea pereților asigurând zona de tip tăblie.
Camera băiatului, cel mai mic dintre dormitoare, este excelent organizat, având în vedere lățimea mică de circa 2,50 metri. Compromisul făcut a fost pentru un pat cu saltea de 80 cm, astfel ca locul de birou să fie unul cât mai generos. Pentru a lega mai bine cele două zone: birou și pat, dar și pentru a configura o noptieră, designerii au gândit o mască de calorifer care devine și glaf de fereastră, dar și poliță la căpătâiul patului. Pentru depozitare, există și dulapuri suspendate deasupra patului, dar pentru ca acestea să nu dea senzația de masivitate, ele au fost alese cu adâncimea de circa 30 cm.
Baia familiei a fost împărțită în două zone: cabină de duș cu lavoar și separat vasul de toaletă. Fosta baie de serviciu a devenit locul mașinii de spălat, iar soluția de a împărți baia mare în două camere funcționale, a fost aplicată pentru a asigura celor patru membrii ai familiei accesul la cea au nevoie, dar fără a se incomoda. Locul vasului de toaletă are spații de depozitare deasupra lui, dulapuri cu adâncime de circa 20 cm care se confudă ca și nuanță cu vopseaua lavabilă există pe laterale.
În baia familiei, cada a fost înlocuită de un duș cu rigolă îngropată, dar fiind la bloc, a trebuit construit un prag în zona panourilor de sticlă ale cabinei. Atât pe pardoseală cât și pe peretele cu lavoarul s-a prevăzut gresie cu model terazzo, iar pentru a aduce o zonă de calm în ambient, pereții din cabina de duș sunt cu finisaj simplu alb, cu chenar negru, evident creionat cu plăci ceramice. Aceste accente de negru se regăsesc și în ramele panourilor de sticlă, dar și la nivelul bateriilor. Culoarea este adusă prin intermediul mobilierului și prin peretele liber de dotări și funcțiuni.
Locuință amenajată cu multe texturi din lemn, care predomină în fiecare spațiu, dar frumos odihnite de nuanțe și finisaje deschise. Mobilier ergonomic, gândit pentru fiecare cameră în parte, realizat pe comandă pentru a se potrivi perfect și un hol excelent exploatat pentru multe spații de depozitare. Un apartament odihnitor pentru familie, ușor de întreținut și armonios din punct de vedere vizual. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Kroniki Studio
Totul este superb si bine gandit,imi place mult !
Buna ziua
Foarte frumos!
ma intereseaza de unde e masa rotunda
multumesc
Este, pur și simplu, fabulos! Mirific! Credeți că ați putea să mi dai o marjă aproximativă a prețului? Mi as dori tare mult să iau legătura cu acești oameni minunați.
Vă mulțumesc frumos!
Excelent! Unitar, fluid, cu o continuitate artistica ce dubleaza spatiu si cu un echilibru reusit de elemente feminine si masculine, ying si yang. Aerisit, curat, impecabil.Foarte, foarte frumos!Imi place mult zona oglinzilor din baie. Jucause! Chapeau!
Mobilierul unde este realizat? La ce firma?
Poți realiza mobilier similar la firmele care produc mobilă pe comandă. Desigur, ai nevoie de un proiect înainte. Firmel care pot realiza proiecte similare sunt MoviDesign.ro, Fronte.ro, MavinniMobili.ro
Arata foarte frumos! O singura observatie as avea. Locul separat pentru vasul de toaleta nu are si o chiuveta pt spalarea mainilor. Astfel, tot va trebui folosita si incaparea cu chiueta si dus.